Jumaat, 21 November 2014

Rendang Lobster Versi Kuale

Sewaktu saya balik dari Kuching, saya bawa balik lobster (udang kara) untuk makan bersama seisi keluarga. Saya beli di Pasar Bako, dekat dengan terminal sampan untuk ke Taman Negara Bako, Kuching. Harga Lobster RM60 sekilo. Selepas tawar menawar, saya beli 9 ekor lobster dengan harga RM150. Saiz lobster ada pelbagai, kecil dan sederhana.

resipi lobster


Kalau nak tahu, ini kali pertama saya tengok lobster, dan saya terkejut sebab lobster yang saya tengok tak sama macam yang saya bayangkan. Saya bayangkan lobster adalah udang besar yang mempunyai kaki penyepit yang besar tapi, rupa-rupanya lobster Sarawak dan Sabah tak ada kaki penyepit yang besar tuu. Lobster yang ada kaki penyepit tuu, lobster dari cold-water, tapi lobster Malaysia ni spesis dari spesis hot-water.


Saya beli lobster yang masih hidup. Baru je naik dari bot nelayan. Saya nak masukkan terus dalam peti ais, tapi kaki lobster ni panjang, tak muat freezer rumah saya di Kuching tuu. Nak, tak nak, kena potong kaki dan sesunggut lobster ni sewaktu lobster tuu masih hidup. Terasa macam kejam sangat, tapi nak buat macam mana...lobster ni, susah nak mati. Saya biarkan lama dalam sink, tapi masih hidup. Akhirnya lobster tuu mati dalam freezer, dengan keadaan kudung. Sorry ye en lobster!


Oleh sebab saya nak bawak balik ke semenanjung, lobster tuu harus beku sepenuhnya. Kalau tak, lobster akan rosak. Jadi untuk memastikan lobster tu beku sehingga sampai ke Kuala Kangsar, saya balut setiap lobster tuu dengan wrapping plastic, kemudian simpan lobster tuu dalam foam box. Foam box disimpan dalam kotak kertas A4. Alhamdulillah, lebih kurang lapam jam di dalam foam box, lobster masih lagi dalam keadaan beku.


udang kara sarawak


Belum masak kena basuh dan siang lobster dulu kan... maka nya saya belajar siang lobster dari internet dan rakan pensyarah yang pernah masak lobster. Tapi akhirnya saya siang ikut cara saya. Saya potong dua lobster tu, asingkan kepala dan ekor. Kemudian, untuk bahagian kepala saya belah kepala lobster bahagian atas dan bawah menggunakan gunting, supaya senang nak makan bila dah masak nanti. Untuk bahagian ekor pula, saya gunting bahagian atas ekor dan buangkan tali hitamnya.


cara siang lobster

Dah selesai siang lobster, mak saya sambung tugas memasak. Mak masak rendang pedas, seperti yang dicadangkan oleh bapak. Versi tradisional kan. Kalau di internet, ramai orang masak  butter lobster. Rendang pedas mak saya ni, resipinya sama je macam masak rendang pedas ayam. Bahan-bahannya bawang merah, bawah putih, halia, serai, kunyit dan 1.5kg santan pekat.


resipi rendang 

Cara masak rendang lobster ni pun sama je seperti masak rendang ayam. Mak saya tumiskan bahan-bahan ini dahulu, kemudian baru dia masukkan udang. Lepas dia masukkan udang, saya jadi tukang kacau sehingga la lobster tuu masak, iaitu bertukar warna kepada merah.


rendang lobster


how to cook lobster


rendang lobster versi kuale


Tak sempat nak buat platting cantik-cantik. Lobster dalam gambar ni pun adalah bahagian yang terakhir. Yang lain tak sempat nak tangkap gambar sebab dah masuk dalam perut dulu. Rasa lobster macam udang, tapi lebih pejal dan lebih sedap. Rasa sekali, memang nak lagi.




Khamis, 20 November 2014

Ikhlaskah Saya?

Cuti dua minggu saya, dah hampir ke penghujung. Hari ahad ni saya akan kembali ke Kuching. Sepanjang dua minggu ini, saya memencilkan diri saya daripada semua orang. Saya bawa balik lap top, tapi tak sentuh, handphone dibiarkan off sebab tak charge. Saya offline daripada facebook dan blog. Email tak buka. Whatapps pun tak buka. Whatapps tak buka sebab saya tak boleh buka selagi saya tak update versi terbaharu.


Cuti dua minggu sepatutnya saya berehat dan recharge tapi rasanya metal saya masih lemah untuk menempuh semester baharu. Saya banyak menung memikirkan apa yang saya inginkan pada tahun hadapan dan seterusnya. Tapi sehingga malam ini, saya masih lagi buntu.  Saya tak tahu, masih ikhlaskah saya untuk berkhidmat di Kuching ataupun saya nak u-turn. Kalau saya u-turn, ego saya memang akan tercalar, tapi apa yang saya mahukan tiada di Kuching.




Angan-angan budak perempuan dalam diri saya mengharapkan ada seorang Ultraman datang, dan dia yakinkan saya untuk pergi dari sana dan ikut dia terbang ke matahari. Menyerap cahaya untuk menjadi kuat semula dan membantu dunia melawan kejahatan makluk asing. Angan-angan seorang gadis pula mengharapkan datang seorang jejaka, melamar saya dan membawa saya pergi dari sini. 



Selasa, 4 November 2014

Kisah Seorang Murid Pintar

Di dalam sebuah kelas, guru memulakan pengajarannya.

“Murid-murid, binatang apa yang bermula dari huruf ‘G’?” tanya cikgu tegas sambil memerhati seorang demi seorang anak-anak muridnya.

Dengan pantas seorang murid berdiri dan menjawab, “gajah cikgu.”



Murid itu menerima pujian dari cikgu.


“Soalan seterusnya, binatang apa yang bermula dengan huruf ‘D’?”

Semua murid terdiam dan tanpa disuruh murid tadi berdiri dan menjawab, “dua gajah, cikgu.”

Murid-murid lain mula ketawa. Cikgu mulai berang.


“Awak berdiri atas kerusi. Soalan seterusnya, binatang apa yang bermula dengan huruf‘M’?”

Semua murid tetap membisu. Dari atas kerusi murid bijak tadi terus menjawab, “mungkin gajah.”

“Awak keluar dan berdiri di pintu,” tengking cikgu bertambah marah.


“Soalan terakhir, binatang apa yang bermula dengan huruf ‘J’?”

Semua murid-murid diam. Cikgu menunggu murid menjawab tetapi semua hanya berdiam diri.

Murid bijak yang berdiri di pintu luar kelas terus menjawab, “jangan jangan gajah.”