Jumaat, 31 Januari 2014

http://apps.moe.gov.my/abpg/kompetensiict/ : Semak Keputusan Kompetensi ICT

Masih ingat lagi Ujian Kompetensi ICT yang wajib dijawab oleh semua guru pada hujung tahun 2013?

Keputusan daripada Ujian Kompetensi ICT itu boleh disemak secara online di
http://apps.moe.gov.my/abpg/kompetensiict/. Cikgu-cikgu hanya perlu memasukkan nombor kad pengenalan sahaja dalam ruangan yang disediakan.






Ujian ini adalah salah satu kompenon penting dalam Pelan Pembangunan Pendidikan dan semua guru wajib menjawab ujian ini dalam masa yang ditetapkan. Ia dianjurkan oleh Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran Malaysia.


Terdapat guru yang lulus ujian ini sudah menerima sijil, tetapi saya masih lagi belum dapat sijil tersebut. Bagi yang tak lulus ujian ini, khabar angin mengatakan mereka harus menghadiri kursus...Entah la.


KEPENTINGAN MENDERMA DARAH



Tarikh 14 Jun adalah Hari Derma Darah Sedunia. Sambutan itu memberi pengiktirafan kepada penderma darah dan galakan agar kempen menderma darah diteruskan dengan jaya.

Untuk pengetahuan anda, terdapat kriteria-kriteria tertentu bagi penderma darah. Kriterianya adalah seperti berikut:
  1. Mempunyai berat badan yang melebihi 45 kilogram
  2. Berumur antara 18 tahun hingga 60 tahun (Sekiranya anda berumur 17 tahun, anda perlu dapat kebenaran bertulis daripada ibubapa/penjaga)
  3. Tidur yang melebihi 5 jam pada malam sebelum hari pendermaan
  4. Tahap hemoglobin (kandungan protin dan zat besi) sekurang-kurangnya 12.5g%
  5. Tidak mengambil sebarang ubat antibiotik kecuali diberi kebenaran oleh pegawai perubatan.
  6. Tidak mengambil minuman beralkohol 24 jam sebelum menderma darah
  7. Tidak mengidap penyakit Tekanan Darah Tinggi, Diabetis dan Sakit Jantung
  8. Tidak mengidap Penyakit Talasemia, Haemofilia, Hepatitis B atau C, Penyakit Kelamin, AIDS dan sebagainya. 

Kepentingan Menderma Darah


Menderma darah mendatangkan kebaikkan kepada banyak pihak. Selain daripada membantu menyelamatkan mangsa yang mengalami kecederaan parah, darah yang diderma digunakan semasa pelbagai jenis pembedahan. Darah yang didermakan juga digunakan untuk mengantikan darah yang telah rosak pada pesakit Anemia dan pesakit Talasemia.

Berikut adalah kepentingan menderma darah kepada penderma darah itu sendiri

Preserving Cardiovascular Health

Blood viscosity is known to be a unifying factor for the risk of cardiovascular disease says the Harvard Medical School Family Health Guide. How thick and sticky your blood is and how much friction your blood creates through the blood vessels can determine how much damage is done to the cells lining your arteries. You can reduce your blood viscosity by donating blood on a regular basis which eliminates the iron that may possibly oxidize in your blood. An increase in oxidative stress can be damaging to your cardiovascular system.

Blood donation reduce the risk of heart attacks and strokes. In a study published in the Journal of the American Medical Association (JAMA), researchers found that participants ages 43-61 had fewer heart attacks and strokes when they donated blood every six months. In a study published by the American Journal of Epidemiology, researchers found in a sample size of 2,682 men in Finland, those who donated blood a minimum of once a year had an 88 percent lower risk of heart attacks than those who did not donate.

The removal of oxidative iron from the body through blood donations means less iron oxidation and reduced cardiovascular diseases.

Reducing The Risk of Cancer

The reduction of iron stores and iron in the body while giving blood can reduce the risk of cancer. Iron has been thought of to increase free-radical damage in the body and has been linked to an increased risk of cancer and aging says a study published in the Journal of the National Cancer Institute. Researchers followed 1,200 people split into groups of two over the course of 4 ½ years. One group reduced their iron stores by blood donations twice a year whereas the other group did not make any changes. The results of the study showed that the group of blood donors had lower iron levels, and a lower risk of cancer and mortality.

The Miller-Keystone Blood Center says that the consistency of blood donations is associated with lower risks of cancers including liver, lung, colon, and throat cancers due to the reduction in oxidative stress when iron is released from the bloodstream.

Burning Calories

People burn approximately 650 calories per donation of one pint of blood, according to the University of California, San Diego. A donor who regularly donates blood can lose a significant amount of weight, but it should not be thought of as a weight loss plan by any means.

Providing A Free Blood Analysis

Upon donation, donors are tested for syphilis, HIV, hepatitis, and other diseases. Testing indicates whether or not you are eligible to donate based on what is found in your bloodstream.

50 Fakta Mengenai Darah dan Pendermaan Darah



A blood donation occurs when a person voluntarily has blood drawn and used for transfusions and/or made into biopharmaceutical medications by a process called fractionation (separation of whole-blood components). Blood banks often participate in the collection process as well as the procedures that follow it.

Following are facts about blood donation.
  1. Someone needs blood every two seconds.
  2. About 1 in 7 people entering a hospital need blood.
  3. One pint of blood can save up to three lives.
  4. Healthy adults who are at least 17 years old, and at least 110 pounds may donate about a pint of blood
  5. Four main red blood cell types: A, B, AB and O. Each can be positive or negative for the Rh factor. 
  6. AB is the universal recipient; O negative is the universal donor of red blood cells.
  7. Dr. Karl Landsteiner first identified the major human blood groups – A, B, AB and O – in 1901.
  8. One unit of blood can be separated into several components: red blood cells, plasma, platelets and cryoprecipitate.
  9. Red blood cells carry oxygen to the body’s organs and tissues.
  10. Red blood cells live about 120 days in the circulatory system.

  11. Platelets promote blood clotting and give those with leukemia and other cancers a chance to live.
  12. Plasma is a pale yellow mixture of water, proteins and salts.
  13. Plasma, which is 90 percent water, makes up 55 percent of blood volume.
  14. Healthy bone marrow (sum-sum tulang)makes a constant supply of red cells, plasma and platelets.
  15. Granulocytes, a type of white blood cell, roll along blood vessel walls in search of bacteria to engulf and destroy.
  16. White cells are the body’s primary defense against infection.
  17. Apheresis is a special kind of blood donation that allows a donor to give specific blood components, such as platelets.
  18. 42 days: how long most donated red blood cells can be stored.
  19. Five days: how long most donated platelets can be stored.
  20. One year: how long frozen plasma can be stored.

  21. Much of today’s medical care depends on a steady supply of blood from healthy donors.
  22. 2.7 pints: the average whole blood and red blood cell transfusion.*
  23. Children being treated for cancer, premature infants and children having heart surgery need blood and platelets from donors of all types, especially type O.
  24. Anemic patients need blood transfusions to increase their red blood cell levels.
  25. Cancer, transplant and trauma patients, and patients undergoing open-heart surgery may require platelet transfusions to survive.
  26. Sickle cell disease is an inherited disease that affects between 90,000 to 100,000 people in the United States, 98 percent of whom are of African descent.
  27. Many patients with severe sickle cell disease receive blood transfusions every month.
  28. A patient could be forced to pass up a lifesaving organ, if compatible blood is not available to support the transplant.
  29. Thirteen tests (11 for infectious diseases) are performed on each unit of donated blood.

  30. 17 percent of non-donors cite “never thought about it” as the main reason for not giving, while 15 percent say they’re too busy.
  31. The #1 reason blood donors say they give is because they “want to help others.”
  32. Shortages of all blood types happen during the summer and winter holidays.
  33. Blood centers often run short of types O and B red blood cells.
  34. The rarest blood type is the one not on the shelf when it’s needed by a patient.
  35. There is no substitute for human blood.
  36. If all blood donors gave three times a year, blood shortages would be a rare event (The current average is about two.).
  37. If only one more percent of all Americans would give blood, blood shortages would disappear for the foreseeable future.
  38. 46.5 gallons: amount of blood you could donate if you begin at age 17 and donate every 56 days (depending on iron levels) until you reach 79 years old.
  39. Four easy steps to donate blood: medical history, quick physical, donation and snacks.
  40. The actual blood donation usually takes about 10 minutes. The entire process – from the time you sign in to the time you leave – takes about an hour.

  41. After donating blood, you replace the fluid in hours and the red blood cells within four weeks. It takes eight weeks to restore the iron lost after donating.
  42. You cannot get AIDS or any other infectious disease by donating blood.
  43. 10 pints: amount of blood in the body of an average adult.
  44. One unit of whole blood is roughly the equivalent of one pint.
  45. Blood makes up about 7 percent of your body’s weight.
  46. A newborn baby has about one cup of blood in his body.
  47. Giving blood will not decrease your strength.
  48. Any company, community organization, place of worship or individual may contact their local community blood center to host a blood drive.
  49. People who donate blood are volunteers and are not paid for their donation.
  50. Blood donation. It’s about an hour of your time. It’s About Life.


Sumber: http://www.bloodcenters.org/

Khamis, 30 Januari 2014

Pencarian 50 bloglist mamaniza.com

http://www.mamaniza.com/2014/01/pencarian-50-bloglist-mamanizacom.html 


Assalamualaikum
Sempena Cuti Tahun Baru Cina ni
saya nak menyahut jemputan Blogger Mamaniza @ Norhasniza
yang sedang membuat segmen Pencarian 50 bloglist mamaniza.com 


Sebenarnya saya dah berhenti menyertai segmen
sebab kehidupan yang semakin sibuk
sehinggakan nak update entri untuk blog sendiri pun tak sempat
tapi disebabkan saya suka sangat dengan blog mamaniza.com
dan sokongan mamaniza terhadap blog saya
saya sertai segmen ini.


Tersenarai atau tidak dalam bloglist mamaniza,
saya tak kisah.
tapi dalam bloglist saya, tetap ada blog mamaniza.
senang nak terjah entri baru mamaniza.


Rabu, 29 Januari 2014

PU Yeop In The House


Kenal tak Ust Mohd Zainuddin b Mohd Zaini?
Mesti tak kenal kan.
Beliau adalah PU Yeop
Pemenang tempat ke dua Program Pencetus Ummah
Anjuran Astro Oasis

Hari ni beliau datang ke sekolah saya
sampaikan ceramah Maulidur Rasul
ceramah dia, nice, byk kecandaan
dan berjiwa remaja
tapi susah tau nak booking dia datang ke sekolah saya
patutnya dia datang hari Isnin,
tapi postpone ke hari Rabu.
Nasib baik hari Rabu pun kami ade perhimpunan,
perhimpunan Ko-kurikulum.

Tapi,
ini bukan kali pertama dia datang ke sekolah saya,
sebaliknya kali ke-tiga.
Maksudnya dia dah biasa keluar masuk sekolah saya.
Cuma kali ini dia datang sebagai Ustaz selebriti.
dengan imej yang berbeza dari dulu.
Kalau dulu, pakai baju Raihan dengan songkok,
Sekarang pakai jaket dengan topi sufi@ topi turki.

Hari ini dia bercerite tentang Rasulullah yang menggembala kambing
so, after the ceramah, 
mmg semua warga sekolah duk menggambing dan menggembek
kalau la ade #tag
tentu kambing yang paling trending kat sekolah saya


Thank you PU Yoep for the great speech.
Alhamdulillah. Syukran.
(^__^) 


Buku Rekod Mengajar 2014


Zaman dah banyak berubah. Dulu, semua guru-guru menulis rancangan pengajaran dalam buku rekod mengajar. Tapi sekarang dah ada sekolah yang guru-gurunya menulis rancangan pengajaran secara online. Ada guru yang menyusun lesson plan dalam fail. Tapi, saya masih lagi menulis tangan di dalam buku rekod mengajar. Sekolah saya mengamalkan cara yang paling kuno, tapi paling selamat dari segi pemantauan.

Ada orang cakap, buku rekod mengajar hanya boleh dibalut dengan pembalut lutsinar, tapi setiap tahun saya balut dengan kertas pembalut hadiah. So far, tak pernah kena tegur dengan Pengetua. Cuma dulu-dulu, semasa pemantauan 5S, risau la jugak kena tegur sebab tak seragam dengan guru-guru lain.

Tahun ini, tema buku rekod mengajar saya adalah OWL. Dah banyak dah saya ternak burung hantu dalam buku rekod tu. Macam comel je, macam cantik je burung hantu tu...hehehe

Tahun lepas, tema saya adalah felt craft. Suka jugak buku rekod mengajar tahun lepas. Semangat je nak tulis RPH sebab suka dengan cover buku rekod.



Isnin, 27 Januari 2014

Kenapa Perlu Berhenti Merokok?

Sebatang rokok yang dihisap seseorang akan habis dalam 50 hembusan atau dalam waktu 5 minit. Akan tetapi, dalam tempoh sesingkat itu terdapat 4000 jenis bahan kimia yang meresapi organ-organ tubuh.



Bahan Kimia dalam Rokok


Nikotin
Kandungan yang menyebabkan perokok merasa rileks.
Salah satu zat yang ada dalam Rokok yang mana dapat menyebabkan kerusakan pada jaringan didalam paru-paru, nikotin juga sangat berbahaya jika dikonsumsi dalam jangka waktu yang lama, karana nikotin didalam tubuh manusia akan mengendap dan lama-lama akan merosakkan paru-paru dan menyebabkan kanker.

Tar
Terdiri dari lebih dari 4000 bahan kimia yang mana 60 bahan kimia di antaranya bersifat karsinogenik. Ia merupakan campuran dari beberapa zat yang bersama-sama membentuk suatu massa yang dapat melekat di paru-paru. Rokok memiliki kadar tar yang berbeda-beda. Kandungan rokok dengan kadar tar yang tinggi memiliki lebih dari 22 mg tar di masing-masing rokok, sedangkan kandungan rokok dengan kadar yang rendah memiliki kurang dari 7 mg saja. Tar dalam rokok akan meninggalkan noda pada gigi perokok dan mengubahnya menjadi kuning dan kecoklatan. Selain merubah warna gigi, zat racun ini juga dapat mengakibatkan berbagai masalah gigi dan mulut lainnya, seperti periodontitis, penyakit gusi, serta mengakibatkan kanker mulut.

Sianida
senyawa kimia yang mengandung kelompok cyano. Efek dari sianida ini sangat cepat dan dapat mengakibatkan kematian dalam jangka waktu beberapa menit.Gejala yang ditimbulkan oleh zat kimia sianida ini bermacam-macam; mulai dari rasa nyeri pada kepala, mual muntah, sesak nafas, dada berdebar, selalu berkeringat sampai korban tidak sadar dan apabila tidak segera ditangani dengan baik akan mengakibatkan kematian.

Benzene
juga dikenal sebagai bensol, senyawa kimia organik yang mudah terbakar dan tidak berwarna. Benzene adalah toksin yang menyerang hati, ginjal, paru-paru, jantung dan otak dan dapat menyebabkan kerusakan kromosonal. Saat ini sedang diadakan penelitian tentang pengaruh benzene terhadap tingkat kesuburan pria dan wanita. Efek singkat menghirup high level benzene dapat mengakibatkan kematian, sedangkan menghirup low level benzene dapat menyebabkan kantuk, pusing, mempercepat denyut jantung, sakit kepala, tremors, kebingungan, dan ketidaksadaran.Long term efeknya bisa menyebabkan kerusakan pada sumsum tulang dan dapat menyebabkan penurunan sel darah merah, yang mengarah ke anemia. Ia juga dapat menyebabkan perdarahan yang berlebihan dan menurunkan system kekebalan, meningkatkan kesempatan infeksi, menyebabkan leukemia dan lainnya yang terkait dengankanker darah dan pra-kanker dari darah.

Cadmium
sebuah logam yang sangat beracun dan radioaktif. salah satu jenis logam berat yang berbahaya karena elemen ini beresiko tinggi terhadap pembuluh darah. Apabila Cd masuk ke dalam tubuh maka sebagian besar akan terkumpul di dalam ginjal, hati dan sebagian yang dikeluarkan lewat saluran pencernaan. Cadmium dapat mempengaruhi otot polos pembuluh darah secara langsung maupun tidak langsung lewat ginjal, sebagai akibatnya terjadi kenaikan tekanan darah.

Metanol (alkohol kayu)
alkohol yang paling sederhana yang juga dikenal sebagai metil alkohol. Bahaya methanol bagi kesehatan yakni sangat mudah diserap oleh tubuh melalui rute pemberian (oral, inhalasi, topical). Didalam hati (liver) methanol akan dioksidasi menjadi formaldehid (formalin) dengan bantuan enzim alkohol dehydrogenase dan kemudian dimetabolisir lebih lanjut menjadi asam format oleh enzim formaldehid dehidrogenase

Asetilena
merupakan senyawa kimia tak jenuh yang juga merupakan hidrokarbon alkuna yang paling sederhana.

Ammonia
dapat ditemukan di mana-mana, tetapi sangat beracun dalam kombinasi dengan unsur-unsur tertentu.

Formaldehida
cairan yang sangat beracun yang digunakan untuk mengawetkan mayat.

Hidrogen sianida
racun yang digunakan sebagai fumigan untuk membunuh semut. Zat ini juga digunakan sebagai zat pembuat plastik dan pestisida.

Arsenik
bahan yang terdapat dalam racun tikus.

Karbon monoksida
bahan kimia beracun yang ditemukan dalam asap buangan mobil.

Kesan Asap Rokok Terhadap Kesihatan

0-10 saat Pertama

Pada hisapan pertama, asap rokok akan masuk ke mulut dan meninggalkan lapisan coklat tipis di gigi. Gas bersifat toksik seperti formalin dan amonia yang disedut akan membuat sistem imun menjadi aktif sehingga terjadi keradangan.



10 saat sehingga 5 minit seterusnya

Apabila memasuki kerongkong, asap rokok akan melambatkan cilia, 'alat pembersih kecil' yang bertugas untuk membersihkan sistem pernafasan dari partikel berbahaya. Sementara itu, nikotin yang naik ke udara akan masuk ke pembuluh darah melalui jutaan kapilari di dalam paru-paru.

Ketika nikotin memasuki kelenjar adrenal, tubuh akan merasakan sentakan tenaga yang memicu pengeluaran adrenalin sehingga tekanan darah dan denyutan jantung meningkat. Akibatnya, jantung mengalami kesulitan untuk mengendur di antara denyutan jantung sehingga risiko untuk terkena stroke meningkat.

Pada masa yang sama, karbon monoksida dari asap rokok akan mula berkumpul di dalam darah sehingga kemampuan tubuh untuk menghantar oksigen ke organ penting berkurangan.

Melalui peredaran darah, nikotin memasuki otak dan direspons sel saraf tertentu dengan cara pelepasan secara pantas neurotransmiter dopamin yang memberikan perasaan 'enak'. Ini sebabnya merokok menimbulkan rasa ketagihan.


Selepas 5 minit

Setelah level dopamin kembali normal, tubuh menginginkan 'perasaan high' lagi meskipun kita tidak menyedarinya. Bila kita sering memuaskan keinginan tersebut, otak akan terbiasa dan muncul rasa ketagihan. Akibatnya, sukar bagi anda untuk berhenti merokok.

Meskipun anda telah selesai menghisap rokok, di dalam tubuh masih terdapat kandungan beracun untuk 6-8 jam seterusnya.



copy paste dari:
http://baca-blogspot.blogspot.com/
http://adainfo4.blogspot.com/

Ahad, 26 Januari 2014

Eksperimen Mengkaji Kesan Kepekatan Terhadap Kadar Tindak Balas

Eksperimen ke dua untuk murid-murid 5ST2 2014 adalah untuk mengkaji kesan kepekatan terhadap kadar tindak balas. Kejap je buat eksperimen ini. Lebih kurang 20 minit.

Are they looks like a chemist?

The group who finish the experiment first .
I hope they will be the first to summit the complete PEKA report too.
~ menggaco je la besen biru tu ~

Fokus...nape senyum-senyum ni?

Sorry for the stop watch that stop working.
Time to buy the new one.
For your info, each stop watch cost RM150. Mahal banget.

Eksperimen ni senang. Jika murid ukur isipadu air dan natrium thiosulfat dengan betul, insyaAllah keputusan tepat. Cuma report experiment ini panjang sedikit sebab kena kira kepekatan natrium thiosulfat selepas pencairan dan kena buat dua graf.

Eksperimen Mengkaji Kesan Saiz Terhadap Kadar Tindak Balas

Eksprimen kesan saiz terhadap kadar tindak balas menggunakan asid hidroklorik dan kalsium karbonat sebagai bahan tidak balas. Jom tengok gambar pelajar 5ST2 tahun 2014 menjalankan experimen.

Can you see the carbon dioxide bubbles gas?


Good job Iman. To read the burette reading, we use white paper as the background.
Our eyes must be parallel with the reading to avoid parallax error.


Please focus to the experiment. No need to posing,


Kesalahan teknik yang biasa dilakukan oleh murid semasa menjalankan eksperimen ini:
  1. Memasukkan air terlalu laju sehingga terdapat buih udara yang terperangkap dalam buret.
  2. Berhenti menggoncangkan campuran bahan tindak balas semasa eksperimen
  3. Goncang campuran bahan tindak balas terlalu laju atau terlalu perlahan
  4. Mata tidak selari mengambil bacaan pada buret
  5. Tidak menggunakan kertas putih sebagai latar belakang semasa mengambil bacaan buret.
  6. Kecuaian semasa mengukur isipada asid dan menimbang jisim kalsium karbonat

Sabtu, 25 Januari 2014

Akhirnya, dapat juga sijil ITU...



Setahun sesetengah saya tunggu sijil Jurulatih Utama PBS
Akhirnya dapat juga.
Untuk pengetahuan anda,
saya pergi kursus PBS Sains Tingkatan 2 pada Ogos 2012
dan sampaikan Penataraan PBS pada Oktober 2012
Tapi saya dapat sijil/ warkah pelantikan pada Januari 2014


Tak tahu la, sijil ini tersangkut di mana.
Sampai setahun setengah baru dapat.
Tapi ok la, dapat juga sijil ini.
Orang kata,better late than nothing at all.


Walaupun sijil ini ringkas sahaja,
tapi tandatangan Pengarah Peperiksaan LP adalah tandatangan 'hidup'
dan ada stamp cop, bukan sekadar cetakan komputer.
Susah nak dapat sijil macam ni.
Saya suka sijil ini.
Alhamdulillah.
(^___^)


Jumaat, 24 Januari 2014

Senarai Rujukan Evidens Band 6 PBS Sains Tingkatan 1

Senarai Rujukan Evidens Band 6 PBS Sains Tingkatan 1 ini adalah untuk rujukan murid-murid semasa membuat evidens band 6. Semoga perkongsian ini dapat mebantu murid-murid menyempurnakan tugasan yang diberi.





Topik
Evidens
Rujukan
Pengenalan Kepada Sains Instrumen B6D1E1
Membahaskan mengenai masalah yang mungkin timbul sekiranya unit piawai tidak digunakan melalui pelbagai bentuk komunikasi

Kepentingan Unit SI dalam Komunikasi

Sel Sebagai Unit Kehidupan Instrumen B6D2E1
Membincangkan mengenai mengapa manusia adalah organisma yang kompleks dalam pelbagai bentuk persembahan

Manusia adalah Organisma Kompleks

Jirim Instrumen B6D3E1
Membuat beberapa penyelesaian masalah mengenai bagaimana manusia menggunakan pengetahuan tentang pelbagai keadaan jirim, mengaplikasikan konsep ketumpatan dan aplikasi konsep timbul dan tenggelam dalam bentuk prototaip

Konsep Ketumpatan dan Keapungan

Kepelbagaian Sumber Bumi Instrumen B6D4E1:
Membuat pembentangan dalam pelbagai bentuk mengenai:
  • Maksud dan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar
  • Amalan guna semula dan kitar semula bahan

B6D4E1 - Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar, Guna Semula dan Kitar Semula


Kepentingan Pemeliharaan Dan Pemuliharaan Alam Sekeliling


Kepentingan Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar


Amalan Guna Semula dan Kitar Semula

Udara Disekeliling Kita Instrumen B6D5E1:
Membuat pembentangan dalam pelbagai bentuk mengenai:
  • Pencemaran udara
  • Contoh bahan cemar udara dan sumbernya
  • Kesan pencemaran udara
  • Langkah-langkah untuk menghalang dan mengawal pencemaran udara
  • Cara menggekalkan udara supaya bersih dan
  • Mempraktikkan amalan yang mengekalkan udara yang bersih 

B6D5E1: Pencemaran Udara


Pencemaran Udara

Sumber Tenaga Instrumen B6D6E1:
Menjelaskan melalui penulisan kreatif mengenai :
  • mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga,
  • cadangan tentang cara-cara penggunaan tenaga secara cekap

B6D6E1 - Memulihara Sumber Tenaga


Bagi mendapat Band 6, murid-murid perlu berkerjasama dalam kumpulan dan sering bertemu dengan guru mata pelajaran untuk memastikan hasil tugasan mencapai evidens yang dikendaki.

Punca Cuaca Sejuk Luar Biasa Di Malaysia



Sambutan Tahun Baru Cina pada kali ini akan diraikan dalam cuaca sejuk, tempias dari negara di hemisfera utara yang dibawa tiupan Monsun Timur Laut yang akan berterusan dalam tempoh beberapa minggu lagi.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, kebanyakan kawasan di pantai timur, utara dan wilayah tengah sedang mengalami cuaca sejuk kerana tiupan angin tersebut.

Katanya, beberapa kawasan seperti Subang Jaya, Kota Kinabalu, Sandakan, Kota Baru, Kuantan dan Petaling Jaya merekodkan suhu serendah 25 darjah Celsius, menyamai cuaca sejuk di Cameron Highlands dan Genting Highlands.

Pada Khamis, Kuala Krai merekodkan bacaan suhu serendah 17.2 darjah Celsius.

Bermula 1 hingga 2 Januari lalu, bacaan suhu terendah direkodkan adalah 21 darjah Celsius di Kuantan, 22.1 darjah Celsius di Kota Kinabalu, 23.6 darjah Celsius di Petaling Jaya, 23 darjah Celsius di Kota Baru dan 22 darjah Celsius di Kuching.

Alor Setar dan Chuping di Perlis masing-masing merekodkan suhu dingin serendah 22.4 darjah Celsius dan 23.3 darjah Celsius.

Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Alui Bahari menafikan dakwaan bahawa perubahan cuaca sejuk itu disebabkan kurangnya aktiviti di matahari atau dikenali sebagai fenomena 'sleeping sun'.

"Berdasarkan rekod, Januari merupakan bulan paling dingin," katanya.

Menurut Alui, penurunan suhu itu adalah disebabkan tempias cuaca sejuk melampau di negara hemisfera utara yang dibawa angin Monsun Timur Laut dan ia bukan kali pertama kejadian ini berlaku.

"Suhu akan turun dan naik dari semasa ke semasa. Bacaan terendah adalah kejadian biasa dan banyak kali berlaku ketika musim ini.

"Angin monsun yang bertiup laju itu membawa kedinginan dari China, yang sedang dilanda musim sejuk pada ketika ini.

"Malah, cuaca baik dan kekurangan kepulan awan di Malaysia pada minggu ini membantu penurunan suhu pada sebelah pagi dan malam," katanya - mStar online.

Khamis, 23 Januari 2014

Senarai Rujukan Evidens Band 6 Sains Tingkatan 2

Senarai rujukan evidens band 6 Sains Tingkatan 2 ini adalah untuk panduan murid-murid yang sedang menyiapkan tugasan Band 6. Tapi diingatkan, ini hanya salah satu daripada sumber rujukan. Sila rujuk buku teks, buku rujukan, surat khabar dan sumber internet yang lain juga untuk mendapatkan maklumat yang lebih banyak.



Topik Evidens Rujukan
Dunia Melalui Deria Kita Instrumen B6D1E1:
Pembentangan hasil buku skrap mengenai alat teknologi yang sesuai untuk mengatasi masalah had deria penglihatan dan pendengaran.

Intrumen B6D1E1 #1–Definasi buku skrap 

 

Instrumen B6D1E1 #2-Contoh Arahan Menyediakan Buku Skrap 

 

Instrumen B6D1E1 #3-Contoh Susunan Buku Skrap 

 

Alat Teknologi untuk Mengatasi Had Deria Penglihatan dan Pendengaran 

 

Had Deria Penglihatan dan Had Deria Pendengaran

 

Nutrisi Instrumen B6D2E1 :
Pembentangan hasil penulisan “makanan dan amalan pemakanan” dalam pelbagai bentuk persembahan berkaitan:
  • kepentingan makan makanan berkhasiat
  • mempraktikkan amalan pemakanan yang betul
  • merancang satu gizi seimbang
  • mewajarkan pengagihan makanan kepada ayng kurang bernasib baik / memerlukan
  • mengaitkan adab makan yang menepati sensitiviti dan kepercayaan agama.

Instrumen B6D2E1 #1-Makanan dan Amalan Pemakanan

 

Instrumen B6D2E1 #2- Contoh Susunan Penulisan Makanan dan Amalan Pemakanan

 

Kalori Dalam Makanan

 

Lima Panduan Makan Secara Sihat

 

Kepentingan Makanan Seimbang

 

Mewajarkan Pengagihan Makanan Kepada Golongan Kurang Bernasib Baik

 

Pantang Larang Orang Melayu Semasa Makan

 

Adab Makan Penganut Hindu

 

Adab Makan Penganut Buddha

 

Kepelbagaian Benda Hidup Instrumen B6D3E1:
Menjalankan satu forum dari bahan penulisan berkaitan
  • Kepentingan interaksi antara organisma hidup dan persekitaran.
  • Menjelaskan kebaikan dan keburukan kawalan biologi dalam pertanian.
  • Menghuraikan kepentigan fotosintesis dalam mengekalkan ekosistem seimbang.

Instrumen B6D3E1#1 : Contoh Arahan Menjalankan forum

 

Kawalan Biologi

 

Kepentingan Fotosintesis Dalam Mengekalkan Ekosistem Seimbang

 

Air Dan Larutan Instrumen B6D4E1:
Membuat pembentangan dalam pelbagai bentuk persembahan berkaitan
  • Pencemaran air
  • Pengawalan
  • Pembersihan
  • Cara penjimatan penggunaannya

B6D4E1 - Pencemaran Air

 

Definasi Pencemaran Air


10 Tips Penjimatan Penggunaan Air

Kestabilan Instrumen B6D5E1:
Membuat projek atau permainan yang mengaplikasikan konsep kestabilan.

B6D5E1 - Projek Aplikasi Kestabilan

Mesin RIngkas Instrumen B6D6E1:
Membina model yang menggunakan prinsip tuas.

B6D6E1 - Membina Model Tuas (Mesin Ringkas)

 



Harapan Cikgu Zamrud pada semua murid tingkatan 2, buatlah evidens Band 6 dengan bersungguh-sungguh. Jangan mengeluh dan berputus asa. Sesungguhnya tiada jalan mudah untuk mencapai sesuatu kejayaan. Sebab itu orang yang berjaya dihormati dan disegani serta dilantik menjadi pemimpin. Work smart and be successful a person.

Selasa, 21 Januari 2014

DSP Sains Tingkatan 1 (Penambahbaikan 2014)



Lembaga Peperiksaan telah mengeluarkan Dokumen Standard Prestasi (DSP) Sains Tingkatan 1 Versi Penambaikan 2014. Versi ini bertarikh Januari 2014.


DSP adalah dokumen rujukan paling peting dalam Pentaksiran Sekolah PBS. Guru-guru perlu menyemak semula pemetaan RPT-DSP, borang transit dan senarai semak berdasarkan DSP terkini.


Sila klik icon muat turun di bawah untuk mendownload  Dokumen Standard Prestasi, DSP Sains Tingkatan 1 (Penambaikan 2014)


http://www.mediafire.com/view/sp9w4wrz7x3fp4r/DSP_SAINS_T1_PENAMBAHBAIKAN_2014.pdf

The 29 List of Zamrud : Membuka Akaun Twitter

Wish list saya yang ketiga adalah membuka akaun Twitter. Daripada pemantauan saya, setiap blog mesti ada page Facebook dan akaun Twitter. Kalau tak ada gabungan dua media sosial ini, macam tak lengkap je blog tersebut.

Akaun Twitter

Saya telah membuka akau Twitter pada 7 Januari 2014. Sehingga 20 Januari 2014, hanya ada seorang saja yang mengikuti akaun twitter ini. Sedih la jugak. Tapi redha je la. Saya tak tahu langsung tentang Twitter. Tapi saya harap dengan membuka akaun twitter, saya dapat mengetahui dan merasai sendiri kelebihan Twitter.




Kepada semua pembaca blog cikguzamrud.com
Jom Follow Twitter Cikguzamrud beramai-ramai
.

 The 29 List of Zamrud adalah senarai hajat yang ingin dicapai dan dimiliki oleh Cikgu Zamrud sempena ulang tahun ke-29 ~~ Yupp, i'm 29 yrs old. 

Isnin, 20 Januari 2014

The 29 List of Zamrud: Delete Candy Crash Saga

Perkara kedua dalam Wish List saya adalah memadam aplikasi permainan Candy Crash Saga daripada smart phone.  Rasanya selagi saya tak delete Candy Crash, otak saya sentiasa teringat mainan ini. Sebelum tidur main Candy Crash, bangun pagi main Candy Crash, tengok tv main Candy Crash, malah semasa surfing internet pun main Candy Crash.




Mula-mula main permainan ini, rasa macam senang sangat, kemudian menyeronokkan, selepas itu ketagih. Sampai satu tahap, main permainan ini sebab ego tercabar. Iyalah, susah sangat nak menang walaupun satu level. 

Bukan setakat Candy Crash Saga saya delete, malah semua jenis permainan yang telah diinstall dalam smart phone telah dipadamkan kecuali permainan Pou. Kenapa???? Nanti kalau saya nak berebut tv dengan anak buah, boleh la saya bagi mereka main Pou. Baru la dapat saya tengok tv. Kalau tak, jangan harap la dapat tengok tv cerita saya. Tengok kartun channel 613 dan 615 je la.


Kaedah delete Candy Crash Saga 

  1. Pertama, sambungkan hset dengan wifi.
  2. Kemudian, klik Play Store (bagi pengguna android)
  3. Seterusnya, search  dan klik Candy Crash Saga.
  4. Akhirnya, cari butang Uninstall, dan klik butang tersebut.
  5. Dah selesai.

Kaedah ini juga sesuai untuk memadam semua jenis permainan dan aplikasi daripada smart phone anda.





The 29 List of Zamrud adalah senarai hajat yang ingin dicapai dan dimiliki oleh Cikgu Zamrud sempena ulang tahun ke-29 ~~ yupp i'm 29 yrs old.

Ahad, 19 Januari 2014

The 29 List of Zamrud: Berkahwin sebelum 30 tahun

Jodoh itu pasti. Tapi di mana, bila dan bagaimana adalah rahsia Allah. Pada usia kita 6 bulan di dalam rahim ibu, Allah telah menetapkan ajal maut, rezeki dan jodoh kita. Saya masih lagi tercari-cari siapa jodoh yang Allah tetapkan untuk saya. Teringin sangat mengenali dirinya.

Wish list saya yang pertama adalah berkahwin sebelum umur 30 tahun. Saya harap sangat ia menjadi kenyataan. Terasa kekurangan apabila melihat semua kawan-kawan sepermainan sudah mendirikan rumah tangga. Menghadiri majlis walimatul urus mereka kadang-kandang membuatkan hati sayu. Lebih sebak lagi apabila murid sendiri yang menjemput ke kenduri kahwin mereka.

Jodoh saya

Saya harap dapat berkenalan dan berkahwin dengan Si Dia pada tahun ini. Dulu, sebelum saya jadi guru, saya ada tanggapan, guru kahwin muda, sebab saya tengok macam semua jejaka-jejaka Malaya nak cari isteri seorang guru. Malah, aktor kacak bergaya, Fahrin Ahmad pun mencari jodoh seorang guru. Tapi rupa-rupanya jodoh itu bergantung kepada rezeki masing-masing.

Orang kata, kalau jodoh tak datang, kita kena cari. Tapi macam mana nak cari jodoh. Dari zaman sekolah, ke zaman universiti dan hinggalah sekarang, rasanya kawan saya yang berjantina lelaki tak sampai sepuluh orang. Itu pun dah lost contact. Jadi, macam mana saya nak cari jodoh? Help me, please.


Solat hajat dan Doa

Salah satu cara nak mendapatkan jodoh adalah solat hajat dan doa. InsyaAllah, saya akan mendirikan solat hajat meminta dipermudahkan rezeki jodoh saya dan berkahwin pada tahun ini. Kawan saya pernah ajar, kalau ada sesuatu permintaan, karang satu doa dan baca doa tersebut 30 kali sehari. InsyaAllah akan termakbul. Rasanya saya nak buat macam tu. Sebahagian daripada doa itu, saya akan selitkan doa di bawah ni.




Kepada semua pembaca blog cikguzamrud.com, doakan saya bertemu jodoh dengan seorang lelaki yang soleh pada tahun ini. Saya tak memilih, tapi of course, saya tak nak kahwin dengan suami orang, saya tak nak kahwin dengan duda dan saya tak nak kahwin dengan playboy.




The 29 List of Zamrud adalah senarai hajat yang ingin dicapai dan dimiliki oleh Cikgu Zamrud sempena ulang tahun ke-29 ~~ Yupp, i'm 29 yrs old. 


Jumaat, 17 Januari 2014

Cikgu Zamrud In The House

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Selamat datang ke blog cikguzamrud.com. Terima kasih kerana meluangkan masa membaca, menulis komen dan menjadi follower blog cikguzamrud.com yang kerdil ini. Blog ini ditulis sejak Oktober 2012.


Menulis blog adalah sebahagian daripada minat saya. Di dalam blog ini saya lebih dikenali sebagai Cikgu Zamrud. Saya juga dikenali sebagai Hijau Zamrud oleh sesetengah blogger.




Entri-entri yang ditulis di dalam blog ini merangkumi:
  • Aktiviti harian saya di sekolah, di rumah, semasa bercuti atau semasa berkursus.
  • Artikel menarik mengenai Sains dan teknologi.
  • Berita pendidikan dan isu semasa mengenai guru.
  • Semakan keputusan UPSR, SPM, STPM, MUET dan PLKN dan semakan permohonan online.
  • Pautan ke portal-portal berkaitan dengan guru dan dunia pendidikan.
  • Soalan Percubaan Sains dan Kimia bagi PMR dan SPM
  • Perkongsian nota, latihan dan persembahan Power Point Sains dan Kimia Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5.
  • Perkongsian bahan-bahan PBS Sains Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3.
  • Nota-nota online Sains dan Kimia Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5.


Blog ini boleh diikuti melalui Google+, Facebook, Twitter, RSS dan Linkedin. Bahan-bahan dalam blog ini dikongsikan melalui SlideShare dan MediaFire.






Khamis, 16 Januari 2014

Jom tolong saya buat i-Think



Hari Sabtu minggu depan pihak sekolah akan menjalankan  Latihan Dalam Perkhidmatan (LDP). Saya diberikan satu slot untuk sampaikan maklumat mengenai program i-Think dan lapan jenis peta pemikiran.

Awal Februari pula, saya akan handle Bengkel i-Think untuk murid-murid pula. Bengkel ini dijalankan selama seminggu. Kumpulan sasaran adalah pelajar tingkatan 1 hingga tingkatan 3. Rasanya saya bukan sekadar handle bengkel ini, tapi jadi penceramah tetap.

Disamping LDP  iThink untuk guru dan bengkel iThink untuk murid-murid, saya perlu sediakan contoh-contoh peta pemikiran untuk ditampalkan di Papan kenyataan disekitar sekolah dan di dalam makmal sains.

Jadi, malam ni, jom kita study tentang iThink. Tengok balik semula 8 bentuk peta pemikiran. Kemudian sediakan power point untuk LDP guru dan bengkel. Kalau rajin lagi, buat bahan edaran dan bahan untuk ditampal pada papan kenyataan.

Jom ber- iThink!

Sambil-sambil jom tengok video i-Think ni. Comel jugak kalau mintak pelajar nyayi lagu i-Think!


Rabu, 15 Januari 2014

WW: Projek Memikat Suami


Projek Memikat Suami

Best!

Selasa, 14 Januari 2014

SEMAKAN PERMOHONAN KE MRSM BAGI TINGKATAN 1

Semakan permohonan ke Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) bagi pelajar Tingkatan 1 tahun 2014 boleh dibuat mulai 15 Januari 2014 secara online di laman rasmi MARA, http://www.mara.gov.my/



Bagi murid yang terpilih untuk melanjutkan pelajaran ke MRSM, tarikh pendaftaran bagi pelajar tingkatan 1 adalah pada 3 Februari 2014.

Bagi pemohonan ke Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) bagi pelajar Tingkatan 4 tahun 2014, semakan pemohonan boleh dibuat mulai 29 Januari 2014.


Saya ucapkan taniah kepada semua murid yang terpilih ke MRSM. Kepada yang kurang bernasib baik, jangan kecewa. Kejayaan tidak bergantung kepada tempat kita belajar, tetapi bergantung kepada usaha kita untuk belajar bersungguh-sungguh.

Anda boleh merujuk Ranking MRSM berdasarkan keputusan PMR 2013 bagi mengetahui lebih lanjut tentang pencapaian akademik MRSM pada tahun 2013.

Astro Ceria Sekolahku Hebat ~ SMK Clifford Kuala Kangsar

Ingat tak lagi rancangan Sekolahku Hebat terbitan Astro Ceria. Rancangan ni ditayangkan sekitar tahun 2010-2012. Pengacara pertama rancangan ini adalah Neolofa.

Sekolah saya pun terpilih untuk rakaman rancangan Sekolahku Hebat musim ketiga pada tahun 2012. Teruja murid-murid nak tengok Neolofa, tapi Neolofa tak datang. Dalam musim ketiga, pengacara rancangan ini dah ditukar. Mula-mula hampa, tapi aktiviti yang dijalankan oleh krew Sekolahku Hebat bersama murid memang menarik. Terubat la hati murid-murid walaupun Neolofa tak ada. Pengacara yang mengantikan Neolofa ialah .... tengok gambar di bawah ni  :)




Jom saksikan video
Sekolahku Hebat SMK Clifford Kuala Kangsar 
Flash back year 2012!




Dah tengok???

Terdapat rakaman  perhimpunan kawad kaki di Dataran Clifford,
aktiviti bersama krew Sekolahku Hebat di Dewan Hamdan,
Persembahan F1 di bilik F1 dan
Persembahan Robotik di Galeri Tun Sufian

Ada tak persembahan pasukan bola sepak???

Isnin, 13 Januari 2014

MODEL SISTEM RESPIRASI MANUSIA

Model Sistem Respirasi ringkas dan mudah dibina. Model ini dihasilkan daripada bahan-bahan kitar semula. Masa yang diperlukan untuk membuat model ini antara 5-10 minit. Senang je. Bahan-bahan pun mudah didapati.


Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Model Sistem Respirasi adalah:
1 botol plastik 1.5 L atau 500mL
2 batang straw
2 biji belon
1 helai beg plastik
plastisin
benang
pita selofon

Tips untuk membuat Y tube (Y tube berfungsi sebagai trakea dan bronkus)

  1. Ambil straw pertama dan potong hujung straw itu menjadi 2 cabang
  2. Ambil straw kedua dan kerat menjadi dua.
  3. Masukkan straw yang dikerat itu ke dalam setiap cabang straw pertama.
  4. Lekatkan dan kemaskan gabungkan straw pertama dan ke dua menggunakan pita selofon.
  5. Rujuk gambar untuk melihat Y tube yang sudah siap

Pelajar perlu memastikan belon dan Y tube telah diikat dengan kemas dan tiada kebocoran. Caranya mudah. Tiup Y tube tersebut. Jika belon mengembang, maka tiada kebocoran. Kemudian pelajar boleh memasukkan Y tube tersebut ke dalam botol yang telah disediakan.


Kalau pelajar mempunyai budjet lebih untuk membuat Model sistem respirasi manusia, boleh gunakan bekas plastik mengantikan botol plastik. Anda juga boleh membeli Y tube di kedai hardware. Model ini lebih tahan lama. Contohnya model di bawah ni. Walaupun sudah 4 tahun, masih lagi elok dan berfungsi dengan baik. Cuma, jika guna bekas plastik, nak tebuk lubang untuk memasukkan trakea susah sedikit. Jika bekas plastik itu lembut, boleh tebuk menggunakan paku. Tapi jika bekas plastik itu keras, tebuk menggunakan api ataupun menggunakan drill. Tepuk dada, tanya selera!




Selamat merekacipta Model Sistem Respirasi Manusia!


Apakah yang menyebabkan Sistem Respirasi manusia terganggu?
Apakah penyakit-penyakit sistem respirasi manusia?

Ahad, 12 Januari 2014

Penyakit Sistem Respirasi

Penyakit sistem respirasi manusia. Apabila sistem respirasi terdedah kepada bahan cemar udara dan jangkitan bakteria dan virus, sistem respirasi akan diserang dengan pelbagai jenis penyakit. Antara penyakit sistem respirasi ialah bronkitis, asma, emfisema, pneumonia, batuk kering, dan kanser paru-paru.

Bahan Cemar Udara

Contoh-contoh bahan cemar udara adalah nikotin dan tar dari asap rokok. Karbon monoksida, sulfur dioksida dan jerebu dari asap kilang dan kenderaan.

Penyakit Sistem Respirasi

 

Bronkitis

 

 

Punca: Jangkitan virus dan bakeria, debu dan asap rokok
Gejala: Batuk berkahak, sesak nafas, sakit kepala
Kesan: Radangan pada bronkus (saluran udara ke paru-paru).

Asma

 


Punca: Debu, bulu binatang, asap, udara dingin
Gejala: Nafas berbunyi, sakit dada, batuk, nafas pendek
Kesan: Saluran pernafasan mengalami penyempitan

Emfisema

 


Punca: Asap rokok dan kekurangan enzim alfa-1-antitripsin
Gejala: Sesak nafas, penurunan selera makan, penurunan berat badan
Kesan:  Alveolus rosak. Isipadu paru-paru lebih besar  (paru-paru bengkak) kerana gas karbon dioksida yang seharusnya dikeluarkan dari paru-paru terperangkap di dalamnya.

Pneumonia

 

 

Punca: Jangkitan virus dan bakteria  seperti bakteria streptokokus dan bakteria Mycoplasma pneumoniae.)
Gejala: Batuk berkahak kuning, sakit dada, sesak nafas dan demam.
Kesan: terjadinya radang paru-paru.

Batuk kering (Tuberkulosis, TB)




Punca: Jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis
Gejala: Deman, penurunan selera makan, penurunan berat badan, batuk lebih tiga minggu
Kesan: Proses resapan oksigen terganggu kerana terdapat bintik-bintik kecil pada dinding alveolus.

Kanser paru-paru

 

 

Punca: Asap rokok, radiasi radioaktif, bahan kimia beracun, stres atau faktor keturunan.
Gejala: Batuk, sakit pada dada, sesak napas, batuk berdarah, mudah lelah dan berat badan menurun.
Kesan: Sel sihat bertukar menjadi sel kanser.


Amalan Mengekalkan Udara Bersih


Penyakit sistem respirasi ini boleh dielakkan jika kita berusaha untuk mengekalkan udara bersih seperti berkongsi kenderaan, menggunakan kenderaan awam, tidak membuat pembakaran terbuka, memasang penapis pada cerobong asap dan sebagainya. Amalam merokok harus dihindari sama sekali untuk menjamin udara bersih dan mengelakkan daripada penyakit sistem respirasi.


p/s:
Bagaimana membina Model Sistem Respirasi Manusia?

Selasa, 7 Januari 2014

Chemistry Jokes



Q: What is the show cesium and iodine love watching together?
A: CSI

Q: What is the chemical formula for "coffee"?
A: CoFe2

Q: Did you hear oxygen went on a date with potassium?
A: It went OK.

Q: What did the scientist say when he found 2 isotopes of helium?
A: HeHe

Q: Why was the mole of oxygen molecules excited when he walked out of the singles bar?
A: He got Avogadro's number!

Q: Why did the chemist sole and heel his shoes with silicone rubber?
A: To reduce his carbon footprint.

Q: What do you call a tooth in a glass of water?
A: One molar solution.

Q: What is "HIJKLMNO"?
A: H2O.

Isnin, 6 Januari 2014

Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)

Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) merupakan aplikasi yang berfokus kepada sistem satu pangkalan data tunggal bagi murid-murid di seluruh negara yang bertujuan untuk mengurangkan beban tugas guru. Aplikasi ini akan dapat mengelakkan guru-guru melakukan kemasukan data berulang kali dalam pelbagai sistem yang dibangunkan oleh pelbagai pihak di Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Pangkalan data tunggal bagi murid ini akan digunasama oleh pelbagai sistem yang dibangunkan oleh pelbagai pihak di KPM pada masa akan datang.


Mulai tahun 2014, portal APDM telah dimigrasi daripada http://www.sekolahmalaysia.com/  kepada http://apdm.moe.gov.my/ Paparan utama Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) masih sama, dan guru kelas masih lagi menjadi tulang belakang untuk mengisi data murid-murid.


 
Alamat Portal Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)


Guru Kelas

  1. Guru kelas hendaklah bertanggungjawab sepenuhnya kepada data dan maklumat murid, ibu bapa/penjaga dan maklumat-maklumat lain yang terkandung di dalam APDM.
  2. Guru kelas perlu mengemaskini semua data dan maklumat murid yang berada di dalam kelasnya dari masa ke semasa.
  3. Guru kelas bertanggungjawab terhadap kesahan dan kebolehpercayaan data danmaklumat murid di dalam kelasnya. Sebarang manipulasi data dan maklumat murid di dalam kelasnya adalah di bawah tanggungjawab guru kelas berkenaan.

e-kehadiran

Salah satu fungsi APDM adalah untuk mengesan kehadiran murid ke sekolah secara dalam talian. Pembantu tadbir akan membantu guru kelas mencatatkan kehadiran murid ke dalam sistem ini setiap hari.

Sistem Maklumat Murid (SMM)


Di sekolah saya, kami menggunakan Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) sejak tahun 2012. Walaupun kami menggunakan APDM, kami masih wajib memasukkan data murid dalam Sistem Maklumat Murid (SMM). Apa motifnya? Mengisi data murid secara online dan offline serentak? Sehingga kini masih menjadi tanda tanya. Cuma bagi saya, selagi masih ada SMM selagi itulah tujuan sebenar APDM tak tercapai. Saya harap, APDM dapat diupgrade segera sehingga guru-guru tak perlu lagi mengisi SMM.


Khamis, 2 Januari 2014

Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) Sains Ting 1, Sains Ting 2, Sains Ting 3

Apa khabar cikgu-cikgu?
Saya kongsikan Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT)
Sains Tingkatan 1  hingga Tingkatan 3
Saya harap perkongsian ini dapat membantu cikgu-cikgu
melengkapkan tugas-tugas awal tahun di sekolah.




RPT Sains Tingkatan 1


RPT Sains Tingkatan 1 boleh di download [ di sini ]. RPT telah di tambah dengan coloum evidens pentaksiran PBS TIngkatan 1. Tapi RPT ini sudah tarikh, jadi cikgu-cikgu  sesuaikanlah dengan kalender sekolah cikgu.






RPT Sains Tingkatan 2


RPT Sains Tingkatan 2 boleh di download [ di sini ]. RPT telah di tambah dengan coloum evidens pentaksiran PBS TIngkatan 2. Tapi RPT ini pun dah tarikh, jadi cikgu-cikgu sesuaikanlah dengan kalender sekolah cikgu.






RPT Sains Tingkatan 3


RPT Sains Tingkatan 3 boleh di download [ di sini ]. RPT telah di tambah dengan coloum evidens pentaksiran PBS TIngkatan 3. Pemetaan RPT ini berdasarkan DSP yang diterbitkan yang dikemaskini pada Julai 2013. Mungkin terdapat DSP Sains Tingkatan 3 terkini pada bulan Februari 2014 nanti. Mungkin laa...