Isnin, 31 Disember 2012

Tarikh Peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM 2013

Tarikh-tarikh peperiksaan awam bagi tahun 2013.

UPSR     : 10 /09/2013 - 12/09/2013
PMR      : 02/10/2013 – 09/10/2013
STAM    : 21/10/2013 – 29/10/2013
SPM      : 18/11/2013 – 06/11/2013


SPM (Ulangan) : 11/6/2013 – 12/06/2013
MUET               : Mac/Julai/Nov
STPM                :  (^____^)


PMR 2013 merupakan tahun terakhir PMR berasaskan penilaian pusat.
STPM 2013 pula, berdasarkan sistem modular terbahagi kepada 3 penilaian pusat, iaitu:
-Semester ke-2 Sidang 2012 (bulan 6)
-Semester ke-3 Sidang 2012 (bulan 11)
-Semester pertama Sidang 2013 (bulan 11)


Kepada cikguIIcikgu, selamat berjuang agar baiah tahun 2013 tercapai. Saya akan berjuang untuk dua kelas Sains SPM pada tahun ini. Doakan pelajar lulus dengan cemerlang. Amin...



Photobucket

Ahad, 30 Disember 2012

PDF to Docs Converter

Mesti ramai yang susah hati bila nak kena buat Huraian Sukatan Pelajaran untuk tahun baru.

HSP boleh dimuat turun daripada laman web rasmi Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK). http://www.moe.gov.my/bpk/v2/

Tapi HSP ni dalam format PDF. Jadi kalau nak convert, boleh la guna Free PDF to Docs Converter. Saya gunakan pdfonline.com. http://www.pdfonline.com/pdf-to-word-converter/


Tahun ni, saya kena buat HSP Sains Tingkatan 2 dan HSP Sains Tingkatan 5. HSP Sn T2 dh siap, dan sy dh upload. Sekarang giliran HSP Sn T5.




Photobucket

RPT Sains Tingkatan 2 (2013)

Saya dh selesai meng-update Rancangan Pengajaran Tahunan Sains Tingkatan 2 Tahun 2013.


Bagi RPT Sains Ting 2 Tahun 2013:-
-versi Bahasa Melayu
-satu tambahan coloum Evidens PBS
-tulisan lebih besar. Sesuai untuk print 2 page per sheet.
-dalam format lanskap


Kalau nak download silalah klik di sini. Harap dpt membantu cikguIIcikgu




Photobucket

Rabu, 26 Disember 2012

Pemetaan HSP-DSP Sains Tingkatan 1

Terdapat ruang kosong pada HSP ini untuk pemetaan DSP.


Silalah [klik di sini] untuk muat turun.




Photobucket

Rabu, 19 Disember 2012

Bahan Kursus HOTs Dalam Sains dan Matematik

Mulai tahun 2013, pelajar tingkatan 1 akan didedahkan dengan soalan HOTs, High Order Thinking Skills. Seterusnya menduduki ujian TIMSS dan PISA.

Saya masih tak faham sangat tentang HOT ni. hopefully nnt bile buka sekolah akan ade LADAP daripada cikgu y pergi kursus semasa cuti sekolah.

Kat sini, saya nk share bahan Kursus HOT yang disediakan oleh BTP. saya terjumpe semasa cari HSP terkini.


Klik di sini untuk download bahan Kursus HOTs.




Photobucket

Selasa, 18 Disember 2012

Beban keje murid dan cikgu



betul ke pelajar bawak beg sampai jd bongkok 3? zaman saya skola x macam tu. even disekolah sy mengajar x de murid yg baca beg berat. kami rancang ape yg kami nk ajar dan pelajar cuma bawa buku y kami pesan sj.

dan sepanjang 5 tahun sy cikgu, sy x saya terbeban mcm cikgu dlm kartun tu. setiap kali saya tension dgn keje yg menggunung, saye akan tgk tukag kebun sekolah. gaji mereka kecil, keje tgh panas, balik lambat dan selalu dipandang rendah oleh murid...saya bersyukur tuhan beri keje yg baik untuk saye.




Photobucket

Jadual Gaji Tahun 2013

Lagi beberapa hari lagi tahun 2013. Moh tgk tarikh kite dapat gaji thn 2013.

Khas untuk gormen ye!


BULAN TARIKH NOTA
Januari 23 Januari 2013 (Hari Rabu)
Februari *25 Februari 2013 (Hari Khamis) Tahun Baru Cina: 10 & 11 Februari 2013
Mac 25 Mac 2013 (Hari Isnin)
April 25 April 2013 (Hari Khamis)
Mei 23 Mei 2013 (Hari Khamis) Pesta Menuai : 30 & 31 Mei 2013
Jun * 25 Jun 2013 Hari Gawai : 1 & 2 Jun 2013
Julai 25 Julai 2013 (Hari Khamis)
Ogos * 22 Ogos 2013 (Hari Khamis) Hari Raya Puasa : 8 & 9 Ogos 2013
September 25 September 2013(Hari Rabu)
Oktober 8 Oktober 2013 (Hari Selasa) Hari Raya Haji 2013 : 15 Oktober 2013
November 25 November 2013 Deepavali : 2 November 2013
Disember * 18 Disember 2013 Hari Khamis : 25 Disember 2013)

Sumber http://www.ciklaili.com/2012/11/jadual-pembayaran-gaji-bulanan-tahun.html#ixzz2FLwI3UeV
Under Creative Commons License: Attribution
Follow us: @ciklaili on Twitter | ciklailidotcom on Facebook


nak download??? klik di sini. nnt bile2 boleh tgk lagi.




Photobucket

Isnin, 3 Disember 2012

Tiada Pengunjung

Saya sedey...



blog ini namanya pbssainsonline.
dalam blog ni, ade bahan2 pbs sains.
nota dan latihan sains pun ade.
tapi masih lagi tiada pengunjung.
harap2 nanti bila persekolahan 2013 bermula,
cikgu2 akan melawati blog ini.
br la bilangan pengunjung meningkat.


saya search blog ni di google dan yahoo,
tapi x jumpe2.
sy dh label posting dgn label y sesuai
harap2 nnt ade la org terjumpa blog ni.


kadang2 terfikir nk promo pd kawan2 di FB,
tp rsnye bhn dlm blog ni x cukup lengkap.
tunggulah smpai semua instrumen form 2 upload,
baru nk bgtau kwn2 kt FB.
mintak tlg mereka dtg melawat.
bleh la increase number of visitor.




Photobucket

Tingkatan 2 [Bab 7 : Dinamik ]

Silalah [ klik di sini ] untuk mendownload contoh instrumen Bab 7.



ade instrumen yg mempunyai skema, ade yang tiada skema.

walaupun byk kekurangan, tp harap dpt membantu





Photobucket