free hit counter

Cinta Isteri Pertama Seorang Suami Yang Berkahwin 4

suami ngan 4 isteri

Bagi semua lelaki, jika kena tanya adakah mereka mimpi untuk dapat mempunyai lebih dari satu isteri, tentu kebanyakan daripada mereka ingin. Ada daripada mereka yang mempunyai niat, dan yang lain harapkan untuk dapat rezeki. Tetapi adakan anda pernah fikir, mungkin isteri juga ingin mempunyai lebih dari satu suami sebab sudah bosan dengan seorang suami sahaja? … Read more

Perbezaan Antara Diari dan Journal dari Saya

diari journal

Adakah anda menulis diari sejak kecil? Tidak. Saya tidak menulis sebarang bentuk diari semasa kecil. Saya melihat bapa ada mempunyai diari semasa saya bersekolah rendah. Namun, kebiasaanya bapa hanya mencatatkan perbenlanjaan seharian dan lain-lain perkara berkaitan kewangan atau temujanji. Semasa saya masih belajar di sekolah menengah, saya ada kenal dengan beberapa orang yang menulis diari. … Read more

Petua Dan Rahsia Lima Minit Yang Kita Perlu Tahu

rahsia 5 minit

Apa ada dalam lima minit? Lima minit merupakan satu tempoh masa yang pendek. “Ala, lima minit je.” Ayat yang biasa kita dengar. Biasanya orang yang berkata begitu memaksudkan masa yang dipintanya dari kita adalah singkat dan sekejap, tidak menjejaskan perjalanan pengurusan waktu kita. Tapi berbeza pula sekiranya kita sedang menantikan sesuatu, atau kita sedang menangung … Read more

Pamerkan Cinta Pada Si Dia

pamerkan cinta

Ini adalah tentang bicara soal cinta. Aku, engkau dan semua orang memang tahu bahawa hubungan percintaan itu merupakan sesuatu yang indah dan unik. Namum, kata-kata manis seperti “Aku cinta pada mu”tidak cukup untuk mempamerkan cinta kamu pada si dia. Adakan hubungan anda dengan kekasih baik sangat dalam percintaan? Bagaimana pula kalau engkau pamerkan perasaan cinta … Read more

Tips Berbaik Semula Dengan Bekas Kekasih

bekas kasih

Okay, kali ni saya akan bercakap tentang cara-cara atau tips untuk berbaik semula dengan bekas kekasih atau nama saintifiknya Ex anda. Memang saya akui, selepas putus cinta dengan bekas kekasih, seseorang tu akan rasa benci dan kecewa dengan hidupnya. Persoalan seperti “Kenapalah aku bercinta dengan lelaki/perempuan seperti dia?” atau “Kenapalah aku terlalu bodoh mempercayai janji-janji … Read more

5 Cara Elak Suami Dirampas Orang

suami isteri

Kehidupan berumahtangga merupakan sesuatu yang sungguh mencabar. Pintu untuk membuat onar selalu terbuka luas baik kepada si suami dan juga isteri. Bagi sepasang suami isteri, perlindungan dan pertahanan yang terakhir ialah tanggungjawab, kepercayaan, cinta dan iman yang tulus suci di antara mereka. Saya amat terkesima mendengar berita keruntuhan rumahtangga. Tambahan pula ada cerita kehidupan peribadi … Read more

Tidak Mahu Hipokrit Bukan Alasan Nak Langgar Perintah Allah

agama islam

Letak belakang sekejap tentang kisah pengajaran. Hari ini saya ingin nak sembang sikit pasal pandangan terhadap kehidupan bagi kita orang melayu. Memang blog ini berbincangkan banyak perkara yang termasuk juga dengan kehidupan harian kita juga? Maka apa yang saya nak bincangkan untuk sekarang adalah pernah tak anda dengar statement seperti yang dinyatakan di bawah ini? … Read more

Derhakakah Hantar Ibu Bapa Ke Rumah Orang Tua?

orang tua

Persoalan adalah seperti tajuk di atas, Derhaka kah jika kita hantar ibu bapa kita ke rumah orang tua? Apa jawapan anda, derhaka atau tidak? Jawapannya ialah ya atau tidak. Ya memang derhaka bila anak nak lelas tangan bagi orang lain jaga. Lepas tu biar saja mak bapa mereka mereput, tak bagi duit langsung dan tak … Read more

Gembira Sementara Paling Membunuh

gembira bazir wang

Perkataan bunuh adalah satu perkataan yang agak keras, tapi apa yang saya nak perihalkan dalam blog entry ni ialah bagaimana sesuatu kegembiraan sementara yang kita nikmati mempunyai implikasi yang MEMBUNUH kita di kemudian hari. Perkataan yg lembut sikit ialah menyusahkan. Di sini boleh saya berikan sikit contoh yang berkenaan. 1. Mengadakan kenduri perkahwinan yang sangat … Read more

Peer Pressure – Tekanan Rakan Sebaya

peer pressure

Peer pressure Memang Sampai Mati Saya ingin menulis sesuatu berkenaan peer pressure atau dalam bahasa melayunya tekanan rakan sebaya. Saya nak mulakan dengan contoh sewaktu saya masuk belajar di darjah 1, saya ingat lagi ketika mana hari pertama masuk sekolah, abah belikan beg thundercat, tapi bila ada kawan tunjukkan beg mereka beg askar, mulalah rasa … Read more