Selasa, 10 Mac 2015

Doa Jodoh di Jabal Rahmah

Jabal Rahmah adalah sebuah bukit di pinggir Padang Arafah. Di puncak Jabal Rahmah ada sebuah tugu yang dibina sebagai tanda tempat pertemuan Nabi Adam dan Hawa. Malah di sini Nabi Muhammad s.a.w menerima wahyu terakhir.

Di Jabal Rahmah, jika minta doa jodoh, dikatakan, permintaan dikabulkan. Moga Allah swt mengabulkan doa saya untuk bertemu jodoh secepat mungkin dengan seorang lelaki yang soleh.

Dalam bus yang kami naiki, cuma dua orang je yang sanggup mendaki bukit ni untuk berdoa di Jabal Rahmah, saya dan adik saudara saya je. Yang lain ambil peluang untuk untuk melihat kawasan sekitar. Ada jualan, ada unta berhias untuk bergambar. Tapi kena bayar la kalau nak bergambar dengan unta tu.

Nak mendaki Jabal Rahmah ni, ada tangga disediakan, tapi kami naik bukit tak ikut tangga tu. Kami mendaki bongkah-bongkah batu untuk ke puncak. Penat, tapi puas hati sebab tangga dipenuhi dengan orang dari benua India dan Afrika. Mereka ni suka menolak. Lemas dikelilingi mereka.

Pihak mutawir beri kami masa sejam di Jabal Rahmah. 20 minit kami bergambar sebelum mendaki. 15 minta mendaki ke puncak, 15 min berdoa, menikmati pemandangan dan bergambar (bergambar yg lebih ye). 15 min lagi untuk turun bukit dan kembali ke bus.Alhamdulillah ni kali kedua saya mendaki Jabal Rahmah. Umrah 1997 dan 2015. Rasanya tak ada perbezaan yang ketara di sini walaupun 17 berlalu berlalu. Kalau korang datang sini, cuba la naik bukit ni. Pemandangan sangat cantik. Saya terbayang saat romantik Nabi Adam bertemu Hawa di sini. Dari sini juga kita boleh nampak keseluruhan padang Arafah, tempat berwukuf semasa haji. Sesekali pergi umrah dan haji , jangan jadikan lautan manusia sebagai halangan untuk mendaki.

Di puncak Jabal Rahmah, ada banyak ruang untuk bergambar, selfie dan wefie...eh... :p tapi yang paling penting, doa. Kalau belum kahwin, doa la dimudahkan urusan jodoh. Kalau dah kahwin, doa la dipanjangkan jodoh hingga ke syurga.
posted from Bloggeroid