free
hit counter

Kelebihan dan Kelemahan Masuk Tingkatan 6

tingkatan 6

Sekiranya anda ingin mendapat kelayakan kemasukan ke program ijazah tempatan dan antarabangsa, serta peluang untuk menyertai perkhidmatan awam, maka anda perlu pertimbangkan untuk pilih lanjut ke Tingkatan 6. Ia merupakan pelajaran yang ditawarkan kepada lepasan sekolah Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang berkelayakan di sekolah-sekolah di seluruh negara. Bagaimanapun, ada juga pelajar yang ingat masuk ke … Read more

Kepentingan dan Kebaikan Untuk Menderma Darah

derma darah

Derma darah digalakkan, tetapi cabaran terbesar adalah mengatasi ketakutan yang meluas bahawa menderma darah berbahaya bagi kesihatan seseorang terutamanya bagi penderma buat kali pertama. Jumlah darah dalam badan seorang dewasa adalah kira-kira 4000-5000 ml. Piawai berat untuk penderma lelaki ialah 50 kg, sementara untuk wanita adalah 45 kg. Jumlah darah yang diambil adalah 450 ml … Read more

Kepentingan Kitar Nitrogen Kepada Alam Sekitar & Manusia

kitar nitrogen

Nitrogen adalah komponen utama bagi tubuh organisma hidup. Atom nitrogen boleh didapati di semua protein dan DNA. Apa itu Kitar Nitrogen? Kita boleh dapat penerangan dan huraian kitar nitrogen seperti berikut: nitrogen berada di tanah di bawah kaki kita, di dalam air yang kita minum, dan di udara yang kita bernafas. Sebenarnya, nitrogen adalah unsur … Read more

Petua-petua Untuk Membina Tabiat Baik

bina tabiat baik

Berdasarkan tajuk di atas, itulah merupakan tips yang saya ingin kongsikan pada hari ini. Bagaimana seseorang ingin mengubah tabiat buruk dan seterusnya membina tabiat yang baik? Secara umumnya, terdapat dua langkah yang perlu diambil untuk mengubah tabiat kita. Langkah pertama ialah kita perlu mengetahui apakah tabiat buruk yang kita ingin ubah. Oleh tu, adalah perlu … Read more

Cara-cara Capai Impian dan Matlamat Paling Pantas

capai impian

Topik hari ini adalah tentang ‘sesuatu yang hilang’. Macam lirik lagu cinta pula. Setiap orang daripada kita pasti mempunyai impian. Walaupun sekurang-kurangnya satu, betul tak? Hal ini kerana kita mahu dianggap unik dan mencapai ‘sesuatu’ dalam kehidupan. Dalam kehidupan ini kita merasakan ingin melakukan ‘sesuatu’.Kita mahu mencipta ‘sesuatu’. Walaupun perkara itu mungkin kecil bagi pandangan … Read more

Tips Untuk Bahasa Inggeris Dalam Peperiksaan SPM

bahasa english

Hari ini saya ingin berkongsi sebuah tips SPM Bahasa Inggeris untuk bakal-bakal pelajar yang akan mengambil SPM untuk tahun ini. Tips ini adalah berkaitan dengan bagaimana untuk mendapatkan A dalam subjek Bahasa Inggeris. InsyaAllah tips ini dapat membantu dan telah berhasil kepada saya ketika saya mengambil peperiksaan pada masa dahulu. Masa yang saya ambil peperiksaan … Read more

Kepandaian Emosi dan Cara Mudah Tarik Perasaan Gembira

rasa gembira

Baru-baru ini saya ada menerima satu email dari seorang pakar motivasi tentang cara nak dapatkan kegembiraan. Saya pasti perkara ini bukanlah perkara baru. Malah ada yang tahu dan mungkin juga dah lupa teknik yang berkesan tersebut. Teknik ini bukan susah sangat untuk amalkan. Semua orang pun boleh buat. Maksudnya semua orang boleh menikmati rasa gembira … Read more

Wang Tidak Dituntut – Adakah Ia Punya Anda?

wang tidak dituntut

Wang yang tidak dituntut di Malaysia macam semakin meningkat dari tahun ke tahun. Sekarang WTD di Malaysia sudah mencapai RM 10.862 billion! Untuk membantu semua orang membuat semakan dengan cepat, cekap dan tepat, Jabatan Akauntan Negara sedang dalam proses membangunkan perisian sistem dalam talian. JANM sedang dalam proses untuk menyediakan satu sistem untuk memudahkan semua … Read more

Reload dan Semak Baki Dengan Touch ‘n Go Online

eWallet Touch n Go

Adakah anda tahu bahawa sekarang anda sudah boleh reload atau semak baki kad Touch ‘n Go anda dalam talian? Dengan servis yang diperbaharui dalam aplikasi TNG eWallet itu, sekarang anda juga boleh tambah nilai kad Touch ‘n Go anda secara online. Servis ini adalah dibekal dan diurus oleh TNG Digital. Ia merupakan sebuah anak syarikat … Read more

5 Cara Elak Suami Dirampas Orang

suami isteri

Kehidupan berumahtangga merupakan sesuatu yang sungguh mencabar. Pintu untuk membuat onar selalu terbuka luas baik kepada si suami dan juga isteri. Bagi sepasang suami isteri, perlindungan dan pertahanan yang terakhir ialah tanggungjawab, kepercayaan, cinta dan iman yang tulus suci di antara mereka. Saya amat terkesima mendengar berita keruntuhan rumahtangga. Tambahan pula ada cerita kehidupan peribadi … Read more