Sabtu, 29 April 2017

10 Kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil

Anda pengamal tegar Chia Seed? Anda ingin mencuba Chia Oil? Jadi mengapa anda terkandas SETAKAT ITU sahaja?? Tahukah anda terdapat pelbagai keajaiban daripada superfood biji chia dan minyaknya. Aryza Chia Seed kini memperkenalkan Aryza Chia Miracle Oil, revolusi terkini untuk kulit anda mengunakan khasiat semulajadi dan organik.


Berikut adalah 10 Keajaiban/kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil:


KEAJAIBAN 1

Aryza Chia Miracle Oil diformulasikan oleh minyak biji chia organik yang diimport terus daripada Mexico. Selain daripada minyak biji chia organik, Aryza Chia Miracle oil juga mengandungi gabungan minyak argan, minyak zaitun, minyak pudina (papermint) dan minyak bunga matahari. Semuanya adalah semulajadi dan tiada bahan kimia berbahaya. Formula ini diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia KKM NOT161202617K. Aryza Chia Miracle Oil dijamin halal dan mesra air wuduk.


KEAJAIBAN 2

Minyak chia dalam Aryza Chia Miracle Oil diiktiraf antara minyak yang memiliki antioksida tertinggi dalam kumpulan minyak essential yang lain. Antioksida meneutralkan radikal bebas dan melindungi kulit daripada kesan pencemaran alam sekitar. Kulit, kuku dan rambut amat memerlukan antioksida untuk sihat dan awet muda.


KEAJIBAN 3

Selain anti-oksida, Aryza Chia Miracle Oil diperkaya dengan antiradang seperti asid lemak Omega-3 dan Omega-6. Badan manusia tidak dapat menghasilkan Omega 3, maka sapuan Aryza Chia Miracle Oil amat penting sebagai pelindung kulit, kuku dan rambut serta mempercepatkan proses penyembuhan.

Selain itu, gabungan pelbagai jenis minyak dalam Aryza Chia Miracle oil menyebabkan ia mempunyai zat-zat penting yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan kulit, kuku dan rambut serta membaiki keradangan seperti zat zink, zat magnesium dan zat besi. Aryza Chia Miracle Oil juga mengandungi Vitamin E, Vitamin A, Vitamin C, Vitamin D dan protein.



Ketuat hilang kerana omega-3 adalah anti radang dan bersifat menyembuhkan. InsyaAllah.


KEAJIABAN 4

Minyak chia bersifat melembapkan kulit dan diiktiraf secara klinikal mengekalkan hidrasi kulit. Walaupun sejenis minyak, tetapi Aryza Chia Miracle Oil amat mudah diserap kulit berbanding minyak essential lain dan tidak akan menyumbatkan liang roma kulit.

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit berminyak, anda tidak perlu risau menggunakannya. Walau ia mudah diserap, ia tetap mengekalkan kelembapan kulit dalam jangka masa yang panjang.




KEAJIABAN 5

Aryza Chia Miracle Oil sesuai digunakan walaupun untuk bayi dan kanak-kanak. Chia Miracle Oil mempamerkan ciri-ciri anti-radang (anti-inflammatori) yang melegakan masalah kulit seperti jerawat, ekzema kronik, melecur, rosacea, kegatalan, kemerahan, kulit alahan, merawat luka-luka kecil, ruam panas dan banyak lagi. Sapuan harian pada kulit bayi akan menggurangkan jangkitan melalui kulit.


Minyak biji chia menggurangkan keradangan kulit kerana ia kaya dengan asid lemak Omega-3. Omega-3 melawan keradangan dengan membantu tubuh dalam menyerap vitamin. Omega-3 juga mengekalkan kelembapan dalam sel-sel kulit dengan meningkatkan kesihatan kulit. Zat zink yang terdapat dalam minyak chia bertindak sebagai antibiotik yang membunuh bakteria.


KEAJAIBAN 6

Aryza Chia Miracle Oil amat sesuai untuk kulit sensitif dan sangat halus. Ia sesuai digunakan oleh ibu mengandung dan warga emas. Sapuan pada kawasan bawah mata misalnya dapat menghilangkan lingkaran gelap, garis-garis halus dan mata sembab. Ia juga sesuai untuk kulit yang melecur.



Selain kulit sensitif, Aryza Chia Miracle Oil juga sesuai untuk disapu pada kulit kering, berminyak atau combination. Sapuan Chia Oil pada kulit kering akan melembapkan kulit. Jika disapu pada bibir dan tumit, ia akan menyembuhkan masalah bibir kering dan tumit pecah. Sapuan chia oil pada kulit berminyak akan mengawal penghasilan minyak oleh kelenjar minyak pada kulit. Maka kulit akan lebih sihat dan segar.


KEAJAIBAN 7

Aryza Chia Miracle Oil menyembuhkan masalah wajah seperti jeragat, jerawat, liang roma besar, lingkaran hitam bawah mata, parut, kulit kusam, sunburn ,rona kulit tidak sekata dan melicinkan garis-garis halus kerana ia mengandungi kandungan antioksida dan antiradang yang tinggi.



Selain itu sapuan Aryza Chia Miracle Oil mencegah kerosakkan kulit akibat daripada cahaya matahari (UV) serta melembapkan kulit. Secara tidak langsung ia meremajakan kulit dan menjadikan kulit sihat, segar, halus, anjal tanpa cacat cela.



Sapukan Aryza Chia Oil dua kali sehari pada keseluruhan wajah sebagai make up base, serum, krim malam dan krim mata. Jimat kan?


KEAJAIBAN 8

Gabungan antioksida dan antiradang dalam Aryza Chia Miracle Oil membantu mencegah kesan regangan pada ibu selepas bersalin samada di perut, pinggung, paha ataupun mana-mana bahagian badan. Kesan regangan yang sedia ada juga akan beransur hilang dan kulit bertambah anjal dengan sapuan Aryza Chia Miracle Oil.



KEAJAIBAN 9

Sapuan Aryza Chia Mircale Oil pada rambut menjadikan rambut sihat, bersinar, lebih terurus dan mudah didandan. Ia juga membaiki hujung rambut bercabang. Selain itu, ia melindungi rambut daripada kerosakkan akibat penggunaan ayat pengering rambut, curles dan pelurus rambut. Malah, minyak chia mengandungi zat magnesium. Zat ini diperlukan untuk mengelakkan keguguran rambut pra-matang.



KEAJAIBAN 10

Arya Chia Miracle Oil juga sesuai disapun pada kuku. Sapuan pada kuku akan merawat cagu, kuku dan kuku patah, hujung kuku pecah serta menjadikan kuku sihat dan bersinar. Sapuan Chia Oil pada kuku sebagai base coat sebelum mengecat kuku dapat mengelakkan kuku berubah warna.


Dimana anda boleh mendapatkan AYZA Chia Miracle Oil? Ingin menjadi agen dan stokis?


Whatapps +6019 6428422
atau dapatkan dari agen/stokis Aryza Chia Seed di seluruh Malaysia.






1001 Khasiat Minyak Chia

 Anda pengamal tegar Bijian Chia? Jadi mengapa anda terkandas SETAKAT ITU sahaja??
Tahukah anda terdapat pelbagai 1001 manfaat lain yang boleh di maksimumkan lagi oleh bijian SUPERFOOD ini. Salah satunya ialah minyak bijian chia.




Minyak yang berharga ini tinggi dengan pelbagai nutrisi penting seperti Asid Lemak yang sangat penting untuk kulit seperti Omega-3 dan Omega 6. Selain itu, minyak chia diiktiraf antara yang memiliki Antioksidan tertinggi dalam kumpulan minyak essential yang lain.

Minyak Chia bersifat melembapkan kulit, diiktiraf secara klinikal mengekalkan hidrasi kulit. Ia juga merupakan agen anti-inflammatori, menyebabkan minyak chia merupakan penawar terbaik bagi masalah kulit seperti kegatalan, kemerahan, kulit alahan, merawat luka-luka kecil dan masalah ekzema KRONIK.

Minyak chia juga sangat kurang berminyak dan amat mudah diserap kulit jika dibandingkan dengan minyak essential lain. Sekiranya anda mempunyai masalah kulit berminyak ,anda tidak perlu risau menggunakannya. Walaupun ia mudah diserap, Aryza Chia Miracle Oil dapat mengekalkan kelembapan kulit dalam jangka masa yang panjang.

Berasaskan bijian chia organik dari Mexico, minyak ini super selamat walau untuk seawal usia bayi hinggalah dewasa, walau kulit normal hingga super sensitif. Menyebabkan mengapa ia Wajib ADA disetiap rumah.


Antara permasalahan kulit Yang boleh dibantu seperti

  • Masalah kulit seperti ekzema, kegatalan, luka kecil, alahan kulit, kemerahan, melecur, kulat air , chicken-pox dsb
  • Masalah jerawat dan jeragat, mengecutkan dan menghapuskan jerawat serta Parut.
  • Sumber anti penuaan terbaik, garis garis halus kedut dan lebam bawah mata.
  • Sebagai pelembap, serum malam, alas makeup etc
  • Merawat CAGU kuku, kuku pecah, rambut bercabang, menggalakkan pertumbuhan kuku dan rambut sihat.



Aryza Chia Miracle Oil- Penawar Alternatif Wajib ada , TERKINI untuk Anda.


Julung kali di Malaysia, Aryza merupakan pengeluar pertama minyak berasaskan bijian organik chia. Formulasi Aryza Chia Miracle Oil telah mendapat kelulusan dari KKM kini berada dipasaran Malaysia.


Dimana Anda boleh mendapatkannya?
WHATSAPP +60189695320


STOKIS DAN AGEN DIPERLUKAN. JADI YANG PERTAMA DI MALAYSIA MENGEDARKAN MINYAK CHIA DI MALAYSIA.

Jumaat, 28 April 2017

Dokumen Perjalanan Terhad ke Sarawak/Sabah



Dokumen Perjalanan Terhad ke Sarawak/ Sabah  juga dikenali sebagai pasport biru. Kalau warganegara Malaysia yang berasal daripada semenanjung tapi berkerja di Sabah atau Sarawak amat digalakkan untuk buat passport biru ni. Kalau tak buat, nanti Abam Imigresen akan suruh buat.


1. Tujuan

Tujuan Dokumen ini dikeluarkan kepada warganegara Malaysia dari Semenanjung bagi tujuan perjalanan keluar/masuk dan tinggal sementara di Sabah dan Sarawak bagi tempoh melebihi 3 bulan.

2. Tempoh Sah laku

Lima (5) tahun dari tarikh dikeluarkan dan boleh dilanjutkan selama 5 tahun lagi

3. Syarat-Syarat Am

  1. Melengkapkan borang Pasport Malaysia (IM.42) yang boleh didapati di kaunter pejabat pasport atau dimuat turun melalui Laman Web Imigresen secara percuma. Borang hendaklah dimuat turun dan dicetak atas kertas A4 (depan dan belakang).
  2. Gambar berukuran 3.5 cm x 5 cm - dua (2) keping
  3. Dokumen Perjalanan Terhad yang sedia ada (jika berkaitan)
  4. MyKad/Kad Pengenalan Tentera/Kad Pengenalan Polis atau Kad Pengenalan Sementara (JPN.KPPK 09 atau 11) bagi pemohon berumur melebihi 12 tahun.
  5. Sijil Kelahiran bagi pemohon dibawah 12 tahun.
  6. Pemohon mesti hadir semasa permohonan dibuat.
* rasanya macam dulu saya bawa surat daripada Ketua Jabatan, bukti saya berkerja di Sarawak. Lupa dah. (^_^)



4. Bayaran - RM 5.00


Kalau orang-orang utara pun boleh boleh buat passport biru ni untuk pergi ke Thailand. Tak perlu guna passpart antarabangsa. Tapi syarat-syaratnya berbeza berbanding passport biru ke Sabah dan Sarawak.


Passport biru saya, hampir setahun tak digunakan, sebab saya dah dapat kembali berkhidmat di semenanjung. Alhamdulillah.

Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan EKSA KPM Bahagian 2

EKSA yang telah diperkenalkan mulai Januari 2014 adalah penjenamaan semula Amalan 5S Sektor Awam merupakan salah satu inisiatif ke arah peningkatan kualiti penyampaian perkhidmatan kerajaan. Langkah penjenamaan semula ini sesuai dan seiring dengan perubahan dan kehendak semasa yang sentiasa menekankan peningkatan prestasi dan daya saing organisasi di samping menyemarakkan lagi budaya kreatif dan inovatif dalam kalangan jabatan/agensi sektor awam.

Komponen utama dalam pelaksanaan EKSA adalah berteraskan Amalan 5S (Sisih, Susun, Sapu, Seragam dan Sentiasa Amal) dan ditambah baik dengan penambahan beberapa elemen-elemen baharu iaitu: Imej Korporat; Kreativiti dan Inovasi; Amalan Hijau; Persekitaran Kondusif; dan Kepelbagaian Agensi

Perancangan Kerja EKSA terdiri daripada empat peringkat iaitu (1) Persediaan (2) Pelaksanaan 5S (3) Penilaian (4) Penambahbaikkan Berterusan. Berdasarkan Buku Panduan EKSA KPM Standard Penyeragaman EKSA terbahagi kepada beberapa kompenan:

1.0 Keperluan Sudut EKSA
2.0 Ruang tempat kerja/ pejabat
3.0 Ruang Umum
4.0 Keselamatan Persekitaran
5.0 Kawasan Persekiran




3.0 Ruang Umum


3.1 Bilik Mesyuarat/Bilik Perbincangan

  1. Lantai bersih, tidak berdebu dan tiada kekotoran.
  2. Peralatan/kemudahan dalam keadaan sempurna dan boleh digunakan dengan baik.
  3. Peralatan/kemudahan sentiasa bersih, tidak berhabuk dan disusun kemas ketika tidak digunakan.
  4. Peralatan mempunyai sistem inventori dan penyelenggaraan.
  5. Maklumat berkaitan mesyuarat hendaklah dipamerkan di pintu masuk bilik mesyuarat. Contoh: Penggunaan papan tanda (slot in board).
  6. Hiasan berbentuk korporat boleh menaikkan suasana bilik dan memerlukan penyelenggaraan secara berkala (contoh: gambar, maklumat pencapaian Kementerian/Bahagian, penyataan kualiti/hala tuju, piagam pelanggan, program Kementerian/Bahagian dan lain-lain).
  7. White board (papan putih) hendaklah dibersihkan selepas mesyuarat selesai.
  8. Pastikan pemadam dan marker pen berwarna merah, biru dan hitam diletakkan di tempat yang disediakan.
  9. Jam dinding perlu diletak di tempat yang sesuai.
  10. Pastikan barang-barang elektronik seperti LCD Projektor, mikrofon dan power supply ditutup sebelum meninggalkan bilik mesyuarat.
  11. Hidangan makanan berat (contoh: makanan berkuah) di bilik mesyuarat/bilik bincang sebolehnya, hendaklah dielakkan.
  12. Pelan lantai dipamerkan dengan jelas.
  13. Etika penggunaan bilik mesyuarat perlu disediakan dan diletakkan di lokasi yang bersesuaian.
  14. Pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) perlulah dilantik bagi menguruskan kebersihan bilik mesyuarat/bilik bincang (nama pegawai dan nombor untuk dihubungi)


3.2 Bilik Latihan

Bilik Latihan yang merangkumi Auditorium dan semua Bilik Seminar

  1. Lantai bersih, tidak berdebu dan tiada kekotoran.
  2. Hiasan berbentuk korporat dan ada penyelenggaraan yang berkala (contoh: gambar, maklumat mengenai pencapaian Jabatan/Bahagian, penyataan kualiti/hala tuju, piagam pelanggan dan lain-lain).
  3. Peralatan/kemudahan bersih, tidak berhabuk, berada dalam keadaan sempurna dan boleh digunakan dengan baik.
  4. Peralatan mempunyai sistem inventori dan penyelenggaraan yang baik.
  5. Kemudahan tanda arah/keterangan petunjuk yang disediakan mencukupi, informatif dan efektif.
  6. Pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) perlulah dilantik bagi menguruskan kebersihan bilik latihan (nama pegawai dan nombor untuk dihubungi).


Surau/Bilik Solat

  1. Semua peralatan/kemudahan (contoh: kemudahan tempat berwuduk) perlu berada dalam keadaan sempurna dan bolehmdigunakan dengan baik.
  2. Lantai tidak berdebu, tidak basah dan sentiasa bersih untuk keselesaan ramai.
  3. Telekung, kain pelekat dan sejadah hendaklah disusun, dilipat atau digantung dengan kemas.
  4. Pintu masuk hendaklah dilabelkan dengan perkataan Surau/Bilik Solat.
  5. Almari/kabinet/rak/penyidai adalah dibenarkan mengikut keperluan.
  6. Buku-buku bacaan agama hendaklah disusun kemas di dalam almari/kabinet/rak yang disediakan.
  7. Penanda arah kiblat hendaklah ditandakan di siling surau/bilik solat dengan jelas.
  8. Selipar/kasut hendaklah tersusun rapi.
  9. Jadual waktu solat dipamerkan di ruang yang disediakan.
  10. Cermin muka disediakan untuk kemudahan orang ramai.
  11. Penggunaan pewangi (air freshener) digalakkan untuk mendapatkan suasana yang sentiasa segar.
  12. Jam dinding disediakan untuk panduan.
  13. Tidur di dalam surau/bilik solat adalah tidak dibenarkan. Tanda amaran larangan dipaparkan di dalam bilik tersebut.
  14. Sekiranya ada kemudahan/peralatan di dalam surau/bilik solat, sistem inventori dan penyelenggaraan perlu dibuat.
  15. Pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) perlulah dilantik bagi menguruskan kebersihan surau/bilik solat (nama pegawai dan nombor telefon).


3.3 Pantri

  1. Lantai sentiasa bersih, kering dan tidak berbau.
  2. Pantri hendaklah sentiasa bersih, kemas, tersusun dan bebas daripada sebarang serangga, makhluk perosak, kekotoran dan bau yang tidak menyenangkan.
  3. Penggunaan pewangi udara digalakkan bagi menghindarkan bau yang tidak menyenangkan.
  4. Tong sampah disediakan dan ditutup supaya tidak berbau.
  5. Semua peralatan/perabot dan perkakas disusun kemas dan teratur setelah digunakan.
  6. Kabinet/rak dilabelkan dengan nama perkakas di luar pintu dengan seragam (mengikut kesesuaian).
  7. Pinggan mangkuk/cawan/gelas tidak diletakkan di atas meja dan sinki selepas digunakan.
  8. Pinggan/mangkuk yang masih basah hendaklah dilap dan disusun dengan teratur di dalam kabinet/rak.
  9. Kain lap yang kotor dicuci dan disangkut kemas.
  10. Sinki mesti dalam keadaan bersih, tidak tersumbat dan tiada sisa makanan.
  11. Bahan makanan seperti milo, nescafe, gula, susu, teh dan sebagainya hendaklah diletakkan dalam bekas bertutup (contoh: dimasukkan dalam bekas makanan) dan dilabelkan (mengikut kesesuaian)
  12. Pastikan lampu dan pintu ditutup setelah digunakan.
  13. Satu sudut informasi disediakan untuk mempamerkan jadual tugasan, peraturan, pemakluman ataupun apa-apa arahan yang berkaitan.
  14. Pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) perlulah dilantik bagi menguruskan kebersihan pantri (nama pegawai dan nombor untuk dihubungi)


3.4 Tandas

  1. Permukaan lantai sentiasa bersih dan kering.
  2. Peralatan/kelengkapan yang perlu ada secukupnya dalam tandas:
    • Bekas sampah
    • Sanitary bin (untuk bilik air wanita)
    • Pewangi
    • Cecair pencuci
    • Kertas tisu
  3. Permukaan dinding keseluruhannya bersih termasuk dinding tiles dan pintu utama.
  4. Siling di dalam keadaan yang sempurna, tiada kebocoran dan tidak bersawang.
  5. Semua lampu berfungsi dengan baik.
  6. Pintu-pintu tandas berfungsi dengan sempurna, bersih, lengkap dengan penyangkut pakaian.
  7. Mangkuk tandas berkeadaan sempurna dan boleh digunakan dengan selamat.
  8. Mangkuk tandas bersih dan lengkap dengan pelapik serta flushing system berfungsi dengan sempurna.
  9. Urinal bowl berkeadaan bersih dan flushing system berfungsi dengan sempurna.
  10. Sinki berkeadaan bersih, tidak tersumbat dan paip air berfungsi dengan sempurna.
  11. Meja sinki dan cermin muka berkeadaan bersih dan kering.
  12. Bekas sabun (soap dispenser) berfungsi dengan sempurna dan sentiasa ada sabun
  13. Kreativiti untuk menceriakan tandas adalah digalakkan.
  14. Persekitaran tandas tidak mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.
  15. Sistem pengudaraan dalam tandas berada dalam keadaan yang baik.
  16. Jika tempat mengambil wuduk turut disediakan, pastikan ianya sentiasa bersih dan semua paip air berfungsi dengan baik.
  17. Tandas Orang Kurang Upaya (OKU) berada dalam keadaan yang bersih, baik dan berfungsi sepenuhnya.
  18. Senarai semak kerja-kerja penyelenggaraan pembersihan dipaparkan pada pintu bilik air.
  19. Tandatangan pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) bagi pengesahan kerja pembersihan yang telah dilaksanakan, perlu dibuat setiap hari.
  20. Pegawai bertanggungjawab (pemilik/ownership) perlulah dilantik bagi menguruskan kebersihan tandas (nama pegawai dan nombor untuk dihubungi).


3.5 Kaunter Khidmat Pelanggan/Ruang Menunggu

  1. Kaunter khidmat pelanggan sentiasa bersih, kemas dan tersusun.
  2. Tempat duduk disediakan di ruang menunggu untuk kemudahan pelanggan/tetamu.
  3. Peralatan/kemudahan/perabot di ruang menunggu disusun dengan teratur dan berada dalam keadaan baik.
  4. Ruang menunggu tetamu perlu sentiasa bersih, kemas dan ceria.
  5. Kemudahan tanda arah/petunjuk dipamerkan dengan jelas di kawasan yang mudah dilihat.
  6. Tong sampah yang bersesuaian dan mencukupi disediakan.
  7. Kaunter utama perlu menyediakan perkara berikut:
    • Sistem/borang maklumbalas pelanggan
    • Direktori Pegawai
    • Borang-borang/brosur berkaitan
    • Bahan bacaan untuk pelanggan
  8. Usaha-usaha delighting the customer seperti mewujudkan persekitaran yang kondusif dan kemudahan sokongan ada dilaksanakan.
  9. Perkhidmatan yang diberi mempamerkan suasana mesra pelanggan.


3.6 Lobi Utama/Ruang hadapan

  1. Persekitaran lobi utama/ruang hadapan sentiasa bersih, kemas dan ceria.
  2. Semua peralatan di lobi utama sentiasa disusun kemas dan berkeadaan baik.
  3. Laluan umum bersih dan tidak dihalang dengan sebarang halangan seperti barang/peralatan yang boleh mengganggu ruang laluan.
  4. Maklumat seperti pelan strategik/visi/misi/piagam pelanggan dan maklumat korporat lain sentiasa perlu dikemaskini dan dipaparkan di tempat yang mudah dilihat.
  5. Beberapa perkara berikut disediakan di lobi utama:
    • Buku Kedatangan Pelawat
    • Direktori pegawai
    • Sudut Informasi untuk pelanggan
    • Perhiasan yang bersesuaian dengan imej korporat


3.7 Laluan Utama/Laluan Awam

Kawasan laluan utama/laluan awam hendaklah sentiasa berada dalam
keadaan berikut:

  1. Lantai sentiasa berkeadaan baik, bersih dan tiada sisa buangan yang diletak di sepanjang laluan.
  2. Hiasan seperti pokok bunga yang berada di sepanjang laluan (jikaada) disusun dengan kemas, bersih dan teratur supaya tidak menghalang laluan.
  3. Peralatan yang diletak di laluan utama/umum hendaklah disusun dengan baik supaya tidak mengganggu laluan perjalanan.
  4. Papan notis yang diletakkan di sepanjang laluan hendaklah sentiasa diselenggara dan dikemaskini maklumatnya.

4.0 Keselamatan Persekitaran


Langkah-langkah keselamatan berikut perlu diambil bagi menjamin suasana kerja yang selamat:

  1. Laluan utama tidak dihalang dengan barang-barang atau peralatan yang tidak diperlukan (contoh: pasu bunga, fire extinguisher, kotak-kotak dan sebagainya).
  2. Pintu rintangan api dan pintu kecemasan hendaklah sentiasa ditutup dan tidak dihalang.
  3. Pendawaian elektrik/telefon/kabel komputer dalam keadaan kemas, teratur dan tidak berserabut.
  4. Pendawaian tambahan boleh dibuat setelah mendapat kebenaran.
  5. Tiada aktiviti memasak dilakukan di mana-mana ruang.
  6. Tanda-tanda amaran keselamatan yang dipamerkan hendaklah jelas (contoh: DILARANG MEROKOK, tanda KELUAR dan AWAS).
  7. Tangga laluan kecemasan tidak dihalang (contoh: barang-barang pra pelupusan).
  8. Aktiviti merokok tidak dibenarkan di persekitaran luaran dan dalaman pejabat (contoh: pantri, kafeteria, stor, bilik fail, bilik air, ruang tangga, ruang awam dan sebagainya).
  9. Alat pemadam api mestilah berfungsi, mempunyai jadual penyelenggaraan, berkeadaan bersih dan diletakkan di tempat yang sesuai dan mudah dicapai.
  10. Alat pemadam api yang memenuhi kriteria berikut:
    • Mempunyai sijil yang masih berkuatkuasa dari pihak Bomba.
    • Prosedur operasi hendaklah diletakkan bersebelahan alat pemadam api.
    • Digantung pada bracket yang dipasang di dinding.


5.0 Kawasan Persekitaran


5.1 Tempat Meletak Kenderaan

  1. Tempat meletak kenderaan yang sesuai untuk pekerja dan pelawat.
  2. Tanda/Garisan antara lot-lot dan tunjuk arah laluan pelawat disediakan dengan jelas.
  3. Kawasan persekitaran dalam keadaan baik dan bersih.
  4. Kemudahan parkir untuk OKU disediakan.


5.2 Kawasan Persekitaran

  1. Lampu jalan berfungsi dan berkeadaan baik.
  2. Jalan di kawasan persekitaran pejabat berkeadaan baik dan tidak berlubang/rosak.
  3. Taman permainan dan peralatan di taman permainan dalam keadaan baik dan selamat untuk digunakan.
  4. Sistem kawalan laluan keluar masuk yang mudah difahami dan dipatuhi, ada disediakan.
  5. Tanaman/pokok dijaga rapi dan tiada pokok rosak/mati di sekitar kawasan.
  6. Kawasan padang (jika ada) bersih dan rumput tidak dibiarkan panjang.
  7. Tong/bakul sampah yang disediakan bersesuaian dan mencukupi.
  8. Kawasan/tong pengumpulan sampah bersih, tidak berbau dan diuruskan dengan baik.
  9. Cat bangunan berada dalam keadaan baik dan bersih


5.3 Sudut / Pondok Pengawal

  1. Tempat pengawal berada dalam keadaan baik dan bersih.
  2. Perkhidmatan yang diberi mempamerkan suasana mesra pelanggan (sopan, mesra dan sedia membantu).


5.4 Papan Tanda Jabatan/PapanTanda Arah/Petunjuk.

  1. Diletakkan di lokasi penting seperti bilik admin, bilik ketua jabatan, tandas, pintu keluar dan bilik mesyuarat.
  2. Berada dalam keadaan baik, tidak berdebu dan sentiasa bersih.
  3. Saiz yang sesuai dan senang difahami.
  4. Mudah dilihat oleh orang ramai dan kedudukannya strategik.
  5. Berkonsepkan imej korporat Jabatan.

5.5 Media/Bahan Pameran

  1. Bahan media atau bahan pameran yang dipamerkan di papan notis atau papan kenyataan di seluruh jabatan/unit perlu berada dalam keadaan baik, tidak berdebu, bersih dan perlu sentiasa dikemaskini mengikut keadaan semasa.
  2. Penampilan media/bahan pameran yang dipamerkan perlu berkualiti, berimej korporat, kemas dan teratur.
  3. Penghasilan bahan pameran yang kreatif adalah digalakkan supaya dapat menarik perhatian pelanggan.

5.6 Stor/Tempat Penyimpanan

Merujuk kepada Pekeliling Perkhidmatan Bil.5 Tahun 2007:

  1. Pintu stor hendaklah mempunyai perkara-perkara seperti berikut :
    • Pelan lantai stor yang mudah dilihat dengan jelas dan difahami
    • Borang permohonan stok
    • Tanda amaran DILARANG MASUK dipamerkan dengan jelas
    • Jadual waktu pengeluaran - dipamerkan di luar stor
  2. Stor sentiasa dalam keadaan bersih, tidak berdebu dan tersusun kemas.
  3. Terdapat tanda/label/abjad bersesuaian bagi tiap-tiap bahan/komponen barangan (mengikut Tatacara Pengurusan Stor).
  4. Sistem rekod inventori disediakan adalah jelas dan teratur untuk memudahkan barang tersebut diambil/dicapai/dicari.
  5. Tidak terdapat sampah/sisa/bahan yang tidak diperlukan, berada di dalam stor.
  6. Peralatan sokongan pengurusan stor dalam keadaan baik dan berfungsi (contoh: tangga dan troli).
  7. Daya kreativiti boleh digunakan (tertakluk kepada peraturan dan garis panduan) dalam pengurusan, penjagaan dan penyelenggaraan stor tetapi mengekalkan unsur korporat.
  8. Tanda arah, petunjuk dan peringatan perlu diletakkan di tempat yang strategik serta mudah dilihat oleh orang ramai.
  9. Semua barang/bahan dilabelkan dengan jelas dan kemas.
  10. Etika penggunaan dan peraturan pengambilan barang dari stor perlu ada, dipatuhi dan dipaparkan kepada warga kerja.
  11. Barang-barang disusun dengan teratur supaya tidak menghalang kerja-kerja pemunggahan dan laluan kakitangan stor.
  12. Barang-barang disusun mengikut pengeluaran secara Luput Dulu Keluar Dulu/First Expiry First Out (LDKD/FEFO) bagi barang yang mempunyai tarikh luput. Manakala bagi barang yang tiada tarikh luput atau barang-barang dengan tarikh luput yang sama aturan Masuk Dulu Keluar Dulu/First In First Out (MDKD/FIFO) digunakan.
  13. Penggunaan ruang stor hendaklah mengikut jenis dan ruang yang ada.
  14. Setiap kumpulan barang ditanda menggunakan abjad-abjad atau nombor atau kedua-duanya sekali.
  15. Setiap para melintang diberikan satu huruf dan setiap jalur kotak diberikan satu nombor (contoh: botol liquid paper terletak di Seksyen B, rak Nombor 2, para B dan kotak nombor 2. Oleh itu, lokasi botol liquid paper ialah di B-2B2).
  16. Stok yang asalnya berada di dalam bekas, kotak, tin, peti dan sebagainya hendaklah kekal penyimpanannya dan hendaklah dilabel untuk mudah dilihat.
  17. Setiap bekas hendaklah mengandungi satu jenis stok barang yang sama.
  18. Bagi barang-barang yang tercerai hendaklah diletakkan di dalam bekas yang berukuran bersesuaian dan tidak boleh dibungkus tetapi hendaklah disusun dengan kemas.
  19. Pastikan bahan-bahan yang rosak tidak bercampur dengan bahan yang masih boleh digunakan.
  20. Barang-barang berharga dan menarik hendaklah disimpan di tempat yang selamat dan dikawal oleh pegawai yang bertanggungjawab.
  21. Pengeluaran barang dibuat sendiri oleh pegawai-pegawai yang diberi kuasa (pemesan/pegawai stor) dengan menggunakan borang Kew.PS-10 (stor utama) atau Kew.PS-11 (stor unit/bahagian).
  22. Kad petak (bin card) mestilah berada bersama-sama dengan barang.
  23. Penanda aras minima disediakan bagi semua barang di dalam stor.
  24. Sistem pencegahan kebakaran disediakan (contoh: System Water Sprinkler dan Hose Reel).
  25. Pencahayaan yang mencukupi.
  26. Tanda amaran seperti DILARANG MEROKOK dan MUDAH TERBAKAR dipamerkan dengan jelas.
  27. Tangga dan troli hendaklah diletakkan di tempat mudah dicapai dan berparkir.



Teruskan membaca mengenai EKSA:

Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan Eksa KPM Bahagian 1



Sumber:
Buku Garis Panduan EKSA KPM versi 2.0 [ klik di sini ]
Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan EKSA KPM [ klik di sini ]
Panduan Pelaksanaan EKSA (MAMPU) [ klik di sini ]

Khamis, 27 April 2017

Petua Menjadi Cantik (amalan harian)

1. Amalkan bangun pagi dan mandi sebelum masuk Azan Subuh.

2. Sebaik bangun tidur, sebelum menggosok gigi, minumlah 1 gelas air putih bersuhu bilik. Kulum air tegukan pertama di dalam mulut untuk seketika dan bacakan dalam hati Selawat Nabi 3 x, barulah disusuli dengan menghabiskan segelas air tersebut

3.Sewaktu membasuh muka di awal pagi atau setiap kali membasuh muka,tadah air ditapak tangan sambil bacakan Selawat Nabi 3x, hembuskan pada air dan usapkan air tersebut ke wajah bermula dari dagu menaik ke atas hingga ke dahi, ulang usapan ini sebanyak 3 x. Jangan basuh muka bermula dari dahi turun ke dagu kerana ini menyebabkan muka cepat berkedut.

4. Selepas solat Subuh, bacalah Surah Yusuf, kemudian teguk sebanyak 3 kali sahaja air suam, InsyaAllah ia membuatkan wajah awet muda dari usia sebenar.

5. Selepas solat Isya', amalkan baca Al-Fatihah 1 x, Ayatul Qursi 1 x dan surah Al-Waqiah dari ayat 35 hingga 38 sebanyak 7 x, ditiupkan pada segelas air dan niatkan

"Ya Allah perindahkanlah tubuh dan rohku dan perbaikilah hubungan ku dengan sesama manusia"

6. Surah Al-Waqiah ayat 35-38 juga elok dibaca di dalam hati sebanyak 3 x sebelum jirusan pertama air ke badan sewaktu mandi

7. Jangan makan bersulam air, sebaiknya minum air kosong 1 gelas 30 minit sebelum makan, dan 30 minit selepas makan

8. Amalkan membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah SWT

9. Perbanyakkan Selawat Nabi, sentiasa sedekah senyuman, perbanyakkan solat Tahajud

Amalkan hari-hari....in sha Allah kelihatan 'cantik'.


#copypaste

Rabu, 26 April 2017

Kuliah K1S2 Semester 2 Sesi 2016/2017



Kuliah K1S2 ada 135 orang pelajar Modul 2. Seronok ajar kuliah ni sebab ada student kelas tutorial semester ni dan student kelas tutorial semester lepas.

Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan Eksa KPM Bahagian 1

MAMPU telah mengambil inisiatif untuk menambahbaik pelaksanaan Amalan 5S yang kini dijenamakan semula kepada Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA). Langkah ini selaras dengan usaha memperkukuhkan budaya organisasi berprestasi tinggi dan inovatif dalam kalangan agensi–agensi sektor awam melalui penyediaan persekitaran, budaya kerja serta nilai yang menjadi amalan seluruh warga agensi sektor awam.

Perancangan Kerja EKSA terdiri daripada empat peringkat iaitu (1) Persediaan (2) Pelaksanaan 5S (3) Penilaian (4) Penambahbaikkan Berterusan. Berdasarkan Buku Panduan EKSA KPM Standard Penyeragaman EKSA terbahagi kepada beberapa kompenan:

1.0 Keperluan Sudut EKSA
2.0 Ruang tempat kerja/ pejabat
3.0 Ruang Umum
4.0 Keselamatan Persekitaran
5.0 Kawasan Persekiran


Secara khususnya, penjenamaan semula ini dilaksanakan bertujuan untuk membolehkan agensi kerajaan:

  1. memperluas pelaksanaan di agensi-agensi Kerajaan bagi mewujudkan persekitaran yang kondusif;
  2. meningkatkan imej korporat;
  3. menyemarakkan aktiviti kreativiti dan inovasi selaras dengan tuntutan pihak berkepentingan;
  4. menggalakkan aktiviti ke arah mewujudkan persekitaran hijau melalui pembudayaan Amalan Hijau; 
  5. memastikan elemen pengauditan memenuhi keperluan kepelbagaian agensi Kerajaan.


1.1 Sudut EKSA


  1. Keperluan Sudut EKSA (GAMBAR 1)
    • secara fizikal (seperti dinding/papan kenyataan)ATAU secara maya.
  2. Tarikh kemaskini ditandatangani oleh ketua zon
  3. Bagi sub-zon yang berminat mengadakan sudut khas; namakan sebagai Sudut Informasi EKSA.

2.0 Ruang Tempat Kerja / Pejabat


2.1 Peralatan Pejabat
  1. Alat tulis disusun dengan kemas dan selamat di atas meja/tray dalam laci.
  2. Peralatan pejabat sentiasa berkeadaan baik, bersih dan sentiasa boleh digunakan dengan selamat.
  3. Semua barang yang disimpan dalam ruang tertentu/laci bertanda atau berlabel.
  4. Tatacara penggunaan peralatan dipamerkan dengan jelas dan mudah difahami.
  5. Arahan/Notis bagi memastikan peralatan disusun kemas dan dipamerkan di tempat bersesuaian.

2.2 Susun Atur Peralatan Pejabat
  1. Semua perabot dan peralatan pejabat tersusun kemas, berkeadaan baik serta tidak mengancam keselamatan dan kesihatan pekerja.
  2. Kreativiti menyusun perabot dan peralatan adalah digalakkan supaya dapat mewujudkan suasana yang lebih selesa, ceria dan berimej korporat.
  3. Teknik susunan peralatan boleh memendekkan masa memproses sesuatu kerja.

2.3 Hiasan Dalaman
  1. Hiasan yang bersesuaian dengan imej jabatan, mudah, jimat untuk diselenggarakan serta kedudukannya tidak mengancam keselamatan dan kesihatan pekerja.
  2. Maklumat korporat boleh dipamerkan pada tempat bersesuaian tetapi tidak keterlaluan dari segi kuantiti dan sentiasa dikemaskini (contoh: Carta Organisasi, Piagam Pelanggan, Dasar Kualiti dan sebagainya).
  3. Dinding yang kotor akibat kesan tampalan dibersihkan sebaiknya.
  4. Penggunaan hiasan pokok bunga plastik dan pokok bunga hidup TIDAK digalakkan. Jika digunakan, penyelenggaraan diperlukan bagi mengelak habuk terperangkap dan kerosakan pada karpet serta kuantiti hiasan yang digunakan tidak keterlaluan.
  5. Hiasan seperti lanskap berkonsepkan water features dan akuarium dalam ruang pejabat TIDAK digalakkan. Jika masih digunakan, penyelenggaraan diperlukan bagi memastikan ia berfungsi.
  6. Pastikan semua hiasan yang dibuat tidak berdebu, tidak kotor dan sentiasa berada dalam keadaan baik supaya tidak mencacatkan pemandangan
  7. Susunan hiasan sentiasa kemas, tersusun, menyenangkan pergerakan, dan tidak mengancam keselamatan pekerja.
2.4 Tanda Arah/Petunjuk/Peringatan
  1. Tanda peringatan yang sesuai diletakkan pada peralatan yang berisiko seperti AWAS pada plug yang terdedah dan SILA PADAM LAMPU SELEPAS DIGUNAKAN pada plug lampu yang berkenaan.
  2. Tanda nama pegawai perlu seragam dan diletakkan pada setiap partition dan bilik pegawai.
  3. Tanda arah, petunjuk dan peringatan perlu diletakkan di tempat yang strategik serta mudah dilihat oleh orang ramai.
2.5 Ruang Kerja Terperingkat
  1. Ruang kerja terperingkat ini merangkumi Bilik Server, Bilik Fail dan Kawasan Kerja Larangan.
  2. Kawasan bilik ini perlu sentiasa kemas, tersusun, bersih, tidak berdebu dan selesa.
  3. Sistem pengurusan ruang kerja terperingkat perlu diamalkan dengan memenuhi ciri-ciri keselamatan pengguna (tatacara yang ditetapkan dalam peraturan keselamatan).
  4. Pegawai yang bertanggungjawab (pemilik/ownership/Person-in- Charge) perlu dilantik bagi menguruskan kebersihan bilik. Nama pegawai dan nombor telepon untuk dihubungi hendaklah dipamerkan pada pintu masuk bilik berkenaan.

2.6 Ruang Kaunter
  1. Persekitaran kaunter sentiasa dilap supaya tidak berdebu, bersih dan disusun supaya kelihatan kemas.
  2. Kaunter utama mempunyai sistem maklumbalas pelanggan, direktori pelanggan, borang/brosur berkaitan dan bahan bacaan untuk pelanggan.
  3. Tanda arah, petunjuk dan peringatan perlu diletakkan di tempat yang strategik serta mudah dilihat oleh orang ramai.
  4. Peralatan pejabat dan kemudahan yang disediakan perlu sentiasa berkeadaan baik dan boleh digunakan dengan selamat.
2.7 Lantai
  1. Pastikan tong sampah disediakan, lantai selamat dan tidak licin, tiada kekotoran atau sampah-sarap serta tidak berlubang/pecah atau rosak.
  2. Program pemantauan bagi memastikan jadual pembersihan dipatuhi.
  3. Inisiatif/tindakan proaktif pembaikan sekiranya berlaku kerosakan direncanakan dengan segera, jika ada.

2.8 Dinding/Partition Pegawai/Bilik Pegawai
  1. Dinding bersih dari kekotoran dan dalam keadaan baik.
  2. Hiasan yang disediakan adalah bersesuaian dan mempamerkan imej korporat.
  3. Tanda nama dan jawatan perlu dipamerkan di ruang tempat kerja masing-masing termasuk bilik pegawai.
  4. Segala dokumen yang dipamerkan hendaklah tersusun kemas dan teratur.
  5. Satu sudut mini di partition atau bilik pegawai dibenarkan untuk hiasan peribadi (tidak melebihi 5 items).
  6. Ruangan pantri di partition atau bilik pegawai TIDAK dibenarkan.
  7. Status pergerakan pegawai (sekiranya perlu) dipamerkan di hadapan di partition atau bilik pegawai.
  8. Senarai aset alih kerajaan (Kew-PA 7) dipaparkan di bahagian dalam partition atau bilik pegawai.
2.9 Siling
  1. Siling berada dalam keadaan yang bersih dan baik.
  2. Label dan penunjuk arah yang bersesuaian disediakan.
  3. Sekiranya berlaku kerosakan, inisiatif/tindakan proaktif untuk pembaikan segera perlu diambil.
2.10 Lampu dan soket
  1. Pelan lampu/suis dipamerkan dengan jelas dan mudah difahami.
  2. Semua lampu perlu bersih, berfungsi dengan baik.
  3. Semua soket elektrik perlu berfungsi dengan baik.
  4. Sekiranya berlaku kerosakan, inisiatif/tindakan proaktif untuk pembaikan segera perlu diambil.
2.11 Meja
  1. Di bahagian atas meja :
    • Satu (1) tray surat (jika ada) dan dilabelkan.
    • Satu (1) sudut mini dengan 5 barangan peribadi dibenarkan untuk tapak hiasan (optional).
    • Telefon dan buku direktori (optional).
    • Fail-fail aktif/diari/organizer dan peralatan hendaklah disusun dengan kemas dan teratur pada setiap masa.
    • Fail disusun mengikut nombor siri/indeks yang ditetapkan.
    • Rubber stamp yang aktif dilabelkan dan disenaraikan (tidak termasuk self-ink rubber stamp).
  1. Di bahagian bawah/tepi meja
    • Sediakan tempat khas yang bertanda bagi bakul sampah.
    • Wayar/kabel (untuk ICT dan elektrik) perlu dikemaskan dengan menggunakan bahan-bahan yang sesuai seperti black tape/cable casing.
    • Kotak kitar semula boleh diwujudkan dan digunakan secara gunasama.
2.12 Laci (Meja/Almari)
  1. Susunan laci meja adalah seragam dan dilabelkan dengan kemas.
  2. Sekiranya pegawai dibekalkan dengan meja jenis 3 laci, penggunaan ruang laci boleh seperti berikut:
    • Laci paling atas dilabelkan ALAT TULIS dan dikhaskan penggunaannya kepada alat-alat tulis dan disusun kemas mengikut kreativiti pegawai.
    • Laci tengah dilabelkan DOKUMEN dan diguna bagi menempatkan dokumen-dokumen rasmi seperti diari, planner dan buku catatan.
    • Laci bawah dilabelkan PERIBADI dan diguna bagi menempatkan alatan/barang peribadi seperti beg tangan, dompet, telefon bimbit dan lain-lain.
  3. Sekiranya pegawai dibekalkan dengan meja jenis 2 laci, penggunaan ruang laci boleh seperti berikut:
    • Laci paling atas dilabelkan ALAT TULIS dan dikhaskan penggunaannya kepada alat-alat tulis dan disusun kemas mengikut kreativiti pegawai.
    • Laci kedua dilabelkan PERIBADI dan diguna bagi menempatkan alatan/barang peribadi seperti beg tangan, dompet, telefon bimbitdan lain-lain.
  4. Perkara di atas tidak diguna pakai untuk keadaan seperti berikut:
    • Bilangan laci meja kurang dari 2 atau lebih dari 3, maka keutamaan penyimpanan ialah kepada peralatan kegunaan harian pejabat seperti alat tulis (dilabel sebagai ALAT TULIS), buku catatan dan dokumen rasmi (dilabel sebagai DOKUMEN).
  5. Meja gunasama di bilik tertentu seperti bilik pemandu, atas faktor keselamatan dibenarkan untuk menggunakan laci bagi menyimpan barang peribadi dan semua laci yang ada pada meja tersebut perlu dilabelkan sebagai PERIBADI.
  6. Pegawai hendaklah patuh kepada laci yang telah dilabel iaitu barang yang berkaitan dengan urusan rasmi dan barang peribadi tidak boleh bercampur.
  7. Almari pegawai mestilah dipastikan sentiasa berada di dalam keadaan kemas, tersusun dan bersih.
  8. Barang-barang peribadi seperti beg tangan, payung perlu diletakkan di dalam laci/almari ruangan peribadi atau tempat yang bersesuaian dan disusun kemas.

2.13 Kerusi
  1. Kerusi tetamu dan kerusi kerja hendaklah tersusun rapi ketika tidak digunakan.
  2. Kot/selendang boleh disangkut dengan kemas di belakang kerusi (jika almari tidak disediakan).
  3. Pastikan kerusi berada pada tahap selamat untuk diduduk, tidak bergoyang, selesa dan bersih.

2.14 Peti Sejuk
  1. Peti sejuk adalah berfungsi, bersih dan berada di dalam keadaan yang baik.
  2. Bagi peti sejuk domestik di pantri, item-item yang disimpan berada dalam keadaan bersih, disusun kemas dan tidak bercampur aduk. Pastikan tiada makanan yang telah LUPUT tarikh disimpan dalam peti sejuk
2.14 Komputer dan Pencetak
  1. Komputer serta peralatan IT yang berkaitan hendaklah sentiasa tidak berhabuk dan sedia untuk diguna.
  2. Komputer disusun mengikut kesesuaian pegawai dan mematuhi ciri- ciri keselamatan contohnya skrin monitor tidak dapat dilihat secara terus atau membelakangkan pintu masuk.
  3. Pastikan komputer ditutup sebelum pulang (shut down).
  4. Printer dan scanner haruslah tidak berhabuk dan boleh digunakan.
  5. Wallpaper yang digunakan mengandungi polisi dan objektif manakala screensaver memaparkan Logo EKSA KPM.
  6. Screensaver ini berfungsi selepas 10 minit komputer tidak digunakan.
2.15 Pelabelan dan Lot Parkir
  1. Setiap peralatan yang gunasama dan mudah alih sahaja (contohnya troli) disediakan lot parkir yang bersesuaian (tidak perlu menggunakan tape untuk tujuan penanda parkir peralatan kerana kesan tape akan merosakkan lantai/karpet );
  2. Pelabelan dan lot alatan haruslah seragam mengikut kesesuaian zon.

Teruskan membaca mengenai EKSA
Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan ESKA KPM Bahagian 2



Sumber:
Buku Garis Panduan EKSA KPM versi 2.0 [ klik di sini ]
Program Kesedaran Dan Pembudayaan Amalan EKSA KPM [ klik di sini ]
Panduan Pelaksanaan EKSA (MAMPU) [ klik di sini ]

Selasa, 25 April 2017

Senarai Tugas Pembantu Makmal Sains Bahagian 2

PENGHURAIAN TUGAS PEMBANTU MAKMAL SAINS (BAHAGIAN 2)
Berdasarkan Buku Penghuraian Tugas Pembantu Makmal Sekolah, Kolej Matrikulasi dan IPGM Kementerian Pelajaran Malaysia yang diterbitkan pada April 2013 oleh Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, KPM. 

Senarai tugas Pembantu Makmal di Sekolah, Kolej Matrikulasi dan IPGM dihuraikan mengikut gred jawatan iaitu Gred C17/C22(KUP), C22 dan C26. Terdapat perbezaan penghuraian tugas di antara Pembantu Makmal di sekolah, Kolej Matrikulasi dan IPGM memandangkan stakeholders yang berbeza bagi institusi­ institusi berkenaan.




Pembantu Makmal Gred C26 (Kolej Matrikulasi dan IPGM)

2.3.1 Pengurusan Makmal Sains

(a) Menguruskan keperluan bahan bantu mengajar di makmal sains .
(b) Menentukan jadual penggunaan makmal sains berdasarkan bilangan makmal sains, mata pelajaran dan bilangan Pembantu Makmal.
(c) Merancang dan menyelaras pembelian peralatan dan keperluan makmal sains.
(d) Menguruskan penyediaan belanja mengurus makmal sains.
(e) Menyelia pelaksanaan program/aktiviti melibatkan makmal sains.
(f) Memastikan peraturan, panduan dan tatacara keselamatan makmal dipaparkan dalam makmal sains.
(g) Menjalankan tugas mengikut peraturan keselamatan makmal sains yang telah ditetapkan .
(h) Memastikan makmal sains sentiasa berkeadaan bersih, selamat, teratur dan ceria.


2.3.2 Penyediaan dan Pengendalian Bahan dan Peralatan Sains

(a) Memastikan penyimpanan bahan/spesimen/sampel adalah mengikut peraturan pengendalian .
(b) Memastikan keperluan amali disediakan mengikut borang penyediaan radas dan bahan.
(c) Melaksanakan semua langkah keselamatan semasa mengendalikan bahan dim peralatan sains.


2.3.3 Penyenggaraan Peralatan Sains

(a) Memastikan peralatan makmal disenggara dengan baik dan secara berkala.


2.3.4 Pengendalian Amali Sains

(a) Membantu pensyarah semasa aktiviti amali dijalankan di makmal sains.
(b) Memastikan peralatan yang digunakan mencukupi dan berkeadaan baik sebelum dan selepas digunakan.
(c) Menguruskan pengendalian bahan sisa amali mengikut prosedur yang ditetapkan .


2.3.5 5 Pengurusan Stor/Aset Makmal Sains

(a) Menyelia dan memastikan pengurusan aset dan stor makmal sains mengikut Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA), Tatacara Pengurusan Stor Kerajaan (TPS) atau arahan dan pekeliling yang berkuat kuasa.
(b) Memastikan aset makmal sains dilupuskan mengikut Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA) atau arahan dan pekeliling yang berkuat kuasa.
(c) Melaksanakan pelupusan bahan sisal bahan kimia seperti berikut:

  1. memastikan bahan sisal bahan kimia dikumpulkan/disimpan sementara di starpelupusan/stor bahan sisa .
  2. memohon peruntukan dari pihak pentadbir kolej bagi tujuan pelupusan.
  3. menghubungi kontraktor bertauliah mengurus pelupusan bahan sisa/bahan kimia bagi mendapatkan anggaran/sebut harga pelupusan.
  4. menguruskan pelupusan bahan sisal bahan kimia secara berjadual dan mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh Jabatan Alam Sekitar.


2.3.6 Penyeliaan dan Pemantauan

(a) Membimbing Kumpulan Pelaksana di bawah seliaan .
(b) Menyelia dan memantau Kumpulan Pelaksana di bawah seliaan.
(c) Menguruskan hal-hal pentadbiran Kumpulan Pelaksana di bawah seliaan .
(d) Mengenal pasti kursus/latihan yang boleh dihadiri oleh Pembantu Makmal untuk meningkatkan profesionalisme Pembantu Makmal.
(e) Memastikan tugas harian berjalan lancar.


2.3.7 Menganggotai Jawatankuasa Pengurusan Kolej-ISO

(a) Mewakili makmal dalam Jawatankuasa Pengurusan Kolej.
(b) Menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Kolej.


2.3.8 Menganggotai Jawatankuasa Pengurusan Aset Kolej

(a) Mewakili makmal dalam Jawatankuasa Pengurusan Aset Kolej.
(b) Menghadiri Mesyuarat Pengurusan Aset Alih Kerajaan (Kolej).


2.3.9 Menjalankan tugas-tugas yang diarahkan dari semasa ke semasa.

Teruskan membaca:
Senarai Tugas Pembantu Makmal Sains Bahagian 1 [ klik di sini ]

Rujukan:
Laman Web JPN Perak [ klik di sini ]

Senarai Tugas Pembantu Makmal Sains Bahagian 1

PENGHURAIAN TUGAS PEMBANTU MAKMAL SAINS (BAHAGIAN 1)Berdasarkan Buku Penghuraian Tugas Pembantu Makmal Sekolah, Kolej Matrikulasi dan IPGM Kementerian Pelajaran Malaysia yang diterbitkan pada April 2013 oleh Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, KPM. 

Senarai tugas Pembantu Makmal di Sekolah, Kolej Matrikulasi dan IPGM dihuraikan mengikut gred jawatan iaitu Gred C17/C22(KUP), C22 dan C26. Terdapat perbezaan penghuraian tugas di antara Pembantu Makmal di sekolah, Kolej Matrikulasi dan IPGM memandangkan stakeholders yang berbeza bagi institusi­ institusi berkenaan.




Pembantu Makmal Gred C17/C22 (KUP)


1.1.1 Pengurusan Makmal Sains

(a) Menjalankan tugas mengikut peraturan keselamatan makmal sains yang ditetapkan.
(b) Mengenal pasti peralatan dan keperluan makmal sains yang diperlukan.
(c) Menguruskan keperluan bahan bantu mengajar di makmal sains.
(d) Memaparkan peraturan dan panduan keselamatan makmal sains.
(e) Memastikan makmal sains sentiasa berkeadaan bersih, teratur, dan ceria.
(f) Menyelia kerja-kerja pembersihan yang tidak melibatkan bahan/ radas seperti membersihkan tingkap/ sawang/ lampu/lantai yang dilaksanakan oleh syarikat pembersihan.
(g) Memastikan makmal sains berada dalam keadaan kondusif dan selamat.


1.1.2 Penyediaan dan Pengendalian Bahan dan Radas Peralatan Sains

(a) Mengklasifikasikan bahan dan radas/peralatan di makmal sains dengan betul.
(b) Menerima dan menyimpan bahan/spesimen/sampel mengikut peraturan pengendalian.
(c) Menyediakan keperluan amali sepertimana permohonan guru di borang pesanan amali.
(d) Melaksanakan semua limgkah keselamatan semasa mengendalikan bahan dan peralatan sains.
(e) Memastikan keperluan amali yang disediakan adalah mencukupi, berfungsi dan selamat digunakan.


1.1.3 Penyenggaraan Peralatan Sains

(a) Menguji dan memastikan peralatan boleh berfungsi dan selamat digunakan.
(b) Membaiki kerosakan kecil pada peralatan sains .
(c) Merekod dan melaporkan kerosakan bahan/peralatan untuk tindakan Guru Kanan Mata Pelajaran/Ketua Pembantu Makmai/Ketua Bidang Sains.


1.1.4 Pengendalian Amali Sains

(a) Membantu guru semasa aktiviti amali dijalankan di makmal sains.
(b) Memastikan pelajar menjalankan amali mengikut prosedur keselamatan dan kebersihan.
(c) Mengenal pasti masalah teknikal semasa penyediaan amali.
(d) Memastikan peralatan yang digunakan mencukupi dan berkeadaan baik sebelum dan selepas digunakan.
(e) Memastikan bahan yang disediakan mencukupi dan memenuhi spesifikasi ditetapkan.
(f) Memastikan radas yang telah digunakan dibersihkan dengan sempurna mengikut prosedur ditetapkan.
(g) Memastikan pembuangan sisa amali dikendalikan mengikut prosedur yang ditetapkan dan mengutamakan keselamatan.


1.1.5 Pengurusan Stor/Aset Makmal Sains


(a) Menguruskan aset dan stor makmal sains seperti berikut:
  1. mengkategorikan dan melabelkan peralatan di makmal sains.
  2. menyemak rekod setiap radas, bahan dan peralatan di makmal sains yang         dipertanggungjawabkan.
  3. menguruskan aset dan star makmal sains mengikut Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA), Tatacara Pengurusan Star Kerajaan (TPS) atau arahan dan pekeliling yang berkuat kuasa.

(b) Melaksanakan pelupusan aset dan bahan sisa seperti berikut:
  1. mengenal pasti peralatan yang rasak dan tidak ekanamik untuk dibaiki.
  2. mengumpul dan menyenaraikan maklumat peralatan dan bahan sisa yang dicadangkan untuk dilupuskan mengikut Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA), Tatacara Pengurusan Star Kerajaan (TPS) atau arahan dan pekeliling yang berkuat kuasa.
  3. memahan peruntukan daripada pihak pentadbir sekalah bagi melaksanakan pelupusan bahan sisal bahan kimia.
  4. memastikan bahan dikumpul/disimpan sisa/star pelupusan sisa/bahan kimia/peralatan sementara di star bahan
  5. menghubungi kantraktor bertauliah mengurus pelupusan bahan sisa/bahan kimia bagi mendapatkan sebut harga pelupusan.
  6. menguruskan pelupusan bahan sisa/bahan kimia secara berjadual dan mematuhi peraturan yang ditetapkan aleh Jabatan Alam Sekitar.
  7. menguruskan pelupusan peralatan mengikut Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA), Tatacara Pengurusan Star Kerajaan (TPS) atau arahan dan pekeliling yang berkuat kuasa.


Pembantu Makmal Gred C22/C26

1.2.1 Pengurusan Makmal Sains

(a) Menjalankan tugas mengikut peraturan keselamatan
(b) Membuat penyelarasan jadual penggunaan makmal sains berdasarkan bilangan makmal sains, mata pelajaran dan bilangan Pembantu Makmal.
(c) Menyediakan perancangan belanja mengurus makmal sains sepertimana diarahkan.
(d) Membantu perancangan program/aktiviti yang melibatkan pembantu makmal dan makmal sains.
(e) Merancang dan membantu pentadbir sekolah untuk membuat perolehan radas, bahan dan peralatan sains.
(f) Menguruskan keperluan bahan bantu mengajar di makmal sains.
(g) Memastikan peraturan, panduan dan tatacara keselamatan makmal dipaparkan dalam makmal sains.
(h) Memastikan makmal sains sentiasa berkeadaan bersih, selamat, teratur dan ceria.
(i) Menyelia kerja-kerja pembersihan yang tidak melibatkan bahan/ radas seperti membersihkan tingkap/ sawang/ lampu/lantai yang dilaksanakan oleh syarikat pembersihan .


1.2.2 Penyediaan dan Pengendalian Bahan dan Radas/Peralatan Sains

(a) Mengklasifikasikan bahan dan radas/peralatan di makmal sains dengan betul.
(b) Menerima dan menyimpan bahan/spesimen/sampel mengikut peraturan pengendalian .
(c) Menyediakan keperluan amali sepertimana permohonan guru di borang pesanan amali.
(d) Melaksanakan semua langkah keselamatan semasa mengendalikan bahan dan peralatan sains.
(e) Memastikan keperluan amali yang disediakan cukup, berfungsi dan selamat digunakan .


1.2.3 Penyenggaraan Peralatan Sains

(a) Menguji dan memastikan peralatan sains berfungsi dan selamat untuk digunakan.
(b) Membaiki kerosakan kecil pada peralatan sains .
(c) Mendapatkan anggaran kos baik pulih peralatan sains.
(d) Merekodkan dan melaporkan kerosakan kepada Guru Kanan Mata Pelajaran/ Ketua Bidang Sains untuk tindakan.


1.2.4 Pengendalian Amali Sains

(a) Membantu guru semasa aktiviti amali dijalankan di makmal sains.
(b) Memastikan pelajar menjalankan amali mengikut prosedur keselamatan dan kebersihan.
(c) Mengenal pasti masalah teknikal semasa penyediaan dan amali dijalankan.
(d) Memastikan peralatan yang digunakan mencukupi dan berkeadaan baik sebelum dan selepas digunakan.
(e) Memastikan bahan yang disediakan mencukupi dan mematuhi spesifikasi yang ditetapkan.
(f) Memastikan radas yang telah diguna dibersihkan dengan sempurna mengikut prosedur ditetapkan.
(g) Memastikan sisa amali dikendalikan mengikut prosedur yang ditetapkan.


1.2.5 Pengurusan Stor/Aset Makmal Sains

(a) Melaksanakan pengurusan aset dan stor makmal sains seperti berikut:
  1. mengkategorikan dan melabelkan peralatan di makmal sains.
  2. menguruskan aset dan stor makmal sains mengikut Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA), Tatacara Pengurusan Star Kerajaan (TPS) atau arahan dan pekeliling yang berkuat kuasa.
(b) Melaksanakan pelupusan aset dan bahan sisa seperti berikut:
  1. mengenal pasti peralatan yang rosak dan tidak ekanamik untuk dibaiki.
  2. menyenaraikan maklumat peralatan dan bahan sisa untuk dilupuskan mengikut peraturan Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA), Tatacara Pengurusan Star Kerajaan (TPS) atau arahan dan pekeliling yang berkuat kuasa.
  3. memahan peruntukan daripada pihak pentadbir sekalah bagi melaksanakan pelupusan bahan sisa/bahan kimia.
  4. memastikan bahan sisalbahan kimialperalatan sains dikumpul/disimpan sementara di star bahan sisalstar pelupusan.
  5. menghubungi kantraktar yang bertauliah mengurus pelupusan bahan sisal bahan kimia bagi mendapatkan sebut harga pelupusan .
  6. nenguruskan pelupusan bahan sisal bahan kimia secara berjadual dan mematuhi peraturan yang ditetapkan aleh Jabatan Alam Sekitar.
  7. menguruskan pelupusan peralatan mengikut Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan (TPA), Tatacara Pengurusan Star Kerajaan (TPS), arahan dan pekeliling yang berkuat kuasa.
1.2.6 Penyeliaan dan Pemantauan

(a) Membimbing Kumpulan Pelaksana di bawah seliaan.
(b) Menyelia dan memantau Kumpulan Pelaksana di bawah seliaan.
(c) Memastikan tugas harian berjalan lancar .


1.2.7 Menganggotai Ahli Jawatankuasa Pengurusan Aset dan Star Sekalah

(a) Menghadiri mesyuarat Pengurusan Aset Alih Kerajaan dan Pengurusan Star Kerajaan Sekolah (mengikut keperluan sekalah).
(b) Menjadi ahli Jawatankuasa Pengurusan Aset dan Star Sahagian Makmal Sains (mengikut keperluan sekalah).


1.2.8 Menganggotai Ahli Jawatankuasa Pengurusan Kewangan Sekalah

(a) Menghadiri mesyuarat Pengurusan Kewangan Sekalah (mengikut keperluan sekalah).


1.2.9 Menjalankan tugas-tugas yang diarahkan dari semasa ke semasa.


Teruskan:
Senarai Tugas Pembantu Makmal Sains Bahagian 2 [ klik di sini ]


Rujukan:
Laman Web JPN Perak [ klik di sini ]

Senarai Tugas Penyelia Asrama Bahagian 2

PENGHURAIAN TUGAS PENYELIA ASRAMA (BAHAGIAN 2)
Berdasarkan Surat Edaran BPSM Berhubung Senarai Tugas Penyelia Asrama di Sekolah dan Institusi, KPM bertarikh 31 Mac 2017.






Berikut adalah sambungan Senarai Tugas Penyelia Asrama. 

Senarai Tugas Penyelia Asrama Bahagian 1 [ klik di sini ]



5. Aspek Kawalan Kualiti


5.1. Melaksanakan dan memantau setiap proses kerja mengikut arahan pekeliling atau piawaian .

5.2. Menerima aduan berkenaan kemudahan asrama, keselamatan dan kebajikan.

5.3. Membantu dalam kajian kepuasan pelanggan .

5.4. Mengumpul, menganalisis , menyediakan laporan kajian dan mendokumentasi .


6. Pengurusan Kewangan dan Akaun Asrama


6.1. Menyediakan Anggaran Belanjawan Mengurus (ABM) tahunan asrama .

6.2. Mengurus permohonan perolehan bagi pembelian dan perkhidmatan yang melibatkan kelengkapan serta peralatan asrama .

6.3. Mengurus pembayaran bil-bil bekalan kelengkapan dan peralatan asrama.

6.4. Mengurus perbelanjaan yang menggunakan peruntukan Baki Peruntukan Bantuan Makanan Asrama.

6.5. Mengurus dan mengemaskini sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (buku tunai, buku cek, buku resit murid/ pejabat, buku akaun subsidiari dan daftar bil) serta membuat penutupan dan imbangan setiap bulan yang melibatkan pengurusan kewangan asrama.

6.6. Membantu dalam urusan yang berkaitan Yuran Makan Asrama (YMA).


7. Pengurusan Perkhidmatan Bekalan Makanan Bermasak


7.1. Mengawal kebersihan makanan dan minuman serta memastikan pekerja dewan makan mengikut garis panduan kesihatan.

7.2. Membuat tempahan makanan melalui Jadual 8 berdasarkan bilangan penghuni asrama semasa tidak kurang dari 48 jam sebelum masa sajian.

7.3. Bertanggungjawab sepenuhnya dalam aspek berkaitan bekalan makanan di asrama.

7.4. Membantu dan bekerjasama dengan pihak pengurusan dalam menangani kes keracunan makanan.


8. Tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pihak Pentadbir dari masa ke semasa.





Sumber rujukan:
Laman Web KPM [ klik di sini ]


Nota:
Sila rujuk Penghuraian Kerja Perkhidmatan Penyelia Asrama {Lampiran P, P1 dan P2) dalam Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 8 Tahun 2009 bagi penghuraian tugas mengikut Gred.


Senarai Tugas Penyelia Asrama Bahagian 1

PENGHURAIAN TUGAS PENYELIA ASRAMA (BAHAGIAN 1)
Berdasarkan Surat Edaran BPSM Berhubung Senarai Tugas Penyelia Asrama di Sekolah dan Institusi, KPM bertarikh 31 Mac 2017.



Ringkasan Tugas


Membantu menguruskan tugas-tugas domestik, penginapan dan kelengkapan asrama serta sajian makanan. Memastikan kelengkapan asrama dan dewan makan berada dalam keadaan baik, menyelia dapur dan dewan makan, membuat uji rasa makanan serta menyelia pekerja, peralatan dapur dan asrama. Bertanggungjawab ke atas pentadbiran dan pengurusan asrama untuk memastikan peraturan asrama dipatuhi. Turut bertanggungjawab menyediakan serta memastikan tempat tinggal penghuni asrama berada dalam keadaan selamat, bersih dan kemas serta merancang anggaran keperluan kewangan dan mengawal perbelanjaan.


1. Aspek Pentadbiran


1.1. Menjalankan tugas pendaftaran masuk/ keluar penghuni asrama. Contohnya, membantu Warden Asrama dalam urusan pendaftaran dan penempatan penghuni asrama.

1.2. Membantu merancang, memantau dan mengemaskini senarai nama dan kedudukan/ pembahagian bilik penghuni asrama setiap masa.

1.3. Memeriksa dan merekod maklumat penghuni asrama serta melapor kepada Unit Kewangan dan memastikan semua penghuni asrama mempunyai potongan sewa asrama .

1.4. Menyediakan laporan statistik bulanan dan tahunan penghuni asrama.

1.5. Bertanggungjawab ke atas disiplin penghuni asrama.

1.6. Memantau disiplin penghuni asrama dan menyediakan laporan kepada pegawai Penyelia Asrama Gred N22/ N26 atau Warden/ PK HEM.

1.7. Menerima laporan salah laku penghuni asrama , mendokumentasi dan mengemukakan kepada pihak atasan serta bertanggungjawab ke atas disiplin anggota di bawah Jagaan.

1.8. Menyediakan jadual tugas , merekod cuti anggota, merancang anggaran perbelanjaan dan mengawal perbelanjaan .

1.9. Mengurus stok inventori dan harta modal di asrama termasuk penerimaan , hapus kira dan pelupusan aset alih kerajaan .

1.10. . Mengurus surat menyurat, fail dan surat-surat pekeliling yang berkaitan .



2. Aspek Perkhidmatan Asrama


2.1. Bertanggungjawab dalam pengendalian dan rekod kunci.

Memberi dan menerima kunci daripada penghuni asrama dan menyimpan di tempat yang disediakan.


2.2. Memantau anggota bawahan dalam aspek pengendalian kunci.

2.3. Memastikan penghuni asrama mematuhi peraturan-peraturan asrama.

2.4. Menyedia dan mengemaskini peraturan asrama dari semasa ke semasa.

2.5. Mengawal/ memantau secara keseluruhan keluar/ masuk penghuni asrama dan pelawat mengikut masa yang telah ditetapkan oleh pihak pengurusan.

2.6. Bertanggungjawab dalam merancang dan memantau penyediaan bilik asrama dan kelengkapan asrama. Menyelaras penggunaan bilik asrama supaya digunakan secara optimum.

2.7. Mengurus penggunaan kemudahan peng1napan, makan/ minum dan prasarana asrama oleh pihak luar.


3. Aspek Penyelenggaraan Fasiliti dan Aset


3.1. Memeriksa peralatan dan mengenalpasti keperluan kelengkapan asrama.

3.2. Menyediakan laporan anggaran keperluan kelengkapan asrama.

3.3. Memastikan asrama dan persekitaran berada dalam keadaan bersih dan selesa.

3.4. Memantau dan memeriksa proses kerja pembersihan di asrama oleh syarikat konsesi.

3.5. Memastikan pemeriksaan harian mengikut skop yang telah ditetapkan serta menerima aduan kerosakan, memeriksa dan membuat laporan kerosakan peralatan dan kelengkapan asrama kepada pihak konsesi.

3.6. Menghantar Laporan Kebersihan Bangunan dan Kawasan Asrama kepada pihak pentadbiran sekolah.


4. Aspek Keselamatan dan Kebajikan


4.1. Menyelia dan menyediakan kemudahan di bilik rawatan serta memastikan kesihatan penghuni asrama sentiasa baik dan melaporkan kepada Warden Asrama jika terdapat kes-kes yang berbahaya.

(i) Pengurusan berkaitan aspek kesihatan murid seperti:

(a) pengurusan bilik rawatan;
(b) pengurusan pergerakan murid asrama ke klinik/ hospital;
(c) memberi bantuan awal kepada murid asrama; dan
(d) menyediakan dan mengemaskini Rekod Kesihatan Murid Asrama (digalakkan).

(ii) Mengurus Kebersihan, Keceriaan, dan Keselamatan (3K) bilik rawatan.

(iii) Memastikan keperluan alat bantuan keselamatan dan kemudahan di bilik rawatan adalah mencukupi.

(iv) Membantu dalam mematuhi prosedur pencegahan wabak penyakit.


4.2. Memastikan penghuni asrama mematuhi Polisi Peraturan Keselamatan dan Kesihatan.

4.3. Melakukan rondaan bagi memastikan penghuni asrama, aset, bangunan, kemudahan dan persekitaran (dormitri, tandas, bilik air, bilik-bilik khas, surau, dewan makan dan lain-lain) berada dalam keadaan baik, teratur dan selamat untuk digunakan.

4.4. Menyediakan pelan tindakan kecemasan dan senarai pegawai yang boleh dihubungi semasa berlaku kecemasan.

4.5. Membantu merancang pelan tindakan kebakaran dan memastikan pelaksanaan latihan pencegahan kebakaran dijalankan.



Bersambung:
Senarai Tugas Penyelia Asrama Bahagian 2 [ klik di sini ]

Sumber rujukan:
Laman Web KPM [ klik di sini ]


Nota:
Sila rujuk Penghuraian Kerja Perkhidmatan Penyelia Asrama {Lampiran P, P1 dan P2) dalam Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 8 Tahun 2009 bagi penghuraian tugas mengikut Gred.


JADUAL PSPM PROGRAM MATRIKULASI SATU TAHUN (PST)



JADUAL PEPERIKSAAN SEMESTER PROGRAM MATRIKULASI (PSPM)
PROGRAM MATRIKULASI SATU TAHUN (PST) KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA
SEMESTER II, SESI 2016/2017 2 HINGGA 9 MEI 2017



TARIKH
MASA
ALIRAN
MATA PELAJARAN
KERTAS
KOD
TEMPOH



2 MEI 2017 SELASA
8:40 9:00 pg
Taklimat umum oleh Ketua Pengawas.
9:00 11:00 pg
Sains
Matematik
Kertas 1
QS025/1
2 Jam
9:00 11:00 pg
Akaun
Matematik
Kertas 1
QA026/1
2 Jam
9:00 11:00 pg
Teknikal
Matematik
Kertas 1
QS025/1
2 Jam





3 MEI 2017 RABU
9:00 11:00 pg
Sains
Matematik
Kertas 2
QS025/2
2 Jam
9:00 11:00 pg
Akaun
Matematik
Kertas 2
QA026/2
2 Jam
9:00 11:00 pg
Teknikal
Matematik
Kertas 2
QS025/2
2 Jam

2:30 4:30 ptg
Sains
Sains Komputer
-
SC025
2 Jam








4 MEI 2017 KHAMIS
8:55 9:00 pg
Semakan borang OMR.
9:00 11:30 pg
Sains
Kimia
Kertas 2
SK026/2
Jam
9:00 12:00 tgh
Akaun
Ekonomi
-
AE025
3 Jam
9:00 11:00 pg
Teknikal
Kimia Kejuruteraan
Kertas 2
TK025/2
2 Jam

2:25 2:30 ptg
Semakan borang OMR.
2:30 3:30 ptg
Sains
Kimia
Kertas 1
SK026/1
1 Jam
2:30 3:30 ptg
Teknikal
Kimia Kejuruteraan
Kertas 1
TK025/1
1 Jam







8 MEI 2017 ISNIN
9:00 11:30 pg
Sains
Fizik
Kertas 2
SF026/2
Jam
9:00 12:00 tgh
Akaun
P. Perniagaan
-
AN025
3 Jam
9:00 11:30 pg
Teknikal
Fizik Kejuruteraan
Kertas 2
TF025/2
Jam

2:25 2:30 ptg
Semakan borang OMR.
2:30 3:30 ptg
Sains
Fizik
Kertas 1
SF026/1
1 Jam
2:30 3:30 ptg
Teknikal
Fizik Kejuruteraan
Kertas 1
TF025/1
1 Jam


TARIKH
MASA
ALIRAN
MATA PELAJARAN
KERTAS
KOD
TEMPOH











9 MEI 2017 SELASA
9:00 11:30 pg
Sains
Biologi
Kertas 2
SB026/2
Jam
9:00 12:00 tgh
Akaun
Perakaunan
-
AA025
3 Jam

9:00 11:00 pg

Teknikal
Peng. Kejuruteraan
Awam

Kertas 2

TA027/2

2 Jam

9:00 11:00 pg

Teknikal
Peng. Kejuruteraan
Elektrik dan Elektronik

Kertas 2

TE027/2

2 Jam

9:00 11:00 pg

Teknikal
Peng. Kejuruteraan Mekanikal

Kertas 2

TM027/2

2 Jam

2:25 2:30 ptg
Semakan borang OMR.
2:30 3:30 ptg
Sains
Biologi
Kertas 1
SB026/1
1 Jam

2:30 3:30 ptg

Teknikal
Peng. Kejuruteraan Awam

Kertas 1

TA027/1

1 Jam

2:30 3:30 ptg

Teknikal
Peng. Kejuruteraan
Elektrik dan Elektronik

Kertas 1

TE027/1

1 Jam

2:30 3:30 ptg

Teknikal
Peng. Kejuruteraan
Mekanikal

Kertas 1

TM027/1

1 Jam
PEPERIKSAAN TAMAT