free
hit counter

Ada Apa di Telaga Air, Kuching Sarawak

Adakah anda pernah berkunjung ke Telaga Air yang terletak di Kuching, Sarawak? Lokasinya tidak jauh dari pusat bandaraya Kuching. Jika anda pergi, ia ambil masa lebih kurang setengah jam.

Selain daripada pemandangan laut yang indah dan suasana kampung nelayan yang aman dan damai, di sini terdapat juga food court yang menghidangkan makanan laut.

Apa yang istimewa di sini adalah makanan laut yang boleh anda makan di sini sungguh segar sekali. Apa yang lagi baik adalah harganya juga lebih murah jika makan di restoran di bandar Kuching.

Terdapat bermacam-macam makanan laut yang boleh anda makan di Telaga Air ini. Udang galah, udang kara/lobster, ketam, udang, sotong, semua ada.

Bagi saya, saya rasa macam saya sampai ke heaven sebab rasa semua makanan memang enak dan sedap sangat. Kebanyakan kedai makanan di sini menggunakan konsep lauk taruh atas. Tapi jika anda nak ala cart pun akan dilayan juga.

Boleh anda bayangkan di mana anda makan makanan laut yang sedap dan murah, sambil boleh anda melihat pemandangan yang indah dengan mata anda sendiri. Kesemuaan suasana di sini betapa menarik dan menyeronokkan hati saya. Jadi saya amat mengesyorkan anda untuk pergi ke tempat ini jika anda ada datang ke Kuching. Saya rasa anda akan mengalami kerugian yang besar kalau tidak datang ke sini.

pantai 1
pantai 1

Boleh Menjalani Pelbagai Aktiviti Recreasi di Sini

Lokasi ini merupakan tempat yang sangat popular untuk menjalankan aktiviti memancing ikan. Ia memang sudah lama menarik penduduk tempatan di sekitarnya untuk datang menjalani aktiviti rekreasi mereka di sini.

Di Kampung Telaga Air juga anda mungkin mempunyai peluang untuk melihat kediaman Ketua Negara ke-6, Tun Abang Muhammad Salahuddin.

Perjalanan dari Kuching ke Telaga Air akan melalui beberapa kampung seperti Kampung Matang, Kampung Temenggong, Kampung Temedak, dan Kampung Selang Laut. Anda boleh memperlahankan perjalanan anda untuk menikmati permandangan yang indah dan suasana yang harmoni tu.

Tiupan angin dari laut juga dapat menyegarkan minda anda. Walaupun bau lautan agak masin dihidu ke dalam hidung anda, tetapi ini bukan masalah yang besar sangat bagi saya.

pantai 2
pantai 2

Tempat Ini Sudah Jadi Tarikan Pelancong Dalam dan Luar Negara

Kampung Telaga Air kini sudah muncul sebagai tarikan pelancong di dalam dan di luar negara, dengan pelbagai aktiviti yang diadakan di tepi air Telaga Air setiap hujung minggu atau setiap bulan.

Telaga Air yang berhampiran dengan tebing sungai sering mengadakan acara seperti karaoke, memancing ikan, sukan air, dan banyak lagi aktiviti yang menarik. Ramai orang tertarik dengan aktiviti yang ada di sini dan pelancong menjadi semakin banyak dari semasa ke semasa.

Di samping itu, terdapat juga pelbagai jenis makanan atau kraf yang boleh anda temui di riparian Telaga Air setiap hari dari jam 8 pagi hingga ke lewat petang.

pantai3
pantai3

Apa Aktiviti yang Paling Popular di Telaga Air di Kuching ini?

Lokasi ini memang sangat popular untuk memancing juga. Saya juga nampak banyak orang yang pergi memancing di sana. Terdapat penduduk kampung berdekatan menjual ikan segar dan makanan laut lain juga. Sekiranya anda suka memancing, inilah tempat untuk mendapatkan ikan segar.

Apa yang boleh anda lakukan di sini termasuk:
a) Memancing ikan dengan membawa alat pancing anda sendiri.
b) Makan makanan laut
c) Dapatkan secawan kopi di kedai tempatan
d) Membeli ikan segar dan makanan laut
e) Menonton matahari terbit dan matahari terbenam
f) Membeli tit-bit dan makanan tempatan
g) Berenang di Red Bridge – air terjun
h) Berenang / berkhemah di Pusat Matang Wildfife
i) Menonton kanak-kanak tempatan bermain sepak takraw

Sekarang bukan ramai pelancong yang tahu tempat ini. Tapi penduduk tempatan yang sudah tahu tempat ini mesti akan datang lagi dan bawa saudara mara dan sahabat yang datang menziarahi mereka. Tapi dengar orang tempatan, sudah semakin ada ramai pelancong dari dalam dan luar negara yang datang untuk mengunjungi tempat ini. Mungkin tidak lama lagi, tempat ini akan menjadi hotspot yang dipenuhi dengan pelancong.

Nikmati Suasana Yang Tenang dan Harmoni

Saya suka tempat ini kerana ketenangannya bersama dengan persekitaran yang aman dan selesa. Penduduk di sini sentiasa mengalu-alukan pelancong dengan hati terbuka. Mereka sangat hangat hati seperti kebanyakan penduduk di Kuching. Anda boleh duduk di cafe untuk minum kopi, makan makanan tempatan, makanan laut, pisang goreng rangup dan duduk di sepanjang bangku-bangku untuk menonton matahari terbenam. Ini merupakan perkara yang amat mewah untuk dilakukan bagi kebanyakan orang bandar yang selalu sibuk untuk cari duit.

Jadi, jika anda ada masa lapang, ajarlah ahli keluarga atau kawan-kawan anda untuk mengunjungi ke Telaga Air ini untuk menyeronokkan dan mengambil sedikit kelegaan dari kehidupan ketegangan anda di bandar.

Leave a Comment