Isnin, 31 Disember 2012

Tarikh Peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM 2013

Tarikh-tarikh peperiksaan awam bagi tahun 2013.

UPSR     : 10 /09/2013 - 12/09/2013
PMR      : 02/10/2013 – 09/10/2013
STAM    : 21/10/2013 – 29/10/2013
SPM      : 18/11/2013 – 06/11/2013


SPM (Ulangan) : 11/6/2013 – 12/06/2013
MUET               : Mac/Julai/Nov
STPM                :  (^____^)


PMR 2013 merupakan tahun terakhir PMR berasaskan penilaian pusat.
STPM 2013 pula, berdasarkan sistem modular terbahagi kepada 3 penilaian pusat, iaitu:
-Semester ke-2 Sidang 2012 (bulan 6)
-Semester ke-3 Sidang 2012 (bulan 11)
-Semester pertama Sidang 2013 (bulan 11)


Kepada cikguIIcikgu, selamat berjuang agar baiah tahun 2013 tercapai. Saya akan berjuang untuk dua kelas Sains SPM pada tahun ini. Doakan pelajar lulus dengan cemerlang. Amin...



Photobucket

Ahad, 30 Disember 2012

PDF to Docs Converter

Mesti ramai yang susah hati bila nak kena buat Huraian Sukatan Pelajaran untuk tahun baru.

HSP boleh dimuat turun daripada laman web rasmi Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK). http://www.moe.gov.my/bpk/v2/

Tapi HSP ni dalam format PDF. Jadi kalau nak convert, boleh la guna Free PDF to Docs Converter. Saya gunakan pdfonline.com. http://www.pdfonline.com/pdf-to-word-converter/


Tahun ni, saya kena buat HSP Sains Tingkatan 2 dan HSP Sains Tingkatan 5. HSP Sn T2 dh siap, dan sy dh upload. Sekarang giliran HSP Sn T5.




Photobucket

RPT Sains Tingkatan 2 (2013)

Saya dh selesai meng-update Rancangan Pengajaran Tahunan Sains Tingkatan 2 Tahun 2013.


Bagi RPT Sains Ting 2 Tahun 2013:-
-versi Bahasa Melayu
-satu tambahan coloum Evidens PBS
-tulisan lebih besar. Sesuai untuk print 2 page per sheet.
-dalam format lanskap


Kalau nak download silalah klik di sini. Harap dpt membantu cikguIIcikgu




Photobucket

Rabu, 26 Disember 2012

Pemetaan HSP-DSP Sains Tingkatan 1

Terdapat ruang kosong pada HSP ini untuk pemetaan DSP.


Silalah [klik di sini] untuk muat turun.




Photobucket

Rabu, 19 Disember 2012

Bahan Kursus HOTs Dalam Sains dan Matematik

Mulai tahun 2013, pelajar tingkatan 1 akan didedahkan dengan soalan HOTs, High Order Thinking Skills. Seterusnya menduduki ujian TIMSS dan PISA.

Saya masih tak faham sangat tentang HOT ni. hopefully nnt bile buka sekolah akan ade LADAP daripada cikgu y pergi kursus semasa cuti sekolah.

Kat sini, saya nk share bahan Kursus HOT yang disediakan oleh BTP. saya terjumpe semasa cari HSP terkini.


Klik di sini untuk download bahan Kursus HOTs.




Photobucket

Selasa, 18 Disember 2012

Beban keje murid dan cikgu



betul ke pelajar bawak beg sampai jd bongkok 3? zaman saya skola x macam tu. even disekolah sy mengajar x de murid yg baca beg berat. kami rancang ape yg kami nk ajar dan pelajar cuma bawa buku y kami pesan sj.

dan sepanjang 5 tahun sy cikgu, sy x saya terbeban mcm cikgu dlm kartun tu. setiap kali saya tension dgn keje yg menggunung, saye akan tgk tukag kebun sekolah. gaji mereka kecil, keje tgh panas, balik lambat dan selalu dipandang rendah oleh murid...saya bersyukur tuhan beri keje yg baik untuk saye.




Photobucket

Jadual Gaji Tahun 2013

Lagi beberapa hari lagi tahun 2013. Moh tgk tarikh kite dapat gaji thn 2013.

Khas untuk gormen ye!


BULAN TARIKH NOTA
Januari 23 Januari 2013 (Hari Rabu)
Februari *25 Februari 2013 (Hari Khamis) Tahun Baru Cina: 10 & 11 Februari 2013
Mac 25 Mac 2013 (Hari Isnin)
April 25 April 2013 (Hari Khamis)
Mei 23 Mei 2013 (Hari Khamis) Pesta Menuai : 30 & 31 Mei 2013
Jun * 25 Jun 2013 Hari Gawai : 1 & 2 Jun 2013
Julai 25 Julai 2013 (Hari Khamis)
Ogos * 22 Ogos 2013 (Hari Khamis) Hari Raya Puasa : 8 & 9 Ogos 2013
September 25 September 2013(Hari Rabu)
Oktober 8 Oktober 2013 (Hari Selasa) Hari Raya Haji 2013 : 15 Oktober 2013
November 25 November 2013 Deepavali : 2 November 2013
Disember * 18 Disember 2013 Hari Khamis : 25 Disember 2013)

Sumber http://www.ciklaili.com/2012/11/jadual-pembayaran-gaji-bulanan-tahun.html#ixzz2FLwI3UeV
Under Creative Commons License: Attribution
Follow us: @ciklaili on Twitter | ciklailidotcom on Facebook


nak download??? klik di sini. nnt bile2 boleh tgk lagi.




Photobucket

Isnin, 3 Disember 2012

Tiada Pengunjung

Saya sedey...



blog ini namanya pbssainsonline.
dalam blog ni, ade bahan2 pbs sains.
nota dan latihan sains pun ade.
tapi masih lagi tiada pengunjung.
harap2 nanti bila persekolahan 2013 bermula,
cikgu2 akan melawati blog ini.
br la bilangan pengunjung meningkat.


saya search blog ni di google dan yahoo,
tapi x jumpe2.
sy dh label posting dgn label y sesuai
harap2 nnt ade la org terjumpa blog ni.


kadang2 terfikir nk promo pd kawan2 di FB,
tp rsnye bhn dlm blog ni x cukup lengkap.
tunggulah smpai semua instrumen form 2 upload,
baru nk bgtau kwn2 kt FB.
mintak tlg mereka dtg melawat.
bleh la increase number of visitor.




Photobucket

Tingkatan 2 [Bab 7 : Dinamik ]

Silalah [ klik di sini ] untuk mendownload contoh instrumen Bab 7.



ade instrumen yg mempunyai skema, ade yang tiada skema.

walaupun byk kekurangan, tp harap dpt membantu





Photobucket

Jumaat, 30 November 2012

Koleksi Power Point Science Form 2

Bab 1:
The World Through Our Senses [ klik di sini ]

Bab 2:
Nutrition Part 1 [ klik di sini ]
Nutrition Part 2 [ klik di sini ]

Bab 3:
Biodiversity [ klik di sini ]

Bab 4:
Interdependence Among Living Organism [ klik di sini ]

Bab 5:
Water and Solution [ klik di sini ]

Bab 6
Air Pressure [ klik di sini ]

Bab 7:
Dynamis [ klik di sini ]

Bab 8:
Support and Movement [ klik di sini ]



kredit to: qq245 (scribd user)



Photobucket

Yearly Lesson Plan for Science Form 2 (2013)

Silalah [ klik di sini ] untuk mendapatkan Lesson Plan Form 2 2013.
Lesson Plan ini dalam versi Bahasa Inggeris.


Untuk versi Bahasa Melayu, [ klik di sini ] .
Saya gunakan versi Bahasa Melayu di sekolah. (^___^)





kredit to: qq245 (scribd user) (versi BI)



Photobucket

Tingkatan 2 [ Bab 1 : The World Through Our Senses ]


Silalah  [klik di sini] untuk dapatkan contoh instrumen Bab 1.





kredit to: qq235 (scribd user)



Photobucket

Koleksi Soalan Percubaan Nombor 8 PMR

download [Koleksi Soalan Nombor 8]



Koleksi soalan ini disusun mengikut bab. Senang untuk digunakan dalam kelas.
Disediakan oleh Cikgu Ismadey bin Ismail pada tahun 2006.



 kredit to: panscuh.blogspot.com



Photobucket

SPM Pendidikan Seni

Semasa saya mengutip kertas jawapan Pendidikan Seni tadi:



Calon SPM : Cikgu dh kahwin ke belum?

Saya: Kenapa kalau sy belum kahwin?

Calon SPM : Boleh la jadi kakak angkat saya....



Terkejut sy dengan pelajar ni.  Admire saya ke?



Photobucket

Khamis, 29 November 2012

Latih Tubi JPN Kedah Tahun 2009

silalah klik:

Latih Tubi PMR



Latih tubi ini disediakan oleh JPN Kedah pada tahun 2009.
Tulis dalam Dwibahasa, format PDF



Photobucket

Selasa, 27 November 2012

SPM Biologi dan Kimia

Hari ni,
semasa bertugas jaga SPM subjek biologi kertas 1,
ade pelajar perempuan dtg lambat, nangis2.
Kami X tau kenapa. Samaada panik dtg lambat atau dia sakit.



Semalam pulak,
semasa jaga SPM subjek Kimia Kertas 2,
ade pelajar perempuan gastrik, tangan dia menggeletar, muka pucat, nangis2.
sampai kami nk bawak dia pergi hospital,
tp nasib baik mak dia dtg, hantar makanan dan minuman.
bila dia termuntah, terkeluar angin dalam perut dia, then she getting better.
boleh la sambung jawab SPM semula.
tapi dia jawab di bilik khas, dapat masa tambahan setengah jam.



Macam2 kes calon SPM kt skola ni. Alhamdulillah murid2 saya x ade ape2 masalah

.

Photobucket

Isnin, 26 November 2012

Sains Tingkatan 2 Tahun 2013

Tahun depan @ 2013 saya akan ajar dua kelas tingkatan 2. Saya kena ajar sains tingkatan dua sebab dah dilantik jd JUN. kalau x, tentu saya follow pelajar sy ke tingkatan 3.

Depth in my heart sy sedih terpaksa melepaskan pelajar sy thn ni kepada cikgu lain tp sy x sanggup nk ajar tingkatan 5,tingkatan 3 dan pbs ting 2 serentak. So, jadual sy thn depan,

2 kelas sains ting 5
2 kelas sains ting 2
1 kelas kimia ting 4


total =26 waktu seminggu
lebih sibuk berbanding tahun 2012


saya sedih dpt ajar kimia satu kelas je.
sy harap SANGAT tahun 2013 dpt ajar dua kelas kimia,
tp hajat sy x kesampaian.





Photobucket

Rabu, 21 November 2012

Tingkatan 2 [ Bab 10 : Mesin Ringkas ]

Ade mcm2 band dalam bab 10.


tapi saya x ade contoh diskriptor bagi B4D19E1

diskriptor yang lain lengkap

B1D4E1
B3D22E1
B6D6E1


kalau nk tgk [ klik di sini ] selamat  men'download'  (^___^)


 
Photobucket

Lanjutan tempoh masuk prestasi dalam SPPBS

"Dimaklumkan bahawa tarikh akhir kemasukan prestasi murid Akademik dan Non Akademik bagi Tingkatan 1 ke dalam SPPBS telah dilanjutkan kepada 30 November 2012" sumber web SPPBS


kan3x. dh jangka dah tempoh masukkan data dalam SPPBS dilanjutkan.  (^___^)


sape2 yg x settle lagi, selamatlah berjuang!

Photobucket

Selasa, 20 November 2012

Pengawas SPM 2012

Tahun ni saya jadi pengawas SPM di SMK Simpang Beluru.


Saya simpati sangat dengan seorang calon SPM di sekolah ni sbb x dpt nak ambil SPM. Dia cuma hadir pd minggu pertama SPM je. Minggu ni dia x hadir. Kebangkalian, dia x akan ambil paper SPM yg lain pd thn ni kerana masalah kesihatan. Ade sumber kate, calon tersebut kena sawan, ade pulak yang kate calon tersebut kena sampuk...


kesian kannnn...


semoga calon tuu cepat sembuh.




Photobucket

Isnin, 19 November 2012

Tingkatan 2 [ Bab 8 : Sistem Sokongan dan Pegerakkan ]

Bab 8 pun cuma ade dua diskriptor sahaja.

B3D20E1
B4D17E1



Silalah [ klik di sini ] ye kala nk dwload (^__^)



Photobucket

Ahad, 18 November 2012

Koleksi Modul SOLAR (Latih Tubi PMR)

SOLAR bermaksud Soalan Latih Tubi PMR. Soalan berformat PMR. Sangat best (^___^) untuk digunakan, rugi kalau x download. SOLAR dihasilkan oleh JPN Negeri Perak.

Tahun 2010
SOLAR 2010 Set 1 (Bahagian 1)
SOLAR 2010 Set 1 (Bahagian 2)
SOLAR 2010 Set 1 (Bahagian 3)
SOLAR 2010 Set 1 (Bahagian 4)
SOLAR 2010 Set 1 (Bahagian 5)
SOLAR 2010 Set 1 (Skema)
SOLAR 2010 Set 2 (Bahagian 1)
SOLAR 2010 Set 2 (Bahagian 2) 

Tahun 2011
SOLAR 2011 Set 1
SOLAR 2011 Set 2
SOLAR 2011 Set 3
SOLAR 2011 Set 4
SOLAR 2011 Set 5 (Bahagian 1)
SOLAR 2011 Set 5 (Bahagian 2)



Sumber daripada web JPN Perak.



Photobucket 
 

Sabtu, 17 November 2012

Tingkatan 2 [Bab 6 : Tekanan Udara]

Bab 6 cume ade dua diskriptor.

Setiap diskriptor ade 3 contoh instrumen. Aras rendah, sederhana dan tinggi.


Silalah [ klik di sini ] untuk mendapatkan contoh instrumen.




Photobucket

Jumaat, 16 November 2012

Nota Sains Tingkatan 1, 2 dan 3 Versi BI [volume 2]

Kali ni saya nak share nota sains yang disediakan oleh Cikgu Zaidi. Nota ni dalam bahasa inggeris. disediakan sekitar tahun 2011.


Download  Nota Sains Ting 1,2,3


p/s: sori, terlupa nk copy url blog cikgu Zaidi



Photobucket

Tukar nama blog

Dengan berat hati, saya terpaksa tukar nama blog ni. sbb saya terjumpa blog yang mempunyai nama domain yang sama. Nama blog saya pbssains.blogspot.com dan nama blog yang saya terjumpa tu pbsscience.blogspot.com Sangat sama kann...cuma berbeza pada ejaan sains sahaja. Blog tuu wujud sebelum blog saya, jadi lebih baik saya yg tukarkan nama blog saya.


Sooooooo....
pbssains.blogspot.com bertukar kepada pbssainsonline.blogspot.com



Photobucket

Modul Latihan WAJA Sains Negeri Perak

Modul WAJA dihasilan pada tahun 2009 oleh JPN Perak. Sangat mudah apabila digunakan bersama buku teks. Tetapi latihan hanya terdapat dalam versi BI

WAJA merujuk kepada Wajib Jawab Wajib Semak. Pada tahun 2009 dan 2010 saya dan guru di sekolah menggunakan modul ini sepenuhnya sebab dikatakan cikgu2 negeri Perak wajib menggunakan modul ini dalam P&P.


Modul WAJA Sains [ Tingkatan 1 ] [ Tingkatan 2 ] [ Tingkatan 3 ]



Photobucket

Nota Sains Tingkatan 1, 2, dan 3 versi BI

Koleksi Nota Sains  Tingkatan 1, 2, dan 3 dalam Bahasa Inggeris


Tingkatan 1
 [ Nota ] [ Nota ] [ Nota dalam Rajah ] [ Nota Peta Minda ] [ Nota Pendek ]

Tingkatan 2
 [ Nota ] [ Quick Notes ]

Tingkatan 3
 [ Nota & Power Point ]

PMR
 [ Nota Ekspress ]



kredit to:
http://panscuh.blogspot.com
http://persatuansains-harris.blogspot.com


Photobucket

Tingkatan 2 [Bab3: Biodiversiti]

Bab ni paling ringkas. Cuma ade satu diskriptor sahaja, B3D9E1


Silalah  klik di sini untuk mendapatkan contoh instrumen.


Tapi minta maaf byk2 sbb skema jawapan tak lengkap. Cuma contoh instrumen bagi Aras Tinggi sahaja mempunyai skema.



Photobucket

Rabu, 14 November 2012

SPPBS Manual Pengguna Guru Mata Pelajaran

Saya pasti ramai cikgu yang pernah dengar tentang Sistem Pengurusan PBS, SPPBS. Tapi bukan semua pernah menggunakannya, kannn... cuma cikgu yang mengajar tingkatan 1 tahun 2012 yang expert SPPBS. Jadi, untuk cikgu2 yang belum pernah menggunakan SPPBS atau ade masalah untuk seperti daftar murid, batal mata pelajaran dll mungkin Manual Pengguna Guru Mata Pelajaran SPPBS ini dapat membantu.


klik disini untuk memuat turun SPPBS Manual Pengguna Guru Mata Pelajaran. Manual ini disediakan oleh Lembaga Peperiksaan.





Photobucket

Senarai Semak Fail Induk PBS

Terdapat tiga jenis fail yang dihendaki oleh Lembaga Peperiksaan dalam PBS iaitu Fail Induk, Fail Showcase dan Fail Perkembangan Pelajar.

 photo PBSSS_zps8aadf236.jpg

Fail induk adalah fail pengurusan PBS. Fail ini disediakan oleh Setiausaha PBS dan diletakkan di bilik Pengetua@bilik PBS atau dimana2 yang mudah dicapai semasa pemantauan. S/U PBS juga harus mempunyai pendua bagi Fail Induk PBS. (maksudnya terdapat 2 unit fail induk, pertama dalam bilik pengetua@PBS dan satu lagi disimpan oleh S/U PBS)

klik di sini untuk mendapatkan Senarai Semak Fail Induk PBS. Sumber daripada web JPN Selangor.



Photobucket

Selasa, 13 November 2012

Tingkatan 2 [Bab 9: Kestabilan]

Bab ni cuma ade tiga diskriptor sahaja.

B3D21E1,
B4D18E1,
B6D5E1



Silalah  klik disini untuk memuat turun contoh instrumen (^_____^)

Kalau nak berkongsi instrumen, silalah tinggalkan ulasan. Pengkongsian amat dinanti-nantikan.







Photobucket

Khamis, 8 November 2012

Instrumen PBS Sains Ting 2

[cikgu II cikgu] Instrumen yang terdapat dalam blog ini adalah daripada cikgu kepada cikgu. Kebanyakkan instrumen dihasilkan semasa Kursus Penyebaran Dokumen Standard Prestasi (DSP) Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) di daerah-daerah sekitar negeri Perak.

[cikgu II cikgu] Instrumen yang terdapat dalam blog ini adalah sekadar contoh bagi memudahkan cikgu-cikgu membina instrumen PBS di sekolah masing-masing. Jangan jadikan instrumen ini sebagai modul atau instrumen setara. [cikgu II cikgu] disyorkan membina sendiri instrumen mengikut keupayaan murid.

 photo PBSSS_zps8aadf236.jpg
[cikgu II cikgu] Instrumen yang terdapat dalam blog ini masih belum dimurnikan lagi. Oleh itu, admin tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kesalahan pada instrumen. [cikgu II cikgu] dibenarkan untuk membaiki/menambahbaik instrumen mengikut keperluan dalaman.

[cikgu II cikgu] Instrumen yang terdapat dalam blog ini adalah untuk kegunaan dalaman semata-mata. Tidak dibenarkan dicetak dalam pelbagai cara atau dibuat hak cipta. Kebarangkalian terdapat item yang disunting daripada buku rujukan/buku latihan.

[cikgu II cikgu] sangat dialu-alukan untuk berkongsi instrumen PBS Sains Tingkatan 1 dan Tingkatan 2.  Sharing is caring. Tangan yang memberi lebih baik daripada tangan yang menerima. Sama-samalah kita saling bantu-membantu. Sila tinggalkan ulasan untuk menyumbangkan instrumen.

[cikgu II cikgu] sangat dialu-alukan untuk memberi cadangan. Your suggestion is my inspiration. Sila tinggalkan ulasan untuk memberi cadangan.


Photobucket

Rabu, 7 November 2012

PBS @ Perlu Banyak Sabar

Ade kawan saya kate, maksud PBS, Perlu Banyak Sabar. Maklumlah sekarang sistem SPPBS sangat2 perlahan sebab semua orang mengejar dateline.

Saya dah selesai meng-costermize blog ini. Walaupun simple tapi saya amat berpuas hati. Harap tetamu yang datang pun suka akan design blog ini.

Saya akan meng-upload instrumen PBS Sains Tingkatan 2 kemudian, setelah selesai tugas2 rasmi saya di sekolah. InsyaAllah, sebelum persekolahan Sesi 2013 bermula, semua instrumen hasil daripada kursus penataraan negeri Perak selesai dimuatnaik ke dalam blog ini....untuk sementara waktu, cikgu2 perlu banyak sabar @ PBS


Photobucket

Isnin, 5 November 2012

Koleksi Instrumen PBS Sains


Saya sedang berusaha untuk dapatkan instrumen-instrumen bagi PBS Sains Tingkatan 2. lagi cepat sy terima daripada kawan2 cikgu, lagi cepat sy boleh upload ke dalam blog ini.

Kepada cikgu2 yg dh pun bg instrument melalui email saya, terima kasih daun keladi.Kalau ade tambahan, silalah bagi lagi...bak kata org Kuale, sharing is caring.


Sementara menunggu instrumen2 tu, sy nak buat header baru untuk blog ni. x berapa suka header sekarang sbb saya edit drpd blog org lain[blogger oversea] tanpa izin.




Photobucket

Ahad, 4 November 2012

Blog Perkongsian Maklumat PBS

Saya harap blog ini akan menjadi tempat rujukan guru-guru  untuk mendapatkan maklumat tentang PBS dan dapat membantu guru-guru sains membuat instrumen dalam PBS.

Semoga blog ini juga menjadi titik pertemuan antara guru dan rujukan masyarakat sekeliling.

Dan lebih besar lagi harapan saya agar blog ini menjadi titik lompatan saya untuk memohon menjadi guru cemerlang ataupun memudahkan saya untuk memohon Hadiah Latihan Perguruan, dapat la saya sambung master free.



Photobucket

Sabtu, 3 November 2012

Penentuan Kelas Melalui PBS


Kebanyakan sekolah menjalankan Peperiksaan Akhir Tahun bagi pelajar tingkatan 1 untuk menyusun semula pelajar mengikut kelas yang bersesuaian pada tahun hadapan berdasarkan pencapaian gred pelajar.

Tapi sebenarnya SPPBS akan menyusun semula pelajar ikut pencapaian Band. Sebab itulah cikgu2 diminta untuk memasukkan data prestasi pelajar selewat-lewatnya 20 Nov. Selepas 20 Nov, admin akan melaksanakan proses [Naik Kelas] untuk susun pelajar mengikut band.



p/s: Tapi sy rase, tempoh 20 Nov tu akan dipanjangkan lagi sbb sistem sekarang sangat2 perlahan.



 

Photobucket

Jumaat, 2 November 2012

Kursus Penyebaran DSP PBS Sains Ting 2

Hari ni hari ketiga@akhir saya sampaikan Kursus Penataraan DSP untuk Daerah Hulu Perak di PKG Gerik. Di sini ada 17 buah sekolah termasuk sebuah sekolah bantuan kerajaan dan 3 buah MRSM. Wakil sekolah terdiri daripada guru penolong, ketua panitia dan GKMP. Mereka sangat positif dengan PBS dan segala urusan penyebaran dan penataran berlansung dengan mudah. Malah saya rasa lebih mudah untuk menyampaikan DSP di Daerah Hulu Perak berbanding di Kuala Kangsar pada minggu lepas.


Cuma sy agak kepenatan berulang-alik dari Kuale ke Gerik sepanjang 3 hari berturut-turut.Terpaksa bertolak awal pagi dan sampai rumah jam 6.00 petang. Semasa memandu, saya sentiasa risau dengan speed trap yang ade di sepanjang jalan.



Photobucket

Isnin, 29 Oktober 2012

PBS @ Pentaksiran Buat sendiri

PBS adalah Pentaksiran  Buat Sendiri sebab...
>>> cikgu yang buat instrumen item
>>>>> cikgu yang menjalankan pentaksiran
 
>>>>>>> cikgu juga yang menyemak evidens
>>>>>>>>> dan cikgu juga yang menentukan Band bagi setiap pelajar
 
Tadi di sekolah saya, alhamdulillah saya berjaya buat LADAP Penyebaran DSP PBS Sains Tingkatan 2. Tapi ade satu soalan yang susah skit saya nak jawab.


Cikgu sekolah saya tanya kenapa dalam PBS pelajar tidak dibezakan mengikut pencapaian seperti sistem gred.  Cikgu2 kena buat soalan mengikut aras kepandaian pelajar supaya semua pelajar akan melepasi sekurang-kurangnya Band 3.


Tapi sebenarnya dalam PBS kita mahu pelajar melepasi Band 3 sbb pelajar mesti sekurang-kurangnya Tahu, Faham dan Boleh Buat. Kesian la pelajar yang datang belajar ke sekolah setiap hari tapi kita cikgu2 menafikan pelajar Tahu, Faham dan Boleh Buat. Pelajar yang suka ponteng sekolah lain la ceritanya!



Photobucket

Ahad, 28 Oktober 2012

LADAP PBS Sains Ting 2

Mesyuarat PBS Jurulatih Utama Negeri: 4 hari 3 malam
Taklimat PBS Jurulatih Sekolah: 3 hari
.
.
.
.
.
LADAP PBS Guru Mata Pelajaran: 2 jam


Esok saya akan beri LADAP PBS Sains. Tapi saya risau akan ade kecicirian maklumat. Saya dapat semua maklumat dalam masa 4 hari 3 malam tapi saya sampaikan di sekolah dalam masa 2 jam sahaja.

Saya minta Ketua Panitia jemput Penolong Kanan Kurikulum untuk dengar LADAP PBS. Jadi saya harap sangat semua berjalan lancar dan dapat beri input yg lengkap kepada PK1 dan guru2 sains.



Photobucket


Sabtu, 27 Oktober 2012

Dokumen Standard Prestasi

Rasanya semua cikgu ada DSP yang diperoleh daripada Jurulatih Utama Sekolah. Tapi yang masih belum ada ataupun nak softcopy, sila dapatkan di laman sesawang examperak. Dalam pautan ini, cikgu-cikgu boleh muat turun DSP bagi semua mata pelajaran tingkatan 1 dan tingkatan 2.

http://examperak.com/dspt1.html

http://examperak.com/dspt2.html



Photobucket

Soalan Lazim PBS Sains


 Adakah buku teks dan buku latihan aktiviti boleh membantu dalam pelaksanaan PBS ?
Ya, melalui aktiviti P&P  dengan menggunakan buku teks dan buku latihan aktiviti.

 Mengapakah LP tidak menyediakan instrumen penilaian untuk pentaksiran ?
Standard Prestasi adalah penilaian berasaskan sekolah. Oleh yang demikian,  instrumen penilaian hendaklah disediakan oleh guru yang mengajar murid tersebut bagi menentukan kesesuaian dan kebolehlaksanaannya.

Bagaimanakah guru menguruskan evidens dan instrumen selepas menjalankan pentaksiran?
Guru perlu menyimpan dan mendokumenkan sebagai bahan bukti pentaksiran telah dilaksanakan pada murid berkenaan mengikut deskripter sehingga data berkenaan dimasukkan ke dalam SPPBS.


Silalah klik pager di atas untuk baca keseluruhan FAQ. Semoga dapat membantu cikgu2 semua.



Photobucket

Pentaksiran Berasaskan Sekolah

PBS...mula2 bila terima surat untuk pergi ke Mesy Penyelarasan DSP PBS Tingkatan 2, saya sangat sedih. Saya takut apabila selesai mesy tersebut, sy terpaksa pikul tanggungjawab yg sgt berat sebab ramai sgt yg merungut tentang PBS.

Tapi sebenarnya sy tahu macam2 mll mesy tersebut. Kabur jd jelas, berat jd ringan. Rupanya banyak kecairan maklumat berlaku semasa Penataraan PBS tingkatan 1.

Paling penting, daripada mesy ini, barulah sy faham, sebenarnya PMR tidak dimansuhkan tetapi ditambahbaik. Jika dahulu PMR adalah 100% peperiksaan pusat tetapi mulai 2012(ting 1) PMR adalah 100% Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS).

Penambahbaikan PMR melalui PBS merupakan satu bentuk pentaksiran yang bersifat holistik iaitu menilai aspek kognitif (intelek), afektif (emosi dan rohani)  dan psikomotor (jasmani). PMR dahulu hanya menilai aspek kognitif sahaja dan menyebabkan sistem pendidikan negara kita terlampau exam oriented.


 photo PBSSS_zps8aadf236.jpg

Terima kasih kpd Pegawai Sains daripada Lembaga Peperiksaan dan Jurulatih Utama Kebangsaan MP Sains yg bersungguh menjernihkan kekaburan saya ttg PBS.

    Photobucket