Rabu, 20 Mei 2015

Aktiviti Kolej Matrikulasi Sarawak Sesi 2014/2015

Alhamdulillah. Sepanjang Sesi 2014/2015 Kolej Matrikulasi Sarawak, berbagai-bagai aktiviti berjaya dilaksanakan. Di sini ingin saya kongsikan sedikit rakaman peristiwa beberapa aktiviti yang sempat saya rakam untuk kenanang saya, bekas-bekas pelajar, bakal-bakal pelajar dan semua pembaca blog saya. Semoga rakaman peristiwa ini memberi sedikit gambaran tentang aktiviti di Kolej Matrikulasi Sarawak. 

Untuk pengetahuan, Sesi 2014/2015 bermula pada 25 Mei 2014 dan melabuhkan tirainya pada 28 April 2015. Pada sesi ini jumlah pelajar KMSw adalah 141 orang dengan kekuatan 30 orang pensyarah. Kolej ini menumpang di premis SM Teknik Sejingkat, Kuching, Sawarak.

Salah satu aktiviti yang dilakukan pada awal semester pertama adalah Mini KAKOM. Tujuannya adalah untuk memilih pelajar untuk mewakili kolej ke Karnival Kokurikulum Kolej Matrikulasi.
KAKOM bagi sesi ini dijalankan di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. Ia dijalankan semasa cuti antara semester.  Pasukan yang dihantar adalah lebih kecil berbanding dengan kolej lain. Al-maklum, kami kolej kecil dan perlukan pengangkutan udara untuk ke Pulau Pinang.
Seperti kolej matrikulasi yang lain, pusat pra-universiti dan semua pusat pengajian tinggi, di sini juga terdapat pemilihan Jawatankuasa Pewakilan Pelajar. Bermula dengan perbahasan umum, kempen dan hari mengundi. Pemilihan JPP juga dijalankan pada semester pertama. Kalau tak silap saya, selepas sebulan daripada Hari Pendaftaran dan Minggu Pengurusan Pelajar Baru.
Terdapat beberapa jamuan dijalankan untuk meraikan peristiwa-peristiwa penting. Contohnya Sambuatan Aidilfitri, Majlis Anugerah Kecemerlangan dan Malam Gala. Jawatankuasa Pewakilan Pelajar bersama Unit Hal Ehwal Pelajar bertanggungjawab melaksanakan jamuna-jamuan ini. Rakaman gambar di bawah adalah Jamuan Aidilfitri. Rakaman bagi Malam Gala KMSw terdapat di sini.
Sambutan Bulan Kemerdekaan dilakukan dengan meriah sepanjang bulan kemerdekaan. Terdapat pertandingan persembahan antara kuliah dan beberapa pentandingan yang lain.  Kemuncaknya adalah Sambutan Ambang Kemerdekaan. Pelajar mengira detik jam 12 malam sambil menyayi lagu-lagu patriotik.
Aktiviti sepanjang tahun, yang tak dapat dipisahkan daripada semua pelajar. Makan dan belajar. Pelajar suka buat study group di kantin. sambil belajar, sambil makan. Kantin akan dipenuhi dengan pelajar untuk belajar pada minggu Ujian Pertengahan Semester dan Minggu Ulangkaji.
Sebelum exam PSPM, salam-salam dulu. Mohon maaf, kosong-kosong. Selain daripada acara bersalaman, terdapat juga majlis bacaan Yasin dan Majlis Mohon Restu. Semoga pelajar-pelajar ini berjaya dalam peperiksaan dan juga dalam kehidupan mereka.