Selasa, 11 Mac 2014

A Last of 'Merungut'




Saya rindu kelam kabut siap ke sekolah awal pagi
saya rindu bawa memandu kereta ke sekolah
saya rindu nak beratur untuk thumb in di pejabat
saya rindu nak berkejar ke kelas untuk tanda kehadiran pelajar dalam register
saya rindu nak suruh ketua kelas hantar buku e-kehadiran ke bilik server
saya rindu nak makan sambil sembang di kantin awal pagi
saya rindu nak sembang dengan kawan-kawan di dalam bilik guru
saya rindu nak tulis lesson plan dan reflection
saya rindu suasana bagi salam dan doa sebelum start PdP
saya rindu suasana marah murid bila mereka tak nak buat kerja
saya rindu suasana 'bosan' semasa mesyuarat dan LADAP
saya rindu suasana 'sakit hati' bila menyemak buku murid
saya rindu suasana 'pening' bila buat PBS
saya rindu suasana 'berasap' bila murid provoke
saya rindu suasana 'terpaksa rela' melayan kerenah budak clifford
saya rindu suasana stay back buat robotik setiap petang
saya rindu suasana kat clifford
6 tahun 3 bulan di clifford rupa-rupanya terkesan dalam hati saya.


Saya rindu bile bangun pagi dengar suara mak dan bapak
Saya rindu nak mandi lame-lame guna water heater
Saya rindu nak update blog
Saya rindu nak main dengan kucing
Saya rindu nak tengok tv dengan mak dan bapak
Saya rindu nak tolong mak masak
Saya rindu nak tolong bapak siram bunga
Saya rindu nak peluk teddy bear
Saya rindu nak sapu lotion dekat mak malam-malam
Saya rindu nak sediakan tuam untuk bapak
Saya rindu nak makan buah yang mak potong pada waktu malam
Saya rindu nak makan karipap dan donat yang bapak beli untuk breakfast
Saya rindu nak berangan sorang-sorang di kebun
Saya rindu rutin saya di rumah
Saya rindu mak dan bapak
Saya rindu kucing saya
Saya rindu MyVi saya
Saya rindu rumah saya
Macam mana mereka tanpa saya?


Di sini
Saya jadi felo
Saya tinggal di rumah felo di dalam asrama puteri
Saya ada dua housemate tapi sementara saja
Saya bangun pukul 5 pagi
Saya mandi air sejuk
Saya masak nasi dan telur sebelum pergi kerja
Saya jalan kaki ke kolej
Saya punch card sebelum kul 7.30 pagi
Saya makan bekal di kabin lecturer
Saya studi buku-buku yang tebal
Saya mengajar 13 waktu kuliah, tutoran dan praktikal
Saya mengajar dan berkomunikasi dalam English
Saya menyemak tugasan dan amali yang berganda 'sakit kepala' berbanding PEKA dan PBS
Saya balik kerja jam 5 petang
Saya datang semula sebelah malam untuk kelas tambahan
Saya cuma ada seorang 'kliks' iaitu pembantu makmal sementara
Saya dipanggil 'Miss Farah'
Saya pakai kasut bertutup dan name tag setiap hari
Saya kena 'silent mode' handphone mase kerja
Saya tiada daily lesson plan tapi ada weekly lesson plan
Saya tulis Sasaran Kerja Tahunan (SKT) dalam Sistem HRMIS
Saya ada fail meja
Saya ada lap top untuk pensyarah
Saya ada email profesional
Saya pakai lab coat semasa amali


Di sini
3 minit ke kilang kek lapis Dayang Salihah
10 minit ke pusat jualan kek lapis dan ikan terobok
15 minit ke Sungai Sarawak dan Bako National Park
20 minit ke pusat bandar Kuching
30 minit ke Gaint
30 minit ke shopping centre terdekat


Di sini
mereka cakap Bahasa Melayu Sarawak
satu ape pun saya tak faham
bila mereka cakap Bahasa Melayu Standard
lain sangat bunyinya
kadang-kadang saya angguk je apa yang mereka cakap
segan nak bagi tahu saya tak faham


Di sini
lebih penat dari Clifford
lebih banyak kerja dari Clifford
lebih tension dari Clifford
tapi kepentingan hanyalah pada kimia
termasuk menyediakan larutan kimia
dan menguasai konsep diluar silibus
adakalanya terasa macam 'zero' je otak ni


Di sini
pilihan saya
kerana Allah saya ke sini
doakan hijrah ini terbaik untuk saya
doakan saya berjaya menghadapi dugaan ini
doakan Allah mudahkan segala urusan saya di sini
saya percaya semua ini ada hikmah yang saya tak tahu.



#12 hari di Sarawak