Ahad, 23 Februari 2014

Terima kasih Teacher Girl-girlku


Semalam saya berkampung di sekolah, 
dari jam 9.00 pagi hingga 4.00 petang, 
menggosongkan meje...
sedih je rasenye.
sorang-sorang kat sekolah,
sunyi sepi duk kat bilik guru,
terasa meremang bulu roma,
mcm kena kacau dengan Green Lady.

Green lady tu hantu sekolah saya.
dulu, tahun pertama saya posting kt clifford pun hantu ni kacau saya,
dia g padam semua lampu semasa saya sorang-sorang kt dewan.
tahun lepas pun dia kacau saye semasa kursus KBAT,
dia g padam  lap top saya.
kejam betui dia ni.
selalu kacau sy, mcm tak kenal saya je.
Green Lady ni, selalunya kacau murid, tak kacau cikgu.
Tapi dengan saya, tak tahu la ape salah saya yang dia suka pulak kacau saya.


********

Semasa duk mengemas barang
terjumpa sajak ni
dalam dairi pendidik tahun 2012.
sajak ni ditulis oleh dua orang murid 2C2 tahun 2012.
bile bace sajak ni,
saya terfikir lepas ni,
mesti dah tak dapat sajak2 macam ni
sebab ajar budak besar.

Ade banyak lagi sajak yg saya dapat,
tapi sy nak share sajak ni.
sebab murid yang tulis ni selalu bagi coklat cadbury pada saya
dan bile baca sajak yg dia tulis ni,
saya macam tak puas hati je dengan ayat dia

terima kasih teacher girl-girlku

saya ni, macam kebudak-budakkan ke????
ooushh!

Isnin, 17 Februari 2014

A Start of The New Beginning



First of all, alhamdulillah.
I receive a promotion letter from
Director-General of Education Malaysia to
relocated and reposition to Sarawak Matriculation Collage
as Academic Lecturer
starting from 3rd February 2014.

But, there is some issue playing in my mind,
and I think it is the same as other teacher,
who posted to Sabah and Sarawak


'When i'll return to my hometown if I transfer to Sarawak?'
and
'Does it means i will meet my half at Sarawak?'
and
'ohh, i dont have any clicks at there!!!'


My friend told me,
"orang lain dah balik semenanjung, hang baru nk g Sarawak"


I have a few friends posting to Sarawak,
but in my survey,
all of them already transfer back to their requested town.

~~~~

I've done my istikarah.
I wait for the mimpi or any signal
but for the time being
my heart is more towards Bumi Kenyalang

So, InsyaAllah today,
I'll contact the Director-General 0f Education Office 
and Director of Kolej Matrikulasi Sarawak
for the confirmation of the promotion.



Yeah...
I'm going to SARAWAK to start the new beginning.










Sabtu, 15 Februari 2014

Bilik Gerakan PBS



Lembaga Peperiksaan telah menubuhkan Bilik Gerakan PBS yang bertujuan untuk menangani isu-isu PBS serta memberi khidmat bantu pelaksanaan PBS.


Sebarang pertanyaan berkenaan pelaksanaan PBS boleh menghubungi talian seperti di bawah:


Talian Meja Bantuan:

03 - 8889 3640/ 
03 - 8889 3520/ 
03 - 8889 3601/ 
03 - 8889 3551/ 
03 - 8884 3022


Waktu Operasi: 8.00 pagi - 10.00 malam

Pengalaman Hari Pertama Menjadi Guru, A Flashback

6 tahun yang lalu, pada tanggal 1 November 2007 adalah hari pertama saya sebagai seorang guru. Saya posting di Kuala Kangsar, kampung saya sendiri. Sekolah tempat saya posting pun, bukanlah sekolah yang asing bagi saya. Bapa saya bekas guru di sini. Jadi, saya selalu 'lepak' di sini menunggu bapa selesai kerjanya atau habis mesyuarat. Majoriti guru di sekolah ini dah pun kenal saya sebagai anak kenalan mereka. Cuma saya yang terasa asing, sebab mereka kenal saya, tapi saya tak kenal mereka.


Pengalaman hari pertama dan kedua saya posting, saya abadikan dalam blog saya yang lama. Blog tuu saya dah private-kan. Syukur sangat sebab saya ada blog, dan tulis pengalaman di dalam blog. Senang nak imbas kembali kenangan-kenangan lalu. :)




Semalam adalah hari pertama saya sebagai seorang guru. Saya lapor diri di PPD Kuala Kangsar, seterusnya mendengar Taklimat Penempatan Guru Siswazah Sandaran Terlatih, GSST  yang disampaikan oleh Tuan PPD dan Tuan Timbalan PPD. Taklimat bermula jam 9.00 pagi dan tamat jam 10.45 pagi. Terdapat 36 orang GSST yang seangkatan dengan saya. Setelah tamat taklimat, kami diarahkan ke sekolah masing-masing untuk lapor diri sebelum jam 1.00 petang.

Saya telah melapor diri di sekolah SMK Clifford Kuala Kangsar bersama seorang lagi GSST baru yang juga berasal dari negeri Perak. Malah, beliau mempunyai option yang sama seperti saya iaitu Kimia/Biologi. Oleh sebab kami ditempatkan pada hujung tahun, kami tidak diberikan sebarang kelas untuk mengajar. Kami hanya perlu mengikuti rancangan orientasi guru baru dan menjadi guru ganti bagi kelas yang ketiadaan guru. Jadi kebanyakkan masa kami hanyalah di bilik guru.

Sepanjang di bilik guru, kami berkenalan dengan guru-guru senior dan mengisi borang-borang yang diperoleh daripada pihak sekolah, JPN dan KPM. Kami perlu menghantar kembali borang yang telah siap diisi seberapa segera untuk diproses. Hanya setelah borang itu dikembalikan, kami akan memperoleh surat tawaran berkhidmat. Kelewatan menerima surat tawaran berkhidmat akan menyebabkan kelewatan pembayaran gaji.

Bersama borang itu, kami perlu melampirkan beberapa dokumen seperti surat akuan sumpah, laporan kesihatan dan sijil-sijil akademik. Kami juga perlu mempunyai nombor akuan KWSP untuk melengkapkan salah satu borang yang diberikan. Oleh itu, petang tadi, saya bersama dua coursemates USM telah membuat surat akuan sumpah bebas dadah dan surat akuan sumpah bebas jenayah di Pejabat Daerah Kuala Kangsar. Kemudian kami telah pergi ke Pejabat KWSP untuk mendaftar sebagai pencarum. Kami juga membuat beberapa salinan sijil akademik untuk dilampiran bersama borang-borang itu.

Saya harap, cepat dapat kembalikan borang-borang itu, cepat dapat surat tawaran berkhimat dan yang pentng sekali, cepat dapat gaji.

Khamis, 13 Februari 2014

Status Terkini PBS @ PPMR @ Penambaikan PMR

 
Peningkatan perbuatan ponteng sekolah dan sikap tidak acuh di kalangan pelajar sekolah ketika mengikuti pembelajaran di sekolah adalah antara alasan mengapa kesatuan guru kebangsaan mahu sistem penilaian baharu pelajar dimansuhkan.

Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mendakwa tidak ada seorang pun daripada 180,000 ahlinya di seluruh negara yang mendapati Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) mempunyai ciri positif sejak ia dimulakan tiga tahun lalu.

Presiden NUTP, Hashim Adnan, berkata PBS terlalu asing bagi budaya pendidikan pelajar Malaysia yang suka jika perkembangan mereka diukur dengan pencapaian A, B dan C.

Pendirian kesatuan itu dijangka menambah tekanan kepada Putrajaya yang membuat keputusan untuk menyemak semula sistem itu, yang dilaksanakan kepada pelajar tingkatan satu dan dua serta murid darjah satu.

Keputusan Putrajaya untuk menyemak semula sistem itu dibuat selepas menerima tekanan daripada kumpulan guru, Suara Guru Masyarakat Malaysia (SGMM) yang dikatakan akan mengadakan bantahan pada 22 Februari untuk mendesak PBS dimansuhkan.

Walaupun NUTP tidak bersetuju dengan rancangan SGMM, Hashim berkata, desakan mereka adalah sama.

“Dengan PBS, tidak ada makna lagi untuk ke sekolah,” katanya merujuk kepada PBS yang tidak merangkumi peperiksaan tahunan tetapi lebih kepada penilaian harian.

Beliau berkata, pada asasnya pelajar dinilai menerusi penilaian harian, sama ada mereka lulus atau gagal sesuatu mata pelajaran berdasarkan kepada spectrum enam band. Ia bermula daripada band satu “faham” (paling bawah) kepada band enam (paling tinggi).

Hashim berkata, pelajar yang mendapat band satu dianggap lulus tetapi tidak secemerlang pelajar yang memperolehi band enam.

Ini berbeza daripada sistem penggredan hirarki yang lama iaitu pencapaian pelajar A hingga F dipisahkan berdasarkan kepada siapa cemerlang dalam mata pelajaran tertentu.

“Pelajar kita masih mahu berusaha untuk mendapat markah 90% atau 95%. Apabila mereka tidak diberi peluang, mereka rasa apa gunanya belajar? Apa beza antara saya dengan budak lain?

“Guru pula kemudian berdepan dengan masalah untuk memotivasikan pelajar untuk memberi tumpuan dalam kelas kerana pelajar mudah bosan.

“Pelajar juga tidak peduli untuk datang ke kelas kerana mereka rasa tidak perlu diberi gred,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Pada Selasa, Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kementerian menyemak semula PBS susulan daripada lambakan aduan yang diterima daripada guru.

PBS dilaksanakan –ada 2011 bermula dengan pelajar tingkatan satu. Ia adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menghasilkan pelajar yang lebih holistik, bukan sekadar cemerlang dalam pelajaran.

Ramai guru mengadu mengenai kekaburan sistem gred enam band itu dan keperluan mengisi data penilaian pelajar setiap hari ke dalam sistem komputer berpusat.

Kesesakan dalam jaringan komputer berpusat itu menyebabkan guru terpaksa bangun awal dinihari untuk memasukkan data pelajar iaitu ketika ia tidak sesak.

“Jika seorang guru mempunyai 160 pelajar, maka penilaian 160 individu perlu dibuat setiap hari,” katanya.

Terdahulu, SGMM mendakwa kelemahan dalam sistem PBS di Malaysian menyebabkan banyak sekolah berpatah balik kepada sistem peperiksaan tahunan untuk menjejak pencapaian pelajar.

SGMM mahu sistem itu dimansuhkan sebelum ia dilaksanakan kepada pelajar tingkatan tiga tahun ini yang akan menduduki peperiksaan penting Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Mereka bimbang kelemahan dalam pelaksanaannya dan keseluruhan kekeliruan di kalangan majoriti guru dan pentadbir sekolah mengenai kaedah melaksanakan PBS akan memberi kesan kepada PMR pelajar tingkatan tiga.

Hashim berkata, penekanan kepada sekolah secara individu untuk menaksir pelajar sendiri bertentangan dengan pemeriksa luar seperti dalam kes sistem lama, dan ini akan membuka kepada ruang untuk memanipulasi keputusan PMR.

“Setakat ini, tidak ada garis panduan daripada kementerian untuk jawapan standard dalam PMR.

“Tidak ada guru atau sekolah mahu sekolah mereka dilihat sebagai ketinggalan. Jadi, apabila tiba masa peperiksaan, apa yang boleh menghalang mereka daripada meluluskan semua pelajar?

“Memandangkan guru mengawal penilaian dan pentaksiran, mereka boleh memberitahu pelajar apa soalan yang akan ditanya dalam peperiksaan,” katanya. – 13 Februari, 2014.


Sumber:
NUTP: Wujud ‘tiada makna di sekolah’ di bawah PBS
OLEH SHERIDAN MAHAVERA (themalaysianinsider)
FEBRUARY 13, 2014


p/s: Saya pun dah makin keliru dengan PBS ni.  Dah la tiada contoh soalan pentaksiran pusat, khabar angin banyak sangat. Nak terangkan PBS pada murid pun tak berani sebab tak ada penjelasan yang lengkap dan konkrit.

Selasa, 11 Februari 2014

Tutorial Menggunakan Buku Teks Digital

Mulai tahun 2014, murid-murid, guru-guru dan ibu bapa boleh mengekses buku teks digital secara online di laman 1BestariNet.net. Terdapat 313 judul buku teks digital disediakan merangkumi buku teks sekolah rendah dan buku teks sekolah menengah.

Majlis pelancaran Buku Teks Digital KPM telah dirasmikan oleh YB Dato' Seri Idris Bin Jusoh, Menteri Pendidikan II pada 7 Februari 2014 di Petaling Jaya.


Berikut adalah langkah untuk mengakses buku teks digital


Langkah pertama: Log masuk VLE sekolah



Setiap sekolah mempunyai VLE masing-masing kecuali beberapa sekolah tertentu yang masih dalam proses. Jika anda tidak tahu alamat/URL bagi VLE sekolah anda, anda boleh dapatkan di laman web 1bestarinet.net. Log masuk VLE sekolah menggunakan ID Yes. ID Yes boleh diperoleh daripada guru yang bertanggungjawab sebagai Coordinator/admin.


Langkah kedua: Klik menu 'Quick Lunch'




Setelah anda log masuk ke VLE, klik  link ' Quick Lunch' . seperti gambar di atas. Link ini terdapat di penjuru atas sebelas kanan. Dalam Bahasa Melayu 'Quick Lunch' adalah 'Pelancar Pantas'

Langkah ketiga: Klik menu 'Frogstore'




Setelah anda klik 'Quick Lunch' akan keluar satu senarai pilihan menu. Anda perlu memilih menu 'Frogstore' seperti dalam gambar di atas.


Langkah ke-empat: Klik menu 'books'




Di dalam Frogstore anda perlu memilih menu books seperti gambar di atas. Kemudian, sila cari buku teks digital yang anda kehendaki berdasarkan subjek dan level. Contohnya:

Subject: Sains    Level: Secondary

Anda boleh add seberapa banyak buku yang ada suka.


Langkah ke-lima: Add pilihan buku digital



Anda perlu add buku digital yang anda kehendaki seperti. Buku yang telah ditambahkan/add akan dimasukkan ke dalam bookshelf @ rak buku anda secara automatik.

Gambar di bawah menunjukkan contoh rak buku saya dalam VLE.


Untuk melihat rak buku, anda hanya perlu klik 'Quick Lunch' dan seterusnya pilih menu 'bookshelf'


Langkah ke-enam: Menggunakan buku



Apabila anda hendak menggunakan buku digital yang telah di-add, anda hanya perlu klik buku tersebut di bookshelf @ rak buku. Kemudian anda boleh gunakan buku tersebut


Selamat mencuba.

Isnin, 10 Februari 2014

Buku Rantaian Kenangan

Disebalik sebuah buku, tersimpan seribu satu kenangan. Suka duka mempelajari ilmu dalam buku itu menjadikan Si Dungu seorang Cerdik Pandai, Si Sesat seorang Pengembara Termahsyur dan Si Sumbang seorang Pemuzik Terhebat. Buku bukan sekadar naskah pakai buang tetapi nilainya melebihi keluasan lautan terbentang.


buku teks

Buku buku semasa zaman persekolah saya, masih lagi elok dan kelihatan baru walaupun ada yang hampir 15 tahun. Dulu, zaman saya sekolah, saya tak dapat pinjaman buku teks, wajib beli sendiri. Hujung tahun cikgu bagi senarai buku untuk tahun baru.

Biasanya saya akan ikut bapak beli buku teks di Ipoh, Ali Bookstore (rasanya itu la nama kedai buku tu). Bapak akan beli buku satu set lengkap, hargnya lebih kurang RM150. Kami pergi beli di Ipoh, sebab di Kuala Kangsar pada masa itu tak ada kedai buku yang menjual buku teks. Sesetengah rakan saya, mereka beli buku teks second hand, sebab lebih mudah didapati dan murah. Selain daripada beli buku teks, kami kena bayar yuran sekolah, bayaran PIBG, yuran PMR dan yuran SPM. Ingat lagi, saya pernah bawa RM300 semasa minggu pertama persekolahan, sebab nak bayar yuran yang pelbagai.

Murid sekolah sekarang dah tak perlu bayar semua tu, kalau ada bayaran pun, hanya untuk majalah sekolah dan sumbangan PIBG. Buku teks pun mereka dapat pinjaman secara percuma.


majalah sekolah

Majalah sekolah masih lagi disimpan baik seperti buku-buku teks dan rujukan. Nama majalah sekolah saya Sinarita, singkatan kepada Sinar Wanita. Saya bersekolah di sekolah menengah perempuan, sebab tu nama majalah sekolah Sinarita. Girls Power la katakan. Saya ada kenangan menjadi salah seorang daripada Sidang Redaksi Majalah Sekolah. Rasanya tugas saya menggumpul dan memilih artikel untuk majalah sekolah.

Buku kuning tu adalah majalah sekolah rendah saya. Diterbitkan khas sempena perasmian bangunan baru yang dirasmikan oleh Sultan Perak, Sultan Azlan Shah pada tahun 1998. Baginda juga pernah datang merasmikan Majlis Ulang Tahun SMK Clifford ke-100. Malah, baginda pernah buat lawatan on the spot  (bukan diundang) ke sekolah saya apabila mengetahui kantin sekolah terbakar pada tahun 2012. Caring kan. Ura-ura pula mengatakan tahun ini, Pemangku Sultan Perak, Raja Muda Nazrin akan datang SMK Clifford untuk perasmian Hari Anugerah. Deng…deng…deng….kita tunggu bulan April nanti.



buku matrikulasi

Tamat sekolah menengah, saya sambung belajar di matrikulasi. Di matrikulasi tiada buku teks untuk subjek utama seperti Kimia, Biologi dan Matematik. Semuanya bergantung pada nota yang dibekalkan oleh pensyarah. Tapi buku teks untuk amali, buku sastera BI, Kewarganegaraan diberikan. Zaman saya dimatrikulasi, masih tiada lagi buku rujukan berdasarkan silibus matrik. Kalau ada pun sangat sedikit. Jadi terpaksa la saya beli buku rujukan STPM.

Walaupun matrikulasi cuma setahun, tapi banyak kenangan tercipta. Saya suka subjek kimia semasa di matrik dan salah seorang cikgu yang paling saya kagumi adalah lecturer Biologi. Saya teringin nak mengajar murid saya seperti dia mengajar saya, tapi sampai sekarang saya tak boleh tiru cara dia. Dia mengajar mengajar biologi seperti bercerita melalui komik. Santai sangat belajar biologi dengan dia. Sambil gelak-gelak je. Dia jadikan kami watak dapat penceritaan dia. Tapi tuhan lebih menyayangi dia. Dia meninggal dunia semasa saya di USM. Al-fatihah buat En Farizal.


USM

Memori saya di USM bermula dengan dua buah buku ni. Dalam banyak-banyak universiti di Malaysia, di sinilah rezeki saya untuk menimba ilmu untuk segulung ijazah. Saya ingat lagi, hari pendaftaran di USM adalah hari yang paling sedih dalam hidup saya. Saya tak nak jadi cikgu, tapi semasa mengisi borong UPU online, saya ‘ter’pilih kursus Sains Dan Pendidikan sebagai pilihan ke-7 daripada lapan pilihan. Tak sangka pula, pilihan ke-tujuh yang saya dapat. Hampa sangat.

Dua tahun saya sabotaj, tak baca buku sebab tak nak jadi cikgu. Kalau saya baca buku pun, cuma buku kimia, biologi dan matematik untuk siapkan tutorial. Buku-buku yang bersangkut paut dengan subjek pendidikan, semua diabaikan. Tapi tahun ketiga, saya dah mulai menerima kenyataan, lagipun saya takut, kalau pointer rendah kena posting di Sabah Serawak.


buku kimia

Buku-buku ini  la pengubat duka saya di USM Tapi berat sangat la. Kalaulah ringan, tentu saya bawa buku ni ke hulu hilir. Kalau tak beli buku-buku ni, memang bukan budak kimia. Kalau nak tahu, buku-buku ni macam buku teks di sekolah. Semua yang lecturer ajar ada dalam buku ni. Malah, ayat-ayat dalam Power Point lecturer pun dipetik daripada buku-buku ni.

Sebenarnya buku Kimia Tak Organik (buku hard cover yang paling atas tu) saya tak guna pun semasa di USM. Saya beli semasa tahun akhir saya di USM sebagai koleksi peribadi. Saya nak simpan sebuah buku hard cover yang ada logo USM. Memang berbaloi. Kalau tak, saya tak ada langsung buku yang ada logo USM.


buku konvokesyen

Buku program bagi Upacara Konvokesyen saya pada tahun 2007. Sayang sangat buku ni. Teringin nak konvo sekali lagi, Tapi entah bila la saat itu akan menjelma. Nak sambung belajar buat master, tapi masih tak ada keberanian. Banyak yang saya fikirkan terutamanya kursus apa yang sesuai untuk saya kalau saya sambung belajar lagi. Saya tak sanggup nak ambil Master dalam Kimia, tapi dalam masa yang sama, saya tak minat buat Master dalam pedagogi, kaunseling, ICT dalam pendidikan and so on…so macam mana???? Sekarang ni, cikgu yang ada sarjana dan PhD, gaji mereka lebih tinggi berbanding guru yang hanya memiliki ijazah macam saya ni.

Saat yang paling best semasa konvo dulu, pertama, excited nak jumpa rakan-rakan sekuliah. Kedua, excited nak pakai baju baru yang ditempah khas untuk konvo.  Ketiga, bergambar dengan jubah konvo. Precious moment sungguh.


buku recipe

Banyak tak buku resipi saya? Kononnya nak belajar masak tapi masih lagi dalam perancangan dan angan-angan. Buatnya belum lagi. Buku resipi yang dalam Bahasa Inggeris tu, semuanya dibeli di Big Bad Woof 2013. Murah sangat-sangat. Rambang mata semasa nak pilih buku yang paling sesuai untuk beginner macam saya ni…ceh beginner sangat laa, masak-masak yang simple-simple saya tau, okey.

Buku warna biru, Lagi Banyak Petua dari Dapur adalah pemberian rakan sekerja saya. Buku 1 Hari 1 Resipi tu pula mak beli untuk saya cuba masak…tapi entah bila la terbuka hati saya untuk memasak. Saya bukannya malas sangat, tapi saya tak suka potong bawang. Sebiji pun mata saya dah berair. Kalau 5 biji dah macam orang menangis.



novel

Malas memasak, tapi rajin baca buku, terutamanya novel. Koleksi novel saya tak lah banyak sangat, tapi almari buku dah tak muat. Dulu-dulu suka baca novel English, seperti Sweet Valley, Harry Potter, Shopaholic, Cecelia Ahern’s dan Paulo Coelho’s tapi sejak dua tiga tahun ni saya suka baca novel Bahasa Melayu, terutamanya terbitan Kaki Novel. Baca novel cinta, dan kemudian berangan jadi heroin. Mengharungi banyak masalah tapi akhirnya bahagia bersama yang tercinta. Sweetkan… (^__^)


Sekian, terima kasih kerana sudi membaca entri saya yang penjang berjela ni…

Ahad, 9 Februari 2014

Elaun Lain Mengantikan BISP?


PAGOH: Keputusan sama ada kerajaan akan memberikan insentif baru bagi menggantikan Bayaran Insentif Subjek Pendidikan (BISP) yang dimansuhkan awal Januari lalu bakal diketahui selepas dibentangkan kepada Perdana Menteri, Mac ini.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pendidikan berkata, cadangan itu sekarang di peringkat kajian dan sedang diteliti Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).


Beliau berkata, pihaknya menerima pelbagai maklum balas mengenai pemberhentian bayaran BISP yang dilakukan sejak Disember lalu.


Namun, katanya, semua perincian termasuk nilai serta cara pembayaran akan ditentukan kemudian oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau ditemui pada sesi dialog Majlis Ramah Mesra Bersama Warga Pendidik Parlimen Pagoh, di sini, hari ini.

Hadir sama isteri beliau, Puan Sri Noorainee Abd Rahman serta Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Datuk Dr Madinah Mohamad.

Sumber: Harian Metro
8/2/2014

Sabtu, 8 Februari 2014

Contoh Evidens Bab 3 : Perkumuhan

Bagi bab ketiga tingkatan 3, Perkumuhan, terdapat 8 evidens Pentakiran Sekolah merangkumi band 1 hingga band 4. Dalam bab ini, tiada evidens bagi band 5 dan band 6.

Contoh intrumens bagi bab ini terdiri daripada dua set. Sesetengah mempunyai cadangan jawapan, sesetengah tidak.

https://www.mediafire.com/?mttvhsys6fv9tlr



Senarai Evidens Bab 3: Perkumuhan


Band Evidens Contoh Instrumen
Band 1 B1D2E1 /

B1D2E1 /
Band 2 B2D4E1 /

B2D5E1 /
Band 3 B3D6E1 /

B3D6E2 /

B3D6E3 /
Band 4 B4D4E1 /

LazyMath Bantu Murid Kuasai Matematik


Georgetown: Penemuan terbaru cara mengajar subjek Matematik LazyMath oleh penyelidik Universiti Sains Malaysia (USM) dijangka mampu melahirkan generasi celik nombor di negara ini.

Siri ujian yang dijalankan mendapati kaedah pengajaran itu berupaya merangsang penggunaan otak kiri manusia yang dalam pembelajaran berkaitan nombor.

Tingkat otak kanan
Pada masa sama, kaedah itu juga dapat meningkatkan keupayaan otak sebelah kanan, supaya pelajar dapat menjadi lebih kreatif dan berfikiran logik bagi menyelesaikan permasalahan.

Dekan Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan (PPIP) USM, Prof Datuk Dr Abdul Rashid Mohamed, berkata LazyMath mula digunakan program Advance Guidance Education System (AGES) di bawah seliaan Unit Penyelidikan Pendidikan Asas (UPPA).

“Kaedah pembelajaran dan pengajaran ini diuji sejak September tahun lalu dan terbukti berkesan apabila diterapkan ke atas kanak-kanak seawal usia tiga tahun dan mampu membuang mitos subjek Matematik adalah rumit.

“Ia menggalakkan pelajar menggabungkan pemikiran logik dan kreatif, merangkumi penguasaan kognitif, visual dan kinestatik minda yang mana dapat membantu pelajar mahir dalam subjek lain,” katanya di sini, semalam.
Beliau berkata, usaha membangunkan LazyMath dilaksanakan pihaknya menerusi geran penyelidikan USM apabila melihat kurang 30 peratus pelajar negara ini memilih aliran sains selepas Tingkatan Tiga.

Katanya, penyelidikan mendapati kebanyakan pelajar menganggap subjek Matematik sebagai beban berbanding subjek lain.

“Pemikiran itu menyebabkan pelajar tertekan seterusnya menganggap subjek Matematik sebagai rumit. Justeru, LazyMath menolak persepsi Matematik sukar dikuasai dengan menyediakan konsep pembelajaran santai,” katanya.

Abdul Rashid berkata, 30 hingga 50 tenaga pengajar terdiri siswazah PPIP USM dilatih terbabit dalam program AGES yang kini disertai 200 pelajar dari seluruh Pulau Pinang.

Beliau berkata, mereka mengalu-alukan pelajar baru menyertai program AGES yang diadakan setiap Sabtu dan Ahad itu. Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi UPPA menerusi talian 04-658 5414 atau layari uppa.usm.my



Sumber: BH Online

Khamis, 6 Februari 2014

Langkah Membina Peta Pemikiran


 Langkah Membina Peta Bulatan
  1. Lukiskan sebuah bulatan kecil di bahagian tengah.
  2. Tuliskan topik utama yang ingin diperkenalkan dalam bulatan kecil tersebut.
  3. Lukiskan sebuah bulatan yang lebih besar mengelilingi bulatan kecil tersebut.
  4. Isikan bahagian dalam bulatan besar dengan segala maklumat berkaitan dengan topik tersebut untuk menjana idea (proses sumbangsaran).
  5. Lukis bingkai di bahagian luar bulatan besar untuk menyatakan sumber rujukan atau sudut pandangan daripada pelbagai pihak.

Langkah Membina Peta Buih
  1. Lukiskan sebuah bulatan di bahagian tengah dan labelkan topik utamadi dalamnya.
  2. Lukiskan beberapa bulatan di sekelilingnya untuk diisi dengan kata adjektif / kata sifat bagi topik tersebut.
  3. Sambungkan semua bulatan tersebut dengan topik utama menggunakan garis lurus.
  4. Senaraikan seberapa banyak kata / frasa adjektif berkaitan sama ada positif / negatif . Warna yang berbeza boleh digunakan.
  5. Contoh: Kata Adjektif - cantik, baik hati, periang, pandai, pendiam, cemburu, malas. Frasa Adjektif- bertelinga besar, berion positif, bersisik tebal.

Langkah Membina Peta Buih Berganda
  1. Lukiskan 2 bulatan (berwarna biru dan merah) di dua bahagian untuk menulis 2 topik (objek / idea) yang ingin dibandingkan.
  2. Tuliskan kedua-dua topik tersebut di dalamnya.
  3. Lukiskan beberapa bulatan di sekelilingnya termasuklah di antara 2 bulatan utama.
  4. Sambungkan semua bulatan dengan 2 topik utama menggunakan garis lurus.
  5. Bagi bulatan (berwarna hijau) yang berada di antara 2 topik, gabungkannya dengan kedua-dua topik untuk mewakili persamaan.
  6. Isikan semua perbezaan di dalam bulatan (berwarna kuning atau ungu) yang hanya bersambung dengan 1 topik sahaja.
Langkah Membina Peta Pokok
  1. Tuliskan tajuk/topik utama di bahagian atas dan gariskannya.
  2. Lukiskan garisan untuk mengasingkan topik utama kepada beberapa kumpulan/kategori.
  3. Tuliskan setiap kategori pada setiap cabang pengelasan.
  4. Senaraikan contoh/penjelasan bagi setiap kategori.
  5. Gariskan setiap contoh yang ditulis


Langkah Membina Peta Dakap
  1. Digunakan untuk mengkaji / menganalisa objek secara fizikal / maujud
  2. Tuliskan bahagian objek yang ingin dipisahkan dan gariskannya.
  3. Tuliskan bahagian / pecahan utama.
  4. Tuliskan bahagian / komponen yang lebih kecil di sebelah kanannya.
  5.  Lukiskan ( { ) untuk menggabungkan / menyatukan objek dan komponennya.

Langkah Membina Peta Alir
  1. Tuliskan tajuk ( peristiwa / langkah)
  2. Lukiskan sebuah kotak di sebelah kiri kertas dan isikan dengan langkah pertama untuk menghasilkan / membina / membuat
  3. Lukiskan anak panah mengarah ke sebelah kanan.
  4. Lukiskan kotak yang kedua dan isikan dengan langkah seterusnya.
  5. Ulangi langkah sehingga tamat proses yang ingin diterangkan.
  6. Sambungkan kotak dari kiri ke kanan untuk baris berikutnya (jika perlu)
  7. Sekiranya terdapat penerangan selanjutnya, lukiskan kotak kecil di bawah langkah utama berkenaan.

Langkah Membina Peta Pelbagai Alir
  1. Lukiskan kotak di bahagian tengah dan tuliskan peristiwa yang dikaji.
  2. Di sebelah kiri rajah, tuliskan sebab-sebab berlakunya peristiwa tersebut dalam kotak berasingan.
  3. Sambungkan setiap sebab dengan anak panah mengarah kepada peristiwa.
  4. Tuliskan beberapa kesan daripada peristiwa tersebut dalam kotak di sebelah kanan.
  5. Lukis anak panah mengarah ke kotak sebelah kanan.
  6. Peta ini juga boleh digunakan untuk menerangkan sebab atau kesan sahaja.

Langkah Membina Peta Titi
  1. Lukiskan sebuah garisan dan tuliskan faktor penghubung (relating factor) di bahagian kiri.
  2. Faktor penghubung (RF) adalah frasa setara yang mengaitkan analogi.
  3. Lukiskan garisan dan tuliskan di bahagian atas dan bawahnya pasangan yang berkaitan.
  4. Seterusnya, ikuti langkah yang sama untuk pasangan berikutnya.
  5. Kedua-dua pasangan berkaitan ini disambungkan oleh puncak. ( ).
  6. Sambungkan pasangan seterusnya sehingga tamat.
  7. Sentiasa meletakkan 'as' yang bererti sama seperti pada peta titi






Selasa, 4 Februari 2014

Permohonan Kursus Pembangunan Kompetensi PPB 2014

http://apps.moe.gov.my/abpg/BpgOnline/

Kepada guru-guru lantikan 2009 hingga 2012, anda wajib membuat permohonan untuk menyertai Kursus Pembangunan Kompetensi Pembangunan Profesionalisme Berterusan (PPB). Kursus ini dijalankan selama lima hari, bersamaan dengan 30 jam secara sepenuh masa antara bulan Mac hingga  November 2014. Kehadiran dalam kursus ini adalah sebahagian daripada syarat wajib untuk kenaikan pangkat ke DG44 secara time-based.

Surat siaran bagi Kursus Pembangunan Kompetensi PBB adalah seperti berikut:





Permohonan boleh dibuat secara online di laman web Aplikasi Online: Perdaftaran Kursus Dalam Perkhidmatan-Modul Permohonan mulai Januari 2014.


Kursus Pembangunan Kompetensi Pembangunan Profesionalisme Berterusan (PPB) adalah seiring dengan:
  1. Peningkatan Kompetensi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan
  2. Perubahan pesat dalam bidang pendidikan serta gelombang globalisasi
  3. Anjakan Keempat PPPM mentransformasikan profesion keguruan menjadi profesion pilihan
  4. PPB menuntut pelaksanaan berdasarkan trend semasa bukannya konvensional
  5. Penglibatan PPP secara formal dan tidak formal dalam aktiviti keilmuan secara berterusan sepanjang kerjaya untuk peningkatan pengetahuan, kemahiran, kepakaran dan amalan nilai serta ciri-ciri lain bagi meningkatkan kualiti pendidikan abad ke-21


Jadual pelaksanaan Kursus Pembangunan Kompetensi Pembangunan Profesionalisme Berterusan (PPB) kepada golongan sasaran adalah seperti berikut:


il Kod Kumpulan Kumpulan Guru Gred Tahun Lantikan Gred Semasa Buka Permohonan
(Permohonan Online)
Bulan Pelaksanaan
1 41SR0910 Guru Akademik Sekolah Rendah PPS DG41 2009, 2010 Januari Mac - Oktober
2 41SM091011 Guru Akademik Sekolah Menengah
PPS DG41
2009, 2010 dan 2011 Januari Mac - Oktober
3 41SGBK091011 Guru Bimbingan dan kaunseling Sepenuh Masa SR dan SM PPS DG41 2009, 2010 dan 2011 Januari Mac - Oktober
4 41SRXPPLD10 Guru Akademik Sekolah Rendah (X-PPLD) PPS DG41 2010 Januari Mac - Oktober
5 41JS091011 Guru Jurulatih Sukan dan Jurulatih Seni PPS DG41 2009, 2010 dan 2011 Januari Mac - Oktober
6 44SR1112 Guru Akademik Sekolah Rendah PPS DG44 2011 dan 2012 Mei Jun- Oktober
7 44SM1112 Guru Akademik Sekolah Menengah PPS DG44 2011 dan 2012 Mei Jun - Oktobe


Bagaimana mendaftar Kursus Pembangunan Kompetensi Pembangunan Profesionalisme Berterusan (PPB?

  1. Pemohonan boleh dibuat secara online dengan melayari url http://apps.moe.gov.my/abpg/BpgOnline
  2. Permohonan secara individu atau menerusi JPN boleh dibuat mulai 1 Februari 2014 hingga 28 Februari 2014.
  3. Ketua Jabatan perlu membuat pengesahan permohonan kursus bermula 1 Mac 2014 hingga 8 Mac 2014 melalui aplikasi yang akan dimaklumkan dan perlu dicetak sebagai rekod.
  4. Calon perlu mencetak borang permohonan yang telah diisi dan mendapatkan perakuan Ketua Jabatan untuk disimpan sebagai rekod permohonan.
  5. Keputusan tawaran kursus akan dimaklumkan melalui sistem pesanan ringkas (sms) dan surat tawaran perlu dicetak melalui aplikasi yang akan dimaklumkan.
  6. Surat tawaran yang telah dicetak perlu dikemukakan kepada Ketua Jabatan untuk pelepasan mengikuti kursus.
  7. Calon perlu membawa bersama salinan kad pengenalan, Sijil/Diploma Perguruan, Sijil Akademik dan Surat Pengesahan Jawatan yang telah disahkan, serta surat tawaran yang telah dicetak dan disahkan oleh Ketua Jabatan masing-masing semasa menghadiri kursus.


 Untuk maklumat lanjut sila rujuk laman web BPG

Isnin, 3 Februari 2014

Bertukar Kepada Dua Sesi...ohh TIDAK!


Bagaimana rasanya mengajar di sekolah dua sesi?
Kalau mengajar sesi pagi, mungkin la tak banyak beza.

Tapi kalau mengajar sesi petang macam mana?
Biasnya sebelah petang untuk sesi kokurikulum
tp sekarang kena pergi ke sekolah pada waktu petang untuk PdP.
Macam kesian je kat murid, petang-petang selalunya bermain di padang
tapi kena belajar dalam kelas.

Kalau mengajar dwi alam@ dua sesi pula macam mana?
Masuk lewat pagi dan keluar awal petang.
Tak best jugak kan.
Silap-silap bukan 8 jam di sekolah, tapi 12 jam.


Sekolah saya dah bersedia untuk bertukar kepada dua sesi.
Bila-bila masa sahaja kami akan bertukar dari satu sesi ke dua sesi
Murid-murid pun dah dimaklumkan.
 

Kenapa terpaksa jadi dua sesi????
Nampak tak bangunan utama kami kat gambar tu.
Bangunan itu berusia lebih 117 tahun.
Sekarang bangunan tu dah uzur, sangat sangat uzur.
Tahun lepas, panggil kontraktor baik bumbung,
tapi kontraktor pun tak sanggup repair,
sebab kalau usik satu paku pun,
mungkin satu bangunan akan roboh.
Pendawaian elektrik di bangunan tu, tak payah cakap la,
memang dah lama fail.

Kalau mengajar dalam kelas di bangunan tu,
tuhan je la yang tahu bisingnya macam mana.
sebab lantai bangunan tu dari papan yang mereput,
kalau ada seorang murid tolak satu kerusi,
lantai bergegar dan bunyi bising.
itu belum lagi kes murid berjalan di aras satu,
atau menjawab soalan guru secara korus.
Bising. Macam gempa bumi
Dan disebabkan lantai pun dah mereput,
selalu je salji turun dari lantai aras 1.
Boleh bayangkan tak????

Pegawai JKR dah datang tahun lepas.
Bangunan ni memang dah di sahkan tak selamat untuk diduduki.
Sebab tu kami terpaksa pindahkan kelas-kelas di blok itu.
Tapi nak pindahkan ke mana?
Sekarang pun dah ada kelas terapung.
Jadi, terpaksa la bertukar kepada dua sesi.


Nanti, bila dah jadi dua sesi
apakah nasib saya.
Kalau ikut jadual sekarang, kebarangkalian saya akan mengajar sesi pagi
tapi tak tahulah kalau nanti ada perubahan jadual.

Ape-ape pun, 
dua sesi cuma akan dilaksanakan apabila sekolah saya cukup bilangan guru
sekarang ni kami masih sekolah kurang guru.
bila dah ada cukup guru, 
persekolahan dua sesi akan bermula.

Dijangka, paling lewat dua sesi akan dilaksanakan
setelah pertukaran guru bulan Mei/Jun.
So, pada cikgu-cikgu yang di Sabah dan Serawak,
cuba la mohan bertukar ke sekolah saya.
confirm pertukaran akan diluluskan.
Kami di sini desperate guru.

 



Contoh Evidens Bab 2 : Peredaran Darah Dan Pengangkutan



Apa khabar semua?

Nak tengok contoh instrumen Pentaksiran Sekolah bagi
Bab 2 Tingkatan 3
Peredaran Darah dan Pengangkutan.

Contoh instrumen lengkap kecuali evidens band 5.
Saya tak edit instrumen ini, 
jadi cikgu edit sendiri ikut kesesuian murid cikgu.


https://www.mediafire.com/?213gh9naka33td2

Senarai Evidens Bab 2:
Peredaran Darah dan Pengangkutan



Band
Evidens
Contoh Instrumen
Band 1
Tiada
-
Band 2
B2D2E1

B2D3E1
/

/
Band 3
B3D4E1

B3D4E2

B3D5E1

B3D5E2


/

/

/

/
Band 4
B4D2E1

B4D2E2

B4D3E1

B4D3E2


/

/

/

/
Band 5
B5D1E1
X
Band 6
B6D3E1
/