free
hit counter

Result Peperiksaan Cemerlang Hak Semua

belajar di luar negeri

Dulu kawan-kawan ingat saya ‘genius’ sebab saya dapat: UPSR: 5A PMR: 8A SPM: 9A A-level 12 points (1 tahun) dan seterusnya melayakkan saya untuk sambung pelajaran dalam bidang perubatan di Czech Republic. HAHAHA. saya gelak besar dalam hati Kalau saya genius, sah-sah saya takkan study ‘gila-gila’ Saya asal dari sebuah kg di Kelantan sahaja. Tak … Read more

Domain Pengetahuan dalam Program Pendidikan Guru

domains of teacher knowledge

Tidak dinafikan, masyarakat berharap seseorang yang bergelar guru sebolehnya perlu mengajar semua pelajar untuk menjadi seorang warganegara bertaraf dunia, menjadi pekerja yang berkelayakan tinggi, pemimpin politik, inovator ataupun peneraju ekonomi global. Persoalannya, bagaimanakah guru perlu dilatih dan diberi persediaan untuk menjadi seorang guru dengan piawaian bertaraf dunia? Apakah pengetahuan yang diperlukan untuk anda untuk menjadi … Read more

Tips dan Cara Bagaimana untuk Fokus Belajar

cara fokus belajar

Adakah ia satu perkara yang amat sukar bagi anda untuk fokus belajar? Tetapi ia sangat seronok untuk anda menonton video YouTube, atau untuk menatal melalui suapan media sosial anda tanpa rasa letih? Tetapi peperiksaan anda semakin dekat dan perasaan panik anda semakin meningkat, tetapi anda tidak tahu macam mana untuk mula belajar. Semakin anda panik, … Read more

Bagaimana Menjadi Pelajar Terbaik Dalam Sekolah

pelajar baik

Saya rasa ingin nak berkongsi bersama anda tentang cara untuk menjadi pelajar terbaik dalam sekolah. Boleh kan? Saya adalah pelajar yang terbaik dalam peperiksaan SPM dalam sekolah saya. Tapi orang kata “Bolehlah, kampung-kampung”. Jadi, mungkin saya ada secebis pengalaman dan idea untuk menjadi pelajar cemerlang berbanding sekeping pengalaman yang orang lain miliki. Kenapa kita harus … Read more

Jom Belajar Bahasa Sarawak

bahasa sarawak

Bahasa Melayu Sarawak yang mungkin sik difaham generasi akan datang : * Sentiasa dikemaskini. Terima kasih kepada yang berkongsi perkataan2 Sarawak baru, lama & makin jarang diguna. – Tiris : Bocor -muntang : mudah . Cth, tang muntang jak kerja ye. -tang : macam -Amor puro / amor ruto: Kotor yang teramat sangat – Mudit … Read more

5 Perkara Pelajar Harap daripada Seorang Cikgu

Students and Teachers

Selalunya apabila saya masuk ke kelas, saya harap semua pelajar dalam bilik itu sudah bersedia untuk belajar. Saya harap mereka sudah bawa alat tulis, buku tutorial dan bahan rujukan yang diperlukan untuk pelajaran mereka. Mesti, dan pastinya, pelajar telah menyiapkan tutorial dan tugasan yang diberikan. Mereka juga sudah buat ulangkaji untuk kuliah terdahulu. Tapi saya … Read more

Teknik Belajar Yang Berkesan dan Sesuai untuk Pelajar

teknik belajar

Masa sebelum peperiksaan adalah masa di mana anda sepatutnya perlu menjadikannya yang paling fokus pada apa yang perlu anda lakukan dan apa yang anda tidak patut lakukan. Dengan membuat demikian anda akan menggunakan masa anda dengan baik sebelum peperiksaan. Ini dapat membantu anda mendapat gred yang baik selepas peperiksaan anda. Itulah sebabnya anda perlu tahu … Read more

Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 – 3 Panduan Lulus

peperiksaan pegawai

Cuma tinggal beberapa hari saja lagi masa untuk persediaan buat calon-calon yang bakal untuk menduduki Peperiksaan Pegawai Penerangan S41. Biasa dalam masa yang semakin suntuk tu baru ramai orang mula rasa tertekan dan ingin untuk luahkan sikit masa untuk belajar. Perlu Gunakan Masa Dengan Bijak Sekarang Jadi adalah baik untuk calon-calon gunakan masa yang masih … Read more

Ke mana selepas SPM? Belajar atau bekerja?

Duduk Peperiksaan SPM

Memandangkan sekarang musim peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), maka aku terpanggil menulis sesuatu berkaitan ini. Aku yakin, calon-calon SPM tahun ni semuanya bagus-bagus. Kepada adik-adik yang sedang dalam mood menghadapi ‘peperangan’ dengan SPM, aku sarankan supaya terus belajar dan usaha. Ditambah pula dengan solat hajat dan doa. Aku yakin, korang boleh berjaya. Doa mak dan … Read more