free
hit counter

Sekolah Rendah Cina Menjadi Pilihan Utama Semua Bangsa

sekolah rendah cina

Menurut data terbaru dari Kementerian Pendidikan, peratusan pelajar bukan Cina yang belajar di sekolah rendah Cina telah meningkat dalam sepuluh tahun kebelakangan ini, tetapi peratusan untuk pelajar Cina pula berkurang hampir 8%. Trend ini telah lama ditelusuri, dan sebab utama adalah penurunan kadar kesuburan orang Cina. Menurut Laporan Banci Nasional 2010, orang Cina adalah kumpulan … Read more

Mengapa Bahasa Inggeris Menjadi Tanda Kepintaran di Malaysia

bahasa Inggeris

Entri ini adalah isu kritikal pertama ingin saya bawakan. Bukan kemahiranku mengulas kesan dasar perubahan aliran bahasa akademik di Malaysia. Namun, pandanganku ini adalah perspektif dari sudut sosiologi yang berlaku dalam masyarakat kita, Malaysia. Masa kecil-kecil dahulu, aku belajar subjek Sains & Matematik dalam Bahasa Melayu. Istilah sains mula aku pelajari. Dan antara istilah yang … Read more

Cara Memupuk Minat Untuk Membaca Buku

baca buku

Rasanya aku dah tulis tajuk dia sejak dari aku tengok satu majalah buat poll mengenai minat membaca di kalangan rakyat Malaysia lagi. Bila entah poll tu? Yang pasti bulan lepas. Mungkin awal bulan 2. Fuhhh! Dah sebulan lebih la kalau macam tu. Rakyat Malaysia Tak Suka Membaca Tapi tak apa, hari ni aku akan siapkan … Read more

Lonely Boleh Menyebabkan Seorang Jadi Loser?

lonely

Assallamualaikum dan salam sejahtera. Mengapa adakalanya kita selalu rasa tidak gembira dengan keadaan yang berlaku kepada kita sampaikan kita merasa lonely tidak berteman dan akan merasa payahnya kita untuk mencari sahabat dalam mencurahkan segala masaalah namun sahabat kita tidak mempedulikan kita dan meninggalkan kita ketika kita memerlukan mereka sebagai orang yang boleh memberi jalan penyelesaian … Read more

Bagaimana Menarik Lebih Banyak Energi Positif

fikiran positif

Apabila mood anda baik dan mempunyai minda yang tenang, anda bebas daripada sebarang gangguan dan anda nampak lebih stabil, maka apabila anda berada dalam ketenangan dan anda menarik energi(tenaga) positif. Dalam erti kata lain, apabila anda bersikap sebaliknya, hasilnya adalah anda mencipta energi negatif. Walau bagaimanapun, bagi mendapatkan ketenangan dan sentiasa dalam kesedaran positif yang … Read more

15 Tips Menarik Perkara Dihajati Supaya Menjadi Kenyataan

jadi kenyataan

Adakah pernah anda fikir macam mana anda dapat memperolehi sesuatu yang dulu adalah impian tetapi kini sudah jadi milikan anda? Milikan ini mungkin adalah rumah, kereta, atau kerjaya yang anda berhasrat untuk dapat. Milikan itu juga mungkin merupakan anda dapat berkahwin dengan seseorang yang anda cinta, mempunyai anak-anak yang comel, dan keluarga yang bahagia. Jawapannya … Read more

5 Cara Untuk Dapat Idea Tulis Blog

tulis blog

Kebanyakan blogger mesti ada pernah mengalami di mana mereka kebuntuan idea dan tidak tahu apa tajuk yang nak tulis untuk blog mereka. Ini merupakan perkara yang banyak biasa berlaku. Bila kita berada dalam keadaan ini, kita perlu menenangkan minda kita terlebih dahulu. Sebab jika kita paksa sendiri untuk keluarkan sesuatu sedangkan otak kita tidak dapat … Read more

7 Formula Menulis Blog Berbahasa Inggeris Bagi Bukan Penutur Jati

tulis dalam bahasa inggeris

Bolehkah blog berbahasa Inggeris diterbitkan oleh seorang yang bukan penutur jati(non-native english speaker)? Begitulah soalan yang diajukan kepada aku. Aku memamgn termenung juga untuk soalan ini buat seketika. Yang pertamanya, aku tiada blog berbahasa Inggeris sepenuhnya. Yang kedua, tahap bahasa Inggeris aku juga sampai ke laut. Lalu, aku jadikan soalan itu sendiri sebagai cabaran. Setelah … Read more

Cara Mengenalpasti Impian Sebenar Dalam Diri

impian

Ramai yang bertanya,¬†apa sebenarnya yang kita mahu dalam diri?. Jika anda salah seorang seperti saya, yang masih kabur dalam menentukan matlamat hidup, di sini ada panduan yang boleh kita ushakan bersama. Tiada siapa yang dapat memberikan jawapan yang pasti, termasuk diri kita sendiri. Selagi kita belum mengenalpasti keinginan dalam diri ini, kita mungkin akan mempunyai … Read more

Cinta Isteri Pertama Seorang Suami Yang Berkahwin 4

suami ngan 4 isteri

Bagi semua lelaki, jika kena tanya adakah mereka mimpi untuk dapat mempunyai lebih dari satu isteri, tentu kebanyakan daripada mereka ingin. Ada daripada mereka yang mempunyai niat, dan yang lain harapkan untuk dapat rezeki. Tetapi adakan anda pernah fikir, mungkin isteri juga ingin mempunyai lebih dari satu suami sebab sudah bosan dengan seorang suami sahaja? … Read more