free hit counter

Apakah Perbezaan Antara Percaya dan Yakin?

yakin percaya

Terdapat ramai di antara kita yang anggap yakin dan percaya sebagai benda yang tidak berbeza. Tapi sekarang saya rasa kedua-kedua merupakan perkataan yang tidak sama dan tidak serupa, walaupun nampak sama pada lahirnya. Dengan apa yang saya pelajari kebelakangan ini, ayat “aku yakin aku boleh berjaya” dan “aku percaya aku boleh berjaya” mempunyai maksud yang … Read more

Panduan Membeli eBook Berbahasa Melayu

ebook

Apa kandungan yang ada dalam eBook? Buku fizikal mempunyai pelbagai topik, dari komik ke novel, panduan how to, teori konspirasi, sehinggakan buku mewarna, semuanya ada. Bagi eBook berbahasa Melayu, pilihan buat masa ini agak terhad. Topik yang biasa dibincangkan dalam eBook ialah pemasaran internet. Kebiasanya mengandungi panduan lengkap bagi seseorang yang baru hendak menceburi sesuatu … Read more

Perbezaan Antara Diari dan Journal dari Saya

diari journal

Adakah anda menulis diari sejak kecil? Tidak. Saya tidak menulis sebarang bentuk diari semasa kecil. Saya melihat bapa ada mempunyai diari semasa saya bersekolah rendah. Namun, kebiasaanya bapa hanya mencatatkan perbenlanjaan seharian dan lain-lain perkara berkaitan kewangan atau temujanji. Semasa saya masih belajar di sekolah menengah, saya ada kenal dengan beberapa orang yang menulis diari. … Read more

Petua Dan Rahsia Lima Minit Yang Kita Perlu Tahu

rahsia 5 minit

Apa ada dalam lima minit? Lima minit merupakan satu tempoh masa yang pendek. “Ala, lima minit je.” Ayat yang biasa kita dengar. Biasanya orang yang berkata begitu memaksudkan masa yang dipintanya dari kita adalah singkat dan sekejap, tidak menjejaskan perjalanan pengurusan waktu kita. Tapi berbeza pula sekiranya kita sedang menantikan sesuatu, atau kita sedang menangung … Read more

Tip Untuk Kembalikan Semangat Belajar

rasa penat

Ehhh.. dia sini ada siapa yang mempunyai penyakit malas untuk belajar tak? Angkat tumit! okay, memang kita sama jenis sajalah, hahaha. Oh..kalau makan kenapa kebanyakan tidak rasa malas untuk lakukan pula? Pastilah, makan satu perkara yang menyeronokkan untuk melakukan, kan? Hehehe. Di sini adalah beberapa tips yang tak seberapa ni tapi Saya ingat berbaloi untuk … Read more

Fungsi UiTM Student Portal iLearn dan SIMSWEB

UiTM Student Portal

UiTM Student Portal merupakan portal rasmi yang disediakan khas bagi para pelajar yang belajar di Universiti Teknologi Mara. Laman web ini mempunyai beberapa fungsi utama yang termasuk Kemasukan(Admission), Akademik(Academic), Peperiksaan(Examination), Majlis Graduasi(Convocation), Hal-Ehwal Murid(Student Affair) dan Log Masuk Murid(Student Login). Selain daripada itu, portal ini masih lagi beberapa sub kategori yang penting seperti eAcademic, iLearn … Read more

Cara Untuk Jadi Penceramah dan Beri Ucapan di Tempat Awam

beri ucapan awam

Adakah bercakap di khalayak masih menjadi sebahagian ketakutan anda? Jangan bimbang dan jangan putus asa untuk terus berusaha. Bercakap di khalayak adalah satu kemahiran yang tidak akan berjaya dengan sekali percubaan. Ia memerlukan percubaan yang berkali-kali sehingga anda mahir. Beberapa perkara penting juga perlu diberikan perhatian apabila anda ingin bercakap di hadapan orang lain. Tidak … Read more

Pamerkan Cinta Pada Si Dia

pamerkan cinta

Ini adalah tentang bicara soal cinta. Aku, engkau dan semua orang memang tahu bahawa hubungan percintaan itu merupakan sesuatu yang indah dan unik. Namum, kata-kata manis seperti “Aku cinta pada mu”tidak cukup untuk mempamerkan cinta kamu pada si dia. Adakan hubungan anda dengan kekasih baik sangat dalam percintaan? Bagaimana pula kalau engkau pamerkan perasaan cinta … Read more

Macam Mana Saya Bina Minat Topik Motivasi

be positive

Topik motivasi adalah satu topik yang ramai orang ambil berat. Teringat pula pada kisah lama, yang menjadi titik tolak bagaimana motivasi mula menjadi minatku. Selepas habis ambil peperiksaan SPM, saya menyambung pelajaran ke tingkatan 6. Saya memasuki tingkatan 6 kerana, pada masa itu saya sendiri tidak tahu ke mana arah tuju. Malah tidak pernah terlintas … Read more

Jika Saya Merupakan Pemimpin Malaysia

jadi pemimpin

Sebelum saya masuk ke kursus motivasi pada petang ini, saya ingin tulis satu artikel bertemakan ‘Jika Saya Merupakan Pemimpin Malaysia’. Saya sudah cuba apa yang terbaik dan saya serahkan kepada juri menilai artikel di bawah. Jika Saya Pemimpin Malaysia Pemimpin ialah individu yang mengetuai, menerajui sesebuah organisasi untuk mememastikan organisasi tersebut berjaya dengan cemerlang, gemilang … Read more