Isnin, 23 Jun 2014

Apa Salahnya Cakap Bahasa Malaysia?



Dilahirkan di Malaysia, mengaku orang Malaysia tapi bila bercakap, speaking in English. Saya menyampah betul la orang-orang yang tak tahu cakap bahasa Malaysia ni. Robot pun pandai cakap pelbagai bahasa.


Hari ini saya berurusan dengan orang bank, tentang interest kereta. Dia speaking omputih. Bila saya cakap BM, dia still nak menunjukkan kehandalan bercakap dalam BI. Agaknya dia perasan profesional apabila bercakap menggunakan BI semasa berkerja atau "i feel stupid speaking in Malay"



Tapi bukan orang bank tu je yang suka cakap omputeh, ramai lagi kan. Kadang-kadang antara orang melayu pun tak nak cakap bahasa melayu. Sedangkan bahasa itu jiwa bangsa. Kalau hilang sesuatu bahasa, hilanglah bangsa itu....