Sabtu, 12 Ogos 2017

PdPc: Cara Mudah Menggunakan Kod QR



Pertama: Tunjukkan Contoh Tugasan 
Anda boleh membuat QR untuk menghubungkan pelajar dengan contoh kerja yang berkualiti seperti persembahan Power Point, video, grafik model dan sebagainya.


Kedua: Bantuan Tutorial untuk Kerja Rumah
Tambahkan kod QR untuk tugasan kerja rumah. Pelajar yang sedang bergelut atau yang terperangkap boleh menonton tutorial video berkaitan kerja rumah yang diberikan.


Ketiga: Kandungan Multimedia
Penggunaan popular untuk kod QR dalam pendidikan adalah untuk menambah kandungan multimedia seperti video, gambar berwarna, gambar 3D, stimulasi pada helaian bercetak seperti buku ataupun kertas. Ia seperti batu loncatan dalam perjalanan untuk mendigitalkan buku teks dan lembaran kerja sepenuhnya.


Keempat: Contoh Penyelesaian/Jawapan pada Latihan
Dengan meletakkan jawapan kepada soalan dalam talian dan menghubungkan dengan kod QR, pelajar boleh mencuba penyelesaian mereka sendiri sebelum menggunakan kod untuk menyemak jawapan yang betul. Bukan sahaja ini cara baru untuk pelajar mencari jawapan, sekali lagi membolehkan guru menggunakan media interaktif untuk membentangkan penyelesaian secara lebih teliti dan menarik.


Kelima: Akitiviti Makmal lebih Interaktif 
Kod QR mana model, slaid mircoskop, radas, alat pertukangan dan sebagainya. Apabila pelajar mengimbas kod QR tersebut, mereka boleh mendapatkan maklumat seperti cara penggunaan dan langkah berjaga-jaga.




Keenam: Latihan Tambahan
Terdapat pelajar yang memerlukan soalan tambahan untuk mengelakkan mereka membuang masa menunggu pelajar lain menjawab soalan. Jadi letakkan kod QRpada kertas latihan supaya pelajar dapat menjawab lebih banyak soalan. Secara tidak langsung, dapat menjimatkan kertas.


Ketujuh: Galeri Walks
Gunakan kod QR untuk berkongsi kerja pelajar. Pelajar atau kumpulan pelajar boleh membuat rakaman video atau audio mengenai apa yang mereka pelajari. Mereka juga boleh menggunakannya untuk menerangkan proses atau menunjukkan cara menyelesaikan masalah. Muat naik rakaman mereka ke sumber Internet seperti YouTube, Dropbox atau Google Drive. Pautkan kod QR ke rakaman untuk membuat perkongsian kerja dengan seluruh kelas seketika.


Kelapan: Buat Stesen Pembelajaran
Letakkan kod di kawasan yang berbeza di dalam bilik yang akan membawa murid ke aktiviti, video atau kandungan dalam talian yang berlainan.


Kesembilan: Explore Race
Bentukkan pelajar kepada beberapa kumpulan dan beri arahan kepada mereka untuk mencari pecahan kod QR. Apabila mereka dapat menggabungan kod QR dan mengimbasnya, mereka akan memperoleh clue seterusnya.


Kesepuluh: Maklumbalas peserta program
Sediakan borang Google, kemudian tukarkan link borang google kepada kod QR. letakkan kod QR pada buku program, brochure, banner dan sebagainya untuk mengetahui maklum balas peserta. Antara program adalah seperti Mesyuarat Agung PIBG, Hari Kokurikulum, Hari Bersama Waris, ceramah motivasi dan sebagainya. Kursus untuk guru pun boleh!.

Sabtu, 29 Julai 2017

KIK : Kumpulan Inovasi dan Kreatif

Apakah KIK


KIK adalah Kumpulan inovasi dan kreatif. KIK dilaksanakan untuk menambahbaik dan meningkatkan kualiti dan produktiviti kerja khususnya dalam sistem penyampaian perkhidmatan kepada pelanggan melalui:

  1. Keupayaan mencipta cara bekerja baru atau menghasilkan inovasi
  2. Kebolehan menyelesaikan masalah atau membuat penambahbaikan kerja
  3. Semangat bekerja secara berpasukan
  4. Penyemaian dan penerapan nilai serta etika kerja positif
  5. Penglibatan dan peningkatan komitmen terhadap kerja
  6. Dorongan kerja yang tinggi
  7. Kesedaran mengenai tanggungjawab terhadap diri sendiri, kumpulan, organisasi dan negara
  8. Penggalakan penghasilan idea-idea yang inovatif dan kreatif
  9. Pewujudan hubungan yang harmorni di antara pihak pengurusan dan pekerja.


Definasi Inovasi dan Kreativiti

Innovasi

Inovasi ialah kaedah mencari jalan untuk menghasilkan produk atau perkhidmatan yang lebih baik sama ada melalui pengubahsuaian atau penambahbaikan. Ia adalah hasil cetusan idea-idea yang kreatif dan inovatif dalam mana-mana aspek kerja yang dapat meningkatkan kualiti dan produktiviti organisasi.

Idea-idea ini boleh merangkumi apa-apa perubahan dalam bentuk sistem dan prosedur, kaedah dan cara bekerja mahupun pengenalan teknologi.

Contoh Inovasi:
♦ Sistem Penempatan Pelajar Praktikum Secara Atas Talian (OPSP) oleh Universiti Utara Malaysia (UUM), iaitu:
“Mengembangkan pangkalan data yang berstatus Intra-Net kepada ExtraNet bagi mempercepatkan proses penempatan pelajar secara atas talian dan meminimumkan penggunaan kertas (paperless) yang menjimatkan masa dan kos”.

Kreativiti

Kreativiti ialah kebolehan atau keupayaan untuk mencipta, mewu jud dan menghasilkan sesuatu yang baru atau dalam bentuk baru melalui kemahiran imaginasi. Ia melibatkan:

♦ Keupayaan berfikir yang dapat melahirkan idea baru yang unik dan menarik
♦ Keupayaan berfikir secara kritikal dan membuat penilaian secara analitikal terhadap idea dan seterusnya mengemukakan cadangan penyelesaian
♦ Keupayaan berfikir secara praktikal yang dapat menterjemahkan idea dan teori kepada bentuk aplikasi

Contoh Kreativiti:
♦ Perkakas untuk Memasang dan Membuka Bunting atau Bendera Pada Tiang Lampu dan seumpamanya oleh Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), iaitu:
“Mencipta alat baru bagi memudah dan mempercepatkan proses memasang dan membuka bunting atau bendera pada tiang-tiang lampu tanpa menggunakan kaedah konvensional seperti tangga atau skylift”.

Bidang, Kategori dan Tahap Keberhasilan KIK



Bidang inovasi sosial merangkumi kaedah penyelesaian baharu (idea, model dan perkhidmatan) yang mampu memenuhi kepentingan sosial dengan lebih berkesan dan mengutamakan penglibatan rakyat. Fokus pelaksanaan inovasi sosial tidak hanya kepada pencapaian impak sosial semata-mata, malah memberikan penekanan kepada proses penglibatan rakyat dalam membangunkan sesuatu inovasi. 


Bidang Inovasi Penyampaian Perkhidmatan merupakan terjemahan idea baharu yang kreatif dan inovatif untuk mentransformasikan penyampaian perkhidmatan Kerajaan. Inovasi penyampaian 15 perkhidmatan bermatlamat meningkatkan produktiviti, kecekapan dan keberkesanan penyampaian perkhidmatan ke arah penyampaian perkhidmatan yang bersepadu dan lancar serta meningkatkan kepuasan hati pelanggan. Inovasi yang dihasilkan perlu mempunyai nilai tambah serta berupaya menyediakan perkhidmatan yang lebih inovatif, memperluas liputan perkhidmatan dan mudah diakses rakyat. Idea-idea ini boleh merangkumi penambahbaikan kepada sistem dan prosedur, kaedah dan cara bekerja mahupun pengenalan teknologi baharu dalam pelbagai aspek, antaranya termasuklah:
  • Pengurusan Strategik dan Kepimpinan Organisasi; 
  • Budaya Kerja; 
  • Kewangan dan Aset;
  • Pengurusan Perhubungan Pelanggan
  • Pengurusan Sumber Manusia;
  • Pengurusan Projek Pembangunan; 
  • Pembangunan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT)


Faedah KIK

Antara faedah KIK kepada organisasi

• Memperkenalkan sistem dan cara kerja baru
• Menjana kecemerlangan organisasi melalui pendekatan kreativiti, inovasi dan penciptaan nilai (value creation)
• Memperbaiki sistem, proses dan cara kerja
• Mengeratkan perhubungan di antara pekerja dengan pihak pengurusan
• Memupuk kerjasama di kalangan warga organisasi
• Meningkatkan daya saing organisasi
• Membolehkan organisasi menghasilkan satu sistem penyampaian perkhidmatan yang berkualiti dan menepati kehendak pelanggan


Antara faedah KIK kepada Perkhidmatan Awam

• Memupuk kerjasama antara agensi melalui penyeragaman inovasi atau penambahbaikan yang dihasilkan
• Menjimatkan kos dan masa keseluruhan operasi perkhidmatan
• Meningkatkan kualiti dan produktiviti perkhidmatan
• Meningkatkan kepuasan pelanggan dan stakeholders
• Meningkatkan imej Perkhidmatan Awam


Pendekatan KIK

Pendekatan yang digunakan oleh KIK dalam urusan meningkatkan kualiti kerja ialah mengikut Kitaran Perancangan, Pelaksanaan, Penyemakan dan Tindakan (Plan, Do, Check, Act) atau P.D.C.A. Aktiviti-aktiviti yang terlibat dalam Kitaran P.D.C.A. adalah seperti di Rajah 1.



Rujukan:

Pekeliling Transformasi Pentadbiran Awam Bil 1 Tahun 2016: Panduan Pembudayaan dan Pemerkasaan Inovasi dalam Sektor Awam Melalui Horizon Baharu Kumpulan Inovatif dan Kreatif.
muat turun ]

Panduan Mengenai Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) Tahun 2009.
muat turun ]


Pekeliling Transformasi Pentadbiran Awam Bil 1 Tahun 2016 dikeluarkan bagi menggantikan Panduan Mengenai Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) yang dikeluarkan pada 1 November 2009.

Jumaat, 21 Julai 2017

Penawar Hidup

✿ Sering sakit = berpuasa sunnah Rasulullah Isnin dan Khamis.
✿ Wajah gelap = solat Tahajjud.
✿ Hati yang sempit = perbanyakkan baca Al-Qur'an.
✿ Tidak bahagia = solatlah tepat pada waktunya.
✿ Cepat marah = berwudhuk dan perbanyakkan istighfar.
✿ Gelisah = perbanyakan berdoa.
✿ Tertekan = perbanyakan berzikir "Lahaula walaquwwata illa billah"
✿ Rezeki kurang barakah = sering berdoa untuk orang tuamu.
✿ Hidup miskin= perbanyakan bersedekah jariah


#copypaste


🕌SALAM JUMAAT🕌

Rabu, 19 Julai 2017

Portal e-guru

Portal e-guru dibangunkan oleh Bahagian Teknologi Pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia. Dalam portal ini terdapat perkongsian video kaedah-kaedah PdPC dari pelbagai mata pelajaran, samaada sekolah rendah mahupun sekolah menengah.




Portal e-guru boleh dilayari melalui link berikut:
http://pnp.moe.edu.my/eguru/public/#


Seronok juga saya tengok video-video dalam potal e-guru. PnPC menarik. Ada sesetengah guru yang menggunakan app/software yang tak pernah saya tahu sebelum ni untuk memudahkan proses PdPC.




Tawaran Menjadi Pensyarah di Institut Aminuddin Baki

Institut Aminuddin Baki (IAB), Kementerian Pendidikan Malaysia dengan ini mempelawa Pegawai Perkhidmatan Pendidikan yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan berikut di IAB Bandar Enstek dan semua Cawangan.




PENSYARAH KANAN GRED DG48, PEGAWAI PEMBANGUNAN GRED DG44 & PEGAWAI PENYUNTING GRED DG41


JAWATAN
BIDANG
TEMPAT
PENSYARAH KANAN GRED DG48
Berkaitan dengan Pengurusan dan Kepimpinan Pendidikan.
IAB Cawangan Genting Highlands, Pahang;
 IAB Cawangan Sarawak;
 IAB Cawangan Sabah
PEGAWAI PEMBANGUNAN GRED DG44
Berkaitan dengan Pengurusan dan Pembangunan fizikal
IAB Bandar Enstek, Negeri Sembilan
PEGAWAI PENYUNTING GRED DG41
Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris atau Terjemahan
IAB Bandar Enstek, Negeri Sembilan



SYARAT-SYARAT KELAYAKAN:


1. Pensyarah Kanan Gred DG48

a) Sekurang-kurangnya memiliki Sarjana; dan
b) Berkhidmat sekurang-kurangnya 5 tahun di atas Gred DG44 atau Gred DG48
c) Mempunyai baki perkhidmatan sekurang-kurangnya 5 (lima) tahun pada tarikh iklan ditutup.


2. Pegawai Pembangunan Gred DG44

a) Sekurang-kurangnya memiliki Sarjana;
b) Berkhidmat sekurang-kurangnya 5 tahun pada Gred DG41; dan Mempunyai pengalaman dalam bidang pembangunan fizikal
c) Mempunyai baki perkhidmatan sekurang-kurangnya 5 (lima) tahun pada tarikh iklan Ditutup.
d) Mempunyai Diploma atau Ijazah Kejuruteraan


3. Pegawai Penyunting Gred DG41

a) Berpengalaman menjadi editor dan membuat suntingan serta terjemahan dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris atau kedua-duanya sekali;
b) Memiliki sijil penterjemahan daripada institusi yang diiktiraf; dan
c) Berkhidmat sekurang-kurangnya 3 tahun pada Gred DG41.
d) Mempunyai baki perkhidmatan sekurang-kurangnya 5 (lima) tahun pada tarikh iklan ditutup.



PERMOHONAN Permohonan jawatan seperti di atas boleh dibuat secara atas talian (online) melalui pautan berikut http://sistem.iab.edu.my/sppb mulai 22 JUN 2017 (KHAMIS).



Tarikh tutup permohonan adalah pada 21 JULAI 2017 (JUMAAT)




Kenyataan Media Elaun Sara Hidup Pelajar IPG

ELAUN SARA HIDUP PELAJAR INSTITUT PENDIDIKAN GURU




lnstitut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) , Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ingin memaklumkan bahawa;


i) Bagi pelajar lnstitut Pendidikan Guru (lPG) Program Persediaan ljazah Sarjana Muda Perguruan (PPISMP) ambilan baharu bulan Jun 2017, bayaran elaun sara hidup RM430.00 sebulan dan belanja tambang pergi balik pada kadar maksimum RM500.00 untuk sekali setahun akan terus dibayar sepanjang tempoh program PPISMP (1 tahun).


ii) Pelajar lPG sedia ada (ambilan sebelum bulan Jun 2017) akan terus menerima elaun seperti yang telah diselaraskan mulai 1 Januari 2017, iaitu pada kadar RM430.00 sebulan di samping belanja tambang pergi balik pada kadar maksimum RM500.00 untuk sekali dalam setahun sehingga tamat pengajian.


iii) Bagi pelajar baru ambilan bulan Jun 2017 yang menyambung pengajian ke peringkat Program ljazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP - tempoh pengajian empat tahun) tiada elaun diberikan mulai ambilan bulan Jun 2018. Namun begitu, yuran pengajian berjumlah RM27,831 .00 ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan sepanjang tempoh pengajian selama empat tahun.


iv) IPGM telah berbincang dengan pihak Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk menyenaraikan IPGM sebagai salah satu agensi penerima PTPTN bagi membolehkan pelajar lPG yang akan menyambung pengajian ke peringkat PISMP mulai bulan Jun 2018 menerima kemudahan pinjaman wang sara hidup.



15 Julai 2017
KEMENTERIAN PENDIDIKAN
sumber: Web KPM


Khamis, 8 Jun 2017

Pertandingan Go Live Al-Mua'llim oleh Sejadah Elektonik Malaysia

Assalamualaikum. Pernah dengar tentang sejadah elektronik Al Muallim kan. Satu-satunya sejadah elektronik yang bacaan solat menggunakan rakaman suara ustaz Malaysia dan menggunakan mazhab syafie. Sejadah al Muallim senang digunakan. Kanak-kanak sekecil 3 tahun pun boleh gunakan. Muslim dan Muslimat dewasa pun boleh gunakan. Sesuai untuk semak bacaan solat dan tertib solat. Dan sejadah Al-Mua'llim ni sesuai dijadikan sebagai hadiah, sebab kotaknya sangat cantik.



Sempena bulan Ramadan yang mulia ini, sejadah elektronik Al-Mua’llim mengadakan Kempen Celik Solat. Salah satu aktiviti  dalam kempen ini adalah sejadah elektronik Al-Mua’llim menawarkan harga istimewa. Satu set Sejadah Elektronik Al-Mua'llim hanya RM170.00 sahaja. Berbaloi-baloikan.



Selain tawaran harga istimewa, sempena Kempen Celik Solat, sejadah Al-Mua'llim juga mengadakan Pertandingan 'Go Live Video Al-Mua'llim. Boleh menang duit raya sehingga RM500.00. Menarik tak? jadi macam nak join Pertandingan 'Go Live Video Al-Mua'llim?


Pertandingan Go Live A-Mua'llim




SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN

1. Peserta hendaklah membuat LIVE VIDEO FACEBOOK ketika solat menggunakan sejadah Al-Mua'llim.

2. Tag page HQ sejadah Al-Mua'llim iaitu FB:SejadahElektronikMalaysia.

3. Tulis CAPTION yang menarik mengenai Sejadah Al-Mua'llim.

4. LIVE VIDEO boleh dibuat ketika anak solat FARDHU atau SUNAT.

5. LIVE VIDEO hendaklah seawal Dari Niat hingga minimum memberi Salam.

6. Pertandingan bermula daripada 7 June hingga 22 June.

7. LIVE VIDEO bukan dalam setting Private.




Pilihan Pemenang berdasarkan kriteria berikut:


  1. Peserta yang menepati semua syarat diatas.
  2. Live video yang MENARIK, JELAS Dan JUMLAH SHARE yang banyak akan di pilih sebagai pemenang.
  3. Sebanyak 5 pemenang akan dipilih dengan pemenang menerima RM100 CASH setiap seorang.
  4. Pemenang yang terpilih akan dihubungi oleh pihak HQ Al-muallim. Cash duit Raya akan dimasukkan kedalam Akaun Bank pemenang pada 23 June 2017.


" JOM sertai KEMPEN CELIK SOLAT BERSAMA AL-MUALLIM sempenan bulan mulia RAMADHAN AL-MUBARAK ini. Semoga lebih ramai mendapat manfaat dan PERFECT SOLAT dengannya." In Sha Allah.


untuk pertanyaan boleh contact:
ika-0182121511
fazly-01132916703

Isnin, 5 Jun 2017

PROGRAM TEACH FOR MALAYSIA Ambilan 2018

PENGAMBILAN FELO KOHORT 2018 UNTUK PROGRAM TEACH FOR MALAYSIA ANJURAN YAYASAN TEACH FOR MALAYSIA DENGAN KERJASAMA KPM




Pihak YTFM bekerjsama dengan pihak KPM dalam merekrut, memilih dan melatih graduan terpilih dan menempatkan mereka di sekolah berkeperluan tinggi di seluruh negara. Felo TFM akan mengajar di sekolah berkeperluan tinggi di Malaysia selama tempoh dua (2) tahun sepenuh masa bermula dari 1 Januari 2018 sehingga 31 Disember 2019, bagi meningkatkan pencapaian akademik dan aspirasi pelajar sekolah. Selepas tamatnya tempoh perkhidmatan di bawah Program TFM selama dua (2) tahun, Felo TFM akan memacu impak sistemik dan membawa transformasi di dalam dan di luar bilik darjah yang merupakan sebahagian daripada gerakan Alumni TFM.


Sebelum memulakan perkhidmatan, calon-calon yang menerima tawaran bagi Program TFM ini dikehendaki untuk melalui fasa-fasa pemilihan seperti berikut:


  • Lulus Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG)
  • Menjalani Rancangan Orientasi Sekolah selama tempoh satu (1) minggu di antara bulan Julai 2017 hingga bulan September 2017
  • Memenuhi Latihan Pra-Perkhidmatan Program TFM dari bulan Oktober 2017 hingga bulan Disember 2017


KRITERIA ASAS PERMOHONAN

Krtieria-kriteria asas bagi permohonan untuk Felo Program TFM adalah seperti berikut:


  • Warganegara Malaysia
  • Pemegang Ijazah Sarjana Muda/Sarjana/Doktorat di dalam mana-mana bidang (KECUALI ijazah yang berkaitan dengan bidang pendidikan seperti Bachelor of Education, Bachelor of TESL dan lain-lain)
  • Tidak memegang sebarang ikhtisas pendidikan
  • Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT)
  • Berumur 32 tahun ke bawah sebelum 1 Januari 2018
  • Memperolehi minimum "Kredit" bagi subjek Bahasa Melayu untuk Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 
  • Memperolehi minimum CGPA 3.00/4.00 atau "Second Class Upper"


CARA PERMOHONAN

Semua permohonan perlu dibuat di atas talian menerusi laman web Yayasan Teach For Malaysia (YTFM). Permohonan boleh dilakukan di laman web http://teachformalaysia.org/home/apply/


TARIKH TUTUP PERMOHONAN

Tarikh tutup bagi permohonan Felo Program TFM adalah pada 16 Jun 2017


PERTANYAAN

Sebarang pertanyaan tentang Program Teach For Malaysia boleh diajukan melalui emel di recruitment@teachformalaysia.org


Semakan Calon Ambilan Kedua dan Rayuan Program Matrikulasi KPM 2017/2018

Pengumuman Keputusan Calon Berjaya Ambilan Kedua Dan Rayuan Ke Program Matrikulasi KPM Sesi 2017/2018


Tarikh penting
Tarikh semakan: 8 Jun 2017
Tarikh daftar: 13 Jun 2017



Bahagian Matrikulasi KPM akan mengumumkan keputusan calon yang berjaya Ambilan Kedua dan Rayuan pada 8 Jun 2017 mulai pukul 12.00 tengahari.

Hanya pelajar SPM 2016 yang telah membuat rayuan sebelum atau pada 11 Mei 2017 boleh menyemak keputusan di laman sesawang seperti berikut:


http://www.moe.gov.my


Sehubungan itu bagi calon jaya Ambilan Kedua dan Rayuan yang ditawarkan ke Program Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia sesi 2017/2018, dikehendaki mencetak sendiri dokumen berikut untuk dibawa bersama semasa mendaftar di kolej pada 13 Jun 2017:


  1. Surat tawaran
  2. Panduan pendaftaran pelajar
  3. Maklumat peribadi pelajar
  4. Akaun persetujuan ibubapa/penjaga & kesihatan pelajar
  5. Pengakuan bebas penyalahgunaan dadah
  6. Borang perjanjian pelajar (dua salinan) & setem hasil

Selamat melangkah ke alam pendidikan tertiary!

SEMAKAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SEMESTER PROGRAM MATRIKULASI SESI 2016/2017 PST Semester 2 PDT Semester 4

PENGUMUMAN DAN KAEDAH SEMAKAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SEMESTER PROGRAM MATRIKULASI (PSPM) PROGRAM MATRIKULASI SATU TAHUN (PST) DAN PROGRAM MATRIKULASI DUA TAHUN (PDT) SEMESTER II DAN IV, SESI 2016/2017




Keputusan PSPM PST Semester 2 dan PDT Semester 4 boleh disemak pada 20 Jun 2017, mulai jan 10 pagi.

Kaedah semakan:


a) KOLEJ MASING-MASING


Edaran slip keputusan peperiksaan (Mulai 20 Jun 2017)


b) LAMAN WEB

Layari http://www.moe.gov.my
Masukkan: Nombor Kad Pengenalan


c) SISTEM PESANAN RINGKAS (SMS)


Taipkan MOE MAK dan hantar ke 15888
Contoh: MOE MAK 890215025789 Hantar ke 15888


d) TELEFON

i. Kolej masing-masing.
ii. Sektor Hal Ehwal Akademik Bahagian Matrikulasi KPM di talian 03-8884 4020




Kepada calon-calon PSPM, saya ucapkan tahniah. Semoga dapat menyambung pelajaran di universiti dalam bidang yang dipohon. 

Percutian dan Hotel Terbaik di Santubong, Kuching

Tentu korang teringin pergi Kuching, Sarawak kan. Kalau sebut tentang Kuching, tentu teringat rumah panjang dan pelbagai jenis rumah suku kaum Sarawak, tarian ngajat, pasu Sarawak dan yang penting sekali mesti nak pergi Kampung Budaya Sarawak dan beli ole-ole kraftangan dari Sarawak. Sebenarnya ada banyak lagi yang istimewa tentang Sarawak seperti mendaki gunung, jungle tracking dan memancing. Hutan malar hijau, dengan pokok yang tinggi dan kanopi yang besar serta Laut Cina Selatan luas terbentang sangat sesuai untuk pencinta alam dan sesiapa yang inginkan kedamaian serta memberikan suasana berbeza daripada kehidupan di bandar. Nak tengok buaya pun boleh. Ada ladang buaya!


Aktiviti menarik di Santubong, Kuching


Biasanya, saya akan suggest kawan-kawan yang datang bercuti di Sarawak untuk overnight di Teluk Bandung, Santubong. Teluk Bandung terletak berhampiran dengan pusat bandar Kuching, Hotel yang paling popular di sini adalah Damai Beach Resort. Bermalam di sini best, tak jauh dari pusat bandar tapi dikelilingi dengan pemandangan laut dan hutan hujan khatulistiwa. Di Santubong terletaknya Kampung Budaya Sarawak dan tempat trakking. Boleh trakking sampai puncak Gunung Santubong. Nak pergi memancing pun boleh sebab area ni ada kampung nelayan. Boleh sewa bot nelayan dan minta mereka tolong bawa pergi memancing. Seafood, memang heavan! Perjalanan ke Teluk Bandung Santubong ni pun best, selain daripada pemandangan Gunung Santubong dan Pantai Damai, ada satu bahagian, kita boleh tengok laut lebih tinggi daripada darat. Kalau tak percaya, kena datang sini. Ramai pelancong datang selfie dan wefie di sini.

Damai Beach Resort, Teluk Bandung, Santubong



Pasal tempat penginapan, saya cadangkan Damai Beach Resort Santubong. Resort ini berhampiran dengan Teluk Bandung, Santubong. Damai Beach Resort berkonsepkan kampung nelayan. Bukan macam kampung nelayan di semenanjung tau, tapi resort ni ada offfer bilik penginapan seperti baruk, rumah tradisional suku kaum Bidayuh. Resort ni bertaraf 4 bintang dan yang bestnya resort ini terletak hanya 300 meter dari Pantai Damai. Korang boleh jalan kaki kalau nak ke pantai. Boleh la tengok matahari terbit, matahari terbenam dan bermain pasir di persisiran pantai. Nak mandi laut pun boleh. Selain itu, daripada tingkap bilik sahaja kita dapat melihat pemandangan hutan hujan khatulistiwa.





Damai Beach Resort berjarak 40 minit dengan pemanduan dari Bandar Kuching dan 50 minit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching. Bilik-bilik yang ditawarkan di sini sangat elegan. Setiap bilik dilengkapi dengan hiasan moden seperti tingkap-tingkap besar dan lukisan dinding yang artistik. Bilik di resort ini juga serba lengkap dengan perabot seperti TV , katil yang selesa, bilik mandi peribadi dengan tab mandi, dan banyak lagi. Korang juga boleh la menikmati urutan di spa yang disediakan dalam resort ni. Kolam renang pun ada untuk dewasa dan kanak-kanak. Jadi kalau tak nak berenang di laut, bolah la berenang di kolam renang sahaja.




Damai Beach Resort, mempunyai restoran yang bertaraf empat bintang iaitu Kafe Satang. Kafe ni merupakan kafe utama dalam resort ni. Antara makanan yang di sajikan di sini termasuklah makanan tempatan orang Sarawak dan western. Laksa Sarawak di kafe ni…perghhh! sedapp. Orang Sarawak cakap, nyamannn. Kuah laksa Sarawak di Kafe Satang pekat, pedas, secukup rasa dan rampaian seperti ayam dan udang yang banyak dan segar. Mesti cuba! Rasa Laksa Sarawak original. Kalau korang suka makan makanan bakar-bakar, di sini pon ade. Korang pilih jer nak pakej yang mana. Pakej steamboat ke pakej bbq?? Hahaha jangan pening yer, pilih semua je, seafood fresh. Udang galah, lopster, sotong dan lain-lain lagi.

Sampai sini jela aku nak cerita kat korang. Apa salahnya kalau kali ni korang pergi bercuti di Kuching, Sarawak pulak. Banyak tempat yang korang boleh lawati di sekitar Kuching. Makanan pun banyak sangat. Semua nyamannnn!! So korang jangan nak buang masa okay. Jom la book Damai Beach Resort at teluk secara online sekarang!!! Memang berbaloi dan akan menciptakan kenangan yang indah.


Sabtu, 20 Mei 2017

Aplikasi MyPesara Untuk Pesara Kerajaan Malaysia

MyPesara merupakan aplikasi pintar yang dibangunkan bertujuan memberi kemudahan kepada pesara Kerajaan Malaysia mencapai maklumat seperti data peribadi, data perkhidmatan dan maklumat bayaran pencen yang diterima setiap bulan.




Cara untuk memuat turun
1. Pergi ke Play Store (Android) / Apps Store (iOS)
2. Buat carian 'MyPesara'
3. Install dan tunggu sehingga selesai

Cara penggunaan
1. Buka aplikasi MyPesara
2. Masukkan No Kad Pengenalan dan No Akaun Pencen
3. Tekan butang Log Masuk.

Rabu, 3 Mei 2017

Coret-coret Guru Di Sekolah

Situasi 1

*1*. _Cikgu, kena selang ke?_
*2*. _Buku apa cikgu?_
*3*. _Cikgu!!! tulis kat mana?_
*4*. _Tak cukup, boleh sambung sebelah tak cikgu?_
*5*. _Tajuk dia apa?_
*6*. _Cikgu, kena salin semua ke cikgu?_
*7*. _Cikgu, kena garis ke?_


Situasi 2

*_Murid_* : _cikgu, kena salin ke yg dekat whiteboard tu?_
*_Guru_* : _ehhh....tak payah salin....tgk je...lepas ni angkat whiteboard ni pi fotostat kat pejabat.


Situasi 3

*_Murid_* : _cikgu buat sekarang ke?_
*_Guru_* : _tak.....buat tahun depan.


Situasi 4

( _guru sedang menulis di whiteboard_ )

*_Murid_* : _cikguuuu..... tepi sikit..... tak nampak._
*_Guru_* : . . . . . 😡😡😡😡


Situasi 5

*_Murid_* : _cikgu kalau tak cukup boleh sambung muka surat sebelah tak?_
*_Guru_* : _tak boleh..... sambung kat meja.... tak pun sambung kat atas baju kamu._


Situasi 6

*_Guru_* : _siapa dah siap?_
*_Murid_* : _saya blm lg cikgu!_
*_Guru_* : _siapa blm siap?_
*_Murid_* : _saya dah cikgu!_


Situasi 7

*_Guru_* : _ok, buka mukasurat 58, baca dan catat dlm buku nota mengikut pemahaman kamu sendiri._
*_Murid_* : _cikgu, kena baca ka?_
*_Guru_* : _dak... tak payah baca. Koyak mukasurat tu. Bubuh dlm ayaq... pastu hampa minum ayaq tu.._
*_Murid_* : _cikgu ni.. tanya pun tak boleh...._


Situasi 8

*_Guru_* : _Ok... keluarkan buku dan salin nota kat dpn ni._
*_Murid_* : _cikgu, salin kat dlm buku ka?_
*_Guru_* : _tak... salin kat atas dahi kamu._


Situasi 9

*_Guru_* : _semua dah dpt kertas soalan?_
*_Murid_* : _dah cikgu..._
*_Guru_* : _ok, kamu ada 1 jam 30 min utk jawab soalan peperiksaan ni. Boleh mula sekarang._
*_Murid_* : _dah boleh mula ka cikgu?_


Situasi 10

*_Guru_* : _esok ada jamuan raya... jd esok mai sekolah pakai baju raya._
*_Murid_* : _cikgu, esok ada pj, nak kena pakai baju pj tak?_
*_Guru_* : _ya Allah.... ampunilah dosa hamba Mu ini..._


Situasi 11

*_Guru_* : _masa ada lg 15 min. Siapkan latihan sekarang dan hantar._
*_Murid_* : _cikgu, kalau tak siap?_
*_Guru_* : _buatla dulu.... baru tahu siap ka tak..._
*_Murid_* : _kalau tak siap jugak?_


Situasi 12

*_Guru BM_* : _Buat latihan pengukuhan ni dlm buku kamu._
*_Murid_* : _cikgu, buat latihan ni dlm buku apa?_
*_Guru BM_* : _buat dlm buku matematik na...._
( _Faham pulak... terus keluarkan buku BM_ )



Sesungguhnya mendidik memerlukan kesabaran yg tinggi.

Sabtu, 29 April 2017

10 Kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil

Anda pengamal tegar Chia Seed? Anda ingin mencuba Chia Oil? Jadi mengapa anda terkandas SETAKAT ITU sahaja?? Tahukah anda terdapat pelbagai keajaiban daripada superfood biji chia dan minyaknya. Aryza Chia Seed kini memperkenalkan Aryza Chia Miracle Oil, revolusi terkini untuk kulit anda mengunakan khasiat semulajadi dan organik.


Berikut adalah 10 Keajaiban/kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil:


KEAJAIBAN 1

Aryza Chia Miracle Oil diformulasikan oleh minyak biji chia organik yang diimport terus daripada Mexico. Selain daripada minyak biji chia organik, Aryza Chia Miracle oil juga mengandungi gabungan minyak argan, minyak zaitun, minyak pudina (papermint) dan minyak bunga matahari. Semuanya adalah semulajadi dan tiada bahan kimia berbahaya. Formula ini diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia KKM NOT161202617K. Aryza Chia Miracle Oil dijamin halal dan mesra air wuduk.


KEAJAIBAN 2

Minyak chia dalam Aryza Chia Miracle Oil diiktiraf antara minyak yang memiliki antioksida tertinggi dalam kumpulan minyak essential yang lain. Antioksida meneutralkan radikal bebas dan melindungi kulit daripada kesan pencemaran alam sekitar. Kulit, kuku dan rambut amat memerlukan antioksida untuk sihat dan awet muda.


KEAJIBAN 3

Selain anti-oksida, Aryza Chia Miracle Oil diperkaya dengan antiradang seperti asid lemak Omega-3 dan Omega-6. Badan manusia tidak dapat menghasilkan Omega 3, maka sapuan Aryza Chia Miracle Oil amat penting sebagai pelindung kulit, kuku dan rambut serta mempercepatkan proses penyembuhan.

Selain itu, gabungan pelbagai jenis minyak dalam Aryza Chia Miracle oil menyebabkan ia mempunyai zat-zat penting yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan kulit, kuku dan rambut serta membaiki keradangan seperti zat zink, zat magnesium dan zat besi. Aryza Chia Miracle Oil juga mengandungi Vitamin E, Vitamin A, Vitamin C, Vitamin D dan protein.



Ketuat hilang kerana omega-3 adalah anti radang dan bersifat menyembuhkan. InsyaAllah.


KEAJIABAN 4

Minyak chia bersifat melembapkan kulit dan diiktiraf secara klinikal mengekalkan hidrasi kulit. Walaupun sejenis minyak, tetapi Aryza Chia Miracle Oil amat mudah diserap kulit berbanding minyak essential lain dan tidak akan menyumbatkan liang roma kulit.

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit berminyak, anda tidak perlu risau menggunakannya. Walau ia mudah diserap, ia tetap mengekalkan kelembapan kulit dalam jangka masa yang panjang.




KEAJIABAN 5

Aryza Chia Miracle Oil sesuai digunakan walaupun untuk bayi dan kanak-kanak. Chia Miracle Oil mempamerkan ciri-ciri anti-radang (anti-inflammatori) yang melegakan masalah kulit seperti jerawat, ekzema kronik, melecur, rosacea, kegatalan, kemerahan, kulit alahan, merawat luka-luka kecil, ruam panas dan banyak lagi. Sapuan harian pada kulit bayi akan menggurangkan jangkitan melalui kulit.


Minyak biji chia menggurangkan keradangan kulit kerana ia kaya dengan asid lemak Omega-3. Omega-3 melawan keradangan dengan membantu tubuh dalam menyerap vitamin. Omega-3 juga mengekalkan kelembapan dalam sel-sel kulit dengan meningkatkan kesihatan kulit. Zat zink yang terdapat dalam minyak chia bertindak sebagai antibiotik yang membunuh bakteria.


KEAJAIBAN 6

Aryza Chia Miracle Oil amat sesuai untuk kulit sensitif dan sangat halus. Ia sesuai digunakan oleh ibu mengandung dan warga emas. Sapuan pada kawasan bawah mata misalnya dapat menghilangkan lingkaran gelap, garis-garis halus dan mata sembab. Ia juga sesuai untuk kulit yang melecur.



Selain kulit sensitif, Aryza Chia Miracle Oil juga sesuai untuk disapu pada kulit kering, berminyak atau combination. Sapuan Chia Oil pada kulit kering akan melembapkan kulit. Jika disapu pada bibir dan tumit, ia akan menyembuhkan masalah bibir kering dan tumit pecah. Sapuan chia oil pada kulit berminyak akan mengawal penghasilan minyak oleh kelenjar minyak pada kulit. Maka kulit akan lebih sihat dan segar.


KEAJAIBAN 7

Aryza Chia Miracle Oil menyembuhkan masalah wajah seperti jeragat, jerawat, liang roma besar, lingkaran hitam bawah mata, parut, kulit kusam, sunburn ,rona kulit tidak sekata dan melicinkan garis-garis halus kerana ia mengandungi kandungan antioksida dan antiradang yang tinggi.



Selain itu sapuan Aryza Chia Miracle Oil mencegah kerosakkan kulit akibat daripada cahaya matahari (UV) serta melembapkan kulit. Secara tidak langsung ia meremajakan kulit dan menjadikan kulit sihat, segar, halus, anjal tanpa cacat cela.



Sapukan Aryza Chia Oil dua kali sehari pada keseluruhan wajah sebagai make up base, serum, krim malam dan krim mata. Jimat kan?


KEAJAIBAN 8

Gabungan antioksida dan antiradang dalam Aryza Chia Miracle Oil membantu mencegah kesan regangan pada ibu selepas bersalin samada di perut, pinggung, paha ataupun mana-mana bahagian badan. Kesan regangan yang sedia ada juga akan beransur hilang dan kulit bertambah anjal dengan sapuan Aryza Chia Miracle Oil.



KEAJAIBAN 9

Sapuan Aryza Chia Mircale Oil pada rambut menjadikan rambut sihat, bersinar, lebih terurus dan mudah didandan. Ia juga membaiki hujung rambut bercabang. Selain itu, ia melindungi rambut daripada kerosakkan akibat penggunaan ayat pengering rambut, curles dan pelurus rambut. Malah, minyak chia mengandungi zat magnesium. Zat ini diperlukan untuk mengelakkan keguguran rambut pra-matang.



KEAJAIBAN 10

Arya Chia Miracle Oil juga sesuai disapun pada kuku. Sapuan pada kuku akan merawat cagu, kuku dan kuku patah, hujung kuku pecah serta menjadikan kuku sihat dan bersinar. Sapuan Chia Oil pada kuku sebagai base coat sebelum mengecat kuku dapat mengelakkan kuku berubah warna.


Dimana anda boleh mendapatkan AYZA Chia Miracle Oil? Ingin menjadi agen dan stokis?


Whatapps +6019 6428422
atau dapatkan dari agen/stokis Aryza Chia Seed di seluruh Malaysia.






1001 Khasiat Minyak Chia

 Anda pengamal tegar Bijian Chia? Jadi mengapa anda terkandas SETAKAT ITU sahaja??
Tahukah anda terdapat pelbagai 1001 manfaat lain yang boleh di maksimumkan lagi oleh bijian SUPERFOOD ini. Salah satunya ialah minyak bijian chia.




Minyak yang berharga ini tinggi dengan pelbagai nutrisi penting seperti Asid Lemak yang sangat penting untuk kulit seperti Omega-3 dan Omega 6. Selain itu, minyak chia diiktiraf antara yang memiliki Antioksidan tertinggi dalam kumpulan minyak essential yang lain.

Minyak Chia bersifat melembapkan kulit, diiktiraf secara klinikal mengekalkan hidrasi kulit. Ia juga merupakan agen anti-inflammatori, menyebabkan minyak chia merupakan penawar terbaik bagi masalah kulit seperti kegatalan, kemerahan, kulit alahan, merawat luka-luka kecil dan masalah ekzema KRONIK.

Minyak chia juga sangat kurang berminyak dan amat mudah diserap kulit jika dibandingkan dengan minyak essential lain. Sekiranya anda mempunyai masalah kulit berminyak ,anda tidak perlu risau menggunakannya. Walaupun ia mudah diserap, Aryza Chia Miracle Oil dapat mengekalkan kelembapan kulit dalam jangka masa yang panjang.

Berasaskan bijian chia organik dari Mexico, minyak ini super selamat walau untuk seawal usia bayi hinggalah dewasa, walau kulit normal hingga super sensitif. Menyebabkan mengapa ia Wajib ADA disetiap rumah.


Antara permasalahan kulit Yang boleh dibantu seperti

  • Masalah kulit seperti ekzema, kegatalan, luka kecil, alahan kulit, kemerahan, melecur, kulat air , chicken-pox dsb
  • Masalah jerawat dan jeragat, mengecutkan dan menghapuskan jerawat serta Parut.
  • Sumber anti penuaan terbaik, garis garis halus kedut dan lebam bawah mata.
  • Sebagai pelembap, serum malam, alas makeup etc
  • Merawat CAGU kuku, kuku pecah, rambut bercabang, menggalakkan pertumbuhan kuku dan rambut sihat.



Aryza Chia Miracle Oil- Penawar Alternatif Wajib ada , TERKINI untuk Anda.


Julung kali di Malaysia, Aryza merupakan pengeluar pertama minyak berasaskan bijian organik chia. Formulasi Aryza Chia Miracle Oil telah mendapat kelulusan dari KKM kini berada dipasaran Malaysia.


Dimana Anda boleh mendapatkannya?
WHATSAPP +60189695320


STOKIS DAN AGEN DIPERLUKAN. JADI YANG PERTAMA DI MALAYSIA MENGEDARKAN MINYAK CHIA DI MALAYSIA.

Jumaat, 28 April 2017

Dokumen Perjalanan Terhad ke Sarawak/Sabah



Dokumen Perjalanan Terhad ke Sarawak/ Sabah  juga dikenali sebagai pasport biru. Kalau warganegara Malaysia yang berasal daripada semenanjung tapi berkerja di Sabah atau Sarawak amat digalakkan untuk buat passport biru ni. Kalau tak buat, nanti Abam Imigresen akan suruh buat.


1. Tujuan

Tujuan Dokumen ini dikeluarkan kepada warganegara Malaysia dari Semenanjung bagi tujuan perjalanan keluar/masuk dan tinggal sementara di Sabah dan Sarawak bagi tempoh melebihi 3 bulan.

2. Tempoh Sah laku

Lima (5) tahun dari tarikh dikeluarkan dan boleh dilanjutkan selama 5 tahun lagi

3. Syarat-Syarat Am

  1. Melengkapkan borang Pasport Malaysia (IM.42) yang boleh didapati di kaunter pejabat pasport atau dimuat turun melalui Laman Web Imigresen secara percuma. Borang hendaklah dimuat turun dan dicetak atas kertas A4 (depan dan belakang).
  2. Gambar berukuran 3.5 cm x 5 cm - dua (2) keping
  3. Dokumen Perjalanan Terhad yang sedia ada (jika berkaitan)
  4. MyKad/Kad Pengenalan Tentera/Kad Pengenalan Polis atau Kad Pengenalan Sementara (JPN.KPPK 09 atau 11) bagi pemohon berumur melebihi 12 tahun.
  5. Sijil Kelahiran bagi pemohon dibawah 12 tahun.
  6. Pemohon mesti hadir semasa permohonan dibuat.
* rasanya macam dulu saya bawa surat daripada Ketua Jabatan, bukti saya berkerja di Sarawak. Lupa dah. (^_^)



4. Bayaran - RM 5.00


Kalau orang-orang utara pun boleh boleh buat passport biru ni untuk pergi ke Thailand. Tak perlu guna passpart antarabangsa. Tapi syarat-syaratnya berbeza berbanding passport biru ke Sabah dan Sarawak.


Passport biru saya, hampir setahun tak digunakan, sebab saya dah dapat kembali berkhidmat di semenanjung. Alhamdulillah.

Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan EKSA KPM Bahagian 2

EKSA yang telah diperkenalkan mulai Januari 2014 adalah penjenamaan semula Amalan 5S Sektor Awam merupakan salah satu inisiatif ke arah peningkatan kualiti penyampaian perkhidmatan kerajaan. Langkah penjenamaan semula ini sesuai dan seiring dengan perubahan dan kehendak semasa yang sentiasa menekankan peningkatan prestasi dan daya saing organisasi di samping menyemarakkan lagi budaya kreatif dan inovatif dalam kalangan jabatan/agensi sektor awam.

Komponen utama dalam pelaksanaan EKSA adalah berteraskan Amalan 5S (Sisih, Susun, Sapu, Seragam dan Sentiasa Amal) dan ditambah baik dengan penambahan beberapa elemen-elemen baharu iaitu: Imej Korporat; Kreativiti dan Inovasi; Amalan Hijau; Persekitaran Kondusif; dan Kepelbagaian Agensi

Perancangan Kerja EKSA terdiri daripada empat peringkat iaitu (1) Persediaan (2) Pelaksanaan 5S (3) Penilaian (4) Penambahbaikkan Berterusan. Berdasarkan Buku Panduan EKSA KPM Standard Penyeragaman EKSA terbahagi kepada beberapa kompenan:

1.0 Keperluan Sudut EKSA
2.0 Ruang tempat kerja/ pejabat
3.0 Ruang Umum
4.0 Keselamatan Persekitaran
5.0 Kawasan Persekiran




3.0 Ruang Umum


3.1 Bilik Mesyuarat/Bilik Perbincangan

  1. Lantai bersih, tidak berdebu dan tiada kekotoran.
  2. Peralatan/kemudahan dalam keadaan sempurna dan boleh digunakan dengan baik.
  3. Peralatan/kemudahan sentiasa bersih, tidak berhabuk dan disusun kemas ketika tidak digunakan.
  4. Peralatan mempunyai sistem inventori dan penyelenggaraan.
  5. Maklumat berkaitan mesyuarat hendaklah dipamerkan di pintu masuk bilik mesyuarat. Contoh: Penggunaan papan tanda (slot in board).
  6. Hiasan berbentuk korporat boleh menaikkan suasana bilik dan memerlukan penyelenggaraan secara berkala (contoh: gambar, maklumat pencapaian Kementerian/Bahagian, penyataan kualiti/hala tuju, piagam pelanggan, program Kementerian/Bahagian dan lain-lain).
  7. White board (papan putih) hendaklah dibersihkan selepas mesyuarat selesai.
  8. Pastikan pemadam dan marker pen berwarna merah, biru dan hitam diletakkan di tempat yang disediakan.
  9. Jam dinding perlu diletak di tempat yang sesuai.
  10. Pastikan barang-barang elektronik seperti LCD Projektor, mikrofon dan power supply ditutup sebelum meninggalkan bilik mesyuarat.
  11. Hidangan makanan berat (contoh: makanan berkuah) di bilik mesyuarat/bilik bincang sebolehnya, hendaklah dielakkan.
  12. Pelan lantai dipamerkan dengan jelas.
  13. Etika penggunaan bilik mesyuarat perlu disediakan dan diletakkan di lokasi yang bersesuaian.
  14. Pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) perlulah dilantik bagi menguruskan kebersihan bilik mesyuarat/bilik bincang (nama pegawai dan nombor untuk dihubungi)


3.2 Bilik Latihan

Bilik Latihan yang merangkumi Auditorium dan semua Bilik Seminar

  1. Lantai bersih, tidak berdebu dan tiada kekotoran.
  2. Hiasan berbentuk korporat dan ada penyelenggaraan yang berkala (contoh: gambar, maklumat mengenai pencapaian Jabatan/Bahagian, penyataan kualiti/hala tuju, piagam pelanggan dan lain-lain).
  3. Peralatan/kemudahan bersih, tidak berhabuk, berada dalam keadaan sempurna dan boleh digunakan dengan baik.
  4. Peralatan mempunyai sistem inventori dan penyelenggaraan yang baik.
  5. Kemudahan tanda arah/keterangan petunjuk yang disediakan mencukupi, informatif dan efektif.
  6. Pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) perlulah dilantik bagi menguruskan kebersihan bilik latihan (nama pegawai dan nombor untuk dihubungi).


Surau/Bilik Solat

  1. Semua peralatan/kemudahan (contoh: kemudahan tempat berwuduk) perlu berada dalam keadaan sempurna dan bolehmdigunakan dengan baik.
  2. Lantai tidak berdebu, tidak basah dan sentiasa bersih untuk keselesaan ramai.
  3. Telekung, kain pelekat dan sejadah hendaklah disusun, dilipat atau digantung dengan kemas.
  4. Pintu masuk hendaklah dilabelkan dengan perkataan Surau/Bilik Solat.
  5. Almari/kabinet/rak/penyidai adalah dibenarkan mengikut keperluan.
  6. Buku-buku bacaan agama hendaklah disusun kemas di dalam almari/kabinet/rak yang disediakan.
  7. Penanda arah kiblat hendaklah ditandakan di siling surau/bilik solat dengan jelas.
  8. Selipar/kasut hendaklah tersusun rapi.
  9. Jadual waktu solat dipamerkan di ruang yang disediakan.
  10. Cermin muka disediakan untuk kemudahan orang ramai.
  11. Penggunaan pewangi (air freshener) digalakkan untuk mendapatkan suasana yang sentiasa segar.
  12. Jam dinding disediakan untuk panduan.
  13. Tidur di dalam surau/bilik solat adalah tidak dibenarkan. Tanda amaran larangan dipaparkan di dalam bilik tersebut.
  14. Sekiranya ada kemudahan/peralatan di dalam surau/bilik solat, sistem inventori dan penyelenggaraan perlu dibuat.
  15. Pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) perlulah dilantik bagi menguruskan kebersihan surau/bilik solat (nama pegawai dan nombor telefon).


3.3 Pantri

  1. Lantai sentiasa bersih, kering dan tidak berbau.
  2. Pantri hendaklah sentiasa bersih, kemas, tersusun dan bebas daripada sebarang serangga, makhluk perosak, kekotoran dan bau yang tidak menyenangkan.
  3. Penggunaan pewangi udara digalakkan bagi menghindarkan bau yang tidak menyenangkan.
  4. Tong sampah disediakan dan ditutup supaya tidak berbau.
  5. Semua peralatan/perabot dan perkakas disusun kemas dan teratur setelah digunakan.
  6. Kabinet/rak dilabelkan dengan nama perkakas di luar pintu dengan seragam (mengikut kesesuaian).
  7. Pinggan mangkuk/cawan/gelas tidak diletakkan di atas meja dan sinki selepas digunakan.
  8. Pinggan/mangkuk yang masih basah hendaklah dilap dan disusun dengan teratur di dalam kabinet/rak.
  9. Kain lap yang kotor dicuci dan disangkut kemas.
  10. Sinki mesti dalam keadaan bersih, tidak tersumbat dan tiada sisa makanan.
  11. Bahan makanan seperti milo, nescafe, gula, susu, teh dan sebagainya hendaklah diletakkan dalam bekas bertutup (contoh: dimasukkan dalam bekas makanan) dan dilabelkan (mengikut kesesuaian)
  12. Pastikan lampu dan pintu ditutup setelah digunakan.
  13. Satu sudut informasi disediakan untuk mempamerkan jadual tugasan, peraturan, pemakluman ataupun apa-apa arahan yang berkaitan.
  14. Pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) perlulah dilantik bagi menguruskan kebersihan pantri (nama pegawai dan nombor untuk dihubungi)


3.4 Tandas

  1. Permukaan lantai sentiasa bersih dan kering.
  2. Peralatan/kelengkapan yang perlu ada secukupnya dalam tandas:
    • Bekas sampah
    • Sanitary bin (untuk bilik air wanita)
    • Pewangi
    • Cecair pencuci
    • Kertas tisu
  3. Permukaan dinding keseluruhannya bersih termasuk dinding tiles dan pintu utama.
  4. Siling di dalam keadaan yang sempurna, tiada kebocoran dan tidak bersawang.
  5. Semua lampu berfungsi dengan baik.
  6. Pintu-pintu tandas berfungsi dengan sempurna, bersih, lengkap dengan penyangkut pakaian.
  7. Mangkuk tandas berkeadaan sempurna dan boleh digunakan dengan selamat.
  8. Mangkuk tandas bersih dan lengkap dengan pelapik serta flushing system berfungsi dengan sempurna.
  9. Urinal bowl berkeadaan bersih dan flushing system berfungsi dengan sempurna.
  10. Sinki berkeadaan bersih, tidak tersumbat dan paip air berfungsi dengan sempurna.
  11. Meja sinki dan cermin muka berkeadaan bersih dan kering.
  12. Bekas sabun (soap dispenser) berfungsi dengan sempurna dan sentiasa ada sabun
  13. Kreativiti untuk menceriakan tandas adalah digalakkan.
  14. Persekitaran tandas tidak mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.
  15. Sistem pengudaraan dalam tandas berada dalam keadaan yang baik.
  16. Jika tempat mengambil wuduk turut disediakan, pastikan ianya sentiasa bersih dan semua paip air berfungsi dengan baik.
  17. Tandas Orang Kurang Upaya (OKU) berada dalam keadaan yang bersih, baik dan berfungsi sepenuhnya.
  18. Senarai semak kerja-kerja penyelenggaraan pembersihan dipaparkan pada pintu bilik air.
  19. Tandatangan pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) bagi pengesahan kerja pembersihan yang telah dilaksanakan, perlu dibuat setiap hari.
  20. Pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) perlulah dilantik bagi menguruskan kebersihan tandas (nama pegawai dan nombor untuk dihubungi).


3.5 Kaunter Khidmat Pelanggan/Ruang Menunggu

  1. Kaunter khidmat pelanggan sentiasa bersih, kemas dan tersusun.
  2. Tempat duduk disediakan di ruang menunggu untuk kemudahan pelanggan/tetamu.
  3. Peralatan/kemudahan/perabot di ruang menunggu disusun dengan teratur dan berada dalam keadaan baik.
  4. Ruang menunggu tetamu perlu sentiasa bersih, kemas dan ceria.
  5. Kemudahan tanda arah/petunjuk dipamerkan dengan jelas di kawasan yang mudah dilihat.
  6. Tong sampah yang bersesuaian dan mencukupi disediakan.
  7. Kaunter utama perlu menyediakan perkara berikut:
    • Sistem/borang maklumbalas pelanggan
    • Direktori Pegawai
    • Borang-borang/brosur berkaitan
    • Bahan bacaan untuk pelanggan
  8. Usaha-usaha delighting the customer seperti mewujudkan persekitaran yang kondusif dan kemudahan sokongan ada dilaksanakan.
  9. Perkhidmatan yang diberi mempamerkan suasana mesra pelanggan.


3.6 Lobi Utama/Ruang hadapan

  1. Persekitaran lobi utama/ruang hadapan sentiasa bersih, kemas dan ceria.
  2. Semua peralatan di lobi utama sentiasa disusun kemas dan berkeadaan baik.
  3. Laluan umum bersih dan tidak dihalang dengan sebarang halangan seperti barang/peralatan yang boleh mengganggu ruang laluan.
  4. Maklumat seperti pelan strategik/visi/misi/piagam pelanggan dan maklumat korporat lain sentiasa perlu dikemaskini dan dipaparkan di tempat yang mudah dilihat.
  5. Beberapa perkara berikut disediakan di lobi utama:
    • Buku Kedatangan Pelawat
    • Direktori pegawai
    • Sudut Informasi untuk pelanggan
    • Perhiasan yang bersesuaian dengan imej korporat


3.7 Laluan Utama/Laluan Awam

Kawasan laluan utama/laluan awam hendaklah sentiasa berada dalam
keadaan berikut:

  1. Lantai sentiasa berkeadaan baik, bersih dan tiada sisa buangan yang diletak di sepanjang laluan.
  2. Hiasan seperti pokok bunga yang berada di sepanjang laluan (jikaada) disusun dengan kemas, bersih dan teratur supaya tidak menghalang laluan.
  3. Peralatan yang diletak di laluan utama/umum hendaklah disusun dengan baik supaya tidak mengganggu laluan perjalanan.
  4. Papan notis yang diletakkan di sepanjang laluan hendaklah sentiasa diselenggara dan dikemaskini maklumatnya.

4.0 Keselamatan Persekitaran


Langkah-langkah keselamatan berikut perlu diambil bagi menjamin suasana kerja yang selamat:

  1. Laluan utama tidak dihalang dengan barang-barang atau peralatan yang tidak diperlukan (contoh: pasu bunga, fire extinguisher, kotak-kotak dan sebagainya).
  2. Pintu rintangan api dan pintu kecemasan hendaklah sentiasa ditutup dan tidak dihalang.
  3. Pendawaian elektrik/telefon/kabel komputer dalam keadaan kemas, teratur dan tidak berserabut.
  4. Pendawaian tambahan boleh dibuat setelah mendapat kebenaran.
  5. Tiada aktiviti memasak dilakukan di mana-mana ruang.
  6. Tanda-tanda amaran keselamatan yang dipamerkan hendaklah jelas (contoh: DILARANG MEROKOK, tanda KELUAR dan AWAS).
  7. Tangga laluan kecemasan tidak dihalang (contoh: barang-barang pra pelupusan).
  8. Aktiviti merokok tidak dibenarkan di persekitaran luaran dan dalaman pejabat (contoh: pantri, kafeteria, stor, bilik fail, bilik air, ruang tangga, ruang awam dan sebagainya).
  9. Alat pemadam api mestilah berfungsi, mempunyai jadual penyelenggaraan, berkeadaan bersih dan diletakkan di tempat yang sesuai dan mudah dicapai.
  10. Alat pemadam api yang memenuhi kriteria berikut:
    • Mempunyai sijil yang masih berkuatkuasa dari pihak Bomba.
    • Prosedur operasi hendaklah diletakkan bersebelahan alat pemadam api.
    • Digantung pada bracket yang dipasang di dinding.


5.0 Kawasan Persekitaran


5.1 Tempat Meletak Kenderaan

  1. Tempat meletak kenderaan yang sesuai untuk pekerja dan pelawat.
  2. Tanda/Garisan antara lot-lot dan tunjuk arah laluan pelawat disediakan dengan jelas.
  3. Kawasan persekitaran dalam keadaan baik dan bersih.
  4. Kemudahan parkir untuk OKU disediakan.


5.2 Kawasan Persekitaran

  1. Lampu jalan berfungsi dan berkeadaan baik.
  2. Jalan di kawasan persekitaran pejabat berkeadaan baik dan tidak berlubang/rosak.
  3. Taman permainan dan peralatan di taman permainan dalam keadaan baik dan selamat untuk digunakan.
  4. Sistem kawalan laluan keluar masuk yang mudah difahami dan dipatuhi, ada disediakan.
  5. Tanaman/pokok dijaga rapi dan tiada pokok rosak/mati di sekitar kawasan.
  6. Kawasan padang (jika ada) bersih dan rumput tidak dibiarkan panjang.
  7. Tong/bakul sampah yang disediakan bersesuaian dan mencukupi.
  8. Kawasan/tong pengumpulan sampah bersih, tidak berbau dan diuruskan dengan baik.
  9. Cat bangunan berada dalam keadaan baik dan bersih


5.3 Sudut / Pondok Pengawal

  1. Tempat pengawal berada dalam keadaan baik dan bersih.
  2. Perkhidmatan yang diberi mempamerkan suasana mesra pelanggan (sopan, mesra dan sedia membantu).


5.4 Papan Tanda Jabatan/PapanTanda Arah/Petunjuk.

  1. Diletakkan di lokasi penting seperti bilik admin, bilik ketua jabatan, tandas, pintu keluar dan bilik mesyuarat.
  2. Berada dalam keadaan baik, tidak berdebu dan sentiasa bersih.
  3. Saiz yang sesuai dan senang difahami.
  4. Mudah dilihat oleh orang ramai dan kedudukannya strategik.
  5. Berkonsepkan imej korporat Jabatan.

5.5 Media/Bahan Pameran

  1. Bahan media atau bahan pameran yang dipamerkan di papan notis atau papan kenyataan di seluruh jabatan/unit perlu berada dalam keadaan baik, tidak berdebu, bersih dan perlu sentiasa dikemaskini mengikut keadaan semasa.
  2. Penampilan media/bahan pameran yang dipamerkan perlu berkualiti, berimej korporat, kemas dan teratur.
  3. Penghasilan bahan pameran yang kreatif adalah digalakkan supaya dapat menarik perhatian pelanggan.

5.6 Stor/Tempat Penyimpanan

Merujuk kepada Pekeliling Perkhidmatan Bil.5 Tahun 2007:

  1. Pintu stor hendaklah mempunyai perkara-perkara seperti berikut :
    • Pelan lantai stor yang mudah dilihat dengan jelas dan difahami
    • Borang permohonan stok
    • Tanda amaran DILARANG MASUK dipamerkan dengan jelas
    • Jadual waktu pengeluaran - dipamerkan di luar stor
  2. Stor sentiasa dalam keadaan bersih, tidak berdebu dan tersusun kemas.
  3. Terdapat tanda/label/abjad bersesuaian bagi tiap-tiap bahan/komponen barangan (mengikut Tatacara Pengurusan Stor).
  4. Sistem rekod inventori disediakan adalah jelas dan teratur untuk memudahkan barang tersebut diambil/dicapai/dicari.
  5. Tidak terdapat sampah/sisa/bahan yang tidak diperlukan, berada di dalam stor.
  6. Peralatan sokongan pengurusan stor dalam keadaan baik dan berfungsi (contoh: tangga dan troli).
  7. Daya kreativiti boleh digunakan (tertakluk kepada peraturan dan garis panduan) dalam pengurusan, penjagaan dan penyelenggaraan stor tetapi mengekalkan unsur korporat.
  8. Tanda arah, petunjuk dan peringatan perlu diletakkan di tempat yang strategik serta mudah dilihat oleh orang ramai.
  9. Semua barang/bahan dilabelkan dengan jelas dan kemas.
  10. Etika penggunaan dan peraturan pengambilan barang dari stor perlu ada, dipatuhi dan dipaparkan kepada warga kerja.
  11. Barang-barang disusun dengan teratur supaya tidak menghalang kerja-kerja pemunggahan dan laluan kakitangan stor.
  12. Barang-barang disusun mengikut pengeluaran secara Luput Dulu Keluar Dulu/First Expiry First Out (LDKD/FEFO) bagi barang yang mempunyai tarikh luput. Manakala bagi barang yang tiada tarikh luput atau barang-barang dengan tarikh luput yang sama aturan Masuk Dulu Keluar Dulu/First In First Out (MDKD/FIFO) digunakan.
  13. Penggunaan ruang stor hendaklah mengikut jenis dan ruang yang ada.
  14. Setiap kumpulan barang ditanda menggunakan abjad-abjad atau nombor atau kedua-duanya sekali.
  15. Setiap para melintang diberikan satu huruf dan setiap jalur kotak diberikan satu nombor (contoh: botol liquid paper terletak di Seksyen B, rak Nombor 2, para B dan kotak nombor 2. Oleh itu, lokasi botol liquid paper ialah di B-2B2).
  16. Stok yang asalnya berada di dalam bekas, kotak, tin, peti dan sebagainya hendaklah kekal penyimpanannya dan hendaklah dilabel untuk mudah dilihat.
  17. Setiap bekas hendaklah mengandungi satu jenis stok barang yang sama.
  18. Bagi barang-barang yang tercerai hendaklah diletakkan di dalam bekas yang berukuran bersesuaian dan tidak boleh dibungkus tetapi hendaklah disusun dengan kemas.
  19. Pastikan bahan-bahan yang rosak tidak bercampur dengan bahan yang masih boleh digunakan.
  20. Barang-barang berharga dan menarik hendaklah disimpan di tempat yang selamat dan dikawal oleh pegawai yang bertanggungjawab.
  21. Pengeluaran barang dibuat sendiri oleh pegawai-pegawai yang diberi kuasa (pemesan/pegawai stor) dengan menggunakan borang Kew.PS-10 (stor utama) atau Kew.PS-11 (stor unit/bahagian).
  22. Kad petak (bin card) mestilah berada bersama-sama dengan barang.
  23. Penanda aras minima disediakan bagi semua barang di dalam stor.
  24. Sistem pencegahan kebakaran disediakan (contoh: System Water Sprinkler dan Hose Reel).
  25. Pencahayaan yang mencukupi.
  26. Tanda amaran seperti DILARANG MEROKOK dan MUDAH TERBAKAR dipamerkan dengan jelas.
  27. Tangga dan troli hendaklah diletakkan di tempat mudah dicapai dan berparkir.



Teruskan membaca mengenai EKSA:

Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan Eksa KPM Bahagian 1



Sumber:
Buku Garis Panduan EKSA KPM versi 2.0 [ klik di sini ]
Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan EKSA KPM [ klik di sini ]
Panduan Pelaksanaan EKSA (MAMPU) [ klik di sini ]

Khamis, 27 April 2017

Petua Menjadi Cantik (amalan harian)

1. Amalkan bangun pagi dan mandi sebelum masuk Azan Subuh.

2. Sebaik bangun tidur, sebelum menggosok gigi, minumlah 1 gelas air putih bersuhu bilik. Kulum air tegukan pertama di dalam mulut untuk seketika dan bacakan dalam hati Selawat Nabi 3 x, barulah disusuli dengan menghabiskan segelas air tersebut

3.Sewaktu membasuh muka di awal pagi atau setiap kali membasuh muka,tadah air ditapak tangan sambil bacakan Selawat Nabi 3x, hembuskan pada air dan usapkan air tersebut ke wajah bermula dari dagu menaik ke atas hingga ke dahi, ulang usapan ini sebanyak 3 x. Jangan basuh muka bermula dari dahi turun ke dagu kerana ini menyebabkan muka cepat berkedut.

4. Selepas solat Subuh, bacalah Surah Yusuf, kemudian teguk sebanyak 3 kali sahaja air suam, InsyaAllah ia membuatkan wajah awet muda dari usia sebenar.

5. Selepas solat Isya', amalkan baca Al-Fatihah 1 x, Ayatul Qursi 1 x dan surah Al-Waqiah dari ayat 35 hingga 38 sebanyak 7 x, ditiupkan pada segelas air dan niatkan

"Ya Allah perindahkanlah tubuh dan rohku dan perbaikilah hubungan ku dengan sesama manusia"

6. Surah Al-Waqiah ayat 35-38 juga elok dibaca di dalam hati sebanyak 3 x sebelum jirusan pertama air ke badan sewaktu mandi

7. Jangan makan bersulam air, sebaiknya minum air kosong 1 gelas 30 minit sebelum makan, dan 30 minit selepas makan

8. Amalkan membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah SWT

9. Perbanyakkan Selawat Nabi, sentiasa sedekah senyuman, perbanyakkan solat Tahajud

Amalkan hari-hari....in sha Allah kelihatan 'cantik'.


#copypaste

Rabu, 26 April 2017

Kuliah K1S2 Semester 2 Sesi 2016/2017



Kuliah K1S2 ada 135 orang pelajar Modul 2. Seronok ajar kuliah ni sebab ada student kelas tutorial semester ni dan student kelas tutorial semester lepas.

Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan Eksa KPM Bahagian 1

MAMPU telah mengambil inisiatif untuk menambahbaik pelaksanaan Amalan 5S yang kini dijenamakan semula kepada Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA). Langkah ini selaras dengan usaha memperkukuhkan budaya organisasi berprestasi tinggi dan inovatif dalam kalangan agensi–agensi sektor awam melalui penyediaan persekitaran, budaya kerja serta nilai yang menjadi amalan seluruh warga agensi sektor awam.

Perancangan Kerja EKSA terdiri daripada empat peringkat iaitu (1) Persediaan (2) Pelaksanaan 5S (3) Penilaian (4) Penambahbaikkan Berterusan. Berdasarkan Buku Panduan EKSA KPM Standard Penyeragaman EKSA terbahagi kepada beberapa kompenan:

1.0 Keperluan Sudut EKSA
2.0 Ruang tempat kerja/ pejabat
3.0 Ruang Umum
4.0 Keselamatan Persekitaran
5.0 Kawasan Persekiran


Secara khususnya, penjenamaan semula ini dilaksanakan bertujuan untuk membolehkan agensi kerajaan:

  1. memperluas pelaksanaan di agensi-agensi Kerajaan bagi mewujudkan persekitaran yang kondusif;
  2. meningkatkan imej korporat;
  3. menyemarakkan aktiviti kreativiti dan inovasi selaras dengan tuntutan pihak berkepentingan;
  4. menggalakkan aktiviti ke arah mewujudkan persekitaran hijau melalui pembudayaan Amalan Hijau; 
  5. memastikan elemen pengauditan memenuhi keperluan kepelbagaian agensi Kerajaan.


1.1 Sudut EKSA


  1. Keperluan Sudut EKSA (GAMBAR 1)
    • secara fizikal (seperti dinding/papan kenyataan)ATAU secara maya.
  2. Tarikh kemaskini ditandatangani oleh ketua zon
  3. Bagi sub-zon yang berminat mengadakan sudut khas; namakan sebagai Sudut Informasi EKSA.

2.0 Ruang Tempat Kerja / Pejabat


2.1 Peralatan Pejabat
  1. Alat tulis disusun dengan kemas dan selamat di atas meja/tray dalam laci.
  2. Peralatan pejabat sentiasa berkeadaan baik, bersih dan sentiasa boleh digunakan dengan selamat.
  3. Semua barang yang disimpan dalam ruang tertentu/laci bertanda atau berlabel.
  4. Tatacara penggunaan peralatan dipamerkan dengan jelas dan mudah difahami.
  5. Arahan/Notis bagi memastikan peralatan disusun kemas dan dipamerkan di tempat bersesuaian.

2.2 Susun Atur Peralatan Pejabat
  1. Semua perabot dan peralatan pejabat tersusun kemas, berkeadaan baik serta tidak mengancam keselamatan dan kesihatan pekerja.
  2. Kreativiti menyusun perabot dan peralatan adalah digalakkan supaya dapat mewujudkan suasana yang lebih selesa, ceria dan berimej korporat.
  3. Teknik susunan peralatan boleh memendekkan masa memproses sesuatu kerja.

2.3 Hiasan Dalaman
  1. Hiasan yang bersesuaian dengan imej jabatan, mudah, jimat untuk diselenggarakan serta kedudukannya tidak mengancam keselamatan dan kesihatan pekerja.
  2. Maklumat korporat boleh dipamerkan pada tempat bersesuaian tetapi tidak keterlaluan dari segi kuantiti dan sentiasa dikemaskini (contoh: Carta Organisasi, Piagam Pelanggan, Dasar Kualiti dan sebagainya).
  3. Dinding yang kotor akibat kesan tampalan dibersihkan sebaiknya.
  4. Penggunaan hiasan pokok bunga plastik dan pokok bunga hidup TIDAK digalakkan. Jika digunakan, penyelenggaraan diperlukan bagi mengelak habuk terperangkap dan kerosakan pada karpet serta kuantiti hiasan yang digunakan tidak keterlaluan.
  5. Hiasan seperti lanskap berkonsepkan water features dan akuarium dalam ruang pejabat TIDAK digalakkan. Jika masih digunakan, penyelenggaraan diperlukan bagi memastikan ia berfungsi.
  6. Pastikan semua hiasan yang dibuat tidak berdebu, tidak kotor dan sentiasa berada dalam keadaan baik supaya tidak mencacatkan pemandangan
  7. Susunan hiasan sentiasa kemas, tersusun, menyenangkan pergerakan, dan tidak mengancam keselamatan pekerja.
2.4 Tanda Arah/Petunjuk/Peringatan
  1. Tanda peringatan yang sesuai diletakkan pada peralatan yang berisiko seperti AWAS pada plug yang terdedah dan SILA PADAM LAMPU SELEPAS DIGUNAKAN pada plug lampu yang berkenaan.
  2. Tanda nama pegawai perlu seragam dan diletakkan pada setiap partition dan bilik pegawai.
  3. Tanda arah, petunjuk dan peringatan perlu diletakkan di tempat yang strategik serta mudah dilihat oleh orang ramai.
2.5 Ruang Kerja Terperingkat
  1. Ruang kerja terperingkat ini merangkumi Bilik Server, Bilik Fail dan Kawasan Kerja Larangan.
  2. Kawasan bilik ini perlu sentiasa kemas, tersusun, bersih, tidak berdebu dan selesa.
  3. Sistem pengurusan ruang kerja terperingkat perlu diamalkan dengan memenuhi ciri-ciri keselamatan pengguna (tatacara yang ditetapkan dalam peraturan keselamatan).
  4. Pegawai yang bertanggungjawab (pemilik/ownership/Person-in- Charge) perlu dilantik bagi menguruskan kebersihan bilik. Nama pegawai dan nombor telepon untuk dihubungi hendaklah dipamerkan pada pintu masuk bilik berkenaan.

2.6 Ruang Kaunter
  1. Persekitaran kaunter sentiasa dilap supaya tidak berdebu, bersih dan disusun supaya kelihatan kemas.
  2. Kaunter utama mempunyai sistem maklumbalas pelanggan, direktori pelanggan, borang/brosur berkaitan dan bahan bacaan untuk pelanggan.
  3. Tanda arah, petunjuk dan peringatan perlu diletakkan di tempat yang strategik serta mudah dilihat oleh orang ramai.
  4. Peralatan pejabat dan kemudahan yang disediakan perlu sentiasa berkeadaan baik dan boleh digunakan dengan selamat.
2.7 Lantai
  1. Pastikan tong sampah disediakan, lantai selamat dan tidak licin, tiada kekotoran atau sampah-sarap serta tidak berlubang/pecah atau rosak.
  2. Program pemantauan bagi memastikan jadual pembersihan dipatuhi.
  3. Inisiatif/tindakan proaktif pembaikan sekiranya berlaku kerosakan direncanakan dengan segera, jika ada.

2.8 Dinding/Partition Pegawai/Bilik Pegawai
  1. Dinding bersih dari kekotoran dan dalam keadaan baik.
  2. Hiasan yang disediakan adalah bersesuaian dan mempamerkan imej korporat.
  3. Tanda nama dan jawatan perlu dipamerkan di ruang tempat kerja masing-masing termasuk bilik pegawai.
  4. Segala dokumen yang dipamerkan hendaklah tersusun kemas dan teratur.
  5. Satu sudut mini di partition atau bilik pegawai dibenarkan untuk hiasan peribadi (tidak melebihi 5 items).
  6. Ruangan pantri di partition atau bilik pegawai TIDAK dibenarkan.
  7. Status pergerakan pegawai (sekiranya perlu) dipamerkan di hadapan di partition atau bilik pegawai.
  8. Senarai aset alih kerajaan (Kew-PA 7) dipaparkan di bahagian dalam partition atau bilik pegawai.
2.9 Siling
  1. Siling berada dalam keadaan yang bersih dan baik.
  2. Label dan penunjuk arah yang bersesuaian disediakan.
  3. Sekiranya berlaku kerosakan, inisiatif/tindakan proaktif untuk pembaikan segera perlu diambil.
2.10 Lampu dan soket
  1. Pelan lampu/suis dipamerkan dengan jelas dan mudah difahami.
  2. Semua lampu perlu bersih, berfungsi dengan baik.
  3. Semua soket elektrik perlu berfungsi dengan baik.
  4. Sekiranya berlaku kerosakan, inisiatif/tindakan proaktif untuk pembaikan segera perlu diambil.
2.11 Meja
  1. Di bahagian atas meja :
    • Satu (1) tray surat (jika ada) dan dilabelkan.
    • Satu (1) sudut mini dengan 5 barangan peribadi dibenarkan untuk tapak hiasan (optional).
    • Telefon dan buku direktori (optional).
    • Fail-fail aktif/diari/organizer dan peralatan hendaklah disusun dengan kemas dan teratur pada setiap masa.
    • Fail disusun mengikut nombor siri/indeks yang ditetapkan.
    • Rubber stamp yang aktif dilabelkan dan disenaraikan (tidak termasuk self-ink rubber stamp).
  1. Di bahagian bawah/tepi meja
    • Sediakan tempat khas yang bertanda bagi bakul sampah.
    • Wayar/kabel (untuk ICT dan elektrik) perlu dikemaskan dengan menggunakan bahan-bahan yang sesuai seperti black tape/cable casing.
    • Kotak kitar semula boleh diwujudkan dan digunakan secara gunasama.
2.12 Laci (Meja/Almari)
  1. Susunan laci meja adalah seragam dan dilabelkan dengan kemas.
  2. Sekiranya pegawai dibekalkan dengan meja jenis 3 laci, penggunaan ruang laci boleh seperti berikut:
    • Laci paling atas dilabelkan ALAT TULIS dan dikhaskan penggunaannya kepada alat-alat tulis dan disusun kemas mengikut kreativiti pegawai.
    • Laci tengah dilabelkan DOKUMEN dan diguna bagi menempatkan dokumen-dokumen rasmi seperti diari, planner dan buku catatan.
    • Laci bawah dilabelkan PERIBADI dan diguna bagi menempatkan alatan/barang peribadi seperti beg tangan, dompet, telefon bimbit dan lain-lain.
  3. Sekiranya pegawai dibekalkan dengan meja jenis 2 laci, penggunaan ruang laci boleh seperti berikut:
    • Laci paling atas dilabelkan ALAT TULIS dan dikhaskan penggunaannya kepada alat-alat tulis dan disusun kemas mengikut kreativiti pegawai.
    • Laci kedua dilabelkan PERIBADI dan diguna bagi menempatkan alatan/barang peribadi seperti beg tangan, dompet, telefon bimbitdan lain-lain.
  4. Perkara di atas tidak diguna pakai untuk keadaan seperti berikut:
    • Bilangan laci meja kurang dari 2 atau lebih dari 3, maka keutamaan penyimpanan ialah kepada peralatan kegunaan harian pejabat seperti alat tulis (dilabel sebagai ALAT TULIS), buku catatan dan dokumen rasmi (dilabel sebagai DOKUMEN).
  5. Meja gunasama di bilik tertentu seperti bilik pemandu, atas faktor keselamatan dibenarkan untuk menggunakan laci bagi menyimpan barang peribadi dan semua laci yang ada pada meja tersebut perlu dilabelkan sebagai PERIBADI.
  6. Pegawai hendaklah patuh kepada laci yang telah dilabel iaitu barang yang berkaitan dengan urusan rasmi dan barang peribadi tidak boleh bercampur.
  7. Almari pegawai mestilah dipastikan sentiasa berada di dalam keadaan kemas, tersusun dan bersih.
  8. Barang-barang peribadi seperti beg tangan, payung perlu diletakkan di dalam laci/almari ruangan peribadi atau tempat yang bersesuaian dan disusun kemas.

2.13 Kerusi
  1. Kerusi tetamu dan kerusi kerja hendaklah tersusun rapi ketika tidak digunakan.
  2. Kot/selendang boleh disangkut dengan kemas di belakang kerusi (jika almari tidak disediakan).
  3. Pastikan kerusi berada pada tahap selamat untuk diduduk, tidak bergoyang, selesa dan bersih.

2.14 Peti Sejuk
  1. Peti sejuk adalah berfungsi, bersih dan berada di dalam keadaan yang baik.
  2. Bagi peti sejuk domestik di pantri, item-item yang disimpan berada dalam keadaan bersih, disusun kemas dan tidak bercampur aduk. Pastikan tiada makanan yang telah LUPUT tarikh disimpan dalam peti sejuk
2.14 Komputer dan Pencetak
  1. Komputer serta peralatan IT yang berkaitan hendaklah sentiasa tidak berhabuk dan sedia untuk diguna.
  2. Komputer disusun mengikut kesesuaian pegawai dan mematuhi ciri- ciri keselamatan contohnya skrin monitor tidak dapat dilihat secara terus atau membelakangkan pintu masuk.
  3. Pastikan komputer ditutup sebelum pulang (shut down).
  4. Printer dan scanner haruslah tidak berhabuk dan boleh digunakan.
  5. Wallpaper yang digunakan mengandungi polisi dan objektif manakala screensaver memaparkan Logo EKSA KPM.
  6. Screensaver ini berfungsi selepas 10 minit komputer tidak digunakan.
2.15 Pelabelan dan Lot Parkir
  1. Setiap peralatan yang gunasama dan mudah alih sahaja (contohnya troli) disediakan lot parkir yang bersesuaian (tidak perlu menggunakan tape untuk tujuan penanda parkir peralatan kerana kesan tape akan merosakkan lantai/karpet );
  2. Pelabelan dan lot alatan haruslah seragam mengikut kesesuaian zon.

Teruskan membaca mengenai EKSA
Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan ESKA KPM Bahagian 2



Sumber:
Buku Garis Panduan EKSA KPM versi 2.0 [ klik di sini ]
Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan EKSA KPM [ klik di sini ]
Panduan Pelaksanaan EKSA (MAMPU) [ klik di sini ]