Sabtu, 24 September 2016

Si Enchik Biawak

Si enchik biawak ni selalu sangat masuk dalam pagar rumah. Dia la suspect utama punca kehilangan anak-anak kucing. Dulu, waktu zaman kanak-kanak, takut sangat tengok biawak ni, rasa macam tengok buaya. Tapi sekarang, kalau nampak biawak ni, rasa nak kejar je, tak tahu la nape si enchik biawak ni suka sangat masuk pagar rumah.




Bukan setakat mama & papa biawak yang masuk dalam pagar rumah, tapi baby biawak pun ada lagi Scary jugak tengok baby biawak ni dekat-dekat. Meremang bulu roma. Ingatkan ular. Macam mana la baby biawak boleh ada dalam sink. Tapi sink ni di luar rumah ye. Bukan dalam rumah.




Nasib la, duduk kampung. Selalu jumpa biawak.

Jumaat, 23 September 2016

Skim Ex-Gratia Pegawai Kerajaan

Skim Ex-Gratia Pegawai Kerajaan Persekutuan adalah skim ganti rugi tanpa ikatan perundangan kepada pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan seperti PPP@ cikgu sekolah kerajaan persekutuan.




Pekeliling ini bertujuan untuk memaklumkan penambahbaikan Skim Ex-Gratia Bencana Kerja bagi pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan. Skim Ex-Gratia Bencana Kerja bagi pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan telah diperkenalkan pada 20 Oktober 1994 melalui Pekeliling Perbendaharaan Bil. 13 Tahun 1994(WP 6.2). Skim ini telah ditambah baik mulai 1 Januari 2001 melalui Pekeliling Perbendaharaan Bil. 7 Tahun 2001 (WP 6.3) daripada segi jenis faedah, pertambahan jenis kecederaan dan penyakit khidmat diiktiraf sebagai bencana kerja. Mengambil kira keadaan semasa dan bagi menjaga kebajikan pegawai serta waris, Kerajaan telah memutuskan agar Skim ini diperkemas dan ditambah baik.


Muat turun pekeliling Perbendaharaan Malaysia W.P 6.3 Skim Skim Ex-Gratia Bencana Kerja bagi pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan di sini


Sumber: WEB KPM


Mana Cat II

Anak mama cat dah tinggal 3 ekor je. Seekor mati, seekor lagi hilang. Umur mereka sekarang ni baru 2-3 bulan.



Gambar Si Oren ni gambar dia waktu dua bulan. Comot je. Nampak macam kurus, tapi sentiasa minum susu mama dia.




Pokok belimbing ni tempat feverat mereka main. Lepas makan, berkejar-kejaran ni keliling pokok belimbing ni.



Si Belang ni yang paling jinak. Yang lagi dua ekor tu, tak bagi chance langsung kalau saya cuba pegang. Liar macam mama mereka. Datang mintak makan je.