free hit counter

Nasihat Kepada Pelajar Yang Bakal Ambil SPM

SPM result

Apa khabar anda semua sekalian? Ehh. Kenalah saya bagi salam buat terlebih dahulu. Lupa pulak. Ye lah. Sudah seminggu blog ni tidak berpenghuni, jadi bila mood nak menulis tengah mencanak ni, terlebih excited pulak. Sebelum mulakan, saya ucapkan assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada mereka yang bukan beragama islam. Jam kat bucu kanan screen laptop … Read more

Buku Rantaian Kenangan

buku teks

Disebalik sebuah buku, tersimpan seribu satu kenangan. Suka duka mempelajari ilmu dalam buku itu menjadikan Si Dungu seorang Cerdik Pandai, Si Sesat seorang Pengembara Termahsyur dan Si Sumbang seorang Pemuzik Terhebat. Buku bukan sekadar naskah pakai buang tetapi nilainya melebihi keluasan lautan terbentang. Buku buku semasa zaman persekolah saya, masih lagi elok dan kelihatan baru … Read more

The 29 List of Zamrud: Berkahwin sebelum 30 tahun

DoaBertemuJodohUtkWanita

Jodoh itu pasti. Tapi di mana, bila dan bagaimana adalah rahsia Allah. Pada usia kita 6 bulan di dalam rahim ibu, Allah telah menetapkan ajal maut, rezeki dan jodoh kita. Saya masih lagi tercari-cari siapa jodoh yang Allah tetapkan untuk saya. Teringin sangat mengenali dirinya. Wish list yang ada pada saya dan apa yang saya … Read more

Perkara Penting Menjelang Tahun 2014

cromebook

Semalam diadakan Mesyuarat Guru Pertama Tahun 2014. Mesyuarat guru kali ini adalah mesyuarat guru paling gembira untuk saya. Gembira tak terkata-kata. Kenapa??? Mesyuarat Guru Pertama Tahun 2014 cuma dijalankan selama sehari sahaja. Sebelum-sebelum ini, sekolah saya menjalankan mesyuarat guru selama dua tiga hari. Jadi, bila tahun ni cuma sehari, saya seronok sangat. Mesyuarat bermula jam … Read more

Melihat ke Fenomena Laut Merah di Sabah

Pantai Maldives

Beberapa hari dulu, saya terbaca mengenai fenomena laut merah (red tides) yang berlaku di Sabah. Fenomena laut merah itu sudah menyebabkan saya rasa curious untuk tahu dengan lebih dalam mengenai hal ni. Tetapi memandangkan esok ada kerja penting yang perlu saya lakukan, jadi tak boleh menghabiskan banyak masa untuk menelaah fenomena ni. Menurut sumber yang … Read more

Melawat dan Berjalan di Sekitar Ranau

SABAH TEA RANAU

Selepas saya dilahirkan, saya sudah tinggal di sekitar Ranau. Tapi jangan anda berasa hairan sebab saya sendiri pun jarang melawat tempat-tempat pelancongan di sekitar ni. Kebetulan semalam, saudara mara saya yang tinggal di Miri datang ke rumah saya. Jadi, rasa rugilah kalau tak alang-alang melawat tempat-tempat ni. Tanpa fikir dengan terlalu banyak, kita orang satu … Read more

Asasi Sains UiTM 2011/2012 dari Pendapat Pelajar

apa yang perlu dibawa

First of all, tahniah kepada adik-adik yang mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang seterusnya samada STPM, Matrikulasi, Politeknik/ kemahiran, Pasum dan ataupun asasi, khususnya kepada adik-adik yang mendapat tawaran ke asasi sains, UiTM Puncak Alam. Kepada junior akak yang berada Sabah, tahniah. Ramai juga junior yang bertanya kepada akak mengenai Asasi Sains UiTM … Read more