free
hit counter

Yang Di Luar Negara Dikecohkan, Yang Ada Depan Mata Bagaimana?

shocking baby by belsaproject

Okey, Okey. Seorang pelajar cemerlang akademik dikatakan telah berubah penampilannya menjadi lebih seksi, hot dan dikatakan telah terkena kejutan budaya. Kecoh dari Selat Melaka sehingga ke Laut China Selatan dan berlakunya tetap di dunia internet Malaysia. Dah seminggu lebih cerita ‘hot’ ini mengisi ruang Facebook dan Twitter aku, tunggu lama sikit baru nak respon. Haha. … Read more

10 Kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil

ketuat chia oil omega 3

Anda pengamal tegar Chia Seed? Anda ingin mencuba Chia Oil? Jadi mengapa anda terkandas SETAKAT ITU sahaja?? Tahukah anda terdapat pelbagai keajaiban daripada superfood biji chia dan minyaknya. Aryza Chia Seed kini memperkenalkan Aryza Chia Miracle Oil, revolusi terkini untuk kulit anda mengunakan khasiat semulajadi dan organik. Berikut adalah 10 Keajaiban/kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil: … Read more

Pengalaman Menarik di Miri

Pekan Miri

Saya sudah dapat pergi bercuti-cuti ke Miri di Sarawak bulan lepas. Saya tidak pernah pergi ke sana dan ini merupakan kali pertama bagi saya kunjung ke Miri. Tujuan utama saya pergi ke Miri adalah untuk menyertai pertandingan bola jaring pesta PSKPP. Perjalanan dengan kereta ambil masa 12 jam tapi kami naik bas sekolah, 20 jam. … Read more

Darah O: Pengalaman Derma Darah Kali Pertama

menderma darah

Pengalaman kali pertama saya derma darah ni istimewa sedikit. Tapi jangan disebabkan pengalaman saya ni, korong yang teringin nak derma darah takut pulak. Kes ni, istimewa untuk saya je kot. Kalau orang lain, paling teruk pun, lepas derma darah, sakit kepala je sebab badan kekurangan darah selepas proses menderma. Sakit kepala tu pun kejap je. … Read more

Menziarahi Masjid Nabawi 17 Tahun Lalu

Masjid Nabawi

Sewaktu kali pertama saya pergi menunaikan umrah, pada masa itu saya baru belajar di Tingkatan 1. Dan pada masa itu saya berumur 12 tahun 5 bulan. Rasa macam saya sudah layak untuk ikut mak dan bapa pergi umrah sebab saya sudah belajar rukun umrah dan haji semasa di kelas pendidikan islam. Solat-solat sunat pun sudah … Read more

Kenapa Saya Memilih Menjadi Pensyarah Matrikulasi?

matrikulasi

Seawal saya mula melapor diri sebagai seorang guru pada 1 November 2007, saya dah tanamkan tekad, saya tak nak menjadi guru biasa sehigga pencen. Saya beri tempoh empat tahun kepada diri saya, samada mahu kekal dalam dunia pendidikan atau, selepas empat tahun, saya resign menjadi guru dan menceburi bidang lain. Kenapa empat tahun? Sebab saya … Read more

Nasihat Kepada Pelajar Yang Bakal Ambil SPM

SPM result

Apa khabar anda semua sekalian? Ehh. Kenalah saya bagi salam buat terlebih dahulu. Lupa pulak. Ye lah. Sudah seminggu blog ni tidak berpenghuni, jadi bila mood nak menulis tengah mencanak ni, terlebih excited pulak. Sebelum mulakan, saya ucapkan assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada mereka yang bukan beragama islam. Jam kat bucu kanan screen laptop … Read more

Buku Rantaian Kenangan

buku teks

Disebalik sebuah buku, tersimpan seribu satu kenangan. Suka duka mempelajari ilmu dalam buku itu menjadikan Si Dungu seorang Cerdik Pandai, Si Sesat seorang Pengembara Termahsyur dan Si Sumbang seorang Pemuzik Terhebat. Buku bukan sekadar naskah pakai buang tetapi nilainya melebihi keluasan lautan terbentang. Buku buku semasa zaman persekolah saya, masih lagi elok dan kelihatan baru … Read more

The 29 List of Zamrud: Berkahwin sebelum 30 tahun

DoaBertemuJodohUtkWanita

Jodoh itu pasti. Tapi di mana, bila dan bagaimana adalah rahsia Allah. Pada usia kita 6 bulan di dalam rahim ibu, Allah telah menetapkan ajal maut, rezeki dan jodoh kita. Saya masih lagi tercari-cari siapa jodoh yang Allah tetapkan untuk saya. Teringin sangat mengenali dirinya. Wish list yang ada pada saya dan apa yang saya … Read more

Perkara Penting Menjelang Tahun 2014

cromebook

Semalam diadakan Mesyuarat Guru Pertama Tahun 2014. Mesyuarat guru kali ini adalah mesyuarat guru paling gembira untuk saya. Gembira tak terkata-kata. Kenapa??? Mesyuarat Guru Pertama Tahun 2014 cuma dijalankan selama sehari sahaja. Sebelum-sebelum ini, sekolah saya menjalankan mesyuarat guru selama dua tiga hari. Jadi, bila tahun ni cuma sehari, saya seronok sangat. Mesyuarat bermula jam … Read more