Selasa, 18 Ogos 2015

Cara Mudah Mencari Jurnal Pendidikan Malaysia

Dimana nak cari jurnal pendidikan? Kalau tak jumpa jurnal macam mana nak buat proposal untuk master dan PhD. Nak buat kajian tindakan pun susah. Kalau pelajar-pelajar pendidikan, perlukan jurnal untuk buat tugasan kan.




Jom cuba cara mudah untuk mencari Jurnal Pendidikan Malaysia.


Cara 1 :
1. Jika tajuk kajian anda lebih memfokuskan kepada pendidikan di Malaysia, gunakan enjin carian google Malaysia,  google.com.my.

2. Gunakan kata kunci. Jika tajuk kajian anda : Motivasi Guru ke atas pencapaian pelajar.
Gunakan kata kekunci : "Motivasi", "pencapaian pelajar".

3. Tentukan jenis fail. Letakkan .pdf atau .docx dalam kotak carian anda. Maka hasil carian anda akan lebih diperkecilkan kepada bahan-bahan berkaitan.


Cara 2 :
Terus ke laman web e-jurnal tempatan seperti berikut:

Jurnal Pendidikan Malaysia (UKM)
MyJurnalMalaysia (Pendidikan)
Jurnal Pendidik & Pendidikan (USM)
Jurnal Pendidikan Islam
Jurnal Pendidikan (MyAIS)
Jurnal Pendidikan Sains & Matematik
Jurnal Teknologi Maklumat & Teknologi Pendidikan (IPG Tun Hussien Onn)
Seminar Nasional 2013 (IAB)
Penerbitan IAB


Cara 3:
Gunakan Google School. Tulis kata kunci atau tajuk  dalam bahasa melayu atau tulis dalam bahasa Inggeris, diikuti dengan perkataan Malaysia.


Selamat mencuba!

Isnin, 17 Ogos 2015

5 Perkara Pelajar Harap daripada Seorang Cikgu

Selalunya apabila saya masuk ke kelas, saya harap pelajar dah bersedia untuk belajar. Bawa alat tulis, buku tutorial dan bahan rujukan. Mesti, dan pastinya, pelajar telah menyiapkan tutorial dan tugasan yang diberikan. Mereka juga sudah buat ulangkaji untuk kuliah terdahulu.


Tapi saya dah lupa apa yang saya inginkan daripada seorang guru sewaktu jadi seorang pelajar dahulu. Bila fikirkan balik, saya nak cikgu saya terima saya seadanya, pengajaran yang ringkas, tidak marah, sindir atau membebel. Yang paling saya suka, kalau saya rasa kelas tu, sekejap sahaja...maksudnya tidak membosankan.





Berikut adalah 5 Perkara Pelajar Harap daripada Seorang Cikgu:

  1. Saat-saat Kagum
  2. Memahami Dunia Pelajar
  3. Kepercayaan
  4. Sedikit Jenaka
  5. Persekitaran Bertenaga


Semoga kita menjadi pendidik yang lebih baik (^__^)


Sabtu, 15 Ogos 2015

Aktiviti Kolej Matrikulasi Sarawak Sesi 2015/16

Sesi 2015/16 dimulakan dengan Minggu MPPB. Pensyarah-pensyarah bersemangat untuk mengajar pelajar baru. Para fasilitator bersedia memberi bimbingan pada junior mereka. 



Pelajar yang mendaftar pada MPPB seramai 50++ orang sahaja. Lebih sedikit daripada jangkaan. Tapi itu tidak mematahkan semangat kami semua.




Sebulan selepas MPPB, mulalah pilihanraya kolej dan diikuti dengan Majlis Lantikan JPP. Semoga JPP yang dilantik dapat menjalankan tanggungjawab mereka sebaik mungkin.