free hit counter

5 Cara Untuk Dapat Idea Tulis Blog

tulis blog

Kebanyakan blogger mesti ada pernah mengalami di mana mereka kebuntuan idea dan tidak tahu apa tajuk yang nak tulis untuk blog mereka. Ini merupakan perkara yang banyak biasa berlaku. Bila kita berada dalam keadaan ini, kita perlu menenangkan minda kita terlebih dahulu. Sebab jika kita paksa sendiri untuk keluarkan sesuatu sedangkan otak kita tidak dapat … Read more

7 Formula Menulis Blog Berbahasa Inggeris Bagi Bukan Penutur Jati

tulis dalam bahasa inggeris

Bolehkah blog berbahasa Inggeris diterbitkan oleh seorang yang bukan penutur jati(non-native english speaker)? Begitulah soalan yang diajukan kepada aku. Aku memamgn termenung juga untuk soalan ini buat seketika. Yang pertamanya, aku tiada blog berbahasa Inggeris sepenuhnya. Yang kedua, tahap bahasa Inggeris aku juga sampai ke laut. Lalu, aku jadikan soalan itu sendiri sebagai cabaran. Setelah … Read more

Panduan Membeli eBook Berbahasa Melayu

ebook

Apa kandungan yang ada dalam eBook? Buku fizikal mempunyai pelbagai topik, dari komik ke novel, panduan how to, teori konspirasi, sehinggakan buku mewarna, semuanya ada. Bagi eBook berbahasa Melayu, pilihan buat masa ini agak terhad. Topik yang biasa dibincangkan dalam eBook ialah pemasaran internet. Kebiasanya mengandungi panduan lengkap bagi seseorang yang baru hendak menceburi sesuatu … Read more

Fungsi UiTM Student Portal iLearn dan SIMSWEB

UiTM Student Portal

UiTM Student Portal merupakan portal rasmi yang disediakan khas bagi para pelajar yang belajar di Universiti Teknologi Mara. Laman web ini mempunyai beberapa fungsi utama yang termasuk Kemasukan(Admission), Akademik(Academic), Peperiksaan(Examination), Majlis Graduasi(Convocation), Hal-Ehwal Murid(Student Affair) dan Log Masuk Murid(Student Login). Selain daripada itu, portal ini masih lagi beberapa sub kategori yang penting seperti eAcademic, iLearn … Read more

Reload dan Semak Baki Dengan Touch ‘n Go Online

eWallet Touch n Go

Adakah anda tahu bahawa sekarang anda sudah boleh reload atau semak baki kad Touch ‘n Go anda dalam talian? Dengan servis yang diperbaharui dalam aplikasi TNG eWallet itu, sekarang anda juga boleh tambah nilai kad Touch ‘n Go anda secara online. Servis ini adalah dibekal dan diurus oleh TNG Digital. Ia merupakan sebuah anak syarikat … Read more

7 Kelayakan Untuk Menjadi Seorang Blogger Yang Berjaya

blogger berjaya

Blogger dikenali sebagai penulis blog. Mereka tidak diberi gaji tetap seperti seorang pekerja yang bekerja dengan majikan. Bahkan mereka tidak seperti seorang peniaga yang memperolehi keuntungan setiap hari. Blogger ada cara tersendiri untuk menjana pendapatan. Namun rata-rata blogger di Malaysia masih menjadikan kerjaya ini separuh masa sahaja. Malah ramai lagi menjadikan kerjaya blogger sebagai hobi … Read more

7 Tip Membina Jenama Blog

jenama blog

Blog merupakan media sosial yang cukup hebat ketika ini. Meskipun masih berada dibelakang Facebook dan Twitter, pengaruhnya bukan calang-calang. Blog boleh menjanakan pendapatan,memajukan perniagaan dan penunjuk aras tahap keilmuan seseorang. Dalam sesuatu perniagaan, jenama adalah satu reputasi. Orang kenal produk melalui jenama. Ada juga yang hanya menggunakan produk yang berjenama sahaja kerana kepuasan,prestij dan ‘perasan … Read more

10 Tips Asas Untuk Bina Blog

buat blog

Baru lepas layan cerita Batman – The Dark Knight. Cerita arahan Christopher Nolan, terbitan Warner Bros. Cerita ni keluar 18 Julai 2008. Berkisar mengenai perjuangan Batman melawan si Joker. Dan kat dalam cerita ni jugak la punca kemunculan Two Face nanti. So, apa motif aku bercerita pasal Batman padahal tajuk artikel ni 10 Tips Asas … Read more

5 Tips Menulis Artikel Blog Yang Hebat

tulis artikel blog

Aku yakin,ramai blogger di seantero dunia internet khasnya di dalam dunia blogging yang sedang mencari-cari tips bagaimana cara membuahkan hasil penulisan yang bagus atau dengan kata lain cara menghasilkan artikel yang baik. Sebelum itu, secara jujurnya, Aku akui aku masih di dalam peringkat pembelajaran di dalam semua perkara dan aspek tentang tips dan cara membina … Read more

Blog Tidak Semestinya Perlukan Pengiklanan

berblog

Pada masa kini, bilangan orang yang memiliki blog sendiri memang ramai. Komuniti blogger ni memang sudah pun berkembang pesat pada hari ini. Menariknya, dengan perkembangan pesat komuniti blogger ni, maka makin ramailah advertiser dan affiliates yang berminat untuk jadikan blog sebagai tempat pengiklanan mereka. Tapi adakah MESTI meletakkan iklan-iklan mereka pada blog anda? Senario meletakkan … Read more