Rabu, 3 Mei 2017

Coret-coret Guru Di Sekolah

Situasi 1

*1*. _Cikgu, kena selang ke?_
*2*. _Buku apa cikgu?_
*3*. _Cikgu!!! tulis kat mana?_
*4*. _Tak cukup, boleh sambung sebelah tak cikgu?_
*5*. _Tajuk dia apa?_
*6*. _Cikgu, kena salin semua ke cikgu?_
*7*. _Cikgu, kena garis ke?_


Situasi 2

*_Murid_* : _cikgu, kena salin ke yg dekat whiteboard tu?_
*_Guru_* : _ehhh....tak payah salin....tgk je...lepas ni angkat whiteboard ni pi fotostat kat pejabat.


Situasi 3

*_Murid_* : _cikgu buat sekarang ke?_
*_Guru_* : _tak.....buat tahun depan.


Situasi 4

( _guru sedang menulis di whiteboard_ )

*_Murid_* : _cikguuuu..... tepi sikit..... tak nampak._
*_Guru_* : . . . . . 😡😡😡😡


Situasi 5

*_Murid_* : _cikgu kalau tak cukup boleh sambung muka surat sebelah tak?_
*_Guru_* : _tak boleh..... sambung kat meja.... tak pun sambung kat atas baju kamu._


Situasi 6

*_Guru_* : _siapa dah siap?_
*_Murid_* : _saya blm lg cikgu!_
*_Guru_* : _siapa blm siap?_
*_Murid_* : _saya dah cikgu!_


Situasi 7

*_Guru_* : _ok, buka mukasurat 58, baca dan catat dlm buku nota mengikut pemahaman kamu sendiri._
*_Murid_* : _cikgu, kena baca ka?_
*_Guru_* : _dak... tak payah baca. Koyak mukasurat tu. Bubuh dlm ayaq... pastu hampa minum ayaq tu.._
*_Murid_* : _cikgu ni.. tanya pun tak boleh...._


Situasi 8

*_Guru_* : _Ok... keluarkan buku dan salin nota kat dpn ni._
*_Murid_* : _cikgu, salin kat dlm buku ka?_
*_Guru_* : _tak... salin kat atas dahi kamu._


Situasi 9

*_Guru_* : _semua dah dpt kertas soalan?_
*_Murid_* : _dah cikgu..._
*_Guru_* : _ok, kamu ada 1 jam 30 min utk jawab soalan peperiksaan ni. Boleh mula sekarang._
*_Murid_* : _dah boleh mula ka cikgu?_


Situasi 10

*_Guru_* : _esok ada jamuan raya... jd esok mai sekolah pakai baju raya._
*_Murid_* : _cikgu, esok ada pj, nak kena pakai baju pj tak?_
*_Guru_* : _ya Allah.... ampunilah dosa hamba Mu ini..._


Situasi 11

*_Guru_* : _masa ada lg 15 min. Siapkan latihan sekarang dan hantar._
*_Murid_* : _cikgu, kalau tak siap?_
*_Guru_* : _buatla dulu.... baru tahu siap ka tak..._
*_Murid_* : _kalau tak siap jugak?_


Situasi 12

*_Guru BM_* : _Buat latihan pengukuhan ni dlm buku kamu._
*_Murid_* : _cikgu, buat latihan ni dlm buku apa?_
*_Guru BM_* : _buat dlm buku matematik na...._
( _Faham pulak... terus keluarkan buku BM_ )



Sesungguhnya mendidik memerlukan kesabaran yg tinggi.

Sabtu, 29 April 2017

10 Kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil

Anda pengamal tegar Chia Seed? Anda ingin mencuba Chia Oil? Jadi mengapa anda terkandas SETAKAT ITU sahaja?? Tahukah anda terdapat pelbagai keajaiban daripada superfood biji chia dan minyaknya. Aryza Chia Seed kini memperkenalkan Aryza Chia Miracle Oil, revolusi terkini untuk kulit anda mengunakan khasiat semulajadi dan organik.


Berikut adalah 10 Keajaiban/kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil:


KEAJAIBAN 1

Aryza Chia Miracle Oil diformulasikan oleh minyak biji chia organik yang diimport terus daripada Mexico. Selain daripada minyak biji chia organik, Aryza Chia Miracle oil juga mengandungi gabungan minyak argan, minyak zaitun, minyak pudina (papermint) dan minyak bunga matahari. Semuanya adalah semulajadi dan tiada bahan kimia berbahaya. Formula ini diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia KKM NOT161202617K. Aryza Chia Miracle Oil dijamin halal dan mesra air wuduk.


KEAJAIBAN 2

Minyak chia dalam Aryza Chia Miracle Oil diiktiraf antara minyak yang memiliki antioksida tertinggi dalam kumpulan minyak essential yang lain. Antioksida meneutralkan radikal bebas dan melindungi kulit daripada kesan pencemaran alam sekitar. Kulit, kuku dan rambut amat memerlukan antioksida untuk sihat dan awet muda.


KEAJIBAN 3

Selain anti-oksida, Aryza Chia Miracle Oil diperkaya dengan antiradang seperti asid lemak Omega-3 dan Omega-6. Badan manusia tidak dapat menghasilkan Omega 3, maka sapuan Aryza Chia Miracle Oil amat penting sebagai pelindung kulit, kuku dan rambut serta mempercepatkan proses penyembuhan.

Selain itu, gabungan pelbagai jenis minyak dalam Aryza Chia Miracle oil menyebabkan ia mempunyai zat-zat penting yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan kulit, kuku dan rambut serta membaiki keradangan seperti zat zink, zat magnesium dan zat besi. Aryza Chia Miracle Oil juga mengandungi Vitamin E, Vitamin A, Vitamin C, Vitamin D dan protein.



Ketuat hilang kerana omega-3 adalah anti radang dan bersifat menyembuhkan. InsyaAllah.


KEAJIABAN 4

Minyak chia bersifat melembapkan kulit dan diiktiraf secara klinikal mengekalkan hidrasi kulit. Walaupun sejenis minyak, tetapi Aryza Chia Miracle Oil amat mudah diserap kulit berbanding minyak essential lain dan tidak akan menyumbatkan liang roma kulit.

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit berminyak, anda tidak perlu risau menggunakannya. Walau ia mudah diserap, ia tetap mengekalkan kelembapan kulit dalam jangka masa yang panjang.




KEAJIABAN 5

Aryza Chia Miracle Oil sesuai digunakan walaupun untuk bayi dan kanak-kanak. Chia Miracle Oil mempamerkan ciri-ciri anti-radang (anti-inflammatori) yang melegakan masalah kulit seperti jerawat, ekzema kronik, melecur, rosacea, kegatalan, kemerahan, kulit alahan, merawat luka-luka kecil, ruam panas dan banyak lagi. Sapuan harian pada kulit bayi akan menggurangkan jangkitan melalui kulit.


Minyak biji chia menggurangkan keradangan kulit kerana ia kaya dengan asid lemak Omega-3. Omega-3 melawan keradangan dengan membantu tubuh dalam menyerap vitamin. Omega-3 juga mengekalkan kelembapan dalam sel-sel kulit dengan meningkatkan kesihatan kulit. Zat zink yang terdapat dalam minyak chia bertindak sebagai antibiotik yang membunuh bakteria.


KEAJAIBAN 6

Aryza Chia Miracle Oil amat sesuai untuk kulit sensitif dan sangat halus. Ia sesuai digunakan oleh ibu mengandung dan warga emas. Sapuan pada kawasan bawah mata misalnya dapat menghilangkan lingkaran gelap, garis-garis halus dan mata sembab. Ia juga sesuai untuk kulit yang melecur.



Selain kulit sensitif, Aryza Chia Miracle Oil juga sesuai untuk disapu pada kulit kering, berminyak atau combination. Sapuan Chia Oil pada kulit kering akan melembapkan kulit. Jika disapu pada bibir dan tumit, ia akan menyembuhkan masalah bibir kering dan tumit pecah. Sapuan chia oil pada kulit berminyak akan mengawal penghasilan minyak oleh kelenjar minyak pada kulit. Maka kulit akan lebih sihat dan segar.


KEAJAIBAN 7

Aryza Chia Miracle Oil menyembuhkan masalah wajah seperti jeragat, jerawat, liang roma besar, lingkaran hitam bawah mata, parut, kulit kusam, sunburn ,rona kulit tidak sekata dan melicinkan garis-garis halus kerana ia mengandungi kandungan antioksida dan antiradang yang tinggi.



Selain itu sapuan Aryza Chia Miracle Oil mencegah kerosakkan kulit akibat daripada cahaya matahari (UV) serta melembapkan kulit. Secara tidak langsung ia meremajakan kulit dan menjadikan kulit sihat, segar, halus, anjal tanpa cacat cela.



Sapukan Aryza Chia Oil dua kali sehari pada keseluruhan wajah sebagai make up base, serum, krim malam dan krim mata. Jimat kan?


KEAJAIBAN 8

Gabungan antioksida dan antiradang dalam Aryza Chia Miracle Oil membantu mencegah kesan regangan pada ibu selepas bersalin samada di perut, pinggung, paha ataupun mana-mana bahagian badan. Kesan regangan yang sedia ada juga akan beransur hilang dan kulit bertambah anjal dengan sapuan Aryza Chia Miracle Oil.



KEAJAIBAN 9

Sapuan Aryza Chia Mircale Oil pada rambut menjadikan rambut sihat, bersinar, lebih terurus dan mudah didandan. Ia juga membaiki hujung rambut bercabang. Selain itu, ia melindungi rambut daripada kerosakkan akibat penggunaan ayat pengering rambut, curles dan pelurus rambut. Malah, minyak chia mengandungi zat magnesium. Zat ini diperlukan untuk mengelakkan keguguran rambut pra-matang.



KEAJAIBAN 10

Arya Chia Miracle Oil juga sesuai disapun pada kuku. Sapuan pada kuku akan merawat cagu, kuku dan kuku patah, hujung kuku pecah serta menjadikan kuku sihat dan bersinar. Sapuan Chia Oil pada kuku sebagai base coat sebelum mengecat kuku dapat mengelakkan kuku berubah warna.


Dimana anda boleh mendapatkan AYZA Chia Miracle Oil? Ingin menjadi agen dan stokis?


Whatapps +6019 6428422
atau dapatkan dari agen/stokis Aryza Chia Seed di seluruh Malaysia.






1001 Khasiat Minyak Chia

 Anda pengamal tegar Bijian Chia? Jadi mengapa anda terkandas SETAKAT ITU sahaja??
Tahukah anda terdapat pelbagai 1001 manfaat lain yang boleh di maksimumkan lagi oleh bijian SUPERFOOD ini. Salah satunya ialah minyak bijian chia.




Minyak yang berharga ini tinggi dengan pelbagai nutrisi penting seperti Asid Lemak yang sangat penting untuk kulit seperti Omega-3 dan Omega 6. Selain itu, minyak chia diiktiraf antara yang memiliki Antioksidan tertinggi dalam kumpulan minyak essential yang lain.

Minyak Chia bersifat melembapkan kulit, diiktiraf secara klinikal mengekalkan hidrasi kulit. Ia juga merupakan agen anti-inflammatori, menyebabkan minyak chia merupakan penawar terbaik bagi masalah kulit seperti kegatalan, kemerahan, kulit alahan, merawat luka-luka kecil dan masalah ekzema KRONIK.

Minyak chia juga sangat kurang berminyak dan amat mudah diserap kulit jika dibandingkan dengan minyak essential lain. Sekiranya anda mempunyai masalah kulit berminyak ,anda tidak perlu risau menggunakannya. Walaupun ia mudah diserap, Aryza Chia Miracle Oil dapat mengekalkan kelembapan kulit dalam jangka masa yang panjang.

Berasaskan bijian chia organik dari Mexico, minyak ini super selamat walau untuk seawal usia bayi hinggalah dewasa, walau kulit normal hingga super sensitif. Menyebabkan mengapa ia Wajib ADA disetiap rumah.


Antara permasalahan kulit Yang boleh dibantu seperti

  • Masalah kulit seperti ekzema, kegatalan, luka kecil, alahan kulit, kemerahan, melecur, kulat air , chicken-pox dsb
  • Masalah jerawat dan jeragat, mengecutkan dan menghapuskan jerawat serta Parut.
  • Sumber anti penuaan terbaik, garis garis halus kedut dan lebam bawah mata.
  • Sebagai pelembap, serum malam, alas makeup etc
  • Merawat CAGU kuku, kuku pecah, rambut bercabang, menggalakkan pertumbuhan kuku dan rambut sihat.



Aryza Chia Miracle Oil- Penawar Alternatif Wajib ada , TERKINI untuk Anda.


Julung kali di Malaysia, Aryza merupakan pengeluar pertama minyak berasaskan bijian organik chia. Formulasi Aryza Chia Miracle Oil telah mendapat kelulusan dari KKM kini berada dipasaran Malaysia.


Dimana Anda boleh mendapatkannya?
WHATSAPP +60189695320


STOKIS DAN AGEN DIPERLUKAN. JADI YANG PERTAMA DI MALAYSIA MENGEDARKAN MINYAK CHIA DI MALAYSIA.