free
hit counter

Kelebihan Untuk Belajar Bahasa Arab

belajar bahasa arab

Seperti biasa, bila saya transit di mana-mana airport sekali pun, tempat pertama yang saya cari ialah musolla atau prayer room. Musolla merupakan tempat paling selesa untuk meluangkan masa sepanjang tempoh transit. Saya pernah transit 12 jam di Oman dan Alhamdulillah ada musolla. Musafir kali ini saya akan transit selama 8 jam di Istanbul. Syukur airport … Read more

Sekolah Rendah Cina Menjadi Pilihan Utama Semua Bangsa

sekolah rendah cina

Menurut data terbaru dari Kementerian Pendidikan, peratusan pelajar bukan Cina yang belajar di sekolah rendah Cina telah meningkat dalam sepuluh tahun kebelakangan ini, tetapi peratusan untuk pelajar Cina pula berkurang hampir 8%. Trend ini telah lama ditelusuri, dan sebab utama adalah penurunan kadar kesuburan orang Cina. Menurut Laporan Banci Nasional 2010, orang Cina adalah kumpulan … Read more

Mengapa Bahasa Inggeris Menjadi Tanda Kepintaran di Malaysia

bahasa Inggeris

Entri ini adalah isu kritikal pertama ingin saya bawakan. Bukan kemahiranku mengulas kesan dasar perubahan aliran bahasa akademik di Malaysia. Namun, pandanganku ini adalah perspektif dari sudut sosiologi yang berlaku dalam masyarakat kita, Malaysia. Masa kecil-kecil dahulu, aku belajar subjek Sains & Matematik dalam Bahasa Melayu. Istilah sains mula aku pelajari. Dan antara istilah yang … Read more

Cara Memupuk Minat Untuk Membaca Buku

baca buku

Rasanya aku dah tulis tajuk dia sejak dari aku tengok satu majalah buat poll mengenai minat membaca di kalangan rakyat Malaysia lagi. Bila entah poll tu? Yang pasti bulan lepas. Mungkin awal bulan 2. Fuhhh! Dah sebulan lebih la kalau macam tu. Rakyat Malaysia Tak Suka Membaca Tapi tak apa, hari ni aku akan siapkan … Read more

3 Teknik Membaca Yang Patut Anda Amalkan

teknik membaca

Membaca biasanya dianggap susah, membosankan, dan mengambil masa yang lama. Sebenarnya kita boleh membaca buku setebal 200 muka surat tidak sampai lima minit. Ramai yang tak percaya, kerana mereka tidak mengetahui teknik membaca yang menjimatkan masa ini. Kita tidak perlu banyak membaca, hanya banyakkan bacaan yang perlu sahaja. Scanning Setiap benda yang kita baca, sama … Read more

Senarai Peribahasa dan Maksud Untuk Pepatah Melayu Berlainan

pepatah dan peribahasa melayu

Menurut data, ungkapan yang disebut adalah ungkapan tetap yang dibentuk melalui penggunaan jangka panjang dan pembajaan dalam bahasa. Ia adalah unit bahasa daripada perkataan jambi dan mempunyai fungsi tatabahasa yang setara dengan unit perkataan. Peribahasa perli adalah frasa tetap yang terbentuk setelah penggunaan pepatah Melayu dengan jangka panjang dan pengaburan dalam bahasa Melayu. Mereka mempunyai … Read more

Kelebihan dan Kelemahan Masuk Tingkatan 6

tingkatan 6

Sekiranya anda ingin mendapat kelayakan kemasukan ke program ijazah tempatan dan antarabangsa, serta peluang untuk menyertai perkhidmatan awam, maka anda perlu pertimbangkan untuk pilih lanjut ke Tingkatan 6. Ia merupakan pelajaran yang ditawarkan kepada lepasan sekolah Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang berkelayakan di sekolah-sekolah di seluruh negara. Bagaimanapun, ada juga pelajar yang ingat masuk ke … Read more

Kepentingan Kitar Nitrogen Kepada Alam Sekitar & Manusia

kitar nitrogen

Nitrogen adalah komponen utama bagi tubuh organisma hidup. Atom nitrogen boleh didapati di semua protein dan DNA. Apa itu Kitar Nitrogen? Kita boleh dapat penerangan dan huraian kitar nitrogen seperti berikut: nitrogen berada di tanah di bawah kaki kita, di dalam air yang kita minum, dan di udara yang kita bernafas. Sebenarnya, nitrogen adalah unsur … Read more

Tips Untuk Bahasa Inggeris Dalam Peperiksaan SPM

bahasa english

Hari ini saya ingin berkongsi sebuah tips SPM Bahasa Inggeris untuk bakal-bakal pelajar yang akan mengambil SPM untuk tahun ini. Tips ini adalah berkaitan dengan bagaimana untuk mendapatkan A dalam subjek Bahasa Inggeris. InsyaAllah tips ini dapat membantu dan telah berhasil kepada saya ketika saya mengambil peperiksaan pada masa dahulu. Masa yang saya ambil peperiksaan … Read more

Rahsia Untuk Menjadi Genius dan Pelajar Cemerlang

pelajar genius

Ini merupakan sebuah kisah di bilik pensyarah yang baloi untuk saya fikirkan. Tok,tok! Kedengaran bunyi yang diketuk pada pintu di bilik itu. Nyata yang mengetuknya adalah seorang pelajar yang ingin berjumpa dengan pensyarahnya. Mungkin pensyarah kesayangannya. Haha.. Borakan berlaku. Tetapi itu bukan bahagian yang penting. Kerana tidak lama lagi mereka akan berborak sebuah rahsia iaitu … Read more