Rabu, 31 Disember 2014

Dua Kosong Satu Empat

Hari ini 2014 akan melabuhkan tirai. Sepanjang tahun ini, banyak dugaan yang saya tempuhi, banyak kali saya tersungkur dan banyak kali bersedih hati.



Sepanjang tahun ini, saya rindu untuk kembali mengajar ke sekolah. Budaya sekolah dan kekitaan di sekolah dahulu masih lagi menjadi mimpi indah saya. Kalau dipermudahkan, memang saya akan kembali kesekolah. Tapi masalahnya saya perlu bayar semula elaun pemangkuan sepanjang berada di matrik. Bagi saya tak adil untuk seorang pegawai terpaksa bayar balik elaun pemangkuan sedangkan beliau dah menjalankan tugasnya.


Jadi, saya cuba terima ini sebagai ujian yang mematangkan saya. Dugaan juga adalah nikmat. Dan sepanjang dugaan ini, baru saya kenal erti sebenar persahabatan. Sahabat yg akan ada apabila kita susah.



Alhamudillah. Semoga 2015 akan menjadi lebih baik dari tahun ini.


Ahad, 14 Disember 2014

Promosi L'arome Slimming Serum RM350

Hari ini saya nak share sikit tentang L'arome Slimming Serum. serum ini sangat bagus untuk memecahkan lemak. Boleh menghilangkan selulit dan menggurangkan berat sehingga 5kg jika sebotol Larome digunakan selama seminggu. kalau nak nampak kesan kurus yang lebih ketara, gunakan empat botol secara berterusan selama 4 minggu.

sekarang ini, ada promosi untuk produk larome slimming serum. Kalau korang beli sebotol, harganya RM150.00. Tapi kalau beli empat botol terus, korang akan dapat harga runtuh, RM350.00. Untung kan. So, ape tunggu lagi. sila whatapp ke fiza 019-6428422.


Apabila korang sapu serum ni,korang akan rasa panas. Semakin banyak aktiviti yang korang lakukan, lagi panas korang rasakan. Tapi tak dek la sampai rasa panas macam kulit terbakar.rasa panas tu, tandanya lemak sedang dibakar. Lebih banyak lemak akan dibakar kalau korang exercise dan minum banyak air.

So, ape lagi, sape2 yang teringin nak kempiskan perut, melangsingkan badan, membentuk badan, menghilangkan dagu berlapis dan mengurangkan berat badan, jom hubungi fiza 019 6428422.

Selasa, 2 Disember 2014

Promosi Opa Snow Slimming Foam


Dah lama kakak saya bagi saya Opa snow slimming foam. Rasanya dia bagi selepas hari raya dulu. Tapi baru minggu lepas saya cuba.


Ops snow in bukan lotion, tapi buih. Sejuk je. Sebelum nak guna kena goncangkan dulu botolnya. Lagi lama botol ni digoncang, lagi banyak buih akan terhasil.


Korang jom la cuba skali opa snow.
Kakak sy tengah jual harga promo.
So better grab skarang.



Ahad, 30 November 2014

Ingat Tak Lagi Azam 2014?

Mengakhiri tahun 2014, saya semakin redha azam saya tak akan tercapai. Dulu, saya berangan-angan nak kahwin pada tanggal 20 disember 2014, serentak dengan ulang tahun saya yang ke-30. Tapi kawan saya pulak yang kahwin pada tanggal tersebut. Yang makin sedihnya, saya tak dapat nak menghadiri majlis perkahwinan mereka pun. Mereka berdua ni, dua-dua rakan cikgu yang mengajar bersama saya. Seorang ketua panita Sains SMK Clifford dan seorang lagi pensyarah kimia di KMSw. Mereka berdua ini adalah antara orang yang paling rapat dengan saya.




Janji saya pada diri saya dulu, saya tak akan cakap lagi tentang kahwin bila usia saya memasukki 30 series. Rasa macam tak logik je saya akan termasuk dalam golongan andalusia...adui..tidak.  Jujur saya katakan, saya rasa, diri saya masih muda, bukan dalam kalangan wanita yang lanjut usia. Bukankah ramai orang yang selalu salah meneka usia saya? Ceh, saya selalu perasan saya kelihatan lebih muda lagi usia....


Menghitung jari, saya akui lebih banyak rakan sebaya saya yang telah berkahwin dan mempunyai anak. Kebanyakkan yang masih bujang hanya menghitung hari meniti hari bahagia. Tapi ada juga dah dah bercerai, dan ada juga yang telah berjumpa cinta teragung. Bukankah jodoh pertemuan dan hidup mati itu ditangan Allah?


Dan tahun ini, tahun dukacita saya. Saya stress dan lebih banyak masa digunakan untuk menggelamun, tidur dan makan. Tahun ini paling kerap saya melayan perasaan. Tidur dan bangun dalam air mata. Baru saya tahu, bila silap percaturan buruk padahnya. Tapi tuhan hanya memberi dugaan pada hambanya yang mampu menghadapinyakan. InsyaAllah, i'll fix what i've done.




Segmen Bloglist Januari 2015 by CN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Segmen Bloglist Januari 2015 by CN


Pencarian bloglist bagi bulan Januari 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 30 November 2014, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 Disember 2014, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.


Syarat-syaratnya :
  • Buat entri bertajuk "Segmen Bloglist Januari 2015 by CN"
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.

    Seramai 15 orang peserta akan dipilih untuk masuk dalam bloglist CN untuk bulan Januari dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog CN ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Januari 2015.


    Kredit untuk Kak Mialiana.

    Selasa, 25 November 2014

    Berehat di Cameron Highlands

    Walaupun sekarang ni tengah hots tentang tanah runtuh di Cameron Highlands, saya tetap pergi bercuti di Cameron Highlands. Yang menariknya, percutian ini ditaja oleh Biro Tatanegara, BTN...sebenarnya bapak saya ada mesyuarat Persatuan Pesara Kuala Kangsar di Cameron, mesyaurat inilah yang ditaja oleh BTN.  Setiap ahli mesyuarat dapat bilik seorang satu. Jadi, saya dan mak saya, ikut sekali. Bapak pergi mesyuarat, saya dan mak, jalan-jalan.




    Kami menginap di Star Regency Hotel and Apartment di Brincang. Sewa untuk sebuah apartment dengan empat buah bilik semasa bukan cuti hanya ++RM500 sahaja. Untung la kalau nak bawa famili besar untuk bercuti ke Cameron. Apartmentnya besar, tapi old-school decoration.


     

    Saya suka duduk di Brincang, sebab Brincang lagi sejuk dari Tanah Rata, so boleh la feeling-feeling sejuk dan pakai baju tebal-tebal. Kalau nak lagi sejuk, bermalam la di Brincang pada bulan Disembar, sebab musim ini adalah musim yang paling sejuk. Sewaktu saya di sini, suhu malam mencecah 14 celcius. Pernah kira-kira 20 tahun yang lalu, sewaktu bercuti di Cameron, suhu malam mencecah 4 celcius....nasib baik tak ada salji kan. Kalau nak cari teh dan cenderahati pun, lebih baik beli di Brincang, sebab harganya lebih murah berbanding ditempat lain. Kalau datang hari Sabtu dan Ahad, akan ada Pasar Malam, yang menjual segala macam barang bertemakan Cameron Highlands.




    Sekarang ni, cuaca cameron tak akan sesejuk dulu sebab tanah tinggi diteraskan untuk tujuan pertanian. Sepanjang perjalanan terpaksa lihat gunung gondol dan rumah hijau. Dulu, zaman saya kecik-kecik, saya kagum tengok banyak rumah hijau ni, terasa macam canggih je pertanian kormersial. Tapi sekarang baru saya nampak, apabila bukit diteraskan sesuka hati, berlaku banyak tanah runtuh di sekitar Cameron. Rosak ekosistem, dan memperbanyakkan PATI jer.



    Tempat wajib, kalau saya pergi ke Cameron, adalah Taman Agroteknologi MARDI. Di sini ada macam-macam, kebun teh, kebun strawberi, kebun ros, kebun tomato, kebun herba..dan macam-macam lagi lah. Yang paling best, di sini dapat makan strawberi segar, dicelupkan dengan coklat. Memang best. Lagi best bila makan strawberi ni dengan jus strawberi dan dadih strawberi. Strawberi, paling manis dan sedap apabila baru dipetik. Kalau dah terdedah kepada panas, rasanya akan jadi kurang manis, dan lebih masam.

     

    Taman ni, sejak zaman saya sekolah menengah, sama je, tak ada perubahan pun. Landskap masih sama, dan tanaman pun masih sama. Tapi kan, walaupun dah pergi banyak kali, masih lagi nak posing, untuk kenangan masa hadapan. Tempat favorite saya posing, berlatar belakangkan Pejabat MARDI. Saya suka tengok rumah design English Cottage ni. Bayaran masuk untuk ke Taman MARDI adalah RM3.00 seorang bagi dewasa.




    Selain MARDI, tempat wajib untuk saya kunjungi adalah Kea Farm Market. Pasar tepi jalan sebelum sampai ke Brincang dan Tanah Rata. Di sini banyak di jual sayur-sayuran, strawberi, bunga dan cenderahati Cameron Highlands.



    Saya, cuma tengok mak beli sayur je la. Dah tak tahu nak beli apa lagi kat sini. Fridge Magnet dah ada kat rumah.  Saya terlupa rakan-rakan Sarawak saya, kalau tak, tentu saya beli key chain untuk mereka. Saya cuti, memang langsung tak ingat tempat kerja, sampai lupa kawan-kawan Sarawakians. Sorry la yerk, terutamanya pada Jacklyn, kawan saya selalu terpaksa rela bawa saya jalan pusing sarawak setiap hujung minggu.


    Ada lagi tempat menarik yang boleh dipergi, tapi Taman Agroteknologi MARDI dan Kea Farm Market ini adalah tempat wajib untuk setiap pelancong yang datang ke Cameron. Kalau tak singgah dua tempat ni, memang tak sah.

    Isnin, 24 November 2014

    Pembukaan Semester 2 Sesi 2014/15



    Hari ni hari pertama Semester 2, Sesi 2014/2015. Jadual waktu PdP pensyarah dapat lewat, iaitu semasa punch card. Jadual waktu itu tak sama dengan jadual yang unit cadangkan sebelum semester 1 melabuhkan tirai. Malah 100% berbeza. Saya rasa macam kerja saya selama 3 hari untuk membuat jadual waktu unit sebelum cuti sia-sia sahaja. Saya berusaha untuk memenuhi kehendak semua pensyarah dalam unit saya tapi akhirnya, jadual kami diubah, atas sebab yang tak dimaklumkan. Semasa semester 1 yang lalu, kami juga dapat jadual PdP lewat, tapi tak selewat semester ini. Semester lepas, kami dapat jadual PdP pada malam sebelum hari pertama kuliah melalui whatapps. (^__ ^)


    Jujur saya katakan, saya rindu dengan budaya di sekolah lama saya. Pengurusan sekolah bagi jadual waktu awal seminggu, iaitu semasa Mesyuarat Guru Pertama. Malah, kalau nak tahu lebih awal, boleh la menyibukkan diri untuk bertanya pada AJK Jadual Waktu. Bagi jadual waktu awal atau lewat, sememangnya tak akan merencatkan PdP seseorang pendidik itu, sebab beliau sememangnya harus bersedia untuk mengajar bidang kepakarannya. Tapi bagi saya, pengurusan perlu cuba utuk beri lebih awal, kerana ia lebih profesional dan lebih menghargai tanggungjawab seseorang pendidik itu.


    Bagi Semester 2, Sesi 2014/15, saya mengajar 9 jam seminggu tanpa berpasangan. 1 kuliah, 2 tutorial dan 1 kelas praktikum, masih lagi mengajar pelajar yang sama seperti semester 1. Untuk semester ini, saya seorang sahaja dalam unit tiada kelas pairing. Pensyarah lain, mengajar secara berpasangan 2 -5 jam seminggu.  Saya mengajar 9 jam seminggu sebab saya adalah Ketua Unit. Polisi kolej ini, Ketua Unit kena mengajar sekurang-kurangnya 7 jam seminggu, manakala Ketua Jabatan mengajar 3 jam seminggu. Pensyarah lain mengajar sekurang-kurangnya 12 jam seminggu.


    Jumaat, 21 November 2014

    Rendang Lobster Versi Kuale

    Sewaktu saya balik dari Kuching, saya bawa balik lobster (udang kara) untuk makan bersama seisi keluarga. Saya beli di Pasar Bako, dekat dengan terminal sampan untuk ke Taman Negara Bako, Kuching. Harga Lobster RM60 sekilo. Selepas tawar menawar, saya beli 9 ekor lobster dengan harga RM150. Saiz lobster ada pelbagai, kecil dan sederhana.

    resipi lobster


    Kalau nak tahu, ini kali pertama saya tengok lobster, dan saya terkejut sebab lobster yang saya tengok tak sama macam yang saya bayangkan. Saya bayangkan lobster adalah udang besar yang mempunyai kaki penyepit yang besar tapi, rupa-rupanya lobster Sarawak dan Sabah tak ada kaki penyepit yang besar tuu. Lobster yang ada kaki penyepit tuu, lobster dari cold-water, tapi lobster Malaysia ni spesis dari spesis hot-water.


    Saya beli lobster yang masih hidup. Baru je naik dari bot nelayan. Saya nak masukkan terus dalam peti ais, tapi kaki lobster ni panjang, tak muat freezer rumah saya di Kuching tuu. Nak, tak nak, kena potong kaki dan sesunggut lobster ni sewaktu lobster tuu masih hidup. Terasa macam kejam sangat, tapi nak buat macam mana...lobster ni, susah nak mati. Saya biarkan lama dalam sink, tapi masih hidup. Akhirnya lobster tuu mati dalam freezer, dengan keadaan kudung. Sorry ye en lobster!


    Oleh sebab saya nak bawak balik ke semenanjung, lobster tuu harus beku sepenuhnya. Kalau tak, lobster akan rosak. Jadi untuk memastikan lobster tu beku sehingga sampai ke Kuala Kangsar, saya balut setiap lobster tuu dengan wrapping plastic, kemudian simpan lobster tuu dalam foam box. Foam box disimpan dalam kotak kertas A4. Alhamdulillah, lebih kurang lapam jam di dalam foam box, lobster masih lagi dalam keadaan beku.


    udang kara sarawak


    Belum masak kena basuh dan siang lobster dulu kan... maka nya saya belajar siang lobster dari internet dan rakan pensyarah yang pernah masak lobster. Tapi akhirnya saya siang ikut cara saya. Saya potong dua lobster tu, asingkan kepala dan ekor. Kemudian, untuk bahagian kepala saya belah kepala lobster bahagian atas dan bawah menggunakan gunting, supaya senang nak makan bila dah masak nanti. Untuk bahagian ekor pula, saya gunting bahagian atas ekor dan buangkan tali hitamnya.


    cara siang lobster

    Dah selesai siang lobster, mak saya sambung tugas memasak. Mak masak rendang pedas, seperti yang dicadangkan oleh bapak. Versi tradisional kan. Kalau di internet, ramai orang masak  butter lobster. Rendang pedas mak saya ni, resipinya sama je macam masak rendang pedas ayam. Bahan-bahannya bawang merah, bawah putih, halia, serai, kunyit dan 1.5kg santan pekat.


    resipi rendang 

    Cara masak rendang lobster ni pun sama je seperti masak rendang ayam. Mak saya tumiskan bahan-bahan ini dahulu, kemudian baru dia masukkan udang. Lepas dia masukkan udang, saya jadi tukang kacau sehingga la lobster tuu masak, iaitu bertukar warna kepada merah.


    rendang lobster


    how to cook lobster


    rendang lobster versi kuale


    Tak sempat nak buat platting cantik-cantik. Lobster dalam gambar ni pun adalah bahagian yang terakhir. Yang lain tak sempat nak tangkap gambar sebab dah masuk dalam perut dulu. Rasa lobster macam udang, tapi lebih pejal dan lebih sedap. Rasa sekali, memang nak lagi.




    Khamis, 20 November 2014

    Ikhlaskah Saya?

    Cuti dua minggu saya, dah hampir ke penghujung. Hari ahad ni saya akan kembali ke Kuching. Sepanjang dua minggu ini, saya memencilkan diri saya daripada semua orang. Saya bawa balik lap top, tapi tak sentuh, handphone dibiarkan off sebab tak charge. Saya offline daripada facebook dan blog. Email tak buka. Whatapps pun tak buka. Whatapps tak buka sebab saya tak boleh buka selagi saya tak update versi terbaharu.


    Cuti dua minggu sepatutnya saya berehat dan recharge tapi rasanya metal saya masih lemah untuk menempuh semester baharu. Saya banyak menung memikirkan apa yang saya inginkan pada tahun hadapan dan seterusnya. Tapi sehingga malam ini, saya masih lagi buntu.  Saya tak tahu, masih ikhlaskah saya untuk berkhidmat di Kuching ataupun saya nak u-turn. Kalau saya u-turn, ego saya memang akan tercalar, tapi apa yang saya mahukan tiada di Kuching.




    Angan-angan budak perempuan dalam diri saya mengharapkan ada seorang Ultraman datang, dan dia yakinkan saya untuk pergi dari sana dan ikut dia terbang ke matahari. Menyerap cahaya untuk menjadi kuat semula dan membantu dunia melawan kejahatan makluk asing. Angan-angan seorang gadis pula mengharapkan datang seorang jejaka, melamar saya dan membawa saya pergi dari sini. 



    Selasa, 4 November 2014

    Kisah Seorang Murid Pintar

    Di dalam sebuah kelas, guru memulakan pengajarannya.

    “Murid-murid, binatang apa yang bermula dari huruf ‘G’?” tanya cikgu tegas sambil memerhati seorang demi seorang anak-anak muridnya.

    Dengan pantas seorang murid berdiri dan menjawab, “gajah cikgu.”



    Murid itu menerima pujian dari cikgu.


    “Soalan seterusnya, binatang apa yang bermula dengan huruf ‘D’?”

    Semua murid terdiam dan tanpa disuruh murid tadi berdiri dan menjawab, “dua gajah, cikgu.”

    Murid-murid lain mula ketawa. Cikgu mulai berang.


    “Awak berdiri atas kerusi. Soalan seterusnya, binatang apa yang bermula dengan huruf‘M’?”

    Semua murid tetap membisu. Dari atas kerusi murid bijak tadi terus menjawab, “mungkin gajah.”

    “Awak keluar dan berdiri di pintu,” tengking cikgu bertambah marah.


    “Soalan terakhir, binatang apa yang bermula dengan huruf ‘J’?”

    Semua murid-murid diam. Cikgu menunggu murid menjawab tetapi semua hanya berdiam diri.

    Murid bijak yang berdiri di pintu luar kelas terus menjawab, “jangan jangan gajah.”


    Isnin, 3 November 2014

    Kisah Seorang Guru Mulia

    imej Google


    Seorang guru yang separuh umur berjalan-jalan santai bersama seorang remaja, salah seorang di antara murid-muridnya di sebuah taman.

    Di celah-celah waktu terdengar ketawa kecil anak remaja tersebut.

    Mereka kelihatan sebagai kawan yg sangat akrab walaupun dgn perbezaan usia yg sangat zahir.
    Inilah keistimewaan seorang murabbi yg ikhlas.

    Sedang berjalan, mereka terlihat sepasang kasut yang sudah usang dan hampir reput bersama beberapa barangan peribadi tukang kebun yg usang.

    Remaja itu melihat gurunya sambil mengusul:

    "Bagaimana kalau kita usik tukang kebun ini dengan sembunyikan kasutnya, kemudian kita berlindung di belakang rimbun? Dia datang, pasti terkejut.. Jom kita tengok bagaimana dia terkejut dan cemas! He he”

    Guru yang alim dan bijak itu menjawab:

    "Anakku, tidak elok kita berseronok dengan mempermainkan orang, apatah lagi pada orang yg susah. Kamu kan seorang yang senang, dan kamu boleh sahaja menambah kebahagiaan untuk orang tu? Sekarang saya cadangkan kamu masukkan beberapa keping duit kertas ke dalam kasutnya, kemudian saksikan bagaimana respon tukang kebun tu?"

    Pemuda itu terpegun dengan usulan gurunya, bersetuju dan segera berjalan utk memasukkan wang ke dalam kasut tersebut.

    Kemudian mereka bersembunyi di belakang rimbunan pepohon..

    Selang beberapa waktu, datanglah seorang lelaki dalam lingkungan 40 an, bajunya basah dgn peluh, sambil mengibas-ngibaskan kotoran dari pakaiannya. Dia berjalan menuju tempat barangan yang tinggalkan.

    Beliau memasukkan kakinya ke dalam kasut, merasai sesuatu di dalamnya. Dia cuba keluarkan, bila dilihatnya benda asing itu adalah wang kertas, mukanya berubah, dia terpegun ada beberapa keping dalamnya!!

    Dia memeriksa sebelah lagi, mukanya hampir2 pucat melihat wang yg lebih banyak!!!

    Dia menatap wang itu berulang-ulang, seolah-olah tidak percaya dengan matanya.

    Dia melihat ke segala penjuru, seolah-olah mencari orang disekitarnya.. mungkin nak bertanyakan sesuatu..

    Beliau mendapati dirinya kesaorangan!!

    Dengan segera ia memasukkan wang itu ke dalam sakunya dan terus berlutut sambil melihat ke langit dan menangis. Dia berteriak dengan suara tinggi, seolah-olah berbicara dengan Allah Ar Razzaq (Pemberi Rezeki)

    Aku bersyukur kepada-Mu, Ya Allah, Tuhanku."

    Wahai Yang Maha Tahu, isteriku sakit dan anak-anakku kelaparan. Mereka belum menjamah apa2 pun hari ini. Engkau telah menyelamatkanku, anak-anak dan isteri dari kecelakaan ini ya Allah".

    Dia terus menangis dalam waktu cukup lama sambil memandang ke langit sebagai ungkapan rasa syukurnya atas kurnia dari Allah Yang Maha Pemurah.

    Murid tadi, sangat terharu dengan apa yang dilihat. Air matanya meleleh tanpa dapat dibendung.

    Guru yang bijak terus bersuara:

    Bukankah sekarang kamu rasa lebih bahagia dari mengusik orang lain dan lucu melihat orang yg kehilangan barangan?

    Pemuda itu segera menjawab,

    “Harini aku mendapat pelajaran yang tidak akan mungkin aku lupakan seumur hidupku. Sekarang aku baru faham makna kalimah yang dulu belum aku fahami sepanjang hidupku.


    “Ketika kamu memberi, kamu akan mendapatkan kebahagiaan yang lebih banyak daripada kamu mengambil”.


    Gurunya melanjutkan

    "Sekarang ketahuilah bahawa pemberian itu bermacam-macam:

    • Memaafkan kesalahan orang di saat kita mampu membalas dendam, adalah suatu pemberian.
    • Mendo’akan teman dan saudaramu di belakangnya (tanpa pengetahuannya) adalah suatu pemberian.
    • Berusaha utk berbaik sangka dan menghilangkan sangka buruk darinya juga satu pemberian.
    • Menahan diri dari membicarakan aib saudaramu di belakangnya, adalah satu pemberian lagi.
    • Ini semua adalah pemberian dari Allah, supaya kesempatan memberi tidak hanya dibuat oleh orang-orang berada sahaja. Jadikanlah semua ini pelajaran, wahai sahabatku!

    Semoga bermanfa'at.

    Ahad, 2 November 2014

    Review Filem Happy New Year

    Happy New Year sangat best. Saya tak sangka cerita tentang misi membalas dendam sarat dengan jenaka, perasaan kasih sayang, patriotik dan kaleografi tarian yang sangat menarik. Saya ingatkan cerita ini banyak aksi tumbuk menumbuk dan ada banyak polis, seperti tipikal Hindi movie. Sangkaan yang meleset sekali.


    Sesuatu yang paling menarik dalam cerita ini adalah watak heroin muncul lambat. Begitu jugak dengan nyayian dan tarian hindustan. Setelah separuh plot cerite baru muncul herion, seorang penari kelab malam. Watak hero, heroien dan watak pembantu dikembangkan dengan baik. Setiap watak ada tread mark masing-masing. Setiap watak mempunyai kelebihan dan kekurangan yang melengkapkan misi membalas dendam.




    Happy New Year dilakonkan oleh Shah Rukh Khan, Deepika Padukone, Abhishek Bachchan, Boman Irani, Sonu Soon, Vivaan Shah dan Jackie Shroff. Filem ni, saya bagi fullstar. Kalau tak best, saya tak akan buat review ye!. Jadi, Selamat menonton Happy New Year.





    Kalau tak percaya, cuba tengok trailer ni. Mesti teruja la tengok full movie.





    Nyawa Sebuah Blog

    Pada saya nyawa sebuah blog bergantung pada entrinya. Jika entri yang ditulis itu masih dicari oleh pelayar internet, masih ada harapan untuk blog itu hidup, walaupun nyawa-nyawa ikan. Macam blog ini, masih ada yang sudi singgah, walaupun tiada entri baharu. Kalau ada entri baru pun, tidak bermafaat sangat. Dah jadi tempat meluahkan perasaan sahaja.

    Nuffnang juga masih sedar kewujudkan blog ini. Masih sudi meletakkan iklan CPUV walaupun tidak selumayan dahulu.



    Saya tak tahu sampai bila blog ini akan bertahan. Harap-harap jangan mati dalam senyap. Walau tiada lagi yang melawat blog ini, harap nyawanya bertahan seirama dengan nafas saya.



    Masihkah Ingat pada YM!

    Suatu masa dahulu, di sini tempat saya meluangkan masa remaja, mengenali rakan baru, dari Malaysia dan serata dunia. Tapi lama kelama-lamaan, tempat ini makin asing pada saya.Tempat ini saya tinggalkan lalu bersama-sama dengan rakan yang lain, kami mencipta kenangan di tempat baharu.


    imej Google

    IRC, Yahoo Messenger, Friendster dan Myspace. Banyak memori tercipta di situ. Semasa sekolah menengah dan di universiti, YM menjadi tempat kesukaan saya untuk bersembang secara virtual. Kadang-kadang di sini bertemu rakan baru. Kami berkongsi cerita selama bertahun-tahun, tapi tak pernah berjumpa empat mata.


    Dalam ramai-ramai rakan maya yang saya kenali di YM, dua orang rakan sangat berbekas di minda saya. Seorang berasal dari Pakistan, sebaya saya. Saya mengenali dia sejak tingkatan dua dan kami berkawan sehingga universiti. Dia jadi doktor, saya jadi cikgu. Saya tak sangka ukhwah kami terputus, tapi itulah alam cyber, persahatan kami putus kerana kami cuma bertemu di YM. Apabila saya tinggalkan YM, saya tinggalkan dia juga. Mungkin, dia juga tinggalkan saya.


    Seorang lagi rakan maya saya orang indon. Tak sangka, saya berkawan dengan orang Indonesia. Sebab pada zaman sekolah, minda saya dah diset untuk tidak berkawan dengan orang indonesia. Takut cinta lombok terjadi pada saya. Persahabatan dengan dia, bukan setakat di YM. Tapi berpanjangan hingga ke Facebook. Kali terakhir dia tegur saya pada bulan April yang lalu.Tapi saya tak sembang dengan dia, sebab waktu tu, waktu kerja, dan saya dalam persediaan untuk masuk kuliah.  Minggu lalu, saya cari dia di Facebook, akaun FB dia dah dinyahaktif, atau dengan kata lain, dia dah tutup akaun FB dia.


    Saya sentap, dia tinggalkan FB tanpa bagitau saya.Saya IM di Yahoo. Tapi tiada balasan. Saya rasa kosong. Dia selalu ada semasa saya susah, tapi sekarang dia dah tiada. Dia seorang rakan, yang saya sangat hargai walaupun kami tak pernah jumpa empat mata. 2001 hingga 2014, 13 tahun berkawan dengan dia, kini saya hilang jejak dia. Dan saya sedih. Kesedihan yang berganda.




    Khamis, 30 Oktober 2014

    Enam Bulan Telah Berlalu: Bahagian 4

    Dalam perjalanan ke sesuatu destinasi, 
    kita terpaksa belok ke kiri dan ke kanan, 
    berundur dan membuat pusingan bulatan 
    Kadang-kadang terpaksa membuat pusingan U. 

    Apabila tiba ke destinasi itu, 
    mungkin kita berada sebentar 
    dan kadang-kadang kita di situ lebih lama.

    Keberadaan saya di sini 
    seperti seorang musafir yang singgah di R&R 
    untuk ke destinasi seterusnya. 
    Doakan perjalanan hidup saya lancar
    dan jauh daripada musibah.

    Merawat Hati Luka



    Bukan aspirin yang dicari,
    atau steriod yang dibeli,
    ubot hati terluka,
    selawat dan zikirollah.
    Hati terluka makin parah,
    solat dan mengadu pada Allah
     
     

    Ahad, 26 Oktober 2014

    Enam Bulan Telah Berlalu: Bahagian 3

    Saya berhasrat nak melepaskan tugas saya sebagai felo. Saya dah jumpa Pengarah Kolej. Dia minta saya tulis surat rasmi tapi dia tak janji untuk meluluskan pemohonan saya untuk meletakkan jawatan sebagai felo. Maksudnya, terdapat kebarangkalian pemohonan saya ditolak.


    Enam bulan lebih menjadi felo, saya sebenarnya tak ada masalah untuk menjaga pelajar di asrama, memantau aktiviti mereka pada sebelah petang dan malam dan menghantar mereka ke hospital jika terdapat kes kecemasan. Penat, memang penat, sebab terpaksa kerja siang dan malam. Tapi sokongan pelajar dan rakan felo sangat bagus. Pelajar-pelajar tak pernah menimbulkan masalah, dan rakan felo sentiasa memberi tunjuk ajar.


    Tapi, saya tak nak jadi felo dah. Sebab ia menjadi halangan untuk saya balik ke semenanjung. Hmm, dulu semasa saya terima permintaan Pengarah untuk jadi felo, saya tak fikir ia sesuatu yang menyusahkan saya untuk membantu pihak pengurusan menguruskan pelajar di asrama. Tapi apabila tugas felo menjadi halangan untuk saya pulang ke semenanjung semasa hujung minggu dan cuti semester, saya nekad, tak nak jadi felo.


    Khamis, 16 Oktober 2014

    Tahap Minumum MUET Mulai 2015

    Tahap Minumum MUET bagi kemasukkan pelajar ke IPTA dan pensiswazahan telah ditingkatkan berdasarkan Pembentangan Bajet 2015 yang disampaikan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.




    Berikut adalah tahap minumum MUET


    (i) Bagi kemasukan ke IPTA:

    Pengajian Sastera dan Sains Sosial Band 2
    Pengajian Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik atau STEM Band 3
    Pengajian Undang-undang & Perubatan Band 4

    (ii) Bagi syarat bergraduan dari IPTA:

    Pengajian Sastera dan Sains Sosial Band 3
    Pengajian Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik atau STEM Band 4
    Pengajian Undang-undang & Perubatan Band 5

    Untuk pengetahuan umum, sebelum tahun 2015, syarat minimum untuk kemasukkan ke IPTA adalah Band 1.



    Ahad, 12 Oktober 2014

    Enam Bulan Telah Berlalu: Bahagian 2

    Maaf,  jiwa saya masih tak serasi di sini. Tapi, alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Dah datang ke sini, saya tetapkan hati untuk berada di sini sekurang kurangnya setahun. Setahun je, tak nak lama-lama.

    Saya bercadang nak ini borang tukar, berpindah ke kolej matrikulasi lain. Tapi kebarangkalian pemohonan tukar saya sukar diluluskan. Kononnya kena berada di kolej ini sekurang-kurangnya tiga tahun.

    Jadi, kalau permohonan tak diterima, saya rela ambil cuti untuk belajar sepenuh masa. Sambung buat master. Seorang rakan guru, dia sedang cuti belajar sebab bosan dengan pemohonan tukar yang tak pernah berjaya. Mungkin saya akan ikut jejak dia.

    Kalau saya ada master, boleh mohon jadi pegawai/pensyarah di Institut Aminuddin Baki. Yupp, saya teringin nak kerja di sana. Saya dah pernah mengajar di sekolah asrama penuh, sekolah harian primer dan sekarang kolej matrikulasi. Seterusnya saya target IAB :)



    Ahad, 28 September 2014

    Enam Bulan Telah Berlalu : Bahagian 1

    Enam bulan yang lalu saya masih lagi SMK Clifford Kuala Kangsar, menjalani rutin sebagai seorang guru. SMK Clifford sekolah pertama saya mengajar sebagai guru, mungkin juga sekolah terakhir. Sekolah ini sekolah pekan, sekolah ini sekolah primer. Sekolah ini salah satu land mark Kuala Kangsar.


    Di sekolah ini, setiap hari Isnin, Rabu dan Jumaat ada perhimpunan. Kerap kan. Hari Isnin perhimpunan rasmi, hari Rabu perhimpunan Kokurikulum dan hari Jumaat Majlis Bacaan Yasin atau Silent Reading. Semasa perhimpunan, bahagian yang paling saya suka adalah semasa pasukan pancaragam memainkan lagu Negeraku, lagu Perak dan lagu Clifford Tercinta.





    Perhimpunan kokurikulum pula akan menarik kalau ada persembahan kawad dari unit uniform. Kalau tiada persembahan kawad, komander akan memberikan arahan seperti latihan kawad asas. Semasa perhimpunan kokurikulum, pelajar yang berjaya dalam sukan dan kokurikulum akan menerima sijil, trofi dan pingat mereka secara rasmi.


    Pelajar SMK Clifford memang sangat komited terhadap sukan dan kokurikulum. Bola sepak, hoki dan ragbi adalah permainan utama sekolah ini. Sepak takraw pula pilihan utama pelajar 'orang asli'. PKBM sentiasa cemerlang dengan persembahan kawad kaki. Robotik, selalu dekat di hati saya.


    Enam tahun saya di SMK Clifford, rasanya saya tak pernah rajin menjalani rutin sebagai guru. Saya guru yang malas. Malas nak tulis buku rekod, malas nak semak buku latihan, terutamanya PBS, malas nak pergi mesyuarat, malas nak datang sekolah ganti, malas nak menggubal kertas peperiksaan, malas buat headcount dan macam-macam lagi penyakit malas ada dalam diri saya. Saya cuma suka membalut buku, mengajar dan menyemak kertas peperiksaan. Saya selalu teruja nak tahu pencapaian pelajar saya. Bila fikir balik, rupa-rupanya saya seorang yang teruk, ooopsss!




    Tapi itulah kenangan. Sedar tak sedar, sebenarnya saya rindu rutin saya di Clifford. Tapi dah 6 bulan saya tinggalkan Clifford. Clifford masih dihati saya. Memori yang tercipta, kekal di kotak ingatan saya, InsyaAllah.


    28/2/2014 - 28/9/2014
    Dah lengkap 6 bulan saya di Kolej Matrikulasi Sarawak.
    (^__^)


    Jadual Peperiksaan PSPM Semester 1 Sesi 2014/2015

    Jadual Peperiksaan PSPM Semester 1, Program Satu Tahun (PST), Kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia.


    pspm1
    *klik untuk besarkan imej*


    Kepada semua calon PSPM 1,
    terutamanya warga KMSw,
    Selamat mengulangkaji pelajaran.
    Work hard and smart until the last minute.
    May success will be yours.

    Kertas Kimia adalah pada hari Rabu, 29 Oktober 2014.
    Sesi ini bertuah kerana tempoh menjawab Kertas 2 dipanjangkan daripada 2 jam kepada 2 jam setengah. Semoga dengan penambahan masa menjawab ini, prestasi calon PSPM bertambah cemerlang.
    (^__^)


    Sabtu, 27 September 2014

    Sabtu

    Hari Sabtu Hari Membersih. Seawal subuh, membasuh pakaian yang dikumpul selama seminggu. Kemudian menyapu  dan menggemop lantai. Sawang dibersihkan.  Hari ini ada masa untuk menyusun semula susun atur rumah. Menggemas almari baju, rak di ruang tamu dan kabinet dapur.  Masa yang diperlukan untuk selesaikan kerja-kerja membersih lebih kurang 3-4 jam. Lebih lama daripada yang dijangka.

    Selesai kerja membersih, perut minta diisi. Nasi dan ayam goreng jadi santapan. Kemudian rehat sambil menonton tv. Tapi rancangan tv tidak menarik perhatian. Agenda seterusnya, mandi. Setelah mandi, tidur....



    Sabtu adalah hari tidur. Setelah penat bekerja selama seminggu, dapat tidur siang sangat melapangkan dada. Seakan semua kerja dah selesai. Tak perlu fikir tentang kerja. Boleh tidur dengan lena seperti seorang Sleeping Beauty. Terjaga dari tidur, masa terluang diisi dengan melayari FB, G+ dan blog. Hati terasa bersyukur sangat ada masa yang banyak untuk berehat. Sekelip masa, petang melabuhkan tirai.

    Malam disambut dengan permintaan untuk mendapat konsultasi personal dari seorang pelajar. Sejam diluangkan untuk membantu pelajar itu. Selepas sesi konsultasi itu, masa diluangkan untuk memantau keadaan asrama. Ragam manusia, macam-macam. Tak perlu ditegur selagi ragam mereka tidak menganggu ketenteraman awam.

    Sebelum Sabtu berganti ahad, sebelum mata dipejam semula, Tv ditonton lagi. Kisah Indiana Jones di TV2. Walaupun sudah berkali tengok, kisah penyiasatanya tidak pernah menjemukan.


    Akhirnya, berakhirlah Sabtu. 

    Isnin, 15 September 2014

    Merdeka-57 Di bumi Sarawak


    Penutupan Bulan Kemerdekaan di KMSw.
    Merdeka! Merdeka! Merdeka!

    Ahad, 14 September 2014

    Refflesia tuan-mudae di Gunung Gading, Sarawak

    Saya mempunyai banyak pengalaman di Gunung Gading. Dalam masa lima bulan,saya telah mendaki Gunung Gading sebanyak tiga kali. Kali pertama, saya pergi ke Gunung Gading bersama fasilitator-fasilitator Minggu Pendaftaran Pelajar Baru (MPPB) Sesi 2014/2015 untuk aktiviti team building.  Cadangnya nak mendaki hingga ke puncak tapi hari hujan dan tanah licin. Jadi kami cuma mendaki separuh jalan je.




    Kali kedua saya ke Gunung Gading bersama rakan-rakan pensyarah untuk team buliding anjuran kelab staf. Tujuan kami nak mencari dan melihat bunga reflesia. Tapi yang kami jumpa hanya bangkai bunga reflesia sahaja. Bunga reflesia telah layu beberapa hari sebelum kami datang. Tak dapat tengok bunga reflesia kami mendaki gunung gading sehingga sampai ke kawasan air terjun. Trek untuk sampai ke kawasan air terjun ni agak sukar tapi memang pendakian yang berbaloi. Air terjun gunung gading ni sangat besar. Airnya sangat jernih dan sejuk.


    air terjun gunung gading

    Kali ketiga saya datang ke Gunung Gading semasa Hari Kemerdekaan. Memang saya rasa sangat merdeka kerana impian untuk melihat bunga pakma @ bunga reflesia tercapai. Kali ini saya datang ke Gunug Gading bertiga sahaja, bersama seorang  housemate dan seorang lagi rakan felo.

    Pada mulanya kami hampa sebab tak jumpa bunga reflesia yang dicari tapi nasib baik, dalam perjalanan pulang kami bertembung dengan sepasang pelancong yang sedang ber’posing’ bersama bunga reflesia. Rupa-rupanya bunga reflesia yang dicari tu berada di kaki bukit Gunung Gading je. Lebih kurang 10 minit pendakian sahaja. Pasangan pelancong tu berjaya temui bunga pakma sebab mereka menggupah ranjer untuk menunjukkan lokasi bunga pakma.


    bunga pakma ekspidisi gunung gading

    Inilah bunga reflesia yang kami temui. Bunga reflesia ini daripada spesis Refflesia tuan mudae. Kalau disemenanjung ada juga bunga reflesia, tapi dari spesis lain. Kebanyakkan refflesia di Perak dan Pahang adalah dari spesis Rafflesia hasselti. Kalau nak tengok Rafflesia hasselti ini, boleh la pergi ke Royal Belum National Park atau Batu Kurau di Perak atau Cameron Highlands di Pahang. Di Kelantan pun ada juga bunga reflesia, iaitu dari spesis Rafflesia kerrii. Bunga Rafflesia kerrii  boleh di dapati di perkampungan orang asli di Sg Brok National Park. Sabah, semestinya ada juga bunga reflesia, bahkan Sabah mengangkat bunga reflesia sebagai bunga rasmi negeri Sabah.


    bunga reflesia gunung gading

    Ini adalah kulup bunga Refflesia. Kudup bunga reflesia ini mengambil masa 8 hingga 9 bulan untuk matang dan mekar sepenuhnya. Perubatan melayu tradisional dan orang asli menggangkat status kulup bunga reflesia sebagai suatu herba yang amat baik untuk ibu berpantang. Orang asli biasanya mengutip kulup ini untuk dikeringkan. Apabila ia kering, kulup bunga reflesia akan dipotong kecil dan dibuat air rebusan. Air rembusan ini sesuai untuk ibu bersalin kerana dikatakan dapat mengecutkan rahim.

    Sebenarnya aktiviti menggutip kulup bunga reflesia ini salah dari segi undang-undang kerana bunga reflesia adalah tumbuhan yang dilindungi. Jadi, jika anda nampak ada orang asli jual kulup bunga reflesia di tepi-tepi jalan, sila jangan beli.


    dead reflesia

    Bunga reflesia mekar selama seminggu sahaja, kemudian ia akan layu. Apabila ia layu, kelopak-kelopak merah itu akan bertukar kepada warna hitam dan seterusnya mereput. Jadi kalau anda berhajat nak tengok reflesia, pastikan dulu bunga reflesia itu tengah berkembang.

    Saya bayangkan semua reflesia bersaiz gergasi, rupanya tidak. Bunga Reflesia yang paling besar adalah daripada spesis Rafflesia arnoldii. Bunga ini terdapat banyak di Pulau Sumatera, Indonesia. Saiz bunga Refflesia tuan muade yang ada di Taman Negara Gunung Gading ni antara 50-70cm sahaja.

    reflesia gunung gading

    Alhamdulillah, Allah bagi saya rezeki melihat bunga pakma dan melihat keindahan flora dan fauna di Taman Negara Gunung Gading.


    Sabtu, 13 September 2014

    Kali Pertama Menjadi Pengerusi Mesyuarat

    Dulu, bila saya jadi setiausaha mesyuarat, saya rasa banyak sangat kerja. Sebelum mesyuarat kena buat tempahan tempat mesyuarat, sediakan surat panggilan mesyuarat dan sediakan senarai kehadiran. Semasa mesyuarat pula kena buat catatan lengkap. Kadang-kadang sampai lenguh tangan buat catatan untuk minit mesyuarat. Tambahan pula, kalau itu mesyuarat PIBG atau mesyuarat guru. Lenguh teramat sebab mesyuarat sangat lama, sampai dua tiga jam.


    Selepas tamat mesyuarat kena siapkan minit mesyuarat pula. Minit mesyuarat tak boleh buat sebarang, kena ikut format yang ditetapkan dan menggunakan kosa bahasa yang betul. Ejaan tak boleh silap langsung. Selepas siap minit mesyuarat kena dapatkan pengesahan daripada pengerusi mesyuarat ataupun ketua jawatankuasa yang terlibat. Kalau tak ada masalah dengan minit mesyuarat yang disediakan, boleh la diperbanyakkan dan diserahkan kepada semua ahli mesyuarat. Kalau salah, kena la betulkan semula.




    Tapi bila jadi pengerusi mesyuarat, rasanya lagi susah daripada jadi setiausaha. Otak kena banyak berfikir. Pengerusi yang bagus dapat menetapkan agenda dan membincangkannya dengan lengkap dalam masa yang singkat. Beliau juga dapat mengerakkan ahli mesyuarat untuk menjalankan tindakan daripada keputusan mesyuarat. Saya tak nak mesyuarat menjadi sesi buang masa. Buang masa sebab tiada perbincangan yang bermakna. Saya harap, saya dapat jadi pengerusi mesyuarat yang bagus itu. Kalau tak, rosak la unit saya nanti. (^__^)


    Kenapa saya kena jadi pengerusi mesyuarat pulak??? Sebab surat bertarikh 5 September 2014 tu laa.

    Khamis, 11 September 2014

    Sehelai Surat, Seribu Satu Cabaran



    Dalam sistem pengurusan Bahagian Matrikulasi KPM, Ketua Jabatan mesti pensyarah DG48 dan Ketua Unit mesti pensyarah DG44. Bekas ketua unit kimia saya dah naik pangkat dari DG44 ke DG48 dan beliau dilantik jadi Ketua Jabatan Sains. Jadi saya terpaksa la mengisi kekosongan jawatan Ketua Unit Kimia. Dalam unit saya, hanaya saya seorang sahaja pensyarah DG44.


    Kalau di sekolah dulu, kalau ada guru cemerlang beliau yang selayaknya dilantik menjadi Ketua Panita, tapi di sini, walaupun ada pensyarah kanan DG52 dalam sesuatu unit, tetapi pensyarah DG44 yang kena jadi Ketua Unit. Orang lain, tak boleh. NO! NO! NO!


    Jujurnya saya berat hati nak terima pelantikan ini sebab saya rasa masih banyak lagi yang perlu saya pelajari dalam sistem pengurusan bahagian matrikulasi, tapi macam saya nyatakan tadi, di sini ketua unit wajib DG44 dan saya la satu-satunya pensyarah DG44.

    Saya harap, nanti akan ada seorang lagi pensyarah kimia DG44 yang ditempatkan di KMSw. Kalau dia ada, lebih mudah la saya memohon pindah ke semenanjung, sebab akan ada orang lain yang boleh pegang jawatan  ketua unit.