free hit counter

Hari Kekasih dan Valentine’s Day Adalah Berbeza

one night stand

Hari ni kalendar masihi menunjukkan tarikh 14 Februari 2011. Orang sambut apa ye hari ni? Oh! Hari ni Valentine’s day! Baru aku ingat. Siap ada tulis kat kalendar ni. Adoi. Lupa pulak yang Valentine’s Day hari ni. Hahaha. Macam poyo pulak kan buat-buat lupa yang hari ni hari Valentines. Tapi memang aku lupa. Sebabnya mudah, … Read more

Tips Bermain Tennis Seperti Federer Dan Nadal

Roger Federer

Jika anda merupakan seorang peminat sukan tenis seperti aku, mustahil bagi anda dengan tak kenal Rafael Nadal. Aku memang sudah lama ikuti perkembangan sukan tenis ni sejak tahun 2003. Di mana pada waktu itu aku masih belajar di sekolah menengah lagi. Dan pada masa tu, aku sangat admire dengan Roger Federer. Yalah, waktu tu Federer … Read more

Ke mana selepas SPM? Belajar atau bekerja?

Duduk Peperiksaan SPM

Memandangkan sekarang musim peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), maka aku terpanggil menulis sesuatu berkaitan ini. Aku yakin, calon-calon SPM tahun ni semuanya bagus-bagus. Kepada adik-adik yang sedang dalam mood menghadapi ‘peperangan’ dengan SPM, aku sarankan supaya terus belajar dan usaha. Ditambah pula dengan solat hajat dan doa. Aku yakin, korang boleh berjaya. Doa mak dan … Read more

Ada Apa di Telaga Air, Kuching Sarawak

pantai 1

Adakah anda pernah berkunjung ke Telaga Air yang terletak di Kuching, Sarawak? Lokasinya tidak jauh dari pusat bandaraya Kuching. Jika anda pergi, ia ambil masa lebih kurang setengah jam. Selain daripada pemandangan laut yang indah dan suasana kampung nelayan yang aman dan damai, di sini terdapat juga food court yang menghidangkan makanan laut. Apa yang … Read more

Yang Di Luar Negara Dikecohkan, Yang Ada Depan Mata Bagaimana?

shocking baby by belsaproject

Okey, Okey. Seorang pelajar cemerlang akademik dikatakan telah berubah penampilannya menjadi lebih seksi, hot dan dikatakan telah terkena kejutan budaya. Kecoh dari Selat Melaka sehingga ke Laut China Selatan dan berlakunya tetap di dunia internet Malaysia. Dah seminggu lebih cerita ‘hot’ ini mengisi ruang Facebook dan Twitter aku, tunggu lama sikit baru nak respon. Haha. … Read more

10 Kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil

ketuat chia oil omega 3

Anda pengamal tegar Chia Seed? Anda ingin mencuba Chia Oil? Jadi mengapa anda terkandas SETAKAT ITU sahaja?? Tahukah anda terdapat pelbagai keajaiban daripada superfood biji chia dan minyaknya. Aryza Chia Seed kini memperkenalkan Aryza Chia Miracle Oil, revolusi terkini untuk kulit anda mengunakan khasiat semulajadi dan organik. Berikut adalah 10 Keajaiban/kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil: … Read more

Pengalaman Menarik di Miri

Pekan Miri

Saya sudah dapat pergi bercuti-cuti ke Miri di Sarawak bulan lepas. Saya tidak pernah pergi ke sana dan ini merupakan kali pertama bagi saya kunjung ke Miri. Tujuan utama saya pergi ke Miri adalah untuk menyertai pertandingan bola jaring pesta PSKPP. Perjalanan dengan kereta ambil masa 12 jam tapi kami naik bas sekolah, 20 jam. … Read more

Darah O: Pengalaman Derma Darah Kali Pertama

menderma darah

Pengalaman kali pertama saya derma darah ni istimewa sedikit. Tapi jangan disebabkan pengalaman saya ni, korong yang teringin nak derma darah takut pulak. Kes ni, istimewa untuk saya je kot. Kalau orang lain, paling teruk pun, lepas derma darah, sakit kepala je sebab badan kekurangan darah selepas proses menderma. Sakit kepala tu pun kejap je. … Read more

Menziarahi Masjid Nabawi 17 Tahun Lalu

Masjid Nabawi

Sewaktu kali pertama saya pergi menunaikan umrah, pada masa itu saya baru belajar di Tingkatan 1. Dan pada masa itu saya berumur 12 tahun 5 bulan. Rasa macam saya sudah layak untuk ikut mak dan bapa pergi umrah sebab saya sudah belajar rukun umrah dan haji semasa di kelas pendidikan islam. Solat-solat sunat pun sudah … Read more

Kenapa Saya Memilih Menjadi Pensyarah Matrikulasi?

matrikulasi

Seawal saya mula melapor diri sebagai seorang guru pada 1 November 2007, saya dah tanamkan tekad, saya tak nak menjadi guru biasa sehigga pencen. Saya beri tempoh empat tahun kepada diri saya, samada mahu kekal dalam dunia pendidikan atau, selepas empat tahun, saya resign menjadi guru dan menceburi bidang lain. Kenapa empat tahun? Sebab saya … Read more