Selasa, 31 Disember 2013

Perkara Penting Menjelang Tahun 2014

Semalam diadakan Mesyuarat Guru Pertama Tahun 2014. Mesyuarat guru kali ini adalah mesyuarat guru paling gembira untuk saya. Gembira tak terkata-kata.


Kenapa???

Mesyuarat Guru Pertama Tahun 2014 cuma dijalankan selama sehari sahaja. Sebelum-sebelum ini, sekolah saya menjalankan mesyuarat guru selama dua tiga hari. Jadi, bila tahun ni cuma sehari, saya seronok sangat. Mesyuarat bermula jam 8.30 pagi hingga 1.30 petang. Jamuan pagi ditaja oleh pengusaha dewan makan asrama dan jamuan makan tengah hari ditaja oleh penguasaha kantin. Terima kasih daun keladi.

Sepanjang bulan Januari nanti, dua kali Sabtu saya akan datang ke sekolah untuk menghadiri latihan dalam perkhidmatan (LDP) iaitu pada 4 Januari 2014 dan 25 Januari 2014. Pada 4 Januari ada Penataraan PBS Tingkatan 3 manakala pada 25 Januari pula LDP pengoperasi sistem-e. Al maklum, saya mengajar di sekolah bestari dan memegang status champion school dalam Frog VLE. Saya dah terbayang-bayang tahun ini kami mesti lebih mesra kepada Frog VLE.  Sebelum cuti hujung tahun kami dah dibekalkan dengan Chromebook. So lepas ni, dh tak boleh buat alasan tak login VLE. hehehe...




Tapi yang buat saya lebih gembira adalah kandungan dalam buku Panduan Pengurusan dan Agihan Tugas 2014. Lompat bintang saya baca buku ni.




Tiga kali saya belek buku ni. Macam tak percaya je, macam pelik je... tahun 2014, skop tugas saya DAH dikurangkan. Sebab tu saya happppppyyyy tersangat-sangat.

Tugas Tahun 2014

  1. Auditee PK04 Jawatankuasa Jaminan Kualiti
  2. AJK Jawatankuasa Bestari/IT/Laman Web
  3. AJK Jawatankuasa Pembimbing Rakan Sebaya dan Majlis Ketua Tingkatan
  4. AJK Jawatankuasa Kokurikulum Asrama
  5. Guru Penasihat Kelab CYA Robotik
  6. Guru Penasihat Kadet Remaja Sekolah
  7. Guru Penasihat Rumah Sabki
  8. Guru Pembimbing Pentandingan Robotik
  9. Guru Pembimbing Pentandingan Dapur Solar

Perasan tak.... tahun 2014, saya tak jadi guru kelas. Horeeeee!!!!


Jadual Waktu Tahun 2014


Tahun 2014, saya kena buat 4 persediaan sebab mengajar 4 aras berbeza. Tapi, dah biasa. Tiap-tiap tahun memang ni la pakej jadual waktu saya. Mesti ada Sains Menengah Rendah, Sains Menengah Atas dan Kimia Menengah Atas. So, al-rite.

  1. Sains 3C3
  2. Sains 3C6
  3. Sains 4PP
  4. Kimia 4ST1
  5. Kimia 5ST2
Masa mengajar saya dan dikurangkan daripada 25 waktu kepada 23 waktu. Jadi tak hairan la kalau saya happy kan.

Kepada semua guru-guru dan murid-murid, selamat kembali ke sekolah. Pihak pengurusan sekolah saya dah menyediakan banner yang cantik untuk menyambut murid-murid tahun 2014. Memang sangat-sangat penyayang pengetua saya ni.






Kami warga pendidik beriltizam memberikan pendidikan yang sempurna, 
memupuk serta memajukan potensi pelajar dan 
membimbing pelajar ke arah pendidikan seumur hidup.


Tahun Perkhidmatan ke Tujuh


Tahun 2014 akan menjadi tahun perkhidmatan saya yang ketujuh. Walaupun dah 6 tahun berlalu, saya masih lagi mencari nilai diri saya sebagai seorang guru. Kalau yang mengenali diri saya, mereka tahu betapa saya tidak mahu menjadi cikgu. Saya sangka saya akan pergi meninggalkan dunia persekolahan setelah tamat kontrak biasiswa, tapi realitinya saya masih lagi seorang cikgu. Bahkan sekarang ni saya tak dapat bayangkan apakah kerja yang akan saya lakukan jika saya berhenti menjadi pengawai pendidikan. 
Enam tahun menjadi guru, terdapat beberapa kenangan yang tak dapat saya lupakan seperti:

  1. Mendapat Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2010 pada tahun perkhidmatan ketiga.
  2. Menjadi Setiausaha PIBG. PIBG sekolah dinobatkan sebagai PIBG terbaik Daerah Kuala Kangsar dan Ketiga Terbaik Negeri Perak semasa perkhidmatan saya.
  3. Guru Pembimbing Pasukan Robotik ke Peringkat Negeri dan Kebangsaan.
  4. Guru Pembimbing Pentandingan Dapur Solar ke Peringkat Daerah dan Negeri.
  5. Guru Pembimbing Project Cool School, program bersama British Counsel.
  6. Guru Pembimbing Project Warga, program bersama Institut Kewarganegaraan USM.
  7. Guru Pembimbing Kawat Kaki KRS.
  8. Guru Pembimbing Tarian Tradisional.
  9. Jurulatih Utama Negeri PBS Sains Tingkatan 2.
  10. Jurulatih Utama Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) Sains.



Dan yang lebih membanggakan saya, kini saya ada blog pendidikan saya sendiri. Blog ini saya buat dengan keinginan diri sendiri. Menulis blog ini memberikan motivasi untuk saya kekal dalam dunia pendidikan serta membuka pandangan saya melihat isu-isu pendidikan daripada sudut yang lebih positif.

Walaupun masih banyak kekurangan dalam blog ini, saya akan sentiasa cuba mengemas kini agar blog ini menjadi lebih menarik dan lebih mesra pembaca.


Tahun 2014, saya berharap dapat mengajar dengan lebih bagus daripada tahun-tahun sebelum dan menjadi inspirasi kepada murid-murid saya. Saya juga berhajat nak membawa pasukan Robotik sekolah ke Malaysia International Robotic Competition (MIROC) dan mencari penajaan untuk membeli set robotik EV3. Doakan saya berjaya.


Terima kasih kepada semua yang menyokong saya sejak saya menjadi seorang guru.

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog saya.




11 Langkah Mengurangkan Perbelanjaan Sektor Awam



Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengumumkan 11 langkah bagi mengurangkan perbelanjaan sektor awam berkuat kuasa mulai 1 Januari 2014.

Menurut Najib, langkah-langkah itu adalah selaras dengan hasrat kerajaan untuk mengamalkan perbelanjaan berhemah pada tahun depan.

"Langkah-langkah penjimatan yang lain untuk sektor awam akan diperkenalkan dari semasa ke semasa berdasarkan kepada keperluan dan keadaan semasa," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan lewat petang ini.

Jelas Perdana Menteri, keputusan itu dibuat setelah berunding dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Ali Hamsa.


Berikut adalah 11 langkah mengurangkan perbelanjaan Sektor Awam Mulai Tahun 2014:

(1) Pemotongan elaun keraian menteri dan timbalan menteri sebanyak 10 peratus. Elaun keraian bagi pegawai kanan kerajaan Gred Jawatan Utama Sektor Awam C (JUSA C) juga dipotong antara 5 hingga 10 peratus.

(2) Pengurangan sebanyak 5 peratus kos utiliti elektrik di semua kementerian, jabatan, agensi dan premis kerajaan.

(3) Kemudahan bayaran tol bagi pegawai kanan kerajaan (Gred JUSA C ke atas) dikurangkan sebanyak RM50-100 atau 30 peratus.

(4) Permohonan baru bagi pengubahsuaian ruang pejabat kementerian, jabatan, agensi dan premis kerajaan dibekukan.

(5) Najib juga mengumumkan langkah mengetatkan pelantikan juru perunding atau consultant untuk projek-projek fizikal kerajaan termasuk dalam menjalankan feasibility study.
Lantikan berkenaan hanya boleh dibuat dengan mengemukakan cadangan pelantikan kepada Jawatankuasa Perancang Pembangunan Negara yang dipengerusikan oleh KSN untuk kelulusan.

(6) Pengurangan penggunaan syarikat pengurusan acara serta pemberian saguhati dan cenderamata untuk penganjuran persidangan atau majlis kerajaan yang membabitkan anggota pentadbiran dan penjawat awam.

(7) Meminda kelayakan tiket penerbangan domestik dan antarabangsa bagi penjawat awam misalnya, penerbangan sektor awam bagi penjawat awam Gred JUSA C ke bawah ialah kelas ekonomi.

(8) Pengurangan penyediaan makanan dan minuman semasa penganjuran persidangan, seminar, mesyuarat, kursus, bengkel atau sebarang acara rasmi kerajaan.


(9) Mengurangkan penggunaan kain pemidang (bunting dan banner) bagi penganjuran persidangan, seminar, mesyuarat, kursus, bengkel atau sebaang acara rasmi kerajaan

(10) Mengoptimakan penggunaan ruang pejabat sedia ada untuk mengurangkan sewaan premis pejabat

(11) Mengaplikasikan pendekatan Strategi Lautan Biru Kebangsaan dengan mengoptimakan penggunaan Pusat Latihan 1Malaysia (1MTC) dan juga kemudahan di institusi-institusi latihan milik kerajaan bagi penganjuran kursus, seminar dan bengkel.




Sumber

Ahad, 29 Disember 2013

PBSMR: Pekeliling 20 Disember 2013

Kementerian Pendidikan Malaysia telah mengeluarkan pekeliling baru bertarikh 20 Disember 2013.Merujuk pekeliling ini, semua prestasi Pentaksiran Sekolah, PS dalam Pentaksiran Berasaskan Sekolah, PBS dimasukkan menggunakan Sistem Pengurusan Sekolah, SPS. Oleh itu, mulai tahun 2014, guru-guru tidak akan mengunakan Sistem Pengurusan PBS, SPPBS. (Kurang satu ussername dan password untuk diingat..ye!!!)

1 April 2014

Guru-guru akan memulakan sesi memasukkan prestasi PBS  dalam sistem SPS mulai 1 April 2014. Prestasi yang perlu dimasukkan adalah pretasi pada tahun semasa dan pretasi pada tahun 2013 yang tidak lengkap.  Untuk sementara waktu, prestasi murid perlu ditanda dalam Borang Transit.



Macam saya, mmg ada banyak prestasi 2013 yang masih tidak lengkap. Bukan sengaja nak lewat-lewatkan tapi, mulai bulan 10 sistem memang sangat slow, saya feed up. Kawan-kawan guru suruh saya bangun pukul 4 pagi untuk kemas kini prestasi PBS tapi bagi saya itu tak wajar. Suatu sistem yang bagus mesti boleh beroperasi dengan lancar semasa waktu kerja bukannya semasa pekerja tidur. Saya sangat tension tahun 2013 dengan sistem SPPBS, cuma pendamkan sahaja, tapi apabila mengetahui SPPBS akan digantikan dengan SPS, saya amat berharap yang lebih baik.

Disebabkan dah tahu sistem SPPBS akan digantikan dengan SPS, maka saya buat donno, tidak memaksa diri untuk melengkapkan prestasi 2013 sebelum sesi persekolah 2013 tamat.

Sistem Pengurusan Sekolah, SPS


Saya baru mengenali sistem SPS pada hujung tahun 2013. Lebih tepat lagi sekitar bulan Oktober, apabila guru data sekolah menyuruh guru-guru melengkapkan data peribadi dalam SPS. Kononnya SPS akan menjadi sistem utama untuk guru-guru. Malah, pretasi guru-guru pun akan dimasukkan dalam sistem ini.

Tapi, seingat saya sistem ni pun ada kelemahan juga. Sistem ini pelupa. Bayangkan, saya perlu ulang tiga kali untuk melengkapkan profil diri dalam SPS. Sebabnya sistem ini akan refresh automatik. Kalau tak sempat save sebelum sistem automatically refresh, semua data hilang...huhuhu.

So, macam mana nanti apabila guru-guru mengisi prestasi PBS dalam SPS. Harap jangan la sistem SPS binggung macam semasa lengkapkan profil diri dulu.

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah, SAPS


Masih adakah sistem ini pada tahun 2014. Kalau SPPBS dah diserapkan masuk dalam sistem SPS, apa salahnya SAPS pun dimasukkan dalam SPS. Jadikan SPS sebagai sistem berpusat yang cekap. Orang utan cakap, one stop center. Nampak la KPM lebih profesional sedikit dan sangat memudahkan guru-guru.


Secara keseluruhnya, walau apa pun sistem yang digunakankan, saya mengharapkan yang terbaik, begitu juga dengan guru-gur yang lain. Tak guna jika ada perancangan yang baik tetapi tidak dapat dilaksanakan dengan baik. Semoga tahun 2014 menjadi lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.






Sabtu, 28 Disember 2013

IKLAN KEKOSONGAN SEBAGAI PENOLONG PENGARAH DI BAHAGIAN MATRIKULASI



Permohonan dibuka kepada Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) iaitu guru yang sudah berkhidmat sekurang-kurangnya tiga tahun sebagai Penolong Pengarah gred jawatan DG 44 dan gred DG 41.

Bidang pengkhususan (opsyen) dan kepakaran diperlukan adalah seperti berikut:

1.Biologi
2.Fizik
3.Matematik
4.Perakaunan
5.Ekonomi
6.Kejuruteraan (Awam, Elektrik & Elektronik)
7.Bahasa Inggeris
8.Sains Sukan
9.Pengurusan Perniagaan

Permohonan boleh dikemukakan dengan menyertakan resume dan Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT) tiga tahun berturut-turut kepada Pengarah Bahagian Matrikulasi.




TARIKH TUTUP permohonan pada 15 Januari 2014.


Sila hubungi, En. Mustafa Kamil Bin Sulaiman- 03-88844008 atau
En. Mohd Amin Bin Osman- 03-88844105.



untuk maklumat lanjut sila rujuk surat siaran

Jumaat, 20 Disember 2013

Ranking Sekolah Terbaik Keputusan PMR 2013

Keputusan PMR 2013

Senarai Ranking Sekolah Terbaik Keputusan PMR 2013 bagi Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM). Umum telah mengetehui keputusan PMR 2013 telah diumumkan pada 19 Disember 2013. Keputusan keseluruhan PMR 2013 adalah seperti berikut:

 

Keputusan Keseluruhan PMR 2013

Jumlah calon PMR: 492, 949
Bilangan calon semua A: 30,988 (7.33%)
GPN Keseluruhan 2.67
Negeri Terbaik : Terengganu (GP: 2.55)

Bilangan calon semua A Berdasarkan Negeri

Johor: 3, 948 orang calon
Perak: 3, 110 orang calon
Terengganu: 1, 733 orang calon
Serawak: 1, 729 orang calon

Ranking SBP (Sekolah Berasrama Penuh)

  1. Malay Collage Kuala Kangsar (MCKK)
    - Bilangan calon semua A: 103/114 
    - GPS: 1.0154
  2. Sekolah Tun Fatimah (STF)
    - GPS: 1.0231
  3. Sekolah Menengah Sains RajaTun Azlan Shah (SERATAS)
    - GPS: 1.0255
  4. Sekolah Sultan Alam Shah (SAS)
    - GPS: 1.0266
    Sekolah Menengah Sains Miri
    - GPS: 1.0275
Untuk mengetahui senarai penuh ranking SBP bagi semua 57 buah sekolah SBP, sila klik Keputusan PMR 2013 Sekolah Berasrama Penuh.

 

Ranking Maktab Sains Rendah MARA (MRSM)

  1. MRSM Pontian
    GPS: 1.0278
  2. MRSM Gemencheh
    GPS: 1.0290
  3. MRSM Kuala Kubu Bharu
    GPS: 1.0350
  4. MRSM Pengkalan Hulu
    GPS: 1.0432
  5. MRSM Serting
    GPS: 1.0440
Untuk mengetahui senarai penuh ranking MARA bagi 15 buah MARA terbaik, sila klik Keputusan PMR 2013 MRSM.

Khamis, 19 Disember 2013

Keputusan PMR 2013 MRSM


 Adakah anda pelajar MRSM?
Adakah anda bekas pelajar MRSM?
Adakah anda berhajat untuk belajar di MRSM?

Adakah anda guru MRSM?
Adakah anda ibu bapa pelajar MRSM?

Adakah anda tahu Ranking MRSM berdasarkan Keputusan PMR 2013?



Berdasarkan Keputusan PMR 2013 MRSM, ranking MRSM (Maktab Rendah Sains Mara) adalah seperti berikut:

1. MRSM Pontian (1.0278)
2. MRSM Gemencheh (1.0290)
3. MRSM Kuala Kubu Bharu (1.0350)
4. MRSM Pengkalan Hulu (1.0432)
5. MRSM Serting (1.0440)
6. MRSM Lenggong (1.0453)
7. MRSM PDRM Kulim (1.0476)
8. MRSM Baling (1.0550)
9. MRSM Kuala Klawang (1.0572)
10.MRSM Tun Abdul Razak (1.0613)
11.MRSM Alor Gajah (1.0672)
12.MRSM Kepala Batas (1.0675)
13.MRSM Pendang (1.0677)
14.MRSM Transkrian (1.0725)
15.MRSM Merbok (1.0737)



Bagaimana pun dengan Keputusan PMR 2013 Sekolah Berasrama Penuh (SBP)?
Jom terjah  di sini

Keputusan PMR 2013 Sekolah Berasrama Penuh

Jom kita tengok Keputusan PMR 2013  Sekolah Berasrama Penuh (SBP). Agak-agaknya, sekolah apa yang mendapat Keputusan PMR 2013 terbaik....

Berdasarkan Gred Purata Sekolah, GPS, Malay Collage Kuala Kangsar (MCKK) mendapat keputusan PMR terbaik diantara semua SBP diseluruh Malaysia. Diikuti dengan Sekolah Tun Fatimah dan tempat ketiga pula Sekolah Menengah Sains Tun Azlan Shah (SERATAS). Maksudnya, dua daripada tiga SBP terbaik daripada Perak...ye!!!!!

Untuk mengetahui Ranking terbaik MRSM sila klik Keputusan PMR 2013 MRSM dan  untuk mengetahui Keputusan Keseluruhan PMR 2013, sila klik Ranking Sekolah Terbaik Keputusan PMR 2013

Ranking SBP terbaik keputusan PMR 2013 adalah seperti berikut:

1. The Malay College Kuala Kangsar (GPS 1.0154)
2. Sekolah Tun Fatimah (GPS 1.0231)
3. SM Sains Raja Tun Azlan Shah (GPS 1.0255)
4. Sekolah Sultan Alam Shah (GPS 1.0266)
5. SM Sains Miri (GPS 1.0275)
6. Kolej Tunku Kurshiah (GPS 1.0301)
7. SM Sains Hulu Selangor (GPS 1.0310)
8. Sekolah Dato’ Abdul Razak (GPS 1.0323)
9. SM Sains Kota Tinggi (GPS 1.0335)
10. SM Sains Sultan Mahmud (GPS 1.0363)
11. SM Sains Muzhafar Shah (GPS 1.0390)
12. Sekolah Seri Puteri (GPS 1.0426)
13. Sekolah Tuanku Abdul Rahman (GPS 1.0502)
14. SM Sains Tuanku Syed Putra (1.0526)
15. SM Sains Rembau (GPS 1.0535)
16. SM Sains Pasir Puteh (GPS 1.0542)
17. SM Sains Tengku Muhammad Faris Petra (GPS 1.0606)
18. SM Sains Selangor (GPS 1.0615)
19. SM Sains Tapah (GPS 1.0622)
20. SM Sains Johor (GPS 1.0653)
21. SM Sains Kuala Selangor (GPS 1.0654)
22. SM Sains Sultan Mohammad Jiwa (GPS 1.06671)
23. SM Sains Tuanku Ja’afar (GPS 1.0698)
24. SM Sains Tengku Abdullah (GPS 1.0740)
25. SBP Integrasi Gombak (GPS 1.0741)
26. SM Sains Kubang Pasu (GPS 1.0743)
27. SM Sains Teluk Intan (GPS 1.0840)
28. SM Sains Kuching (GPS 1.0893)
29. SM Sains Tun Syed Sheh Shahabudin (GPS 1.0896)
30. SM Sains Banting (GPS 1.0904)
31. SM Sains Pokok Sena (GPS 1.0937)
32. SBP Integrasi Gopeng (GPS 1.0939)
33. Sekolah Sains Sultan Haji Ahmad Shah (GPS 1.0942)
34. SM Sultan Abdul Halim (GPS 1.1010)
35. SM Sains Machang (GPS 1.1012)
36. SBPI Integrasi Rawang (GPS 1.030)
37. SM Sains Lahad Datu (GPS 1.1086)
38. SM Sains bagan Datoh (GPS 1.1092)
39. SM Sains Kepala Batas (GPS 1.1092)
40. SB Integrasi Batu Rakit (GPS 1.1153)
41. SM Sains Sultan Hj Ahmad Shah (GPS 1.1213)
42. SM Sains Sabah (GPS 1.1241)
43. SBPI Sabak Bernam (GPS 1.1270)
44. SM Sains Sembrong (GPS 1.1278)
45. SBPI Kubang Pasu (GPS 1.1323)
46. SM Sains Hulu Terengganu (GPS 1.1325)
47. SBPI Kuantan (GPS 1.1411)
48. SM Sains Labuan (GPS 1.1431)
49. SBPI Temerloh (GPS 1.1506)
50. SBPI Tun Abdul Razak (GPS 1.1582)
51. SM Agama Persekutuan Kajang (GPS 1.1628)
52. SM Sains Dungun (GPS 1.1140)
53. SM Agama Persekituan Labu (GPS 1.1786)
54. SM Sains Setiu (GPS 1.1823)
55. SBPI Selandar (GPS 1.22212)
56. SBPI Jempol (GPS 1.12263)
57. SM Sains Sultan Iskandar (GPS 1.1342)






Bagaimana pula dengan Keputusan PMR 2013 Maktab Rendah Sains Mara (MRSM). Jom tengok di sini



Taniah kepada semua calon yang mendapat keputusan yang cemerlang. Taniah juga kepada semua guru-guru yang telah berusaha keras untuk membantu murid mendapat keputusan cemerlang.



Sumber: FB SBP Gags

Rabu, 18 Disember 2013

WW: Kenapa, di mana, bagaimana?


Isnin, 16 Disember 2013

Resipi Lasagna Mudah

Alhamdulillah. Kenyang sangat. Walaupun saya tak dapat pergi Italy tapi saya masih dapat makan makanan Italy. Lebih istimewa, saya dpt makan makanan Italy di rumah je, tak payah pergi restoran 5 bintang atau Pizza Hut atau Domino. Sedap pulak tuu. Last two weeks saya buat pizza dan semalam saya buat lasagna. Buat piza dah biasa, tak la excited sangat tapi semalam first time buat lasagna.

Walaupun saya baru borong buku resipi di Big Bad Wolf, tapi saya masih lagi google resipi kat internet. Dah terbiasa. Al-maklum, dulu tak ade buku resipi. Lagipun buku resipi yang baru beli tu, semuanya dah disusun cantik dalam almari. Kalau ambil dari dalam almari, rosak la susunan buku dalam almari tu. gerrrrr….resipi lasagna ni saya ambik dari sini. Terima kasih ye tuan blog. Resipinya mmg mudah dan sedap, dan yang paling penting, menjadi.



 
Bahan-bahan nak buat lasagna sama je macam masak spagetti, tapi kita gantikan spagetti dengan dengan lasagna dan kena buat sos putih. Kalau spagetti tak ada sos putih. Cuma ada sos daging je. Bahan yang saya gunakan, tengok la kt bawah. Tapi cheedar cheese tak masuk dalam gambar. dia merajuk. Nampak tak, ada lada benggala. kalau orang lain buat mesti tak ada lada benggala, tapi apa saya kisah. Saya rasa cantik skit letak lada benggala, berwarna warni. Saya guna daging ayam instead of daging lembu. Kononnya nak rendahkan kalori lasagna ni. Sebab chesse pun tinggi kalori jugak.


lasagna 1


Bahan-bahan utama:
  1. Beberapa kepingan lasagna yang telah di rebus (jika bekas besar, banyak la yg diperlukan)
  2. Keju mozarella dan keju parmesan. (saya guna parmesan sbb tu je yg ada kt rumah. Di pekan kuale susah nk cari cheese, kalau nk beli cheese, kena g ipoh)
Bahan sos merah @ inti daging
  1. 1 botol sos pasta
  2. 1 tin cendawan butang
  3. 400g daging cincang atau sebungkus daging kisar
  4. Sebiji bawang besar dipotong dadu
  5. 5 ulas  bawang putih dipotong dadu
  6. 1 sudu besar Sos cili
  7. Garam secukup rasa
  8. Serbuk lada hitam dan serbuk oregano secukup rasa
Bahan-bahan untuk sos putih
  1. 2 keping keju cheddar
  2. 2 sudu besar butter
  3. 250 ml susu full krim atau 250ml susu cair
  4. 2 sudu besar tepung gandum
  5. Garam secukup rasa
Cara membuat Sos merah@ inti daging

lasagna 2
  1. Masukkan 4 sudu besar minyak masak
  2. Tumis bawang merah dan banwang putih yg di cincang sehingga naik bau
  3. Masukkan pula daging cincang
  4. Kemudian tuang sos pasta 
  5. Masukkan garam secukup rasa
  6. Masukkan serbuk oregano 
  7. Masukkan pulak cendawan butang (saya masukkan lada benggala juga)
  8. Masukkan sesudu besar sos cili
  9. Tabur serbuk black pepper
  10. Masak sehingga mendidih
Saya tambahkan dua sudu besar whipping cream dalam dalam sos merah ni supaya lebih creamy. Dalam resipi original, tak ada whipping cream ye.

Cara membuat sos putih

lasagna 3
  1. Cairkan butter
  2. Masukkan 2 sudu besar tepung gandum. Gaul sebati menggunakan api kecil
  3. Masukkan susu full krim
  4. Masukkan keju cheddar. Kacau sampai keju tu sebati
  5. Masukkan garam secukup rasa. Kacau sampai likat sikit
Dalam sos putih ni pun, saya masukkan whipping cream. Tapi sesudu je.
Rasanya saya masak sos putih tu terlebih likat…al maklum, first time.

Melapis lasagna
  1. Ambil loyang/bekas yang sesuai.
  2. Susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang.
  3. Taburkan dengan sos merah @ inti daging yang dimasak tadi.
  4. Tuangkan sos putih. Tutup sampai hilang pandangan inti daging tu.
  5. Taburkan cheese parmesan dan mozarella
  6. Ulang semula langkah 2 hingga 4.
  7. Suka hati nak buat berapa layer. Yang penting last sekali mesti sos putih dan cheese paling atas.
  8. Make sure oven dah di panaskan dengan suhu 180 darjah celsius
  9. Bakar sampai keju perang atau masak semuanya. Lebih kurang 30-40 minit, mengguna api atas bawah.
lasagna 4


Dah siap. Nampak tak, lapisan atas sekali tak cukup sos putih dan cheese. Patutnya lapisan atas sekali ni warna putih sebab dipenuhi dengan cheese. Tapi saya takut kalau letak cheese banyak sangat nanti regular customer saya a.k.a mak dan bapak reject. Kalau diorang reject sape nak makan? Bapak bukannya suka sangat masakkan yang terlampau banyak cheese. Tapi versi lasagna saya ni, dia cakap sedap. hehehehe.


lasagna 5


Ni la rupa lasagna yang dipotong 5 saat selepas keluar oven. Patutnya kena tunggu sejuk dulu, baru la tak hancur apabila dipotong, tapi who care. Tak sabar nak rasa…dan memang berbaloi. Cuba la buat lepas ni, pasti yummylicious.

Ahad, 15 Disember 2013

DSP Sains Tingkatan 2 Mengikut Bab


Saya susun DSP berdasarkan bab dalam dua peringkat. Peringkat pertama bab 1 hingga bab 5. Evidens disusun mengikut band. Band 1 di atas dan band 6 di bawah. Peringkat kedua pula, dari  bab 6 hingga bab 10 saya susun evidens berdasarkan turutan dalam Huraian Sukatan Pelajaran pula. Motif??? tiada sebab konkrit, tapi saya suka lagi susunan berdasarkan turutan dalam HSP. Dah siap mengajar dan buat instrumen, boleh tanda terus di sini. Tapi bila nak tanda dalam SPPBS leceh la sikit sebab dalam SPPBS evidens disusun ikut band.

Sebenarnya saya bercadang nak edit, supaya seragam dari bab 1 hingga bab 10 tapi nampak gayanya dah sampai ke hujung cuti akhir tahun pun, masih lagi tak sempat. So, terimalah seadanya.

Klik di sini jika cikgu-cikgu nak download DSP Sains Tingkatan 2 Mengikut Bab.



Kalaulah evidens dalam SPPBS disusun mengikut turutan dalam HSP kan senang. Tapi tak kisah la. Yang penting server HARUS laju 24jam. Jangan la asyik paksa kami buat kerja mengisi SPPBS di luar masa kerja. Sampai terpaksa bawa kerja sekolah balik rumah. Tak profesional langsung....(sori kalau ada yang tersinggung)

DSP Sains Tingkatan 3 Mengikut Bab



Kalau mengikut perkiraan saya, tahun 2014 saya akan mengajar tingkatan 3 sebab follow kelas tahun lepas. Jadi saya merajinkan diri untuk menyusun evidens PBS Sains Tingkatan 3 berdasarkan bab. Nanti mudah nak semak, evidens yang dah buat dan yang belum buat. Senarai semak memang dah diedarkan oleh JU semasa penataraan PBS, tapi sejujurnya saya tak suka sangat senarai semak tu. Sebab cuma ada kod evidens je. Kalau nak tahu evidens, kena buka DSP pulak. Tapi kalau cikgu perlukan senarai semak, silalah klik di sini.

Sebab tu saya susun evidens mengikut bab. Senang sikit kerja saya nanti. Tapi, banyak la kertas. Kalau senarai semak cuma ada sehelai, yang ni ada lima helai. Tapi nanti bila print 2 in 1, depan belakang, tinggal 2 helai je kan..ok la kan...

Ish, ape la saya merepek ni. So, cikgu, kalau nak guna DSP Sains Tingkatan 3 Mengikut Bab, silalah download. Kalau ada terkurang, mintak maaf. Saya buat ni sambil-sambil menonton AIM 2013. Maka lebih fokus pada skrin tv berbanding skrin lap top.



Untuk mendownload, klik hyperlink Dsp sais t3 ikut bab. Akan keluar window baru. Klik butang Save dibahagian atas. Kemudian, cikgu boleh download dan edit mengikut keperluan cikgu.

Ada masalah nak downlod tak? kalau ada masalah nak download tinggalkan komen. Ini adalah pertama kali saya upload melalui slideshare. Selalunya saya gunakan mediafire.

Jumaat, 13 Disember 2013

Six Brain Food to Increase Memory



1 – Build Your Brain: Healthy Fats

The majority of the cell structure in the brain consists of healthy fats, including the most important healthy fats, called Omega-3 fatty acids. As the brain continues to fix itself and grow additional neurons, it needs a good amount of Omega-3s to be consumed.

The best food sources to get your Omega-3 from, in order of importance, are:

  • Salmon
  • Albacore tuna
  • Flaxseed oil
  • Canola oil
  • Walnuts
  • Wheatgerm
  • Eggs

2 – Protect Your Brain: Antioxidants

As people get older, substances called free radicals, which are floating through the bloodstream, will break down the brain cells. If you don’t put up a fight, you’ll experience loss of memory as you age. However, there are a good deal of antioxidant food sources to choose from. Antioxidants will merge with these free radicals, turning them harmless. Several good sources of antioxidants include:

  • Blueberries (other berries too)
  • Broccoli
  • Carrots
  • Garlic
  • Red grapes
  • Spinach
  • Soy
  • Tea
  • Tomatoes
  • Whole grains

3 – Spark Your Brain: High Tyrosine Proteins

Your brain doesn’t just have neurons, but also neurotransmitters, which are messengers that bring brain signals from one neuron to the next one. Your brain structure might be good, but if your neurotransmitters are insufficient, your brain won’t work right. Some parts of the neurotransmitters, like the tryptophan, are not able to be made by your body. Thus, you must consume food to get them. However, the body can make tyrosine, but you still need to get the proper foods into your diet.

The greatest sources of food to boost your alertness, concentration, and energy are:

  • Dairy products
  • Eggs
  • Seafood
  • Soy
4 – Hydrate Your Brain: Water



You already know that your body is made mostly of water. And you also know how easy it is to not consume much water and become dehydrated. Even a mild case of dehydration can reduce your mental energy and capacity, causing your memory to become impaired.

You should drink at least four liters of water each day, or six to eight 8-ounce glasses.

5 – Brain Building Blocks: Vitamins & Minerals

There are certain kinds of vitamins and minerals that are necessary building blocks for your brain. Of course, you don’t want to become vitamin deficient. So the vitamins and minerals very important to brain functions include:

  • Vit. B6
  • Vit. B12
  • Vit. C
  • Iron
  • Calcium

Deficiencies of the above have been shown to cause learning impairment.

But remember, there are many other nutrients you need, especially micronutrients, that are best found in food. The easiest way to get all your vitamins and minerals every day is to take a multivitamin. Yet it’s hard to find any one multi-vitamin that contains all your micronutrients, so don’t rely on multi-vitamins alone.

And never take your vitamins on an empty stomach. No only does doing so often cause you to have an upset stomach, but taking them with food helps the digestive system better assimilate the, so your body (and brain) can better use them.

6 – Regulate Your Fuel Supply: Fiber

Most people don’t realize that fiber is important to the brain, but it’s extremely important. It can help with your brain functions because it can slow down sugar absorption. Your brain works on 100 percent sugar; however, it needs to be delivered steadily and in the proper amounts so as not to overload your brain.

True, fiber in itself might not be considered ‘food,’ but you often get it through foods. Consuming a fiber-rich diet will slow down digestion and gradually release the sugar into your bloodstream.

Foods that contain a good dose of fiber include:

  • Dried fruits – apricots, dates, prunes, raisins
  • Vegetables – broccoli, green peas, spinach
  • Peas and beans – black-eyed peas, kidney beans, lima beans
  • Nuts and seeds – almonds and flaxseed
  • Whole fruit – avocadoes, kiwi, oranges, pears and skin-on apples
  • Whole wheat grains – barley, brown rice, etc.

copy paste from here


Photobucket

Selasa, 10 Disember 2013

Senarai Evidens Band 6 Tingkatan 3




TOPIK
SUBTOPIK
EVIDENS
Bab 1 :
Respirasi
Menganalisa mekanisma pernafasan manusia B6D1E1
Membina Model sistem respirasi manusia (klik) untuk menunjukkan proses tarikan dan hembusan nafas
Bab 1 :
Respirasi
Menyedari kepentingan sistem respirasi yang sihat. B6D2E1
Pembentangan hasil buku skrap dalam pelbagai bentuk persembahan bertajuk “Kepentingan sistem respirasi yang sihat”:
  1. Bahan cemar udara
  2. Pelbagai penyakit yang berkaitan dengan sistem respirasi (klik)
  3. Cara untuk memperbaiki kualiti udara
  4. Amalan mengekalkan udara yang bersih.

Bab 2:
Peredaran darah dan pengangkutan
Menganalisa darah manusia B6D3E1
Pembentangan hasil penulisan artikel dalam pelbagai bentuk persembahan mengenai:
  1. Komponen darah dan fungsinya.
  2. Kumpulan darah
  3. Kumpulan darah penderma kepada penerima.
  4. Kepentingan menderma darah
  5. Pengendalian dan penyimpanan darah

Bab 4:
Pembiakan
Memahami kepentingan penjagaan pra natal. B6D4E1
Membuat pembentangan dalam pelbagai bentuk persembahan mengenai:
  1. Kepentingan pengambilan makanan yang berkhasiat kepada kesihatan ibu dan fetus semasa kehamilan
  2. Kesan rokok terhadap fetus
  3. Kepentingan mengelak daripada mengambil bahan yang boleh memudaratkan fetus

Bab 4:
Pembiakan
Menilai kepentingan penyelidikan dalam pembiakan manusia. B6D5E1
Memberi ceramah atau membahaskan mengenai:
  1. Kaedah kawalan kehamilan
  2. Salah guna kawalan kehamilan
  3. Kebaikan dan keburukan kawalan kehamilan kepada masyarakat.
  4. Kepentingan penyelidikan pembiakan manusia

Bab 6:
Tanah dan Sumbernya
Menganalisa sumber bahan api semula jadi dan kepentingannya B6D6E1
Membuat pembentangan risalah yang dihasilkan mengenai PETROSAINS/ Planetarium/ Pusat Sains Negara/ Loji Penapisan Minyak
atau
membuat pembentangan risalah yang dihasilkan mengenai
  1. Sifat dan kegunaan pelbagai pecahan petroleum.
  2. Sumbangan petroleum dan gas asli kepada pembangunan ekonomi negara; dan
  3. Penggunaan yang cekap petroleum dan sumber bahan api semula jadi yang lain

Bab 8:
Penjanaan elektrik
Memahami
penjanaan tenaga elektrik.
B6D7E1
Mereka cipta peralatan menggunakan tenaga alternatif
Bab 8:
Penjanaan elektrik
Menilai kepentingan langkah berjaga-jaga dalam penggunaan elektrik/
Menilai kepentingan memulihara elektrik.
B6D8E1
Memberi ceramah mengenai:
  • Langkah keselamatan yang perlu diambil apabila menggunakan elektrik.
  • Memerihal langkah yang perlu diambil apabila berlakunya kemalangan yang melibatkan elektrik,
  • Mewajarkan keperluan adanya langkah-langkah keselamatan dan ciri-ciri keselamatan di rumah bagi mengelakkan kemalangan elektrik
atau
memberi ceramah mengenai:
  • Aktiviti yang menyebabkan pembaziran elektrik.
  • Memerihal cara memulihara elektrik.
  • Mewajarkan keperluan memulihara elektrik.
  • Meramal masalah yang akandihadapi oleh negara jika berlakunya kekurangan elektrik.


Bab 10:
Bintang dan Galaksi
Mensyukuri kewujudan alam semesta sebagai anugerah Tuhan B6D9E1
membuat pembentangan hasil penulisan kreatif (sajak/ syair/ puisi/ pantun /lirik lagu/lirik nasyid/ dll ) mengenai:
  • keunikan, ketertiban, keindahan dan keharmonian alam semesta sebagai satu tanda keagungan Tuhan

Senarai Semak PBS Sains Tingkatan 3


Selamat datang
welcome
huānyíng guānglín
vaangha
ahlan wa sahlan
bienvenue


Senarai Semak PBS Sains Tingkatan 3 ini dalam bentuk MS Excel. 
Terdapat dua worksheet.

Worksheet pertama, senarai semak evidens kelas. 
Nanti cikgu edit la bilangan kelas yang cikgu mengajar.
Dalam worksheet ini, kami bayangkan cikgu mengajar 3 kelas.
Kalau cikgu ajar satu atau dua kelas,
cikgu delete sahaja coloum yang tidak berkenaan.

Worksheet kedua, senarai semak evidens murid secara individu.
Kalau murid dah mencapai sesuatu evidens,
tick la (/) pada borang tersebut.

So, silalah download.


Senarai semak ni banyak membantu semasa kita nak masukkan data ke dalam SPPBS nanti



Borang Transit Sains Tingkatan 3



Assalamualaikum cikgu-cikgu. 
Terima kasih singgah ke blog saya.

Jika cikgu perlukan Borang Transit Sains Tingkatan 3,
silalah klik pautan di bawah. File dalam bentuk MS Excel.


Ahad, 8 Disember 2013

Punca, kesan dan Rawatan Sedu

Bilakah kali terakhir anda tersedu. Biasanya bayi dan kanak-kanak sahaja yang sedu, tapi itu tak bermakna orang dewasa tak sedu. Kenapa tersedu? Orang tua-tua selalu berkata, bersedu disebabkan saiz badan nak bertambah. Betul ke? Bagi saya tak logik langsung. Jadi kenapa sedu? Ada kesan negatifkah kalau kita bersedu?

Ada orang berpendapat, sedu berlaku disebabkan angin yang menyerang badan. Dari sudut kesihatan, ia berlaku apabila pengecutan otot diafragma secara berulang kali disebabkan beberapa faktor.
Apabila anda menarik nafas, diafragma tertarik ke bawah untuk membantu menarik udara masuk ke dalam paru-paru. Malah, apabila kita menghembuskan nafas, diafragma menolak udara keluar daripada paru-paru.


Ada ketikanya diagfragma menjadi terganggu semasa kita membuat pergerakan menarik ke bawah dalam keadaan tersentap. Akibatnya, kita menelan udara ke dalam kerongkong secara mengejut dan apabila udara berebut-rebut masuk itu melanggar kotak suara anda, maka terhasillah bunyi sedu.


Mengapa tersedu?

  1. Menelan terlalu banyak udara
  2. Makan secara lahap
  3. Berasa bimbang atau teruja
  4. Merokok
  5. Mengambil alkohol berlebihan

Pengkaji yang diketuai Christian Straus yang bertugas di Hospital Pitie-Saltpetriere, Paris menjelaskan tersedu membantu mamalia belajar menyusu kerana siri pergerakan ketika menyusu seperti tersedu membantu mengelak susu memasuki paru-paru. (patut la bayi selalu sedu)

Kaedah menghilangkan sedu


  1. Tahan nafas selama beberapa saat. Pastikan duduk dengan tenang
  2. Segera minum segelas air suam atau makan sesudu teh gula atau madu
  3. Bernafas dalam plastik udara
  4. Tenangkan jiwa dan minda
Jika bayi yang bersedu, petua orang tua-tua menyarankan kita menampalkan secebis kertas kecil ke atas biyi tersebut. Saya tak tahu kenapa, tetapi ia berkesan.


Keburukan sedu

Jika sedu dihadapi terlalu lama, lebih baik berjumpa doktor untuk rawatan seterusnya kerana dibimbangi terkena sedu yang dipanggil Chronic Hiccup. Antara gejala sedu berterusan ini kemungkinan dikaitkan penyakit saraf yang diwarisi, kecederaan pada saraf , toksik, penyakit metabolik yang merosakkan saraf, tahap gula yang tinggi dalam darah, gelak berterusan atau selepas mengambil minuman bergas, alkohol, roti kering dan makanan pedas, paru-paru berair dan kesan sampingan ubat.


Sumber: Berita Harian
Copy dan edit dari: majalahsains

Sabtu, 7 Disember 2013

Latih Tubi Kimia Tingkatan 4 dan 5




Power Point Sains Ting 1-Ting 5




Nota Sains Ting 1-Ting 5

http://www.cikguzamrud.com/ 






Latih Tubi Sains Ting 1-Ting 5





PBSMR: Kriteria Mendapat Band 6 Sains

Band ialah label yang digunakan untuk menunjukkan tanda aras tertentu yang disusun secara hierarki bagi tujuan pelaporan tahap penguasaan murid dalam Pentaksiran Sekolah PBSMR. Terdapat 6 aras band, seperti berikut:

Band Standard
1 Tahu
2 Tahu dan Faham
3 Tahu, Faham dan Boleh Buat
4 Tahu, Faham dan Boleh Buat dengan Beradab
5 Tahu, Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Terpuji
6 Tahu, Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Mithali

Band 6 adalah aras yang paling tinggi dalam Pentaksiran Sekolah. Jika dibandingkan Band 6 dan gred A, kualiti murid yang memperoleh band 6 PBSMR adalah lebih baik berbanding gred A dalam PMR sistem lama.

Secara amnya, untuk memperoleh Band 6 murid mampu menzahirkan idea yang kreatif dan inovatif, mempunyai keupayaan membuat keputusan untuk mengadaptasi permintaan serta cabaran dalam kehidupan seharian serta boleh berbicara untuk mendapatkan dan menyampaikan maklumat menggunakan ayat yang sesuai secara bertatasusila dan menjadi contoh secara tekal. (Penerangan Penyataan Stanard Band 6)

Bagi memperoleh band 6 dalam mata pelajaran Sains murid mampun menangani cabaran dan menyumbang idea dalam melestarikan perkara-perkara yang berkaitan dengan sains dan teknologi. (Penerangan Penyataan Stanard Band 6 Sains)

Semua murid mesti melaksanakan aktiviti (hands-on) sama ada secara individu atau kumpulan. Guru perlu memberi masa kepada murid untuk mendapatkan maklumat dan tugasan ini adalah berbentuk tugasan di rumah. Hanya murid yang berkemampuan menunjukkan tahap penguasaan mengikut kriteria yang dicadangkan sahaja layak diberi Band 6.

Kriteria memperoleh Band 6:
  1. Menghasilkan produk atau hasil kerja yang kreatif, inovatif dan autentik
    (asli). Tiada unsur-unsur meniru atau ciplak.
  2. Sesi pembentangan perlu dijalankan di sekolah bagi menentusahkan bahan
    atau produk serta menilai kebolehan seseorang murid itu berbicara.
  3. Murid perlu menjalani sesi soal jawab (Q&A) selepas melakukan pembentangan. Sekurang-kurangnya 2 soalan boleh dijawab dengan penuh keyakinan. Soalan boleh dikemukakan oleh guru atau audien. Memadailah audiennya yang terdiri dari sekumpulan murid atau kelas.

Setiap murid perlu melengkapkan dan mencapai band semua evidens pentaksiran band 6 untuk di layak diberikan band 6.

Jumaat, 6 Disember 2013

Cara Mendaftar ke Kolej Komuniti


Jika anda tidak berminat ke universiti, kolej atau tingkatan 6 kerana di sana pembelajaran lebih exam-oriented, mungkin anda berminat melanjutkan pelajaran di kolej komuniti. Hal ini kerana di kolej komuniti pembelajaran adalah hands-on. Tak perlu banyak baca buka, tetapi memperoleh kemahiran semasa menjalankan aktiviti di dalam kumpulan.

Daripada statistik, telah terbukti, semakin ramai pelajar yang melanjutkan pelajaran ke kolej komuniti. Oleh itu, kepada semua lepasan SPM dan STPM, jom mohon ke kolej komuniti.

 

Rabu, 4 Disember 2013

WW: My Selfie Photos



My name is Farahiyah.
Call me Zamrud

Tiada Tempoh Tetap Guru di Pedalaman



KUALA LUMPUR 2 Dis. - Kementerian Pendidikan tidak menetapkan sebarang tempoh tertentu bagi guru yang berkhidmat di kawasan pedalaman. Timbalan Menteri Pendidikan I, Datuk Mary Yap Kain Ching berkata, pertukaran guru pedalaman ke kawasan lain bergantung pada tanggungjawab, hak dan inisiatif guru berkenaan untuk membuat permohonan.

"Pegawai Perkhidmatan Pendidikan yang berkhidmat di kawasan pedalaman menikmati beberapa keistimewaan iaitu elaun khas mengikut lokasi dan tahap kesusahan atau bayaran insentif pedalaman, bayaran insentif tetap perumahan dan elaun balik kampung."

"Insentif berkenaan bertujuan menampung hidup di kawasan pedalaman dan Kementerian Pendidikan sudah menjalankan kajian mengenai impak serta penambahbaikan elaun sedia ada," katanya dalam sidang Dewan Rakyat hari ini."

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Ikmal Hisham Abdul Aziz (BN-Tanah Merah) yang bertanyakan sama ada Kementerian Pendidikan menetapkan tempoh khidmat guru di kawasan pedalaman atau tidak.

Dalam soalan asal, Ikmal Hisham bertanyakan sama ada kementerian berhasrat memberi lebih banyak keistimewaan kepada guru yang bersedia berkhidmat di kawasan pedalaman.

Menurut Mary Yap, guru yang berkhidmat di kawasan pedalaman turut dilantik sebagai guru cemerlang dan diberi peluang pembangunan kerjaya melalui penyertaan dalam forum dan seminar.

"Selain itu, majoriti guru di kawasan pedalaman berkhidmat di kawasan kaum masing-masing sebagai contoh majoriti guru Iban berada di Sekolah Kebangsaan Ulu Lubai, Sarawak dan majoriti guru di Semporna adalah kaum Bajau"

"Kaum lain turut dihantar berkhidmat ke kawasan pedalaman kerana dasar Kementerian Pendidikan ialah menggalakkan integrasi nasional," katanya.



Copy paste dari UtusanOnline
http://utusan.com.my/utusan/Parlimen/20131203/pa_02/Tiada-tempoh-tetap-guru-pedalaman#ixzz2mPKMVtSq

PBSMR: Pelaksanaan Pentaksiran Pusat

http://cikguzamrud.com

Tahukah anda tahun 2013 merupakan tahun terakhir bagi Penilaian Menengah Rendah (PMR)? Mulai tahun 2014, PMR akan digantikan dengan pentaksiran yang lebih holistik dan tidak berasaskan peperiksaan semata-mata. Pentaksiran ini dinamakan Pentaksiran Berasaskan Sekolah Menengah Rendah (PBSMR). Dalam PBSMR, tiada peperiksaan pusat seperti PMR. Semua pentaksiran berasaskan sekolah. Hal ini bermaksud, guru sekolah yang akan mentaksir, menyemak dan melaporkan keputusan seseorang murid kepada Lembaga Peperiksaan. Berdasarkan laporan guru tersebut, Lembaga Peperiksaan akan mengeluarkan Slip Pelaporan PBSMR. Slip Pelaporan itu akan digunakan untuk menentukan aliran murid ditingkatan 4.

Pentaksiran Berasaskan Sekolah Menengah Rendah (PBSMR)


PBSMR mentaksir akademik dan bukan akademik seseorang murid bermula daripada tingkatan 1 hingga ke tingkatan 3.  Untuk pengetahuan anda, setiap murid hanya dibenarkan mengambil mininum 12 subjek dan maksimum 13 subjek dalam PBSMR.

Terdapat dua jenis pentaksiran akademik iaitu pentaksiran sekolah dan pentaksiran pusat. Pentaksiran bukan akademik juga mempunyai dua jenis iaitu Pentaksiran Psikometrik dan PAJSK (Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan & Kokurikulum). Menerusi entri ini, saya ingin memberi pencerahan tentang pentaksiran pusat bagi akademik sahaja.

Pentaksiran pusat 

Pentaksiran pusat adalah pentaksiran yang dirancang, dibina dan dilapor oleh Lembaga Peperiksaan tetapi ditadbir, diperiksa dan direkod oleh sekolah. Pentaksiran Pusat dilaksana dalam bentuk pentaksiran sumatif semasa murid di tingkatan 3. Saya harap anda tidak menyamakan Pentaksiran Pusat dengan Peperiksaan Pusat kerana ia sangat-sangat berbeza. Dalam PBSMR tiada Peperiksaan Pusat tetapi dalam PBS Sekolah Rendah ada Peperiksaan Pusat.

Terdapat beberapa sebab Pentaksiran Pusat dijalankan untuk mentaksir akademik murid dalam PBSMR. Justifikasinya adalah seperti berikut:
  1. Melihat penguasaan dan keupayaan intelek murid dalam situasi sebenar (Pentaksiran Autentik)
  2. Pelengkap kepada Pentaksiran Sekolah
  3. Mengukur konstruk yang sama dan selaras pada setiap murid diseluruh Malaysia
  4. Merangkumi pembelajaran Tingkatan 1, 2 & 3 (Pentaksiran Sumatif)
  5. Mengukur Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT)
Pentaksiran Pusat dilaksanakan berdasarkan mata pelajaran, kaedah pentaksiran dan jenis instrumen. Terdapat tiga jenis instrumen dalam Pentaksiran Pusat iaitu:
  1. Ujian bertulis dan ujian lisan: BAHASA MELAYU, BAHASA INGGERIS, BAHASA CINA, BAHASA TAMIL, BAHASA ARAB, BAHASA IBAN dan BAHASA KADAZAN DUSUN.
  2. Ujian bertulis: SAINS dan MATEMATIK
  3. Pelbagai instrumen:  PENDIDIKAN ISLAM, PENDIDIKAN MORAL, SEJARAH, GEOGRAFI KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU, PENDIDIKAN MUZIK, PENDIDIKAN SENI VISUAL PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN dan PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN (kerja amali, projek, persembahan, demonstrasi, kajian lapangan dan kajian kes)








Dalam Pentaksiran Pusat(PP), guru menerima arahan tugasan daripada Lembaga Peperiksaan(LP) dan menyediakan bahan mengikut garis panduan yang disediakan. Murid melaksanakan tugasan berdasarkan jadual pelaksanaan PP yang ditetapkan oleh LP. Guru mentaksir pencapaian murid berdasarkan peraturan penskoran yang dibekalkan oleh LP. Guru merekod prestasi murid dan menghantar skor ke LP.

LP akan mengumpul skor mentah daripada pihak sekolah dan akan melaksanakan proses penentuan standard bagi menentukan gred pencapaian murid dalam sesuatu mata pelajaran.

Selasa, 3 Disember 2013

Peratus PBS dalam UPSR

Sedarkah anda Sistem Pendidikan Sekolah Rendah dan Sistem Pendidikan Sekolah Menengah Rendah telah berubah sejak tahun 2011? Jika anda pernah mendengar tentang PBS, saya pasti anda tahu serba sedikit tentang anjakan dalam sistem pendidikan di negara kita.

PBS merujuk kepada Pentaksiran Berasaskan Sekolah. PBS mula dilaksanakan pada tahun 2011 untuk murid tahun 1 dan pada tahun 2012 untuk murid tingkatan 1. Tujuan utama PBS dilaksanakan adalah untuk menambahbaik pelaksanaan UPSR dan PMR sedia ada. Hal ini kerana PBS mentaksir murid secara holistik dan tidak exam oriented.

PBS Sekolah Rendah

PBS sekolah rendah hanya menyumbangkan 40% daripada pentaksiran akademik. 60% pentaksiran akademik masih lagi berdasarkan peperiksan pusat seperti UPSR sedia ada. Secara amnya, murid disekolah rendah akan menjalani dua jenis pentaksiran iaitu Pentaksiran Berasaskan Pusat dan Pentaksiran Berasaskan Sekolah.

www.cikguzamrud.com 



Pentaksiran Berasaskan Pusat
  1. Dijalankan semasa murid di tahun 6
  2. Merupakan peperiksan pusat seperti UPSR sekarang
  3. Melibatkan subjek Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Cina, Bahasa India, Matematik dan Sains
  4. Menyumbangkan 60% daripada keputusan pentaksiran keseluruhan subjek Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Cina, Bahasa India, Matematik dan Sains

Pentaksiran Berasaskan Sekolah
  1. Dijalankan sepanjang persekolahan (dari tahun 1 hingga tahun 6)
  2. Terdiri daripada pentaksiran akademik dan pentaksiran bukan akademik
  3. Pentaksiran akademik mentaksir subjek Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Cina, Bahasa India, Matematik, Sains, Agama dan Kemahiran Hidup/elektif
  4. Menyumbangkan 40% daripada keputusan pentaksiran keseluruhan subjek Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Cina, Bahasa India, Matematik dan Sains
  5. Menyumbangkan 100% daripada pentaksiran keseluruhan subjek Agama dan Kemahiran Hidup/elektif
  6. PBS akademik terdiri daripada PBS Pentaksiran Pusat dan PBS Pentaksiran Sekolah.
  7. Pentaksiran bukan akademik terdiri daripada Pentaksiran Psikometrik dan Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum.


Saya harap catatan ringkas ini, sedikit sebanyak dapat menjernihkan kekeliruan ibu bapa dan penjaga tentang PBS sekolah rendah.

Permohonan IPTA Bagi Lepasan SPM/STPM Tahun 2013

http://www.cikguzamrud.com/
Kepada semua calon SPM dan STPM tahun 2013, taniah diucapkan kerana telah berjaya menempuh suatu peperiksaan yang terbesar dalam hidup anda. Pasti anda semua memasang cita-cita untuk menyambung pengajian diperingkat yang lebih tinggi, samaada di universiti, kolej, politeknik atau kolej komuniti.

Pemohonan ke IPTA/Politeknik & ILKA bagi sesi akademik 2014/2015

Untuk pengetahuan anda, pemohonan ke IPTA/Politeknik & ILKA bagi sesi akademik 2014/2015 akan dibuka mulai 20 JANUARI 2014.  Pemohonan ini adalah untuk kursus asasi, sijil, diploma dan ijazah pertama.

Borang permohonan boleh didapatkan secara online dengan melayari laman sesawang portal rasmi UPU. Setiap pemohon perlu memiliki No. Unik ID yang dibeli di Bank BSN untuk mengisi borang pemohonan. Terdapat tiga kaedah untuk membeli No. Unik ID tersebut, iaitu:
  1. Beli dikaunter Bank Simpanan Nasional (BSN)
  2. Beli di mesin ATM BSN (untuk pemilik kad GIRO sahaja)
  3. SMS Banking (untuk pemilik kad GIRO sahaja)

 Terdapat dua kategori pemohonan ke IPTA/Politeknik & ILKA iaitu:

  1. Kategori A: Lepasan SPM/Setaraf, Lepasan SKM, Lepasan Sijil Politeknik, Lepasan Sijil Kolej Komuniti, Lepasan Sijil ILKA.
  2. Kategori B: Lepasan STPM/Setaraf, Lepasan Matrikulasi KPM/PASUM/Asasi Undang-undang, Lepasan STAM, Lepasan Diploma/Setaraf.

Oleh itu,setiap pemohon perlu memastikan kategori yang sesuai dengan kelulusan anda sebelum membeli No Unik ID. Kesilapan membeli No Unik ID akan menyebabkan anda tidak dapat mengisi borang pemohonan ke IPTA/Politeknik & ILKA.

Jika anda memerlukan bantuan kewangan dari segi biasiswa atau pinjaman pendidikan, anda boleh biasiswa atau pinjaman pendidikan daripada JPA, MARA dan Yayasan Negeri. Sila rujuk Senarai Biasiswa dan Pinjaman Pendidikan untuk maklumat lanjut.

Semasa anda mengisi borang pemohonan ke  IPTA/Politeknik & ILKA, pastikan anda memilih kursus yang sesuai dengan minat dan keputusan peperiksaan anda. Dapatkan pandangan daripada ibubapa, guru dan kaunselor sekolah untuk pilihan yang terbaik. Elakkan daripada terikut-ikut dengan kursus pilihan rakan anda. Pastikan juga anda tahu dan benar-benar faham Dasar Pemilihan Pelajar ke IPTA supaya anda berjaya mendapatkan tempat di institut pengajian tinggi.


Jika anda berminat untuk menlanjutkan pelajaran ke kolej komuniti, ada boleh merujuk Cara Mendaftar Kolej Komuniti di sini. Untuk pengetahuan anda semua, bilangan pelajar yang medaftar ke kolej komuniti semakin hari semakin bertambah.


DASAR PENGAMBILAN PELAJAR KE INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI AWAM(IPTA)

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) amat prihatin dengan masalah pelajar yang
mendapat Purata Nilai Gred Kumulatif (PGNK) 4.0 tetapi gagal untuk mendapat
tawaran di mana-mana institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

 Oleh itu, kesemua 39 pelajar yang mendapat PGNK 4.0 akan diberi keutamaan
memasuki IPTA jika ada kekosongan, selaras dengan keputusan Jemaah Menteri.
KPM berharap pelajar-pelajar tersebut dapat membuat rayuan untuk memasuki IPTA
dengan kadar segera.

KPM juga ingin merujuk kepada kenyataan Ketua Pemuda MCA dan mantan Timbalan
Menteri Pelajaran, Datuk WeeKa Siong yang mendakwa hanya 19 peratus permohonan
pelajar Cina yang mendapat tawaran ke IPTA sedangkan kebanyakan pelajar Cina
yang mencatatkan PNGK 4.0 gagal untuk mendapat tempat di IPTA.

Terdapat juga dakwaan sistem kuota yang diperkenalkan pada tahun 2002 itu adalah
satu bentuk sistem kuota yang lebih buruk dan telah membawa kepada kemerosotan
kadar kemasukan pelajar Cina ke dalam lapan bidang kompetitif di universiti-universiti
awam, iaitu dari 30 peratus sewaktu sistem kuota baharu dihapuskan kepada 19
peratus sekarang, selain kemerosotan kadar kemasukan pelajar bukan Melayu secara
umum.

KPM ingin menjelaskan bahawa dakwaan ini adalah tidak benar sama sekali. Bagi Sesi
Akademik 2013/2014, seramai 3,584 orang pelajar telah mendapat PNGK 4.0. Daripada
jumlah ini, seramai 1,673 (47%) adalah pelajar Bumiputera, 1,275 (35%) Cina,
361(10%) India dan lain-lain kaum adalah seramai 275 (7%) orang. Daripada jumlah
tersebut 3,545 orang pelajar telah ditawarkan tempat ke IPTA.

Ini jelas menunjukkan 99 peratus pelajar yang mendapat PNGK 4.0 telah mendapat
tawaran tempat di IPTA dan hanya 39 orang pelajar atau 1 peratus pelajar sahaja yang
tidak mendapat tawaran ke IPTA. Kegagalan 39 pelajar ini untuk mendapat tempat di
IPTA adalah kerana faktor-faktor yang berikut:
  1. Pelajar tidak memenuhi syarat khas program pengajian;
  2. Unjuran tempat telah penuh, terutamanya program pengajian perubatan, pergigian dan farmasi;
  3. Pelajar membuat pernyataan "tidak setuju" sekiranya ditawarkan program pengajian selain daripada yang dipohon;
  4. Pelajar gagal dalam saringan temu duga; dan
  5. Pelajar berada pada merit yang rendah kerana markah kokurikulum yang rendah.
KPM ingin menjelaskan kriteria pemilihan calon untuk ditawarkan tempat adalah seperti
berikut:
  1. Pencapaian akademik dalam peperiksaan STPM/Setaraf;
  2. Pencapaian dalam aktiviti kokurikulum;
  3. Kombinasi mata pelajaran yang dimiliki bersesuaian dengan program pengajian yang dipohon;
  4. Gred mata pelajaran untuk tujuan pengkhususan;
  5. Lulus temu duga/ujian kelayakan bagi program pengajian tertentu;
  6. Pilihan program pengajian mengikut keutamaan;
  7. Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 1 (Band1) dalam peperiksaan MalaysianUniversityEnglishTest (MUET); dan
  8. Bilangan tempat yang disediakan oleh IPTA mengikut program pengajian.
Pada tahun 2002, dasar pengambilan pelajar ke IPTA telah dilaksanakan berasaskan
prinsip meritokrasi bagi menggantikan Dasar Pengambilan Mengikut Kuota Kaum yang
diguna pakai sebelumnya. Dasar meritokrasi ini dilaksanakan dengan mengguna pakai
90% markah akademik dan 10% markah ko-kurikulum untuk menjana markah merit
calon.

Sehubungan dengan itu, penetapan merit tidak hanya melihat kepada pencapaian
akademik semata-mata. Penentuan dibuat dengan mengambil kira kedua-dua elemen
akademik dan kokurikulum calon untuk memastikan IPTA melahirkan graduan yang
holistik.

Sistem meritokrasi yang digunakan untuk pemilihan pelajar ke universiti adalah telus
dan dibuat secara profesional. Berdasarkan prinsip meritokrasi, semua calon yang
layak dengan markah merit tertinggi tanpa mengira kaum, agama, bangsa, keturunan,
negeri, taraf hidup dan tempat tinggal tidak akan dinafikan peluang untuk mengikuti
pengajian di IPTA.

Calon-calon yang layak dan memenuhi Syarat Am Universiti, Syarat Khas Program
Pengajian serta kriteria pemilihan yang telah ditetapkan akan dipertimbangkan
mengikut pilihan program pengajian yang dipohon mengikut kelayakan, minat, cita-cita
dan kecenderungan calon.

Oleh itu, jika merit calon tidak begitu tinggi tetapi calon masih memohon program
pengajian kompetitif seperti perubatan, pergigian, farmasi, undang-undang,
kejuruteraan kimia, kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan elektrikdan elektronik dan
perakaunan, dan jika calon hanya memohon di IPTA yang popular, maka calon akan
menghadapi persaingan yang sangat sengit dan berkemungkinan akhirnya tidak
mendapat apa-apa tawaran daripada IPTA berkenaan.

Program pengajian pergigian contohnya, hanya menawarkan 119 tempat di tiga IPTA,
tetapi pelajar yang memohon adalah seramai 1,299 orang. Ini menunjukkan lebihan
permohonan sebanyak 10 kali ganda pada program pengajian ini.

Mulai Sesi Akademik 2009/2010, selaras dengan pelaksanaan dasar autonomi kerajaan
kepada Universiti Sains Malaysia (USM) dan status U-APEX, pengurusan permohonan,
pemprosesan, pemilihan, hebahan dan rayuan ke USM dikendalikan sepenuhnya oleh
USM sendiri. Walau bagaimanapun, penyelarasan tawaran dilaksanakan oleh Bahagian
Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi (BPKP JPT) dengan USM
bagi calon yang setuju terima atau menolak tawaran.

Mulai Sesi Akademik 2012/2013, semua IPTA berstatus Universiti Penyelidikan (RU),
iaitu Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra
Malaysia (UPM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Sains Malaysia
(USM) diberi autonomi dalam pengurusan kemasukan pelajar ke IPTA berkenaan.
Calon diberi peluang memilih program pengajian di RU dan; atau 15 IPTA lain mengikut
minat, cita-cita dan kecenderungan calon.

Isu berkaitan tawaran berganda (doubleoffer) berlaku hanya di antara USM dengan RU
dan USM dengan IPTA lain. Bagi program pengajian perubatan, pergigian dan farmasi,
sekiranya calon ditawarkan tempat pengajian di USM, RU yang lain tidak boleh
menawarkan tempat kepada calon berkenaan.

Bagi program pengajian kompetitif yang lain seperti undang-undang, kejuruteraan
kimia, kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan elektrik dan elektronik dan perakaunan,
USM dan RU yang lain boleh memberikan tawaran berganda kepada calon yang sama
dan calon boleh membuat pilihan yang sewajarnya untuk menerima sama ada tawaran
dari USM atau RU yang lain. USM dan IPTA yang lain boleh membuat tawaran
berganda bagi program pengajian yang bukan kompetitif.

Proses temu duga juga dilaksanakan di IPTA bagi sesetengah program pengajian yang
memerlukan kompetensi tertentu dan bagi memastikan mereka mendapat calon yang
benar-benar berkelayakan dan memenuhi kehendak dan keperluan program pengajian
berkaitan.

Sesetengah program pengajian bertemu duga mendapati calon gagal memenuhi kriteria
yang ditetapkan untuk mengikuti program pengajian berkaitan. Sekiranya calon gagal
dalam temu duga berkenaan, mereka masih boleh dipertimbangkan untuk mengikuti
program pengajian lain dalam pilihan mereka atau sekiranya mereka setuju untuk
menerima tawaran selain daripada program pengajian yang dipohon,KPM akan cuba
memastikan pelajar ditawarkan tempat berdasarkan kelayakan dan kekosongan tempat
di IPTA.


Kenyataan Akhbar Kementerian Pendidikan Malaysia
Ogos 2013
copy paste dari: http://upu.mohe.gov.my/

Ahad, 1 Disember 2013

Tukar

sorry...

dalam proses mencari templete yg sesuai....


tukar lagi


(^___^)

Photobucket

Sabtu, 30 November 2013

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari



Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.



Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.



Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.



Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.



Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat.
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
  1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
  2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
  3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
  4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
  5. Testimoni lelaki - klik SINI
  6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
  7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan.




Jom dapatkannya sekarang...

Official Website : www.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com




Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.





Photobucket