free
hit counter

5 Teknik Pengajaran Berkesan Nabi Khidhir a.s. Terhadap Nabi Musa a.s.

bahasa jiwa bangsa

Kisah Nabi Musa a.s. dengan Nabi Khidhir a.s. merupakan kisah yang tidak asing bagi kita. Malah, terdapat beberapa program motivasi menggunakan ibrah daripada kisah ini sebagai modul program mereka. Kisah ini diceritakan oleh Allah s.w.t. di dalam surah Al-Kahfi secara lengkap. Ianya untuk pengajaran kita sebagai hambaNya. Kisah Bermulanya Proses Pembelajaran Sebelum kita menelusuri teknik-teknik … Read more

5 Sikap Positif Belajar Bahasa Asing Versi Orang Maghribi

belajar bahasa asing

Adakah anda tahu di mana negara Maghribi? Memang ramai yang rasa keliru dengan nama negara ini. Tapi jika saya cakap keluar bahasa Inggeris untuk negara ini, akan ramai yang cakap: “Oh….”. Ya, nama Maghribi dalam bahasa Inggeris adalah Morocco. (“Ohhhh”).  Ia merupakan sebuah negara yang berada di Afrika Utara. Negara ini mempunyai satu garis pinggir … Read more

Adakah Baik Untuk Mansuhkan Peperiksaan UPSR?

UPSR

Kebelakangan ini Kementerian Pendidikan mengumumkan mereka sedang mempertimbangkan untuk membatalkan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Ujian Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3). Sebenarnya, Pemansuhan peperiksaan UPSR sudah dibincangkan oleh Kementerian Pendidikan beberapa tahun yang lalu, tetapi terdapat banyak ibu bapa yang menentangnya. Kerisauan Dari Ibu Bapa Sebab yang diberi oleh kebanyakan ibu bapa adalah jika UPSR … Read more

Pengalaman Kena Denda di Sekolah

pengalaman kena denda di sekolah

Saya akan anggap anda cakap tipu kalau anda tidak ada pengalaman kena denda bila di sekolah pada masa dulu. Semua orang mesti ada pengalaman kena denda pada masa bersekolah dulu. Kalau ada sesiapa yang tak pernah kena denda tu mesti skema time skolah dulu.. haha. aku dah bosan kena denda time skolah dulu. Apa kata, … Read more

Kelebihan Untuk Belajar Bahasa Arab

belajar bahasa arab

Seperti biasa, bila saya transit di mana-mana airport sekali pun, tempat pertama yang saya cari ialah musolla atau prayer room. Musolla merupakan tempat paling selesa untuk meluangkan masa sepanjang tempoh transit. Saya pernah transit 12 jam di Oman dan Alhamdulillah ada musolla. Musafir kali ini saya akan transit selama 8 jam di Istanbul. Syukur airport … Read more

Sekolah Rendah Cina Menjadi Pilihan Utama Semua Bangsa

sekolah rendah cina

Menurut data terbaru dari Kementerian Pendidikan, peratusan pelajar bukan Cina yang belajar di sekolah rendah Cina telah meningkat dalam sepuluh tahun kebelakangan ini, tetapi peratusan untuk pelajar Cina pula berkurang hampir 8%. Trend ini telah lama ditelusuri, dan sebab utama adalah penurunan kadar kesuburan orang Cina. Menurut Laporan Banci Nasional 2010, orang Cina adalah kumpulan … Read more

Mengapa Bahasa Inggeris Menjadi Tanda Kepintaran di Malaysia

bahasa Inggeris

Entri ini adalah isu kritikal pertama ingin saya bawakan. Bukan kemahiranku mengulas kesan dasar perubahan aliran bahasa akademik di Malaysia. Namun, pandanganku ini adalah perspektif dari sudut sosiologi yang berlaku dalam masyarakat kita, Malaysia. Masa kecil-kecil dahulu, aku belajar subjek Sains & Matematik dalam Bahasa Melayu. Istilah sains mula aku pelajari. Dan antara istilah yang … Read more

Cara Memupuk Minat Untuk Membaca Buku

baca buku

Rasanya aku dah tulis tajuk dia sejak dari aku tengok satu majalah buat poll mengenai minat membaca di kalangan rakyat Malaysia lagi. Bila entah poll tu? Yang pasti bulan lepas. Mungkin awal bulan 2. Fuhhh! Dah sebulan lebih la kalau macam tu. Rakyat Malaysia Tak Suka Membaca Tapi tak apa, hari ni aku akan siapkan … Read more

Lonely Boleh Menyebabkan Seorang Jadi Loser?

lonely

Assallamualaikum dan salam sejahtera. Mengapa adakalanya kita selalu rasa tidak gembira dengan keadaan yang berlaku kepada kita sampaikan kita merasa lonely tidak berteman dan akan merasa payahnya kita untuk mencari sahabat dalam mencurahkan segala masaalah namun sahabat kita tidak mempedulikan kita dan meninggalkan kita ketika kita memerlukan mereka sebagai orang yang boleh memberi jalan penyelesaian … Read more

Bagaimana Menarik Lebih Banyak Energi Positif

fikiran positif

Apabila mood anda baik dan mempunyai minda yang tenang, anda bebas daripada sebarang gangguan dan anda nampak lebih stabil, maka apabila anda berada dalam ketenangan dan anda menarik energi(tenaga) positif. Dalam erti kata lain, apabila anda bersikap sebaliknya, hasilnya adalah anda mencipta energi negatif. Walau bagaimanapun, bagi mendapatkan ketenangan dan sentiasa dalam kesedaran positif yang … Read more