free
hit counter

Adakah Baik Untuk Mansuhkan Peperiksaan UPSR?

Kebelakangan ini Kementerian Pendidikan mengumumkan mereka sedang mempertimbangkan untuk membatalkan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Ujian Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3).

Sebenarnya, Pemansuhan peperiksaan UPSR sudah dibincangkan oleh Kementerian Pendidikan beberapa tahun yang lalu, tetapi terdapat banyak ibu bapa yang menentangnya.

UPSR

Kerisauan Dari Ibu Bapa

Sebab yang diberi oleh kebanyakan ibu bapa adalah jika UPSR dimansuhkan, anak-anak akan kehilangan matlamat pembelajaran mereka di sekolah, dan mereka tidak akan dapat benar-benar menilai prestasi akademik mereka. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak akan hilang minat untuk belajar, dan guru-guru juga tidak akan mengajar dengan bersungguh-sungguh lagi.

Sudah tentu, kita tidak boleh mengatakan betul atau salah bagi ibu bapa untuk mempunyai pemikiran seperti ini.

Tetapi jika ibu bapa mempunyai pemikiran seperti ini, maka ia telah timbul prasangka terhadap pembelajaran anak, terutama pengajaran dari guru-guru.

Ramai ibu bapa berpendapat bahawa fikiran mereka adalah betul mengenai pendidikan dan pendapat mereka tidak boleh dicabar atau dibincang. Lebih-lebih lagi, di mata kebanyakan ibu bapa, anak-anak mereka adalah paling pintar dan cerdas.

Memenuhi Kehendak Ibu Bapa

Kecuali anak anda mahu menggunakan keputusan UPSR yang cemerlang untuk memohon sekolah berasrama penuh, sekolah agama, MARA atau Akademi Tentera Diraja. Jika tidak, maka untuk anak-anak memperolehi banyak A dalam UPSR cuma merupakan sesuatu untuk memenuhi kehendak kebanyakan ibu bapa.

Oleh itu, alasan ibu bapa yang mendesak UPSR, termasuk bagi anak-anak mempunyai tujuan belajar dan berminat untuk belajar, boleh kita memantau selepas USPR dimansuhkan. Boleh kita lihat sama ada terdapat perbezaan yang besar antara kewujudan UPSR atau tidak?

Ambil Peperiksaan Macam Pergi Berperang

Pada masa sekarang, pengambilan peperiksaan sudah jadi seperti sebelum tentera pergi ke medan perang pada zaman dahulu. Mereka perlukan upacara sumpah untuk menunjukkan kehendak mereka dan meningkatkan semangat? Ini menunjukkan bahawa konsep mendapat markah yang tinggi dan memperolehi banyak A telah berakar dalam sistem pendidikan kita.

Peperiksaan Untuk Apa?

Bukankah peperiksaan itu bertujuan untuk menilai tahap pembelajaran seseorang pelajar? Kenapa sekarang boleh jadi lain pula? Adakah belajar cuma untuk peperiksaan? Adakah dapat markah yang tinggi dalam peperiksaan akan menentukan kehidupan seseorang?

Keputusan peperiksaan dapat membantu pihak pendidikan dan guru menilai kemampuan pembelajaran seseorang pelajar, dan kemudian mencari penyelesaian yang berkesan untuk membantu pelajar mengikuti perkembangan pembelajaran.

Di samping itu, dalam sistem yang ada, pelajar yang mendapat keputusan cemerlang boleh mempunyai kelebihan tertentu dalam memohon mata pelajaran dan biasiswa universiti, dan gred berkait rapat dengan masa depan pelajar. Ini membuat ibu bapa merasa gementar dengan keputusan peperiksaan anak-anak mereka. Malangnya, mereka lupa bahawa gred bukanlah segala-galanya mengenai pendidikan.

Ramai ibu bapa adalah peminat setia untuk anak mereka dapat keputusan peperiksaan yang baik. Ini sudah menjadi kebiasaan bagi ibu bapa untuk mempamerkan prestasi anak-anak mereka. Di bawah pengaruhan ini, anak-anak mereka telah menjadi sebuah mesin untuk mengejar A.

Belajar Sudah Jadi Satu Beban

Dalam otak mereka cuma membentuk satu kesilapan bahawa belajar adalah untuk peperiksaan. Kecenderungan menganjurkan pelajar yang baik berdasarkan markah bukan hanya memperburuk tekanan di bahu pelajar, tetapi juga menghilangkan kebebasan mereka untuk belajar dengan senang hati.

Berbanding dengan pendidikan terbuka di negara-negara Barat yang membolehkan pelajar belajar dengan bebas dan bahagia, pendidikan di negara kita telah jatuh ke dalam kerangka untuk mengejar A saja. Ini telah mengaburkan makna sebenar bagi pendidikan.

Walaupun Kementerian Pendidikan telah secara aktif melakukan pembaharuan sistem pelajaran kebelakangan ini, dan mengikuti contoh negara-negara Barat untuk memperkenalkan model pendidikan yang berfikiran tinggi untuk berusaha memecahkan belenggu yang ada, tetapi mitos untuk mengejar A telah menjadikan sesuatu yang tidak dapat dihancurkan dalam sistem pendidikan di negara kita.

Keputusan Peperiksaan Yang Cemerlang Bukan Segalanya

Sekarang, para pelajar juga terpaksa menyerah pada tekanan petunjuk prestasi sekolah, membuat pendidikan yang penuh dengan bebek dan menyalin banyak pelajar untuk menjadi mesin peperiksaan. Sekolah mengabaikan pembentukan watak yang lebih penting dan latihan fikir dengan berdikari dan menyesuaikan diri.

Sebenarnya, keputusan peperiksaan ang cemerlang hanyalah kunci untuk membuka lebih banyak peluang, tetapi itu tidak menunjukkan jalan hidup yang berjaya. Ketika pelajar masuk ke bidang pekerjaan, apa yang lebih penting ialah unci kejayaan yang memiliki akhlak mulia, sikap yang baik dan tahu bagaimana menyesuaikan diri dengan perubahan sosial.

Sekolah adalah tempat suci bagi pelajar untuk menuntut ilmu dan membentuk keperibadian yang baik. Kita tidak boleh membiarkannya jadi sebaliknya yang cuma kejar untuk dapatkan A sebanyak mungkin.

Nampaknya ini adalah psikologi takut kalah. Walaupun Kementerian Pendidikan terus mengatakan bahawa markah peperiksaan tidak dapat dibandingkan antara satu sama lain. Namun, setiap tahun bila sampai masa pelepasan keputusan UPSR, terdapat banyak sekolah-sekolah yang rasa risau dan gementar. Guru-guru bimbang bahawa jika pelajar-pelajar tidak mendapat markah yang baik, mereka akan disalahkan oleh pihak sekolah dan ibu bapa. Tekanan ini sudah jadi semakin tinggi dari tahun ke tahun.

Kesimpulan

Sekolah rendah adalah pendidikan asas bagi para pelajar. Perkara yang paling penting bagi pelajar adalah menguasai kemampuan berbahasa, menetapkan sikap dan minat belajar yang betul, dan membina asas yang kukuh untuk memasuki sekolah menengah.

Oleh itu, penekanan yang berlebihan pada prestasi dan semua pembelajaran hanya untuk persiapan peperiksaan, yang akan membolehkan pelajar memasuki ruang belajar yang sempit, akan menyekat minat mereka untuk belajar dan mengorbankan pelbagai potensi mereka. Ini benar-benar tidak berbaloi.

Sistem pendidikan yang ideal adalah menghapuskan peperiksaan awam UPSR dan PT3. Satu-satunya peperiksaan yang diperlukan di negara kita ialah SPM. Sebagai ibu bapa yang sayang kepada anak-anak, kita perlu batalkan fikiran tentang “keunggulan peperiksaan” supaya pelajar dapat belajar dengan gembira.

Namun, sebelum menerapkan sistem baru, Kementerian Pendidikan harus merancang terlebih dahulu dan kemudian mengizinkan guru-guru untuk menyesuaikan diri dengan latihan sistem baru, sehingga menjadikan sistem baru efektif.

Baca juga: 5 Sistem Online Persekolahan Oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia(LPM)

1 thought on “Adakah Baik Untuk Mansuhkan Peperiksaan UPSR?”

Leave a Comment