Sabtu, 21 Mac 2015

Pangkalan Data Pelajar Program Matrikulasi

Pangkalan Data Pelajar Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia. Jika di peringkat sekolah, pangkalan data murid disimpan secara online di pangkalan data APDM. Di peringkat program matrikulasi pun masih ada portal yang mempunyai fungsi yang sama dengan APDM. Kami panggil pangkalan data ini sebagai Matriculation Information System, MIS.


cikguzamrud


Setiap kolej matrikulasi mempunyai pangkalan data mereka sendiri, tak seperti APDM, seluruh sekolah di Malaysia berkongsi satu pangkalan data.


mis kmswJika di sekolah, guru-guru kelas yang akan memasukkan data murid ke dalam APDM tapi di bahagian matrikulasi tugas memasukkan data pelajar diserahkan kepada Pegawai Teknologi Maklumat. Jadi, kami pensyarah matrik, kurang la melakukan tugas kekeranian seperti cikgu sekolah. Syukur alhamdulillah.


MIS kolej matrikulasi


Antara maklumat yang ada dalam MIS adalah keputusan SPM, jawatan/penglibatan kokurikulum di sekolah, penempatan bilik di kolej kediaman, kehadiran kelas dan sebagainya. Aplikasi MIS ini juga disambungkan dengan satu lagi aplikasi iaitu e-S3P (Sistem Pengurusan Pengendalian Peperiksaan). dalam sistem S3P inilah pensyarah memasukkan markah Penilaian Berterusan.