This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Isnin, 21 April 2014

Pemohonan Pensyarah Matrikulasi 2014



Kepada guru-guru yang berminat untuk menjadi pensyarah matrikulasi, tawaran untuk memohon Pensyarah Matrikulasi sedang dibuka. Permohonan di pelawa kepada Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP), di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia untuk berkhidmat sebagai Pensyarah Kolej Matrikulasi.


SYARAT-SYARAT:
  1. PPP (Guru atau pegawai di bawah KPM ) Gred DG 44 sahaja
  2. Telah mengajar subjek pengkhususan 3 tahun berturut
  3. Prestasi (LNPT) melebihi 85 % bagi 3 tahun berturut-turut
  4. Bebas tindakan tatatertib/SPRM/pinjaman tegar
  5. Diperakui oleh Ketua Jabatan/Sekolah

SUBJEK PENGKHUSUSAN BAGI KOLEJ MATRIKULASI:
  • Kimia
  • Biologi
  • Matematik
  • B.Inggeris
  • Sains Komputer
  • Ekonomi
  • Perakaunan
  • Pengurusan Perniagaan
  • Kokurikulum ( Kekosongan KM Labuan Sahaja)

Permohonan hendaklah dikemukakan melalui Pengetua kepada

Pengarah Bahagian Matrikulasi,
KPM Aras 6-7, Blok E 15,
Kompleks Kerajaan Persekutuan,
62604 PUTRAJAYA

TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 30 Mei 2014.


Untuk pertanyaan lanjut:

03-88844072/4074/4008/4105
Pn. Norazlin Mokhli / Pn. Norshahida bt Md Nayan,
En. Mustafa Kamil bin Sulaiman/En. Mohammad Amin Bin Osman


Jika permohonan diterima, cikgu-cikgu akan dipanggil untuk menghadiri temuduga. Mengikut pengalaman saya, temuduga akan dijalankan sekitar bulan September. Tempat temuduga adalah terdiri daripada empat pusat iaitu untuk bahagian utara, bahagian tengah, bahagian selatan bagi Semenanjung Malaysia dan Malaysia timur. Malaysia timur tu, tentu sekali di KM Labuan.



Penumuduga terdiri daripada Pegawai daripada Bahagian Matrikulasi dan Pegawai Pentadbir Kolej Matrik seperti Pengarah dan Timbalan Pengarah. Rasanya terdapat tiga orang penemuduga dalam setiap bilik. Soalan yang ditanya pula adalah seperti isu pendidikan, organisasi KPM dan Bahagian Matrikulasi, tugas di sekolah, tujuan mohon ke Kolej Matrikulasi dan kesediaan ditempatkan di mana-mana kolej matrikulasi. Cikgu-cikgu juga diminta untuk membuat microteaching bagi subjek dimohon. Lama tak mereka menjalankan temuduga???? Ya, sangat lama. Lebih kurang 30-45minit seorang.


Semasa saya pergi temuduga, sangat ramai cikgu yang datang ke temuduga tersebut. Lebih kurang 200 orang. May be more. Saya temuduga di KM Pulau Pinang. Disebabkan saya datang lambat, lebih kurang jam 10.00 pagi, giliran saya tiba pada pukul 5.00 petang. Saya tak tahu pukul berapa sesi temuduga tamat. Kenapa saya datang lambat??? Sebab surat datang lambat. Surat tiba ke sekolah sehari sebelum tarikh temuduga. Saya ambil surat di sekolah pagi sebelum pergi temuduga. Tapi selepas ambil surat, tak pergi terus, susan dulu keperluan yang diminta bawa semasa temuduga. Jarak sekolah saya dengan KM PP lebih kurang 1 jam 30 min perjalanan, sebab tu saya sampai lambat (^__^)


Kalau cikgu-cikgu lulus temuduga dan ditempatkan di Kolej Matrikulasi, cikgu-cikgu akan terima arahan penempatan..arahan ye, bukan tawaran. Maknanya, cikgu-cikgu harus wajib pergi kerana cikgu-cikgu dah ditukarkan. Tak boleh tolak sebab dalam borang pemohonan kita dah tandatangan setuju ditempatkan di mana-mana kolej matrikulasi. Sila baca:-





Tapi ada juga beberapa orang guru yang dipilih menjadi pensyarah matrikulasi tetapi tidak pergi melapor diri. Jika tidak melapor diri dalam masa yang ditetapkan, dikira menolak menjawatan pensyarah matrikulasi.


Kepada yang berminat, sila rujuk iklan Pensyarah Kolej Matrikulasi dan portal KPM.



Ahad, 20 April 2014

Kenapa Saya Memilih Menjadi Pensyarah Matrikulasi?

Seawal saya mula melapor diri sebagai seorang guru pada 1 November 2007, saya dah tanamkan tekad, saya tak nak menjadi guru biasa sehigga pencen. Saya beri tempoh empat tahun kepada diri saya, samada mahu kekal dalam dunia pendidikan atau, selepas empat tahun, saya resign menjadi guru dan menceburi bidang lain. Kenapa empat tahun? Sebab saya adalah pelajar tajaan Kementerian Pendidikan Malaysia. Dalam kontrak, saya harus berkhidmat selama empat tahun dengan KPM.


Sepanjang empat tahun pertama, azam saya nak sambung master. Sekurang-kurangnya saya bukan seorang guru biasa yang ada degree, tapi ada master. Saya apply master dan setiap application saya diterima. Saya apply UPSI, UPM dan UKM. tapi saya tak pergi sebab komitmen pada sekolah sangat tinggi. Hampir setiap weekend ada aktiviti, so macam mana saya nak pergi sambung belajar...akhirnya, angan-angan saya berkubur. Tapi dalam hati ini, masih ada sisa-sisa yang mendesak diri untuk memiliki segulung sarjana.


Tahun 2012, tahun ke-lima perkhidmatan saya. Saya dah mula berkira-kira, adakah memang sudah tertulis, saya akan menjadi guru selamanya. Banyak kali saya mencari peluang kerjaya yang lebih sesuai untuk saya, tapi menemui jalan buntu. Apabila dihitung baik buruk, saya telah membuat keputusan untuk kekal menjadi guru. Walaupun banyak cabaran menjadi guru tetapi saya dah mula serasi dengan kehidupan sebagai seorang guru.  Melihat pelajar berjaya memberi kepuasan kepada saya.


Apabila saya positif menjadi guru, mulalah peluang terbuka satu persatu. Orang kata, bila kita redha, semua akan jadi lebih mudah. Apabila saya redha kerjaya saya sebagai guru, mulalah fasa-fasa yang tak disangka. Pengetua acap kali mengingatkan saya untuk siap sedia apply jadi guru cemerlang sebab saya dah nak menghampiri 5 tahun perkhidmatan.  Lagipun di sekolah saya ada guru cemerlang JUSA C Biologi, jadi senang la kalau saya nak minta tunjuk ajar daripada GC tu.Malah dia pun bersedia untuk membantu sebab dia adalah Pengetua Cemerlang. Tapi semasa pengetua suruh saya apply GC, saya masih tak bersedia. Alasan saya pada pengetua, saya nak jadi GC Kimia. Kalau dia nak saya apply GC, kena tambahkan kelas kimia dalam jadual waktu saya dan kurangkan kelas Sains. (mengada-ngada kan)


Tapi sejak dia suruh saya jadi GC, saya dah mula pasang angan-angan untuk jadi GC. Sebab saya tak nak jadi guru biasa sampai pencen. Ada ketika, semasa saya tension dengan masalah di sekolah, saya selalu pujuk diri dengan kata-kata ni "Saya dah jadi pelajar cemerlang, saya nak jadi guru gemilang" Kalau nak jadi guru gemilang, kena la mohon jadi Guru Cemerlang. Bukan  untuk pangkat atau pengiktirafan, tapi sekadar kepuasan untuk diri sendiri.


Disaat-saat saya kuat berangan nak jadi GC, keluar surat arahan untuk saya pergi ke Penataraan PBS Sains Peringkat Kebangsaan untuk Jurulatih Utama PBS Sains. Semasa penataraan PBS Sains Peringkat Kebangsaan saya berkenalan dengan ramai Guru Cemerlang. Saya kagum dengan mereka. Terasa sangat kerdil apabila bersama mereka. Sepanjang saya berkenalan dengan mereka saya dapati setiap GC mempunyai prinsip yang sama, mereka jadi GC sebab mereka nak bantu guru dan murid-murid untuk cemerlang. Teruja sangat saya melihat gaya mereka berkerja. Kalau di sekolah dan di FB selalu kita tengok guru-guru merungut tapi apabila bergaul dengan mereka, saya mulai yakin, setiap masalah ada penyelesaian dan mereka akan selalu menolong guru dan murid yang ada masalah...suke2! Semakin tinggi harapan saya untuk menjadi GC. Tapi GC Sains lah sebab saya jadi JU PBS Sains....


Tamat cerita tahun 2012. Masuk tahun 2013, pengetua yang suruh saya jadi GC dah pindah sekolah lain. Bila dia tak de, saya pun tak semangat nak apply jadi GC. Saya pandang sepi je borang pemohonan guru cemerlang sedangkan saya dah buat filing untuk mohon jadi GC. Dan tahun 2013 adalah tahun saya down+tension sangat, sebab walaupun saya JU PBS Sains, tapi PBS saya terabur, Serious, saya sendiri tak buat apa yang saya sampaikan semasa penataraan PBS. Sebab tu saya rasa saya tak layak jadi GC. GC-GC yang saya kenal, kerja mereka tip top, tapi saya tak dapat buat PBS dengan cemerlang sedangkan saya JU...huhu. I'm frustrated with myself.


Saat-saat saya down, saya terima satu lagi arahan untuk menjadi JU KBAT Sains. Berat hati nak pergi setelah PBS saya tak dapat jalankan dengan baik. Tapi pergi la jugak, sebab ia adalah arahan. Semasa kursus JU KBAT Sains, saya berjumpa kembali dengan GC-GC semasa Kursus JU PBS Sains. Malah kali ini lebih ramai kerana ia melibatkan seluruh Malaysia. Guru-guru cemerlang ni, memang sangat bagus, dan mereka memang layak jadi GC. Bila difikir semula, mungkin Tuhan mahu saya jadi guru cemerlang, sebab itu Dia temukan saya dengan ramai guru cemerlang. Tamat kursus tu, saya berazam nak jadi GC, sebab saya nak jadi macam mereka dan nak jumpa mereka lagi dalam kursus-kursus yang melibatkan GC.  A chance to meet them is an honor for me. Azam saya nak apply GC pada tahun 2014.




Tapi apabila tirai 2014 dibuka, sedang saya sibuk dengan tugas-tugas sebagai guru, saya terima arahan untuk menjadi Pensyarah Matrikulasi di Kolej Matrikulasi Sarawak. Arahan ini tiba tanpa dijangka walaupun saya memang pernah memohon pada April 2012 dan pergi temuduga sebagai pensyarah matrikulasi pada September 2012. Sangka saya, permohonan saya ditolak, sebab dah setahun daripada tarikh temuduga. Tup-tup, dapat arahan pulak...Arahan penempatan ye, bukan tawaran pensyarah matrikulasi. Maksudnya, nak tak nak, saya kena pergi. Its an order. Full stop. Tapi pengetua saya kata, kalau saya nak menolak boleh, sebab dalam surat tu dinyatakan jika saya tidak melapor diri dalam masa yang ditetapkan, maka saya dikira menolak. Cuma pengetua tak pasti implikasi jika saya menolak. Saya tak nak kena black list dengan KPM.


Bagi saya, saya terima arahan penempatan sebagai Pensyarah Matrikulasi ini dengan hati yang terbuka walaupun agak sedih dan terkejut ditempatkan di Sarawak. Sepanjang 6 tahun berkhidmat sebagai guru, banyak pengalaman yang saya perolehi. Ada antaranya tidak diperolehi oleh guru-guru lain seperti membimbing pelajar sehingga ke pertandingan-pertandingan peringkat kebangsaan, menjalankan program-program usahasama dengan agensi luar seperti Bristish Counsil, UPSI dan USM, dan menjadi Jurulatih Utama. Peluang menjadi JU adalah pengalaman yang paling berharga sepanjang jadi guru kerana saya dapat berkenalan dengan ramai orang yang hebat, dikenali oleh ramai guru (perasan femes) dan yang paling best, menyampaikan kursus pada Pengetua-pengetua semasa kursus KBAT.


Di matrikulasi atau di sekolah, pada saya keadaannya sama. Pada mulanya saya mengalami kejutan budaya tapi setelah lebih sebulan di sini, saya dapati tidak banyak perbezaan antara sekolah dan matrikulasi. Mungkin kerana kedua-duanya di bawah KPM, jadi pengurusannya hampir sama. Hubungan antara pensyarah dan pelajar juga rapat seperti cikgu dan murid. Cuma di matrik ini, pensyarah hanya bersama pelajar dalam tempoh setahun atau dua tetapi guru mengenali murid lima hingga tujuh tahun. Dari segi bidang tugas, tugas di sini lebih terfokus tetapi masa kerja rasmi lebih panjang.


Bagi saya, berhijrah ke kolej matrikulasi bermakna saya tak menjadi guru biasa sehingga  pencen. Saya dah maju setapak dalam bidang kerjaya saya. Alhamdulillah. Di sini tempat saya, dan bagi rakan-rakan yang masih di sekolah, teruskan mendidik murid-murid di sekolah. Di sekolah bermula segalanya.


Daripada seorang guru terlahirnya perdana menteri, doktor, jurutera, peguam dan sebagainya.  Ramai guru-guru yang jatuh cinta untuk menjadi guru sekolah selamanya seperti Cikgu Hailmi. Walaupun dah terbuka peluang untuk berhijrah ke kolej Matrikulasi, dia tetap memilih untuk kekal di sekolah. Jom baca entri beliau Kenapa saya pilih jadi cikgu sekolah bukan pensyarah matrikulasi. Mungkin ramai yang pernah melalui pengalaman seperti beliau.


Khamis, 17 April 2014

Sehingga Hari Itu Tiba



Suatu hari nanti
jika aku terlewat
adakah aku akan menyesal 
memilih untuk menunggu


Sehingga hari itu tiba
tuhan tolonglah aku
tetapkan hati ini padaMu
dan tunjukkan jalan yang terbaik untukku


Apabila hari itu tiba,
satukan aku pada hati yang berpaut padaMu
temukan kami dalam pertemuan  keranaMu
dan satukan kami dalam ikatan redhaMu




It's April, going to May.
Do you know what it means to me?







Ahad, 13 April 2014

Ikan Lumek Sarawak

Pernah tak dengar ikan lumi @ ikan lumek di semenanjung? Pasar-pasar di Sarawak terutamanya di Damak Laut, Kuching banyak menjual ikan lumek ni. Harga ikan ni lebih kurang RM4.00 sekilo. Kali pertama saya tengok ikan ni, saya terkejut, ikan ni macam tak bertulang belakang, lembut dan lembik je tapi mempunyai gigi yang panjang dan tajam dan rahang yang besar...terbayang-bayang ikan ni berenang macam ikan yu sambil membuka mulut untuk makan ikan yang lebih kecil.





Cara nak siang ikan ni senang je, pancung kepala dan potong ekornya. Lepas tuu kena basuh dengan limau nipis or asam jawa. Ikan ni ikan laut, tapi tak tau la nape, saya agak loya dengan ikan ni. May be sebab kali pertama makan, dan terkejut tengok mulat ikan lumek ni yang macam ikan pirana..ala2 fobia.


Orang Sarawak cakap ikan ni sedap, sebab isinya manis dan lembut. Bukan setakat isinya lembut tapi tulang ikan ni pun sangat lembut. Lembut seperti tulang ikan sardin dalam tin. Mereka makan ikan ni dengan tulang-tulangnya sekali. Tapi saya tak sanggup, saya tetap asingkan tulang dengan isi walaupun tak berapa nak berjaya sebab tulang ikan ni sangat halus, sehalus benang.


Cara masak ikan ni samada goreng atau buat sup. Student cakap, buat sup lagi sedap daripada goreng, dengan syarat ikan ini masih segar. Kalau ikan ni dah lame, ikan ni akan hancur. Saya cuba dua-dua, goreng dan buat sup.








Kesimpulannya, ikan ni sedap, tapi saya suka lagi ikan kembung. Dan bila makan ikan ni, teringat ikan keli. Dah lebih sebulan saya di sini, tapi saya tak pernah lagi nampak ikan keli. Kalau disemenanjung, ikan keli la yang paling glamer dan paling mudah didapati....




Isnin, 7 April 2014

Dia Sentiasa Ada



Jika sendiri janganlah berasa sepi,
ada Allah yang mengawasi.

Jika sedih janganlah dipendam dalam hati,
ada Allah yang berkongi.

Jika susah janganlah berasa pilu,
ada Allah tempat mengadu.

Jika gagal janganlah berputus asa,
ada Allah tempat meminta.

Jika bahagia janganlah menjadi lupa,
ada Allah tempat memuja.



Jumaat, 4 April 2014

Minggu Peperiksaan Percubaan PSPM Kolej Matrikulasi Sarawak

Minggu ini dijalankan Percubaan Peperiksaan Semester Peringkat Matrikulasi di Kolej Matrikulasi Sarawak. Di peringkat matrikulasi, sebenarnya tak ada Exam Week untuk trial seperti percubaan PMR dan SPM. Terpulang kepada unit masing-masing untuk tentukan tarikh percubaan PSPM. Jadi, Unit Kimia pilih semalam Khamis (3/4/2014) untuk jalankan Trial PSPM. Kebetulan, unit-unit lain (Fizik, Matematik dan Fizik) pun buat trial dalam sela masa dua minggu berturut-turut. So, minggu ini dan minggu depan dah jadi macam Trial Exam Week.


Percubaan PSPM ni bukan dijalankan pada sebelah siang, tapi malam. Kenapa? Sebab sebelah siang ada lecture, practical dan tutorial classes. So, all the lecturer kena la datang pada sebelah malam untuk menjalankan trial ini. Paper Trial Kimia selama dua jam. Paper trial subjek lain pun dua jam juga kecuali Biologi, 2 jam setengah. Trial mula jam 7.40 dan tamat jam 9.40 malam. (di sini Maghrib awal, 6.58petang, sebab tu start  trial 7.40 malam)


Susunatur trial di sini agak santai. Meja tak la dijarakkan sangat sebab kami kekurangan tempat. Pelajar-pelajar pun datang exam dalam keadaan santai, tak perpakaian formal. Malam kan..







Mereka dah exam. So sekarang ni, giliran saya untuk menyemak kertas jawapan mereka!

Rabu, 2 April 2014

KATA ALU-ALUAN MAJALAH SEKOLAH TAHUN 2014



Berikut adalah Kata Alu-aluan Sekolah Tahun 2014 oleh Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin B. Hj.Mohd Yassin untuk diletakkan dalam majalah sekolah tahun 2014. Kata Alu-aluan ini boleh dimuat turun dari portal rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia atau dicapaian berikut:


 
 

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera.


Kementerian Pendidikan memainkan peranan yang amat penting bagi menentukan hala tuju modal insan negara pada masa hadapan. Setiap rakyat di negara ini tentunya mahukan sistem pendidikan terbaik demi menghasilkan modal insan yang mampu menangani cabaran dan bersaing di peringkat global, namun masih lagi berpegang teguh kepada agama, nilai dan identiti nasional. Untuk itu, penambahbaikan secara berterusan adalah diperlukan bagi memastikan mutu pendidikan negara kita adalah setanding dengan pendidikan di negara-negara maju.


Dengan adanya Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013 – 2025 (PPPM), segala usaha memartabatkan sistem pendidikan negara ke peringkat yang lebih tinggi dapat digarap dan diselaraskan dengan terancang. Melalui PPPM, Kementerian Pendidikan telah mempamerkan iltizam dan komitmen yang tidak berbelah bagi untuk melaksanakan inisiatif-inisiatif yang telah ditetapkan bagi membolehkan aspirasi sistem pendidikan dapat dicapai di setiap peringkat. Ia turut menggariskan bahawa guru dan pemimpin sekolah merupakan penggerak utama yang paling penting di peringkat sekolah bagi memastikan keberhasilan murid. Adalah penting bagi guru dan pemimpin sekolah untuk memastikan peningkatan profesionalisme dilakukan secara berterusan demi mencapai matlamat yang digariskan PPPM.


Transformasi pendidikan yang dirancang ini adalah legasi negara yang bukan sahaja melibatkan murid pada hari ini, tetapi juga seluruh anak bangsa pada masa akan datang. Justeru, segala cabaran dan halangan perlulah kita tangani dengan bijaksana. Sesungguhnya untuk memulakan perubahan itu memerlukan keazaman yang tinggi, namun saya yakin dengan iltizam yang kuat dan kerjasama semua pihak serta niat yang ikhlas, insyaAllah usaha kita akan diberkati dan aspirasi yang dihasratkan dapat dicapai.


Tahniah dan syabas diucapkan kepada semua warga pendidikan yang telah berusaha gigih untuk memastikan nama negara bersinar di peringkat antarabangsa. Marilah kita bersama-sama berganding bahu dalam menjayakan matlamat menyediakan pendidikan yang berkualiti kepada generasi muda negara, sekaligus mewujudkan sistem pendidikan bertaraf dunia.


Akhir kata, tahniah dan syabas diucapkan kepada Sidang Redaksi serta semua pihak yang telah berusaha gigih bagi merealisasikan penerbitan majalah sekolah ini.




“SELAMAT MAJU JAYA”




TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN


sumber

WW: Proses Perkembangan Fetus

 
 
 

Sabtu, 29 Mac 2014

UJIAN KELAYAKAN CALON GURU (UKCG) BAGI CALON CEMERLANG SPM TAHUN 2013



Kepada calon cemerlang SPM (9A ke atas) yang berminat untuk menjadi guru, permohonan untuk MENDUDUKI UJIAN KELAYAKAN CALON GURU (UKCG) bagi PROGRAM PERSEDIAAN IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN (PPISMP) dan PROGRAM PENGHANTARAN PELAJAR CEMERLANG (PPC) LULUSAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2013 telah dibuka


Permohonan boleh dibuat secara dalam talian di Aplikasi Permohonan Program Perguruan Kementerian Pendidikan Malaysia atau klik pada link di bawah ini:

http://apps.moe.gov.my/smg/02/020002/spcg/semak_ukcg9a.cfm


Calon-calon mestilah memenuhi syarat-syarat berikut:

√ Memperoleh 9A dan ke atas dalam peperiksaan SPM pada tahun 2013;
√ Memperoleh sekurang-kurangnya kepujian dalam mata pelajaran berikut :
  • Bahasa Melayu; dan
  • Sejarah.
√ Lulus Bahasa Inggeris.
√ Mengesahkan penerimaan tawaran dan mengemaskini maklumat di dalam borang atas talian.

E-GTukar: Permohonan Pertukaran Guru Sesi Jun 2014


Permohonan Pertukaran Guru Antara Bahagian / Negeri, Antara Daerah dan Dalam Daerah bagi pertukaran sesi Jun 2014 melalui Sistem Maklumat Guru (SMG) Modul e-GTukar untuk Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred
  • DG29, 
  • DG32 (KUP Time-based), 
  • DG34 (KUP Time-based), 
  • DG38 (KUP Time-based), 
  • DG41, 
  • DG44 (KUP Time-based), 
  • DG48 (KUP Time-based), 
  • DG52 (KUP Time-based) 
  • DG54 (KUP Time-based) 
dibuka mulai 01 hingga 30 April 2014.


Capaian e-Gtukar adalah:  http://apps.moe.gov.my/epgo/
 

Sila semak maklumat anda melalui laman web e-OPERASI.
Sekiranya terdapat sebarang pindaan yang perlu dibuat, sila berhubung dengan PK1/PK2/PK3 untuk tindakan pembetulan maklumat dengan segera sebelum sesi pertukaran dibuka.


Jika masih menghadapi masalah untuk membuat permohonan e-GTukar, sila hubungi Pejabat Pendidikan Daerah atau Jabatan Pendidikan Negeri (dapatkan no. telefon di 'Bantuan').


SILA AMBIL PERHATIAN BAHAWA PERTUKARAN YANG DILULUSKAN TIDAK BOLEH DIBATALKAN.