Selasa, 25 November 2014

Berehat di Cameron Highlands

Walaupun sekarang ni tengah hots tentang tanah runtuh di Cameron Highlands, saya tetap pergi bercuti di Cameron Highlands. Yang menariknya, percutian ini ditaja oleh Biro Tatanegara, BTN...sebenarnya bapak saya ada mesyuarat Persatuan Pesara Kuala Kangsar di Cameron, mesyaurat inilah yang ditaja oleh BTN.  Setiap ahli mesyuarat dapat bilik seorang satu. Jadi, saya dan mak saya, ikut sekali. Bapak pergi mesyuarat, saya dan mak, jalan-jalan.




Kami menginap di Star Regency Hotel and Apartment di Brincang. Sewa untuk sebuah apartment dengan empat buah bilik semasa bukan cuti hanya ++RM500 sahaja. Untung la kalau nak bawa famili besar untuk bercuti ke Cameron. Apartmentnya besar, tapi old-school decoration.


 

Saya suka duduk di Brincang, sebab Brincang lagi sejuk dari Tanah Rata, so boleh la feeling-feeling sejuk dan pakai baju tebal-tebal. Kalau nak lagi sejuk, bermalam la di Brincang pada bulan Disembar, sebab musim ini adalah musim yang paling sejuk. Sewaktu saya di sini, suhu malam mencecah 14 celcius. Pernah kira-kira 20 tahun yang lalu, sewaktu bercuti di Cameron, suhu malam mencecah 4 celcius....nasib baik tak ada salji kan. Kalau nak cari teh dan cenderahati pun, lebih baik beli di Brincang, sebab harganya lebih murah berbanding ditempat lain. Kalau datang hari Sabtu dan Ahad, akan ada Pasar Malam, yang menjual segala macam barang bertemakan Cameron Highlands.




Sekarang ni, cuaca cameron tak akan sesejuk dulu sebab tanah tinggi diteraskan untuk tujuan pertanian. Sepanjang perjalanan terpaksa lihat gunung gondol dan rumah hijau. Dulu, zaman saya kecik-kecik, saya kagum tengok banyak rumah hijau ni, terasa macam canggih je pertanian kormersial. Tapi sekarang baru saya nampak, apabila bukit diteraskan sesuka hati, berlaku banyak tanah runtuh di sekitar Cameron. Rosak ekosistem, dan memperbanyakkan PATI jer.



Tempat wajib, kalau saya pergi ke Cameron, adalah Taman Agroteknologi MARDI. Di sini ada macam-macam, kebun teh, kebun strawberi, kebun ros, kebun tomato, kebun herba..dan macam-macam lagi lah. Yang paling best, di sini dapat makan strawberi segar, dicelupkan dengan coklat. Memang best. Lagi best bila makan strawberi ni dengan jus strawberi dan dadih strawberi. Strawberi, paling manis dan sedap apabila baru dipetik. Kalau dah terdedah kepada panas, rasanya akan jadi kurang manis, dan lebih masam.

 

Taman ni, sejak zaman saya sekolah menengah, sama je, tak ada perubahan pun. Landskap masih sama, dan tanaman pun masih sama. Tapi kan, walaupun dah pergi banyak kali, masih lagi nak posing, untuk kenangan masa hadapan. Tempat favorite saya posing, berlatar belakangkan Pejabat MARDI. Saya suka tengok rumah design English Cottage ni. Bayaran masuk untuk ke Taman MARDI adalah RM3.00 seorang bagi dewasa.




Selain MARDI, tempat wajib untuk saya kunjungi adalah Kea Farm Market. Pasar tepi jalan sebelum sampai ke Brincang dan Tanah Rata. Di sini banyak di jual sayur-sayuran, strawberi, bunga dan cenderahati Cameron Highlands.



Saya, cuma tengok mak beli sayur je la. Dah tak tahu nak beli apa lagi kat sini. Fridge Magnet dah ada kat rumah.  Saya terlupa rakan-rakan Sarawak saya, kalau tak, tentu saya beli key chain untuk mereka. Saya cuti, memang langsung tak ingat tempat kerja, sampai lupa kawan-kawan Sarawakians. Sorry la yerk, terutamanya pada Jacklyn, kawan saya selalu terpaksa rela bawa saya jalan pusing sarawak setiap hujung minggu.


Ada lagi tempat menarik yang boleh dipergi, tapi Taman Agroteknologi MARDI dan Kea Farm Market ini adalah tempat wajib untuk setiap pelancong yang datang ke Cameron. Kalau tak singgah dua tempat ni, memang tak sah.

Isnin, 24 November 2014

Pembukaan Semester 2 Sesi 2014/15



Hari ni hari pertama Semester 2, Sesi 2014/2015. Jadual waktu PdP pensyarah dapat lewat, iaitu semasa punch card. Jadual waktu itu tak sama dengan jadual yang unit cadangkan sebelum semester 1 melabuhkan tirai. Malah 100% berbeza. Saya rasa macam kerja saya selama 3 hari untuk membuat jadual waktu unit sebelum cuti sia-sia sahaja. Saya berusaha untuk memenuhi kehendak semua pensyarah dalam unit saya tapi akhirnya, jadual kami diubah, atas sebab yang tak dimaklumkan. Semasa semester 1 yang lalu, kami juga dapat jadual PdP lewat, tapi tak selewat semester ini. Semester lepas, kami dapat jadual PdP pada malam sebelum hari pertama kuliah melalui whatapps. (^__ ^)


Jujur saya katakan, saya rindu dengan budaya di sekolah lama saya. Pengurusan sekolah bagi jadual waktu awal seminggu, iaitu semasa Mesyuarat Guru Pertama. Malah, kalau nak tahu lebih awal, boleh la menyibukkan diri untuk bertanya pada AJK Jadual Waktu. Bagi jadual waktu awal atau lewat, sememangnya tak akan merencatkan PdP seseorang pendidik itu, sebab beliau sememangnya harus bersedia untuk mengajar bidang kepakarannya. Tapi bagi saya, pengurusan perlu cuba utuk beri lebih awal, kerana ia lebih profesional dan lebih menghargai tanggungjawab seseorang pendidik itu.


Bagi Semester 2, Sesi 2014/15, saya mengajar 9 jam seminggu tanpa berpasangan. 1 kuliah, 2 tutorial dan 1 kelas praktikum, masih lagi mengajar pelajar yang sama seperti semester 1. Untuk semester ini, saya seorang sahaja dalam unit tiada kelas pairing. Pensyarah lain, mengajar secara berpasangan 2 -5 jam seminggu.  Saya mengajar 9 jam seminggu sebab saya adalah Ketua Unit. Polisi kolej ini, Ketua Unit kena mengajar sekurang-kurangnya 7 jam seminggu, manakala Ketua Jabatan mengajar 3 jam seminggu. Pensyarah lain mengajar sekurang-kurangnya 12 jam seminggu.


Jumaat, 21 November 2014

Rendang Lobster Versi Kuale

Sewaktu saya balik dari Kuching, saya bawa balik lobster (udang kara) untuk makan bersama seisi keluarga. Saya beli di Pasar Bako, dekat dengan terminal sampan untuk ke Taman Negara Bako, Kuching. Harga Lobster RM60 sekilo. Selepas tawar menawar, saya beli 9 ekor lobster dengan harga RM150. Saiz lobster ada pelbagai, kecil dan sederhana.

resipi lobster


Kalau nak tahu, ini kali pertama saya tengok lobster, dan saya terkejut sebab lobster yang saya tengok tak sama macam yang saya bayangkan. Saya bayangkan lobster adalah udang besar yang mempunyai kaki penyepit yang besar tapi, rupa-rupanya lobster Sarawak dan Sabah tak ada kaki penyepit yang besar tuu. Lobster yang ada kaki penyepit tuu, lobster dari cold-water, tapi lobster Malaysia ni spesis dari spesis hot-water.


Saya beli lobster yang masih hidup. Baru je naik dari bot nelayan. Saya nak masukkan terus dalam peti ais, tapi kaki lobster ni panjang, tak muat freezer rumah saya di Kuching tuu. Nak, tak nak, kena potong kaki dan sesunggut lobster ni sewaktu lobster tuu masih hidup. Terasa macam kejam sangat, tapi nak buat macam mana...lobster ni, susah nak mati. Saya biarkan lama dalam sink, tapi masih hidup. Akhirnya lobster tuu mati dalam freezer, dengan keadaan kudung. Sorry ye en lobster!


Oleh sebab saya nak bawak balik ke semenanjung, lobster tuu harus beku sepenuhnya. Kalau tak, lobster akan rosak. Jadi untuk memastikan lobster tu beku sehingga sampai ke Kuala Kangsar, saya balut setiap lobster tuu dengan wrapping plastic, kemudian simpan lobster tuu dalam foam box. Foam box disimpan dalam kotak kertas A4. Alhamdulillah, lebih kurang lapam jam di dalam foam box, lobster masih lagi dalam keadaan beku.


udang kara sarawak


Belum masak kena basuh dan siang lobster dulu kan... maka nya saya belajar siang lobster dari internet dan rakan pensyarah yang pernah masak lobster. Tapi akhirnya saya siang ikut cara saya. Saya potong dua lobster tu, asingkan kepala dan ekor. Kemudian, untuk bahagian kepala saya belah kepala lobster bahagian atas dan bawah menggunakan gunting, supaya senang nak makan bila dah masak nanti. Untuk bahagian ekor pula, saya gunting bahagian atas ekor dan buangkan tali hitamnya.


cara siang lobster

Dah selesai siang lobster, mak saya sambung tugas memasak. Mak masak rendang pedas, seperti yang dicadangkan oleh bapak. Versi tradisional kan. Kalau di internet, ramai orang masak  butter lobster. Rendang pedas mak saya ni, resipinya sama je macam masak rendang pedas ayam. Bahan-bahannya bawang merah, bawah putih, halia, serai, kunyit dan 1.5kg santan pekat.


resipi rendang 

Cara masak rendang lobster ni pun sama je seperti masak rendang ayam. Mak saya tumiskan bahan-bahan ini dahulu, kemudian baru dia masukkan udang. Lepas dia masukkan udang, saya jadi tukang kacau sehingga la lobster tuu masak, iaitu bertukar warna kepada merah.


rendang lobster


how to cook lobster


rendang lobster versi kuale


Tak sempat nak buat platting cantik-cantik. Lobster dalam gambar ni pun adalah bahagian yang terakhir. Yang lain tak sempat nak tangkap gambar sebab dah masuk dalam perut dulu. Rasa lobster macam udang, tapi lebih pejal dan lebih sedap. Rasa sekali, memang nak lagi.