Khamis, 24 Julai 2014

SELAMAT HARI RAYA!!!


SELAMAT HARI RAYA
AIDILFITRI



MAAF ZAHIR DAN BATIN


daripada:
Cikgu Zamrud
 

What Kind of Teacher I am?

Sorry if you feel irritated with this post, but i would like to write in English. I know my English isn't so good but i would like to express my feeling this way. Sorry ya! 

I really miss the moment teaching at school. I miss the student noise. I miss the student childish behavior. I miss the provocation student made. I miss a lot of thing there. Every difficult hour change me to be a better teacher. Teaching at school is a wonderful experience to me.

At here, there is no noise. The lecture is quite, the tutorial is quite as well as the practical class. There is no provocation at all. All student is very well behave. Until sometimes i thought that they are quiet because they are too tired. Too many assignment, too many quiz and too many topic to revise in a short time.

And I'm a part of their problem. Of course i give them a bulk of homework. There is a lot of question given, but limited time to discuss during the tutorial. Some lecturer, they will conduct an extra class, to discuss each question given. But i believe the student do not need that extra class. They can discuss the question with their group mates. If there is further problem, they can meet me in person.

But then, i realize that some of the student, they have an inferior problem. They want to look great in front of other, do not admit they have problem in certain topic, dont want ask helps from their friend and dont want to meet me for consultation... this kind of student is hard for me to handle.

If  I start entertain this kind of student, make an extra class to full spoon feeding them, i'm afraid they they cant survive at university. But my IPPA (index prestasi pensyarah akademik) is base on their semester result. And of course i want an excellent IPPA. If you want to know, my IPPA is base on 14 students only. Yes, dont be surprise,  I teach only one tutorial class, which has 14 members.

I  really dont want to trade them like i trade  the school student. I believe that a lecturer can only open the door and the student must enter by themselves. I want to cheer them only. They must take the main role in thier study.

The Ujian Pertengahan Semester, UPS is just on the corner. I'm looking forward thier pre-UPS and UPS result. I will reflect my way of teaching base on their performance. If they have a good result, then i know they are comfortable with my teaching style, but if the result is below expectation, i need to try other alternative. Ohh, i really hope they make a good preparation for pre-UPS and UPS. Nothing come easily and success must be pay with never lasting effort.


To teachers, teach the student from your heart, not just from the book. If a doctor can save a life, a teacher can save a generation.

Selasa, 22 Julai 2014

MH 370 dan MH 17: Suratan Atau Kebetulan

 

Selepas peristiwa kehilangan MH 370 di Lautan Hindi, Malaysia dikejutkan lagi dengan peristiwa MH 17 terhempas di sempadan Ukraine. MH 17 terhempas kerana ditempak oleh peluru berpandu, dipercayai dari jenis 'Buk' atau SA-11 yang dimiliki oleh kumpulan pemisah pro-Rusia.


Kenapa pasawat MAS yang hilang, yang ditembak? MAS milik Malaysia, sebuah negara kecil, negara dunia ketiga, kuasa ekonomi yang kecil. Apabila pesawat MAS hilang dan ditembak, sebenarnya Malaysia tersepit antara dua kuasa ekonomi dunia, Rusia dan US. Sedar atau tidak, kedua-dua negara ini memberi tekanan diplomatik yang sangat kuat kepada Malaysia. Tersilap langkah, terlanjur kata akan menyebabkan politik dan ekonomi Malaysia hancur.


Helah dua negara itu, menyebabkan tahun ini tahun berduka untuk seluruh rakyat Malaysia. Walaupun tiada saudara mara atau rakan terdekat saya yang terlibat dalam MH370 atau MH17, cubit peha kanan, peha kiri akan terasa.






Ahad, 20 Julai 2014

Teh Oolong Menguruskan Badan



Teh Oolong @ teh woolong adalah sejenis teh tradisional cina. Teh ini diimport dari negara China atau Taiwan. Sejak-sejak akhir ini, teh ini sering dikaitkan dengan keupayaan meningkatkan metebolisma dan mengguruskan badan kerana mempunyai polifenol dan antioksidan. Teh oolong mengaktifkan enzim yang bertanggungjawab untuk menyingkirkan 'trigliserida', suatu bentuk lemak yang disimpan di dalam sel-sel lemak.

“Wanita yang minum teh oolong dua cangkir sehari meningkatkan metabolisme mereka sekira 157% melebihi wanita yang minum teh hijau dalam jumlah yang sama,” kata Bailey dalam Journal of Medical Investigation. Sumber

Bagaimana menyediakan Teh Oolong?
Seperti kebanyakkan teh dipasaran, Teh Oolong dijual dalam bentuk daun kering atau tea-bag. Bagi mendapatkan khasiat yang lebih banyak, pilihlah yang Teh Oolong dalam bentuk daun kering. Rendamkan teh oolong dalam air panas seperti menyediakan teh biasa. Tapi jangan campurkan dengan gula atau susu. Kalau nak kesan kurus yang lebih efektif, campur perahan limau nipis atau lemon dalam air rendaman teh oolong.

Teh oolong mempunyai rasa yang plain, seperti air kosong. Rasa teh ini bukan seperti teh hijau atau teh hitam. Kalau ditambah dengan perahan limau, rasanya lagi sedap.



Bila nak minum Teh Oolong?
Bila-bila pun boleh. Tapi kalau nak kesan kurus lebih efektif, minum teh oolong sebelum makan, 4-5 kali sehari.


Apakah perbezaan Teh Oolong dengan teh hitam dan teh hijau?
Daun dari pokok teh, Camellia sinensis diproses melalui tiga cara berbeza untuk menghasilkan tiga kelas utama teh iaitu teh hitam, teh hijau, dan teh wulong/oolong. Kira-kira 75% daripada teh yang dihasilkan di seluruh dunia berwarna hitam, 23% adalah hijau dan 2% adalah teh wulong/oolong. Perbezaan teh ini berdasarkan kaedah penampaian daun teh tersebut.
  • Teh hitam adalah daun teh yang mengalami proses penampaian lengkap.
  • Teh hijau adalah daun teh yang tidak mengalami proses penampaian.
  • Teh oolong adalah dau teh yang mengalami proses penampaian separa.

Sumber:
http://www.glycemicgourmet.com/wu-long-tea.html


p/s: Jom kita minum teh oolong!

Koleksi Iklan Raya Aidilfitri 2014

Iklan Raya TM: Adik






Iklan Raya RTM: Ini Baru Raya!





Iklan Raya Petronas: Ke Pangkuan Bonda





Iklan Raya Nissan:





Cikgu Zamrud Mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Maaf Zahir dan Batin.

PERTANDINGAN MENULIS SURAT 1 MALAYSIA TAHUN 2014

Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia 2014 kini kembali. Pertandingan ini adalah anjuran bersama Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia,  Kementerian Pendidikan Malaysia, SKKM dan Pos Malaysia.




Pertandingan ini tamat pada 31 Ogos 2014 dan telah bahagikan kepada 4 Kategori peserta serta 3 tajuk berkaitan dengan industri pelancongan seperti ketentuan di bawah:


4 Kategori Peserta:

i) Kategori A: Sekolah Rendah
ii) Kategori B: Sekolah Menengah
iii) Kategori C: Terbuka (18 tahun ke atas)

iv) Kategori D: OKU (9 – 45 Tahun)


3 Jenis Tajuk: 

1. Tulis sepucuk surat 1 Malaysia kepada Perdana Menteri Malaysia untuk menyatakan kenapa Malaysia menjadi destinasi pilihan pelancong asing.
2. Tulis sepucuk surat 1 Malaysia kepada Perdana Menteri Malaysia tentang pengalaman dan keistimewaan melancong di Malaysia.
3. Tulis sepucuk surat 1 Malaysia kepada Perdana Menteri Malaysia tentang cadangan untuk meningkatkan industri pelancongan dikawasan anda yang berkonsepkan pelancongan 1 Malaysia.

Tajuk yang dipilih TIDAK PERLU DINYATAKAN dalam borang atau karya anda. Pihak juri professional akan tahu tajuk yang anda pilih berdasarkan isi kandungan karya anda. Selamat berkarya!


Jumlah Perkataan berdasarkan Kategori:

Pastikan karya anda ditulis mengikut jumlah patah perkataan seperti berikut:

i) Kategori A: Sekolah Rendah - 150 hingga 250 patah perkataan
ii) Kategori B: Sekolah Menengah - 350 hingga 500 patah perkataan
iii) Kategori C: Terbuka (18 tahun ke atas) - 550 hingga 700 patah perkataan
iv) Kategori D: OKU (9 – 45 Tahun) -Tidak melebihi 300 patah perkataan

 
Peserta TIDAK dibenarkan sama sekali menggunakan mesin taip atau komputer. Peserta Kategori D OKU (Penglihatan) hendaklah menggunakan mesin taip Braille dan karya yang dihantar disertakan dengan terjermahan.

Anda boleh gunakan apa saja kertas atau bahan penulisan terpulang kepada kreativiti anda, asalkan karya anda ditulis tangan, kemas, dan mudah dibaca.



Setiap penyertaan PERTANDINGAN MENULIS SURAT 1 MALAYSIA TAHUN 2014  perlu dipos ke:

(i) Kiriman Biasa
Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia 2014
P.O. Box 1000
50796 Kuala Lumpur


(ii) Kiriman Pos Laju/Pos Ekspress


Sekretariat
Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia 2014
Bahagian Komunikasi Korporat
Pos Malaysia Berhad
Tingkat 7, Ibu Pejabat Pos Malaysia
Kompleks Dayabumi
50670 Kuala Lumpur



Untuk keterangan lanjut dan mengetahui maklumat lanjut berterusan mengenai Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia 2014, like dan follow laman sosial di bawah :

Facebook : Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia 2014
Twitter : Surat 1Malaysia 2014
Laman : Pejabat Pos Malaysia

Khamis, 17 Julai 2014

Doa Untuk Palestin

Rakan-rakan blogger, marilah dia berdoa untuk keamanan Palestin.


Allahumma mansurna ikhwana muslimin wa'mujahidin fi palestin
fi kulli makan wa'fi kulli zaman.
(Ya Allah tolonglah saudara islam kami dan juga para pejuang-pejuang islam di Palestin,
walau dimana mereka berada dan juga di setiap waktu)

Ya Allah waya hazimal ahzab
(Ya Allah yang menewaskan tentera ahzab)

ihzimhum Ya Allah ...
(kalahkan mereka Ya Allah)

ihzimhum Ya Allah..
(kalahkan mereka Ya Allah)

ihzimhum Ya Allah..
(kalahkan mereka Ya Allah)

wansurna alaihim ya Allah..
(Menangkan ke atas kami Ya Allah)

wansurna alaihim ya Allah..
(Menangkan ke atas kami Ya Allah)

wansurna alaihim ya Allah...
(Menangkan ke atas kami Ya Allah)

Aamiin ya Rabbal A'lamiin

Bangga Jadi Anak Perak

Sejak akhir-akhir ini wall facebook saya dipenuhi dengan gambar rakan-rakan yang bergambar dengan Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, Sultan Perak samada di Bazar Ramadan ataupun di AEON Kinta City. Baginda bukan sahaja sanggup turun padang bersama keluarga baginda, tapi tak lokek melayan permintaan orang ramai untuk bergambar. Dah macam artis dengan peminat pulak.




Harap-harap nanti, bila saya balik kuale, dapat la bertembung dan dapat bergambar dengan Sultan Nazrin. Saya pun teringin nak ada gambar kenangan dengan Sultan Nazrin.


Saya bangga jadi anak Perak. Saya bangga Sultan Nazrin jadi Sultan Perak.


Isnin, 7 Julai 2014

9 Ramadan

Ya Allah, bukakanlah pintu kebaikkan untukku, 
pintu-pintu jodoh, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu nikmat, 
pintu-pintu rezeki, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu kesihatan, 
pintu-pintu keselamatan dan pintu-pintu syurga.

Ya Allah, jauhkan aku dari sifat buruk sangka,
jauhkan aku dari sifat pemalas,
jauhkan aku dari sifat orang-orang munafik.

Ahad, 6 Julai 2014

Makin dekat, makin hilang



Yupp. Saya setuju. Sejak hari isnin tak sabar menunggu hari Sabtu dan Ahad. Tapi bila tiba hujung minggu, cepat sangat masa berlalu. Alangkah seronoknya kalau weekday kita cuti, weekend kita kerja. Dapat lama sikit masa untuk berehat.


DOWNLOAD COMPENDIUM OF CHEMISTRY


Chemistry is like a jigsaw puzzle. Each different atom has a number of valence electrons and they come together to form all sorts of compounds based on this, but they can only fit in certain ways, and then you get the chemical equations which balance out and tie everything up. It's all very logical, but it's a different type of logic to maths. I think it's cool how elements and compounds exhibit properties; and elements in a certain group or molecules with a certain functional group will have similar properties which differ in a logical fashion.

I don't know why I like chemistry really, I just do. I hope each of you here like Chemistry as I do. Let's explore the secret of chemistry together and learn chemistry like a chemist!


1st Semester

Chapter 1
Chapter 3
Chapter 4
Chapter 5
Chapter 6
Chapter 7



Sabtu, 5 Julai 2014

Permohonan Program Matrikulasi KPM Sesi 2015/2016




Kepada pelajar Tingkatan 5 tahun 2014, anda dipelawa untuk memohon untuk mengikuti Program Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia Sesi 2015/2016 selepas tamat tingkatan 5.


CARA PERMOHONAN
Mulai sesi 2011/2012, Bahagian Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia hanya menggunakan permohonan melalui internet sahaja.


TARIKH TUTUP
Tarikh tutup ialah pada 10 Oktober 2014.

Permohonan calon yang tidak layak / maklumat tidak tepat / tidak lengkap dan lewat daripada tarikh tutup tidak akan diproses.


SEMAKAN PERMOHONAN
Pelajar boleh membuat semakan permohonan dengan melayari laman web Kementerian Pendidikan Malaysia iaitu www.moe.gov.my pada awal atau pertengahan bulan Februari 2015 untuk membuat pembetulan maklumat yang dibenarkan sekiranya perlu.


SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN
Pelajar boleh membuat semakan keputusan permohonan dengan melayari laman web Kementerian Pendidikan Malaysia iaitu www.moe.gov.my pada awal atau pertengahan bulan April 2015 untuk mengetahui status permohonan.


SURAT TAWARAN DAN PENDAFTARAN
Pelajar perlu mencetak sendiri surat tawaran dan membawa bersama semasa calon mendaftar di kolej-kolej matrikulasi pada tarikh ditetapkan. Pelajar boleh mendapat keterangan lanjut dengan menghubungi kolej yang ditetapkan.


RAYUAN
Bagi pemohon yang tidak berjaya boleh membuat rayuan yang dibuka selama dua (2) minggu bermula dari tarikh pengumuman keputusan permohonan.


Sebarang maklumat lanjut sila layari laman sesawang ramsi Bahagian Matrikulasi  Kementerian Pelajaran Malaysia. http://apps5.moe.gov.my/matrikulasi/permohonan/index.cfm


Skim Latihan 1 Malaysia Tabung Haji



Tabung Haji mempelawa siswazah-siswazah yang memenuhi syarat kelayakan untuk menjalani Program Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M) TH. bagi ambilan 2014. Bagi sesiapa yang berminat dan layak, sila hadir ke sesi temuduga yang bermula pada 7-17 Julai 2014.


Matlamat utama SL1M TH adalah untuk meningkatkan kemahiran dan kebolehpasaran (employability) graduan bagi mendapat pekerjaan yang setaraf dengan kelayakan. Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M) merupakan satu program latihan komprehensif kepada graduan yang belum bekerja, yang diilhamkan oleh YAB Perdana Menteri.


SYARAT KELAYAKAN
  1. Graduan Warganegara Malaysia Beragama Islam;
  2. Belum mendapat pekerjaan selepas 6 bulan bergraduat atau graduan yang bekerja tetapi tidak setaraf dengan kelulusan;
  3. Memiliki sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda dalam bidang yang diiktiraf dengan purata minima PNGK (CGPA) 2.5 ke atas;
  4. Menguasai Fardhu Ain dan boleh membaca Al-Quran dengan baik;
  5. Belum pernah mengikuti mana-mana Program Skim Latihan 1 Malaysia.
  6. Keutamaan kepada graduan dalam bidang pengajian berikut:
    • Pengajian Islam 
    • Teknologi Maklumat
    • Kewangan
    • Perakaunan
    • Ekonomi
    • Sumber Manusia
    • Multimedia
    • Penerbitan
    • Pengajian Perniagaan
    • Kaunseling/Psikologi
    • Perhubungan Awam
    • Pengurusan/Pentadbiran
    • Hartanah
    • Komunikasi
    • Perbankan Islam
    • Perundangan
    • Insurans

PERLAKSANAAN PROGRAM

Pelatih SL1M TH akan menjalani latihan di TH sehingga 1 tahun dan akan diberi elaun latihan sebanyak RM1,500.00 sebulan serta perlindungan takaful sepanjang tempoh latihan.


CARA MEMOHON

Graduan yang layak dan berminat dijemput hadir ke sesi temuduga terbuka di lokasi dan tarikh berikut ;

IBU PEJABAT TH, JALAN TUN RAZAK,
KUALA LUMPUR
7 JULAI 2014 (8 PG – 2 PTG)


TH HOTEL & CONVENTION CENTRE,
ALOR STAR, KEDAH
10 JULAI 2014 (8 PG – 2 PTG)


TH HOTEL & CONVENTION CENTRE,
KUALA TERENGGANU, TERENGGANU
14 JULAI 2014 (8 PG – 2 PTG)


TH NEGERI JOHOR
17 JULAI 2014 (8 PG – 2 PTG)


Bagi calon yang berada di Sabah dan Sarawak, permohonan boleh dibuat dengan menghantar resume ke alamat berikut;


Pengurus Besar Bahagian Pembangunan Sumber Manusia dan Kualiti
Lantai 26, Ibu Pejabat TH,
201 Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur


Sila hadir dengan membawa dokumen-dokumen asal dan salinan seperti berikut;
  1. Transkrip peperiksaan akhir
  2. Resume
  3. Kad Pengenalan
  4. Sijil Pelajaran Malaysia
  5. 2 Keping gambar berukuran pasport



Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi:-
Tabung Haji Contact Center (THCC) 03-62071919
http://www.tabunghaji.gov.my/web/guest/sl1m

Khamis, 3 Julai 2014

Tarikh Bayaran Bonus Hari Raya Penjawat Awam dan Pesara




Bayaran Bonus Hari Raya Aidilfitri Tahun 2014 bagi penjawat awam dan pesara kerajaan akan dibayar pada hari Selasa, 15 Julai 2014.


Bagi penjawat awam Gred 1 hingga Gred 54, bonus yang bakal diterima ialah RM500, manakala bagi pesara kerajaan bonus yang bakal diterima ialah RM250. Bonus ini adalah adalah bantuan khas untuk meringankan beban perbelanjaan kakitangan awam untuk menyambut Hari Raya.

Bayaran Zakat Fitrah 2014/1435H dan Masa Membayar Zakat Fitrah

Kadar Zakat Fitrah Seluruh Malaysia pada tahun 2014/ 1435H adalah seperti berikut:


Bayaran zakat fitrah ini telah ditetapkan oleh Majlis Agama negeri masing-masing. Bayaran zakat ini boleh dibayar kepada amil yang sah dilantik. Amil ini mempunyai kad kuasa dan resit rasmi dari Majlis Agama.  Anda boleh berjumpa dengan amil-amil ini di masjid, seperti selepas solat fardu atau terawih, kaunter zakat di bazaar Ramadan atau tempat-tempat tumpuan utama atau buat temujanji dengan amil tersebut.


Waktu mengeluarkan/ membanyar Zakat Fitrah adalah seperti berikut:

  1. Waktu Afdhal/Sunat - Sebelum Sembahyang Sunat Hari Raya
  2. Waktu Wajib - Selepas terbenam matahari malam Aidilfitri sehingga terbit matahari esoknya
  3. Waktu Harus - Sejak Awal Ramadhan
  4. Waktu Makruh - Selepas Sembahyang Sunat Hari raya sehingga terbenam matahari 1 Syawal
  5. Waktu Haram - Selepas terbenam matahari 1 Syawal

Membayar zakat adalah Rukun Islam ke-empat. Wajib bagi seorang Muslim yang cukup syarat untuk membayar zakat seperti zakat fitrah, zakat harta dan zakat pendapatan.





Rabu, 2 Julai 2014

Ohh my Kereta!



Pejam celik, pejam celik dah lima bulan saya hidup tanpa kereta. Mula-mula cadang nak beli kereta baru di Sarawak. Kononnya Vios. Tapi saya tak puas hati dengan kerja salesman show room toyota yang incharge application saya. Dia cuma berjaya dapatkan bank loan dengan interest 2.57%. Lepas tu, boleh pulak dia cakap, kalau nak bank loan rendah, deal dengan bank sendiri. Kawan saya, yang nak beli Honda dapat bank loan 2.45%. 2.57% dan 2.45% itu banyak bezanya....


So sekarang, saya dah tak tau nak beli kereta baru or bawak kereta dari Kuala Kangsar. Laku ke waran korgo saya, sedangkan saya dah berada 5 bulan di Sarawak. Hmmm...Kadang-kadang rasa macam dan beli Viva je. Sekarang harga Viva Auto cuma 29 ribu je. Nak je saya bayar cash. Tak payah buat bank loan. Tapi mane nak dapat cash 29 ribu tu. Dari langit ke? korek bank akaun saya, memang sah tak cukup! Adui,  confiusnya saya!


Kalau la saya ada banyak duit, bukan setakat kereta saya beli, private jet or helly akan saya beli. Senang nak balik kuale. Saya rindu sangat dengan rumah saya. Teringin nak balik Kuale semasa weekend, tapi rasa macam buang masa je coz lame lagi masa perjalanan dari masa bersama mak bapak di rumah. So tunggu je la cuti hari raya nanti.