This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Khamis, 17 April 2014

Sehingga Hari Itu Tiba



Suatu hari nanti
jika aku terlewat
adakah aku akan menyesal 
memilih untuk menunggu


Sehingga hari itu tiba
tuhan tolonglah aku
tetapkan hati ini padaMu
dan tunjukkan jalan yang terbaik untukku


Apabila hari itu tiba,
satukan aku pada hati yang berpaut padaMu
temukan kami dalam pertemuan  keranaMu
dan satukan kami dalam ikatan redhaMu




It's April, going to May.
Do you know what it means to me?







Ahad, 13 April 2014

Ikan Lumek Sarawak

Pernah tak dengar ikan lumi @ ikan lumek di semenanjung? Pasar-pasar di Sarawak terutamanya di Damak Laut, Kuching banyak menjual ikan lumek ni. Harga ikan ni lebih kurang RM4.00 sekilo. Kali pertama saya tengok ikan ni, saya terkejut, ikan ni macam tak bertulang belakang, lembut dan lembik je tapi mempunyai gigi yang panjang dan tajam dan rahang yang besar...terbayang-bayang ikan ni berenang macam ikan yu sambil membuka mulut untuk makan ikan yang lebih kecil.





Cara nak siang ikan ni senang je, pancung kepala dan potong ekornya. Lepas tuu kena basuh dengan limau nipis or asam jawa. Ikan ni ikan laut, tapi tak tau la nape, saya agak loya dengan ikan ni. May be sebab kali pertama makan, dan terkejut tengok mulat ikan lumek ni yang macam ikan pirana..ala2 fobia.


Orang Sarawak cakap ikan ni sedap, sebab isinya manis dan lembut. Bukan setakat isinya lembut tapi tulang ikan ni pun sangat lembut. Lembut seperti tulang ikan sardin dalam tin. Mereka makan ikan ni dengan tulang-tulangnya sekali. Tapi saya tak sanggup, saya tetap asingkan tulang dengan isi walaupun tak berapa nak berjaya sebab tulang ikan ni sangat halus, sehalus benang.


Cara masak ikan ni samada goreng atau buat sup. Student cakap, buat sup lagi sedap daripada goreng, dengan syarat ikan ini masih segar. Kalau ikan ni dah lame, ikan ni akan hancur. Saya cuba dua-dua, goreng dan buat sup.








Kesimpulannya, ikan ni sedap, tapi saya suka lagi ikan kembung. Dan bila makan ikan ni, teringat ikan keli. Dah lebih sebulan saya di sini, tapi saya tak pernah lagi nampak ikan keli. Kalau disemenanjung, ikan keli la yang paling glamer dan paling mudah didapati....




Isnin, 7 April 2014

Dia Sentiasa Ada



Jika sendiri janganlah berasa sepi,
ada Allah yang mengawasi.

Jika sedih janganlah dipendam dalam hati,
ada Allah yang berkongi.

Jika susah janganlah berasa pilu,
ada Allah tempat mengadu.

Jika gagal janganlah berputus asa,
ada Allah tempat meminta.

Jika bahagia janganlah menjadi lupa,
ada Allah tempat memuja.



Jumaat, 4 April 2014

Minggu Peperiksaan Percubaan PSPM Kolej Matrikulasi Sarawak

Minggu ini dijalankan Percubaan Peperiksaan Semester Peringkat Matrikulasi di Kolej Matrikulasi Sarawak. Di peringkat matrikulasi, sebenarnya tak ada Exam Week untuk trial seperti percubaan PMR dan SPM. Terpulang kepada unit masing-masing untuk tentukan tarikh percubaan PSPM. Jadi, Unit Kimia pilih semalam Khamis (3/4/2014) untuk jalankan Trial PSPM. Kebetulan, unit-unit lain (Fizik, Matematik dan Fizik) pun buat trial dalam sela masa dua minggu berturut-turut. So, minggu ini dan minggu depan dah jadi macam Trial Exam Week.


Percubaan PSPM ni bukan dijalankan pada sebelah siang, tapi malam. Kenapa? Sebab sebelah siang ada lecture, practical dan tutorial classes. So, all the lecturer kena la datang pada sebelah malam untuk menjalankan trial ini. Paper Trial Kimia selama dua jam. Paper trial subjek lain pun dua jam juga kecuali Biologi, 2 jam setengah. Trial mula jam 7.40 dan tamat jam 9.40 malam. (di sini Maghrib awal, 6.58petang, sebab tu start  trial 7.40 malam)


Susunatur trial di sini agak santai. Meja tak la dijarakkan sangat sebab kami kekurangan tempat. Pelajar-pelajar pun datang exam dalam keadaan santai, tak perpakaian formal. Malam kan..







Mereka dah exam. So sekarang ni, giliran saya untuk menyemak kertas jawapan mereka!

Rabu, 2 April 2014

KATA ALU-ALUAN MAJALAH SEKOLAH TAHUN 2014



Berikut adalah Kata Alu-aluan Sekolah Tahun 2014 oleh Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin B. Hj.Mohd Yassin untuk diletakkan dalam majalah sekolah tahun 2014. Kata Alu-aluan ini boleh dimuat turun dari portal rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia atau dicapaian berikut:


 
 

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera.


Kementerian Pendidikan memainkan peranan yang amat penting bagi menentukan hala tuju modal insan negara pada masa hadapan. Setiap rakyat di negara ini tentunya mahukan sistem pendidikan terbaik demi menghasilkan modal insan yang mampu menangani cabaran dan bersaing di peringkat global, namun masih lagi berpegang teguh kepada agama, nilai dan identiti nasional. Untuk itu, penambahbaikan secara berterusan adalah diperlukan bagi memastikan mutu pendidikan negara kita adalah setanding dengan pendidikan di negara-negara maju.


Dengan adanya Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013 – 2025 (PPPM), segala usaha memartabatkan sistem pendidikan negara ke peringkat yang lebih tinggi dapat digarap dan diselaraskan dengan terancang. Melalui PPPM, Kementerian Pendidikan telah mempamerkan iltizam dan komitmen yang tidak berbelah bagi untuk melaksanakan inisiatif-inisiatif yang telah ditetapkan bagi membolehkan aspirasi sistem pendidikan dapat dicapai di setiap peringkat. Ia turut menggariskan bahawa guru dan pemimpin sekolah merupakan penggerak utama yang paling penting di peringkat sekolah bagi memastikan keberhasilan murid. Adalah penting bagi guru dan pemimpin sekolah untuk memastikan peningkatan profesionalisme dilakukan secara berterusan demi mencapai matlamat yang digariskan PPPM.


Transformasi pendidikan yang dirancang ini adalah legasi negara yang bukan sahaja melibatkan murid pada hari ini, tetapi juga seluruh anak bangsa pada masa akan datang. Justeru, segala cabaran dan halangan perlulah kita tangani dengan bijaksana. Sesungguhnya untuk memulakan perubahan itu memerlukan keazaman yang tinggi, namun saya yakin dengan iltizam yang kuat dan kerjasama semua pihak serta niat yang ikhlas, insyaAllah usaha kita akan diberkati dan aspirasi yang dihasratkan dapat dicapai.


Tahniah dan syabas diucapkan kepada semua warga pendidikan yang telah berusaha gigih untuk memastikan nama negara bersinar di peringkat antarabangsa. Marilah kita bersama-sama berganding bahu dalam menjayakan matlamat menyediakan pendidikan yang berkualiti kepada generasi muda negara, sekaligus mewujudkan sistem pendidikan bertaraf dunia.


Akhir kata, tahniah dan syabas diucapkan kepada Sidang Redaksi serta semua pihak yang telah berusaha gigih bagi merealisasikan penerbitan majalah sekolah ini.




“SELAMAT MAJU JAYA”




TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN


sumber

WW: Proses Perkembangan Fetus

 
 
 

Sabtu, 29 Mac 2014

UJIAN KELAYAKAN CALON GURU (UKCG) BAGI CALON CEMERLANG SPM TAHUN 2013



Kepada calon cemerlang SPM (9A ke atas) yang berminat untuk menjadi guru, permohonan untuk MENDUDUKI UJIAN KELAYAKAN CALON GURU (UKCG) bagi PROGRAM PERSEDIAAN IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN (PPISMP) dan PROGRAM PENGHANTARAN PELAJAR CEMERLANG (PPC) LULUSAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2013 telah dibuka


Permohonan boleh dibuat secara dalam talian di Aplikasi Permohonan Program Perguruan Kementerian Pendidikan Malaysia atau klik pada link di bawah ini:

http://apps.moe.gov.my/smg/02/020002/spcg/semak_ukcg9a.cfm


Calon-calon mestilah memenuhi syarat-syarat berikut:

√ Memperoleh 9A dan ke atas dalam peperiksaan SPM pada tahun 2013;
√ Memperoleh sekurang-kurangnya kepujian dalam mata pelajaran berikut :
  • Bahasa Melayu; dan
  • Sejarah.
√ Lulus Bahasa Inggeris.
√ Mengesahkan penerimaan tawaran dan mengemaskini maklumat di dalam borang atas talian.

E-GTukar: Permohonan Pertukaran Guru Sesi Jun 2014


Permohonan Pertukaran Guru Antara Bahagian / Negeri, Antara Daerah dan Dalam Daerah bagi pertukaran sesi Jun 2014 melalui Sistem Maklumat Guru (SMG) Modul e-GTukar untuk Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred
  • DG29, 
  • DG32 (KUP Time-based), 
  • DG34 (KUP Time-based), 
  • DG38 (KUP Time-based), 
  • DG41, 
  • DG44 (KUP Time-based), 
  • DG48 (KUP Time-based), 
  • DG52 (KUP Time-based) 
  • DG54 (KUP Time-based) 
dibuka mulai 01 hingga 30 April 2014.


Capaian e-Gtukar adalah:  http://apps.moe.gov.my/epgo/
 

Sila semak maklumat anda melalui laman web e-OPERASI.
Sekiranya terdapat sebarang pindaan yang perlu dibuat, sila berhubung dengan PK1/PK2/PK3 untuk tindakan pembetulan maklumat dengan segera sebelum sesi pertukaran dibuka.


Jika masih menghadapi masalah untuk membuat permohonan e-GTukar, sila hubungi Pejabat Pendidikan Daerah atau Jabatan Pendidikan Negeri (dapatkan no. telefon di 'Bantuan').


SILA AMBIL PERHATIAN BAHAWA PERTUKARAN YANG DILULUSKAN TIDAK BOLEH DIBATALKAN.

Ahad, 23 Mac 2014

Minggu Sains Kolej Matrikulasi Sarawak

Kalau di sekolah dijalankan Minggu Sains, di kolej matrikulasi pun dijalankan Minggu Sains. Pelbagai aktiviti yang dijalankan sepanjang Minggu Sains Kolej Matrikulasi Sarawak, iaitu Science Race, Pertandingan Nyayian Lagu Kimia, Deklemasi Sajak Fizik, Berbalas Pantun Biologi, dan Pertandingan Model Kimia, Fizik dan Biologi. Setiap kelas tutorial perlu mengantar pasukan untuk menyertai setiap kategori yang dipertandingkan.

Saya tak sempat nak rakam gambar semasa Science Race dan gambar semasa Pertandingan Lagu Kimia, Sajak Fizik dan Pantun Biologi blurrr, sebab pertandingan dijalankan pada sebelah malam. Dan saya pun tangkap gambar dari tempat duduk, jauh dari pentas.

Jadi yang dapat saya kongsikan hanyalah rakaman semasa persiapan booth dan pertandingan Model Kimia, Fiz dan biologi. Jom kita tengok. Seronok tengok mereka berjaya juga buat model-model ini walaupun kekangan masa dan kemudahan untuk membeli barang membuat model.



KMSw 3

KMSw 2

KMSw 1


Pertandingan Model Sains ini dijalankan pada hari Sabtu, 22 Mac 2014, sebelum Majilis Penutupan Minggu Sains KMSw. Sementara nak menunggu juri mengadili model-model itu…
izinkan saya selfie. hehehe


zamrud2

Ahad, 16 Mac 2014

Tarikh Pengumuman Penambahbaikkan PBS




KAJANG, 16 Mac (Bernama) -- Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata keputusan kajian bagi penambahbaikan pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) yang ditangguhkan pelaksanaannya akan diumumkan pada Selasa ini.

Timbalan Perdana Menteri ketika memaklumkan perkara itu berkata antara perubahan yang diputuskan ialah guru tidak perlu lagi memasukkan data maklumat pencapaian murid secara dalam talian ke dalam sistem PBS seperti sebelum ini.

Beliau, yang juga Menteri Pendidikan berkata penambahbaikan hasil bengkel melibatkan kira-kira 1,000 guru juga mencadangkan para guru tidak perlu lagi menyertakan eviden dan hanya menyimpan data secara 'offline'.

"Data hanya perlu dikemukakan apabila ibu bapa perlu melihatnya. Perincian lanjut akan diumumkan pada 18 Mac ini," katanya ketika berucap pada Program Penglibatan Ibu Bapa dan Komuniti di Sekolah Menengah Kebangsan Tinggi, di sini, Ahad.

Keputusan penangguhan pelaksanaan PBS telah diumumkan Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Dr Khair Mohamad Yusof pada 23 Feb lepas untuk memberi ruang kepada satu kajian bagi penambahbaikan diadakan.

Ini bermakna guru tidak perlu meneruskan pelaksanaan PBS sehingga kenyataan mengenainya dibuat Kementerian Pendidikan kelak.

Muhyiddin berkata walaupun ada guru memaklumkan PBS adalah satu sistem yang baik dan harus diteruskan, kementerian mengambil pendirian menyeluruh dan menangguhkan pelaksanaannya untuk kebaikan bersama.

Beliau berkata kementerian memahami rungutan dan masalah yang dihadapi para guru, malah peka dengan kesulitan suami jika isterinya seorang guru yang marah dan mendakwa pelaksanaan PBS menyebabkan masa bersama keluarga terhad.

"Sebab itu kita tangguh seketika bagi ditambah baik...saya juga faham guru mesti mengajar, bukan hanya memasukkan data," katanya merujuk kepada keperluan guru memasukkan data secara online sebelum ini.

-- BERNAMA