Isnin, 28 Januari 2013

DSP Sains Tingkatan 2 Mengikut Topik



DSP Sains Tingkatan 2  Mengikut Topik 
diperoleh semasa Mesyuarat Penyelarasan DSP PBS Sains Tingkatan 2
 pada Oktober 2012.


Jika berminat, [ klik di sini ]





Photobucket

Tafsiran Band PBS bagi Mata Pelajaran Sains


Band 1: Tahu
Murid tahu perkara asas sains sahaja
(Boleh ditaksir secara bertulis atau lisan)
Contoh: Menamakan, Menyenaraikan


Band 2 : Tahu dan faham
-Menunjukkan kefahaman
-mampu menukar bentuk komunikasi
-boleh menterjemah
-boleh menerangka atau menjelaskan
(Boleh ditaksir secara bertulis atau lisan)
Contoh: Memberi maksud


Band 3 : Tahu, faham dan boleh buat
-Menggunakan pengetahuan dan kefahaman dalam sesuatu situasi
(Bertulis)


Band 4 : Tahu, faham dan boleh buat beradab
Melaksanakan atau mengaplikasi kemahiran saintifik dalam sesuatu situasi atau aktiviti
(Laporan aktiviti)
Contoh: Mengkaji


Band 5 : Tahu, faham dan boleh buat beradap terpuji
Melaksanakan atau mengaplikasi kemahiran mengeksperimen dalam sesuatu situasi atau eksperimen
(Laporan eksperimen)
Contoh: Menyiasat


Band 6 : Tahu, faham dan boleh buat mithali
Menyumbang idea dalam melestarikan perkara berkaitan sains dan teknologi.
(Menzahirkan idea/ boleh berbicara/ membuat keputusan /menyampaikan maklumat dalam kerja amali)
Contoh: Mendapatkan maklumat/ menghasilkan laporan amali kerja/ menyampaikan maklumat/ boleh berbicara





Photobucket

Sabtu, 26 Januari 2013

Koleksi Nota Kimia Power Point dan PDF

Saya ingin kongsikan Power Point Kimia Tingkatan 4 dan 5 yang dihasilkan oleh guru cemerlang Kimia, Pn. Marhana Mohd Said dari SMK Sentosa, Kampar, Perak. Power Point ini dihasilkan dalam Bahasa Inggeris. Saya peroleh daripada http://panitiakimiasmksentosa.blogspot.com


Power Point Chemistry Form 4 [ klik di sini ]

Power Point Chemistry Form 5 [ klik di sini ]



Ini pula nota ringkas Kimia Tingkatan 4 dan 5. Terjumpa daripada carian online. Dalam Bahasa Melayu. Format PDF

Nota Ringkas Kimia Tingkatan 4 dan 5 [ klik di sini ]



Yang ini pula power point yang saya buat semasa zaman jadi guru practical dahulu (^__^). Dalam Bahasa Inggeris

Power Point Chemistry Form 4 Chapter 7 [ klik di sini ]



Semoga bermanfaat!




Photobucket

Modul Ulangkaji Kimia SPM

Modul Ulangkaji Kimia
-latihan menggunakan Bahasa Inggeris
-disusun mengikut bab tingkatan 4 dan 5
-dalam format MS Word
-dihasilkan oleh guru cemerlang kimia, Hj Abd Rasid Bakar
-disediakan pada tahun 2010


Silalah [ klik di sini ] untuk muat turun Modul Ulangkaji Kimia.



kredit to: http://gckimia.blogspot.com/





-Photobucket

Modul WAJA Kimia

Modul WAJA dihasilkan oleh JPN Perak pada tahun 2010. Disusun mengikut bab.Sesuai digunakan sebagai latihan kefahaman semasa PnP, kerja rumah dan ulangkaji menjelang SPM.


Modul WAJA Kimia Tingkatan 4 [ klik di sini ]


Modul WAJA Kimia Tingkatan 5 [ klik di sini ]





Photobucket

Permohonan Kemasukkan ke IPTA, Politeknik, Kolej Komuniti dan ILKA

Permohonan untuk melanjutkan pelajaran bagi lepasan SPM/STPM/ Matrikulasi dan Diploma telah dibuka mulai7 Januari 2013 hingga 15 April 2013 di laman web berikut:


http://upu.mohe.gov.my/


Setiap pemohon yang berminat harus membeli Nombor Unik ID melalui Bank Simpanan Nasional (BSN). Harga bagi setiap Nombor Unik ID adalah RM10.60.


Nombor kad pengenalan diperlukan semasa membeli nombor unik ID.





Photobucket

Jumaat, 25 Januari 2013

Modul SOLAF Sains SPM Tahun 2011

Modul SOLAF dihasilkan oleh JPN Perak.


Soalan disunting daripada soalan tahun-tahun lepas.


Silalah [ klik di sini ] untuk muat turun Modul SOLAF.




kredit to: http://pelajaranperak.gov.my/v2/





Photobucket

Khamis, 24 Januari 2013

Tips Membuat Power Point Presentation

There are actually 5 things that you need to keep in mind in order to have an effective Powerpoint presentation.


1. Check the fonts.
You have to ensure that the texts will remain visible even from at the farthest corner of the room. Hence, for your title, the ideal font size is between 36 and 40. For the body of your Powerpoint presentation, you can go for anything not less than 24. You also have to avoid using ultra-stylish font, especially those with too much curves, as they are harder to read. Arial, Times New Roman, and Verdana are the most suggested.


2. Check the Powerpoint templates.
You also have to think about the Powerpoint templates that you’re going to utilize. It’s highly ideal to select one that you can use all throughout the Powerpoint presentation. Moreover, you are advised to stick with Powerpoint templates that are professional-looking and not too flashy. However, if you have a general theme in mind, perhaps in line with the product you’re trying to launch or the purpose of the meeting, then you can go for themed templates. For instance, if you’re going to talk about the city during the 1960s, you can make use of vintage-inspired Powerpoint templates.


3. Minimize the use of too much animation.
Flying texts and complicated slide transitions should be used sparingly during a Powerpoint presentation. They may sometimes be too annoying. They can also add more file size, which makes the Powerpoint presentation a lot harder to share to others or send through an e-mail. The images, videos, and even sounds should only be used if you want to emphasize something.


4. Choose your images well.
Just like texts, you should make sure that the images can be seen even by the last person sitting at the back. Or else, they will appear to be pixilated once you increase the screen size. If the images are really small in nature, you can make use of a size converter, so you can magnify them. You may also have to avoid utilizing copyright-protected pictures unless they are yours or that you’ve asked permission.



5. Practice.

Look for some time where you can practice your spiel together with your Powerpoint presentation. There are times when you have to jump from one slide to another, which you should get accustomed to. You don’t want to break the momentum or invite monotony during your discussion.



by Daniel McMillan

credit to http://www.inspiredpiece.com/






Photobucket

Koleksi Power Point Sains Tingkatan 5

Mikroorgaisma dan Kesannya Terhadap Benda Hidup (Part 1)



Mikroorgaisma dan Kesannya Terhadap Benda Hidup (Part 2)



Bahan Sintetik Dalam Industri





Food Technology [klik di sini]


Synthetic Material in Industry [klik di sini]

Motion [klik di sini]

Electronic, Information and Communication Technology [klik di sini]



sumber:
gadis uno (4shared user)
nevile86 (slideshare user)




Photobucket

Modul Pecutan Akademik Kimia

Modul Pecutan Akademik SPM 2011 dihasilkan oleh JPN Negeri Kelantan
-merupakan koleksi soalan tahun2 lepas.
-fokus kepada soalan Kertas 2 Bahagian B dan Bahagian C
-soalan disusun mengikut bab.




Silalah [klik di sini] untuk muat turun Modul Pecutan Akademik Kimia



kredit to: http://akademik2u.blogspot.com



Photobucket

Nota Sains Tingkatan 4 dan 5 Bahasa Melayu

Nota Sains Tingkatan 4 dan 5:
-nota versi Bahasa Melayu
-dalam format MS Word
-ringkas, tepat dan mudah faham
-selari dengan buku teks

Silalah [klik di sini] untuk muat turun Nota Sains Tingkatan 4 dan 5.

Saya suka sangat nota ni. Terima kasih pada yg meng-upload ke internet.



kredit to: sesapa saje yg empunya yang meyediakan nota ini (*___<)




Photobucket

Selasa, 22 Januari 2013

Contoh Borang Transit PBS Sains Tingkatan 1

Borang Transit digunakan sebagai rekod sementara cikgu untuk merekod pencapaian band PBS murid-murid. Rekod kekal harus diisi dalam sistem online SPPBS.

 photo PBSSS_zps8aadf236.jpg

Sila  [klik di sini] untuk muat turun Contoh Borang Transit Sains Tingkatan 1.




kredit to: Andy Power (Scribd user)



Photobucket

Makmal Sains: Mengelakkan sink tersumbat

Pernah tak sink makmal sains tersumbat?
Cara penyelesaian...?







picture and idea from http://sciencestuffbyamy.blogspot.com/


Photobucket

Isnin, 21 Januari 2013

Buku Latihan Evidens PBS Terbitan Sasbadi

Penerbitan Sasbadi juga tidak ketinggalan menghasilkan buku latihan evidens PBS

    IMAG0438

               IMAG0439

                                Harga: RM8.95

Pro:

Buku ini ditulis dalam dwibahasa. Bahasa Melayu mendahului Bahasa Inggeris.

 

Cons:

Harganya paling mahal antara buku PBS yang saya survey.
Muka surat depan bercetak, muka surat belakang kosong.
Pentaksiran bagi Band 5 tidak menepati standard Lembaga Peperiksaaan (mengikut kefahaman saya yerk!).

Mengikut kefahaman saya:-
Sepatutnya pelajar perlu membuat laporan sains lengkap seperti PEKA setelah menjalankan eksperimen bagi pentaksiran Band 5. Tapi dalam buku ini tidak disediakan ruangan untuk tujuan eks., hipotesis, pemboleh ubah dll.

Semakan Daftar Pemilih PRU-13

Dalam masa terdekat ini (may be next week) Parlimen akan dibubarkan bagi membolehkan SPR menjalankan Pilihan Raya Umum Ke-13.

Daftar Pemilih boleh di semak dalam laman sesawang berikut:
http://daftarj.spr.gov.my/


Masukkan nombor kad pengenalan dalam ruangan yang disediakan. 


Sila semak DUN dan Parlimen tempat anda mengundi.





Photobucket

Bananas are Radioactive Food

Bananas are naturally high in potassium. Potassium is a mix of isotopes, including the radioactive isotope potassium-40, so bananas are slightly radioactive. The average banana emits around 14 decays per second and contains about 450 mg of potassium. Bananas can trigger a radiation alert for authorities seeking nuclear material.



Carrots, potatoes and lima beans contain some radon-226. In other words, we eat radioactive. Unbelievable!




Photobucket

Ahad, 20 Januari 2013

Senarai Kandungan Fail Induk Panitia PBS

1.1 PEKELILING-PEKELILING
• Pekeliling daripada KPM/JPN/PPD
• Surat-menyurat berkaitan PBS


1.2 CARTA ORGANISASI PBS SEKOLAH
Struktur Jawatankuasa sekolah dan panitia
Carta Organisasi

1.3 MAKLUMAT GURU PBS
Senarai Guru PBS
Biodata Guru PBS
Surat Lantikan sebagai guru PBS / Pentaksir
Jadual Waktu Mengajar

 photo PBSSS_zps8aadf236.jpg

1.4 PERANCANGAN SEKOLAH PBS
Takwim aktiviti PBS
Program Tahunan PBS (Mengikut Panitia Mata Pelajaran)
Rancangan Tahunan M/Pel PBS

1.5 MINIT MESYUARAT JAWATANKUASA
Minit mesyuarat J/Kuasa PBS tahunan atau bulanan
Minit mesyuarat pelaksanaan aktiviti PBS .
Minit mesyuarat Khas(Kes Khas) jika ada
Laporan aktiviti PBS
 
1.6 LAPORAN PRESTASI TAHUNAN
Data murid PBS tahun berkenaan
Analisis Pentaksiran Setengah Tahun dan Akhir Tahun
Graf Pencapaian Keseluruhan Mata Pelajaran dan Pencapaian Standard

1.7 LAPORAN PENCERAPAN/PEMANTAUAN
Jadual Pencerapan/pemantauan
Laporan Pencerapan /pemantauan Guru PBS oleh GB/PK
Laporan Pencerapan/pemantauan oleh Pegawai KPM/JPN/PPD/Nazir

1.8 KES-KES KHAS
Murid yang kerap tidak datang ke sekolah
Murid yang tidak ada maklumat / Murid luar negara
Murid Berkeperluan Khas
Kes- Kes Lain

1.9 PANDUAN PENGURUSAN PBS
[klik di sini] untuk muat turun Buku Panduan Pengurusan PBS

Senarai Kandungan Fail Induk Sekolah

2.1 PEKELILING-PEKELILING
Pekeliling daripada KPM/JPN/PPD
Surat-surat jawapan daripada sekolah kepada KPM/JPN/PPD
Surat-menyurat berkaitan PBS


2.2 CARTA ORGANISASI PBS SEKOLAH
Struktur Jawatankuasa
Jadual Petugas Pentaksiran
Carta Organisasi


2.3 MAKLUMAT GURU PBS
Senarai Guru PBS
Biodata Guru PBS
Surat Lantikan sebagai guru PBS / Pentaksir
Jadual Waktu Mengajar

 photo PBSSS_zps8aadf236.jpg
2.4 PERANCANGAN SEKOLAH PBS
Takwim aktiviti PBS
Program Tahunan PBS (Mengikut Panitia Mata Pelajaran)
Rancangan Tahunan M/Pel PBS


2.5 MINIT MESYUARAT JAWATANKUASA
Minit mesyuarat J/Kuasa PBS tahunan atau bulanan
Minit mesyuarat pelaksanaan aktiviti PBS .
Minit mesyuarat Khas(Kes Khas) jika ada
Laporan aktiviti PBS


2.6 LAPORAN PRESTASI TAHUNAN
Data murid PBS tahun berkenaan
Analisis Pentaksiran Setengah Tahun dan Akhir Tahun
Graf Pencapaian Keseluruhan Mata Pelajaran dan Pencapaian Standard


2.7 LAPORAN PENCERAPAN/PEMANTAUAN
Jadual Pencerapan/pemantauan
Laporan Pencerapan /pemantauan Guru PBS oleh GB/PK
Laporan Pencerapan/pemantauan oleh Pegawai KPM/JPN/PPD/Nazir


2.8 KES-KES KHAS
Murid yang kerap tidak datang ke sekolah
Murid yang tidak ada maklumat / Murid luar negara
Murid Berkeperluan Khas
Kes- Kes Lain


2.9 MANUAL PANDUAN
Buku Panduan Pengurusan PBS
Manual SPPBS
Manual Pengguna (Pengetua / SU PBS / Guru MP)

Buku Latihan Evidens PBS Terbitan Oxford Fajar

Penerbitan Oxford Fajar menerbitkan buku Latihan Evidens PBS.


skh7
Harga: RM6.50 (semenanjung Malaysia)

Pro:

-Instrumen PBS disusun mengikut topik dan subtopik
-Dwinbahasa. Muka surat depan Bahasa Melayu dan muka surat belakang Bahasa   Inggeris.
-Sesuai untuk pelajar aras sederhana dan sederhana tinggi
-Helaian boleh diceraikan daripada buku untuk dimasukkan ke dalam FPM.


Contra:

-Terdapat helaian yang mempunyai instrumen bagi dua diskriptor. Jadi pelajar harus menduduki pentaksiran bagi dua instrumen serentak.




Sabtu, 19 Januari 2013

Kecerian Kelas : Picture Wall

Tahun ini saya buat sedikit kelainan. Dinding belakang kelas 5PP dicat warna hitam dan kemudian dipercikkan dengan pelbagai jenis warna menghasilkan corak abstrak bertema galaksi.

Apabila masuk ke kelas ni, saya teruja untuk mengajar sebab disambut dengan warna-warna yang terang, tapi semakin lama memandang picture wall ni, semakin berpinar mata saya.

skh8

p/s : To 5PPs, good job. Your picture wall are so creative and attractive.

Contoh Senarai Semak PBS Sains Tingkatan 2

Silalah [klik di sini] jika ingin muat turun Contoh Senarai Semak PBS Sains Tingkatan 2.


Tapi sebelum itu, saya harap (benor-benor) cikguIIcikgu menjadi follower blog ini. Its a win-win situation. Cikgu dapat memuat turun bahan dan saya dapat mengira bilangan cikgu yang telah memuat turun bahan daripada blog ini.

 photo PBSSS_zps8aadf236.jpg

Jika terdapat kesalahan pada senarai semak, sila tinggalkan komen. Terima kasih




Photobucket

Jumaat, 18 Januari 2013

Semakan Tawaran ke Tingkatan 4 Sekolah Asrama Penuh (SBP) Tahun 2013

Semakan Tawaran ke Tingkatan 4 ke sekolah asrama penuh bagi calon PMR tahun 2012 boleh dibuat di laman web Kementerian Pelajaran Malaysia


http://apps.moe.gov.my/sbpt4/semakansst4_2013/


Masukkan nombor kad pengenalan dan angka giliran pada ruangan yang disediakan.


Taniah bagi yang berjaya mendapat tawaran untuk sambung belajar di SBP. Bagi yang tidak berjaya, anda boleh membuat rayuan.




Photobucket

Contoh Senarai Semak PBS Sains Tingkatan 1

Antara bahan yang perlu ada dalam Fail Perkembangan Murid ialah:
-Evidens terbaik setiap topik.
-Evidens terkini topik semasa.
-Senarai Semak Evidens Pertaksiran

 photo PBSSS_zps8aadf236.jpg

Silalah [klik di sini] jika ingin memuat turun Contoh Senarai Semak PBS Sains Tingkatan 1.


cikguIIcikgu dijemput menjadi follower blog ini. Saya ingin mengenali siapa yang menziarahi blog ini dan memuat turun bahan-bahan yang saya kongsikan dalam blog ini.


Sekian, terima kasih.



Photobucket

Khamis, 17 Januari 2013

Semakan PLKN Melalui SMS dan Online

Semak Status:
Taip PLKN SEMAK [No Kad Pengenalan] dan hantar ke 15888
Contoh : PLKN SEMAK 941212115050 dan kirimkan kepada 15888


Semak Kem Latihan:
Taip PLKN KEM [No Kad Pengenalan] dan hantaar ke 15888
Contoh : PLKN KEM 941212115050 dan kirimkan kepada 15888


Semakan melalui Portal PLKN:
http://www.khidmatnegara.gov.my/
Masukkan nombor kad pengenalan pada ruang yang disediakan.




Photobucket

Semakan Markah Kokurikulum bagi Lepasan SPM

Bagi lepasan SPM, anda boleh menyemak markah kokurikulum anda di laman web Kementerian Pelajaran Malaysia.  Markah kokurikulum diperlukan untuk mengisi borang permohonan ke universiti UPU.


http://apps.moe.gov.my/emkoko/papar_mark.cfm


 Masukkan nombor kad pengenalan pada ruang yang disediakan/




Photobucket

Rabu, 16 Januari 2013

Malaysia International Robot Competition (MIRoC)

Selalunya kami menyertai National Robotic Competition (NRC) sahaja. NRC adalah pertandingan robotik anjuran Kementerian Pelajaran.

Tapi tahun ni, saya teringin nak menyertai Malaysia International Robot Competition (MIRoC 2013). MIRoC dianjurkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi. Tapi ada satu kategori untuk pelajar sekolah.

Kalau kami masuk MIRoC, pelajar dapat sijil peringkat international, hebat kan....dapat la mengubati luka di hati sbb x dapat masuk World Robotik Olympiad (WRO 2012) tahun lepas 2012.




For more info: http://miroc2013.blogspot.com/




Photobucket

Ahad, 13 Januari 2013

Blog Review: eduscience1122.blogspot.com

Kali pertama saya menjejaki blog ni adalah semasa saya mencari instrumen PBS Sains Tingkatan 1. Terdapat banyak blog yang memuat naik instrumen PBS tetapi blog ini satu-satunya memuat naik instrumen PBS Sains Tingkatan 1 bagi setiap bab dengan lengkap. Selain bahan PBS, dalam blog ni terdapat koleksi2 power point yang boleh digunakan semasa P&P.


Pemilik blog ini, awin nurul, pada tekaan saya adalah seorang guru mata pelajaran sains dan biologi dan  mengajar di negeri Perak. Beliau menjadi blogger pertama yang membuat blog review untuk blog pbssainsonline dan menjadi follower kedua untuk blog ini. Saya ucapkan terima kasih (sesangat2) atas sokongan yang diberikan.






Photobucket

Bloglist Setahun Dari ciklaili.com

Hari ni, hari ke-13 tahun 2013. Semoga tahun ini menjadi lebih baik daripada tahun sebelum-sebelumnya. Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ini. Semoga perkongsian yang ada dalam blog ni dapat membantu meningkatkan profesionalisme seorang cikgu.

Terdapat seorang guru yang kreatif dan rajin berblog. Namanya Cik Laili (walaupun dia dah berkahwin) Daripada blogging, dia dapat bayaran drpd nuffnang, lumayan pulak tu. Tahun 2013 dia dapat bayaran RM4,4004.14. Tak caya? Baca entry daripada blog dia:

http://www.ciklaili.com/2013/01/cek-nuffnang-tahun-2013.html#axzz2Hq9ZkW9a

Harap nnt saya pun dapat cek drpd nuffnang. Tp cm mane ye nk join nufftag. Rasanya pas ni kena google 'nuffnang'.


p/s: Cik laili, dalam sehari berapa jumlah visitor blog cik laili secara purata? mesti ramai kn.


Photobucket

Contoh Borang Transit PBS Sains Tingkatan 2

Puan KP dan rakan2 cikgu sains sekolah dah mintak Borang Transit dan Borang Senarai Semak untuk Fail Guru dan Fail Perkembangan Pelajar.

Tapi, saya buat Borang Transit untuk Fail Guru saje. Saya print Bab 1 je untuk diberikan kepada cikgu2 yang mengajar sains tingkatan 2. Bab-bab lain saya x print lagi. Sy bgtau Puan KP, saya x print semua bab sbb sy x dek senarai nama pelajar terkini untuk setiap kelas. Lagipun cikgu2 masih belum ada Fail Guru.

 photo PBSSS_zps8aadf236.jpg

Okey, silalah download kalau nak Borang Transit PBS Sains Tingkatan 2. Fail dalam format MS Excel.Terdapat dua versi. Pilihlah yang mana berkenan di hati. Saya suka versi kedua, tapi Puan KP nak gunakan versi pertama sebab versi pertama lebih simple.


[klik di sini] Borang Transit PBS Sains Tingkatan 2.(Versi Pertama)
[klik di sini] Borang Transit PBS Sains Tingkatan 2.(Versi Kedua)
 

Kalau terdapat kesalahan, Sila maklumkan. Lepas sy buat, sy x semak semula. (redah je, janji siap)




Photobucket

Pengkelasan Mikroorganisma

Mircoorganisma terdiri daripada 5 kumpulan:-



Victoria Beckham Peminat Ayam Fara Fauzana

Virus, Bakteria, Protozoa, Alga dan Fungi




Photobucket

Jumaat, 11 Januari 2013

Buku Latihan Evidens PBS Terbitan Alaf Sanjung

Terdapat beberapa penerbitan yang menjual Buku Latihan Eviden PBS di pasaran. Boleh ke kami gunakan buku ini untuk menjalankan PBS sedangkan Lembaga Peperiksaan tidak membenarkan soalan setara.

Kalau kami ingin gunakan buku ini, daripada mana sumber kewangan perlu kami peroleh? daripada duit panitia atau menggutip duit daripada setiap pelajar.Terdapat pekeliling yang melarang sekolah menggutip duit untuk membeli buku kerja kerana bimbang ia memjadi beban kepada ibubapa.







Harga buku ini RM7.50. Terdapat jugak subjek lain selain Sains.






Photobucket

Khamis, 10 Januari 2013

Rekod Mengajar Tahun 2013



(^___^) Tahun Baru, Azam Baru, Rekod Mengajar pun Baru. (^___^)





Photobucket

RPT Sains Tingkatan 4 Tahun 2013 (BM)

RPT Sains Tingkatan 4 Versi Bahasa Melayu. Dalam format MS Word.


Silalah [klik di sini]




Photobucket

Jumaat, 4 Januari 2013

Tingkatan 1 [ Bab 2 : Sel Unit Asas Kehidupan ]

Contoh Instrumen untuk Bab 2 Form 1



PBS sains tingkatan 1 bab 2


kredit to: jesmana (scribd user)



Photobucket