free hit counter

Kajian Status 3 Kategori Ibu Tunggal

ibu tunggal

Satu jawatankuasa telah ditubuhkan pada bulan Jun 2014 untuk mendefinasikan kategori ibu tunggal dari pandangan perundangan. Lazimnya masyarakat memandang ibu tunggal ialah seorang wanita yang mempunyai anak, tetapi tidak mempunyai suami. Setelah kategori baru ini diumumkan, dijangkakan terdapat perubahan dari segi bilangan single mum di Malaysia dan cara pengagihan bantuan. Semestinya pengkelasan ini dilakukan bagi memastikan bantuan sampai ke … Read more

Jika Saya Merupakan Pemimpin Malaysia

jadi pemimpin

Sebelum saya masuk ke kursus motivasi pada petang ini, saya ingin tulis satu artikel bertemakan ‘Jika Saya Merupakan Pemimpin Malaysia’. Saya sudah cuba apa yang terbaik dan saya serahkan kepada juri menilai artikel di bawah. Jika Saya Pemimpin Malaysia Pemimpin ialah individu yang mengetuai, menerajui sesebuah organisasi untuk mememastikan organisasi tersebut berjaya dengan cemerlang, gemilang … Read more

Senarai Lagu Perpisahan Untuk Situasi Yang Berlainan

lagu perpisahan

Dengan setiap ucapan selamat tinggal, kami meratapi kehilangan corak dan keakraban dalam hidup kita. Biarpun perkahwinan, persahabatan, pekerjaan, dan hubungan cinta berakhir, kita akan ada emosi yang berlain macam. Ada juga perpisahan yang disebabkan oleh peluang kerjaya baru yang perlu kita pindah ke tempat lain, anak-anak pergi ke kolej atau universiti, atau orang yang kita … Read more

Budaya Plagiarism

plagiarism

Ini bukannya artikel budaya plagiarism di kalangan penulis blog, bab itu saya buang jauh-jauh kat tepi. Serius saya sendiri sudah lali membaca isu murahan di dalam blog mengenai si Polan atau Mak Jah yang mengambil artikel orang lain sebagai milik peribadi dan selepas itu dikutuk secukup rasa oleh penulis blog yang merasakan dirinya jaguhan kampung. … Read more

Melayu Yang Perasan Open Minded

open minded

Tak ramai sebenarnya orang Melayu pada hari ini yang pemikirannya terbuka. Ataupun dalam bahasa penjajahnya, OPEN MINDED. Yeah! Aku mengaku, yang aku juga masih lagi kolot dan belum terbuka sepenuhnya minda untuk menerima idea dan pembaharuan yang datang. Well, itu menjadi kebiasaan bagi masyarakat Melayu di Malaysia. Belum bersedia 100% menjadi kaum yang berjaya. Buktinya? … Read more

Grade Solat Anda Dan Berapakah Markah Anda?

solat

Sejak bergelar mahasiswa, setiap pelajar akan cenderung untuk ambil tahu dan kisah mengenai markah yang mereka dapat. Dan seperti biasa, sebelum final exam, carry mark akan terpampang di depan bilik setiap pensyarah mata pelajaran. Ho Ho Ho. Waktu ni semua pelajar akan berharap carry mark mereka berada pada tahap maksimum. Walaupun kebanyakan daripada mereka cuma … Read more

Bau Petai Dalam Monorel

KL monorail

Beberapa hari dulu saya pergi berjalan-jalan ke Time Square. Haha. Perlukah saya bagi tahu anda semua bahawa saya tiada kereta. Jadi, tak dapat pandu ke sana dan perlu naik monorel dari Chow Kit untuk sampai ke Time Square. Sesampai sahaja monorel tersebut ke stesen Chow Kit. Ada seorang budak perempuan cilik berlari masuk ke dalam. … Read more

Hari Kekasih dan Valentine’s Day Adalah Berbeza

one night stand

Hari ni kalendar masihi menunjukkan tarikh 14 Februari 2011. Orang sambut apa ye hari ni? Oh! Hari ni Valentine’s day! Baru aku ingat. Siap ada tulis kat kalendar ni. Adoi. Lupa pulak yang Valentine’s Day hari ni. Hahaha. Macam poyo pulak kan buat-buat lupa yang hari ni hari Valentines. Tapi memang aku lupa. Sebabnya mudah, … Read more

Menziarahi Masjid Nabawi 17 Tahun Lalu

Masjid Nabawi

Sewaktu kali pertama saya pergi menunaikan umrah, pada masa itu saya baru belajar di Tingkatan 1. Dan pada masa itu saya berumur 12 tahun 5 bulan. Rasa macam saya sudah layak untuk ikut mak dan bapa pergi umrah sebab saya sudah belajar rukun umrah dan haji semasa di kelas pendidikan islam. Solat-solat sunat pun sudah … Read more

Kenapa Saya Memilih Menjadi Pensyarah Matrikulasi?

matrikulasi

Seawal saya mula melapor diri sebagai seorang guru pada 1 November 2007, saya dah tanamkan tekad, saya tak nak menjadi guru biasa sehigga pencen. Saya beri tempoh empat tahun kepada diri saya, samada mahu kekal dalam dunia pendidikan atau, selepas empat tahun, saya resign menjadi guru dan menceburi bidang lain. Kenapa empat tahun? Sebab saya … Read more