Sabtu, 24 Ogos 2013

National Robotic Competiton 2013: Robot Gen II Soccer


Saya baru balik daripada Pertandingan Robotik Kebangsaan peringkat negeri Perak di Dewan Sri Tanjung, Majlis Daerah Tanjung Malim. Hari ini, kami menyertai Kategori Robot Gen II Soccer. Alhamdulillah dapat tempat ke-tiga.

Tapi terkilan jugak, kami kalah dengan MCKK sebab keeper kami yang terjaring bola ke dalam gol sendiri. The boys (sebenarnya saya jugak) masih tak tahu nak program sensor IR seekers. IR Seeker kami cuma dapat detect bola infra merah pada jarak yang sangat dekat. Kumpulan yang mendapat tempat pertama, (SMK Bukit Jana) robot mereka boleh detect bola IR sangat jauh, rasanya dari dua tiang gol bertentangan....jauh sangat. Keputusan Soccer Game tadi:


SMK Bukit Jana-3, SMK Clifford-1
MCKK-0, SMK Clifford-0 (MCKK menang penalti 1-0)


Esok, kami akan ke sana lagi menyertai Kategori Regular (Kolombo Island). Doakan nasib menyebelahi kami.  Kami kerja keras untuk kategori ini. Sepanjang minggu ini, kami men'operate' robot  Kolombo Island dari siang sampai ke tengah malam supaya dapat detect bola biru dan bola merah dengan betul. Walaupun ini tahun ketiga kami gunakan colour sensor, tapi tahun ni paling susah kami nak program robot. Degree, rotation and seconds motor must be tepat, jitu dan persis, baru la robot tu boleh detect warna bola. Peratus battery pun kena tepat. Tak boleh terlebih atau terkurang charge. Silap sikit je, HORROR...jangan la horror semasa pertandingan esok. Wish us luck.

Sekarang ni (during typing this post) the robot, complete the task with full mark. So, saya harap tiada masalah masa pertandingan. Jujurnya, tahun ni the boys sangat bersungguh-sungguh. Mereka pelajar tingkatan empat dan tingkatan lima. Tahun ini adalah tahun terakhir mereka masuk NRC. Tahun depan, saya akan pilih pelajar tingkatan 1. Rebuilt the team again. Kalau nak tahu, murid-murid berkampung di sekolah selama 5 hari. Tiga malam stay back sampai jam 12.00 malam. (Kami bukan sekolah asrama ye, semua ulang alik dari rumah....)



p/s:  perasan tak, minggu ni, saya kurang update blog,  kalau update pun, semuanya scheduled post. minggu ni sentuh lap top pun tak sempat, ingat robot, robot, robot je...hahaha)



Photobucket