free
hit counter

Cara Mudah Tidur Cepat dan Cukup Setiap Malam

Apa Itu Insomnia?

Insomnia adalah gangguan tidur yang dicirikan oleh kesukaran untuk jatuh tidur. Orang yang mengalami insomnia dapat merasa tidak berpuas hati dengan tidurnya dan biasanya mengalami gejala-gejala yang boleh mengganggu kehidupan mereka pada siang hari. Antara kesan-kesan insomnia adalah:

  • Keletihan
  • Rendah dengan tenaga
  • Sukar untuk tumpu perhatian
  • Gangguan mood
  • Penurunan prestasi dalam kerja atau di sekolah

insomnia

Cara Mengatasi Susah Tidur di Malam Hari

Marilah kita meneroka tentang beberapa cara untuk mendapatkan tidur yang cukup dan tips untuk tidur yang berkualiti.

1. Tidur Pada Waktu Yang Sepatutnya

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah pergi tidur pada waktu tidur yang betul. Ini seolah-olah seperti perkara asas yang perlu dilakukan, tetapi kajian menunjukkan bahawa kebanyakan orang tidak mendapat jumlah tidur yang kita perlukan untuk berfungsi setiap malam.

Ini adalah sesuatu yang perlu diubah, kerana ia boleh membawa kepada banyak kesan kesihatan jangka panjang seperti serangan jantung, strok, diabetes, dan penyakit lain.

2. Selesakan Diri Pada Masa Tidur

Cara untuk tidur cepat boleh dilakukan dengan bantuan dari badan anda. Apabila bercakap mengenai keselesaan tidur, kami sebenarnya merujuk kepada suhu sekitar yang berada di antara 16-20 darjah Celsius. Suhu yang terlalu rendah atau tinggi akan menyebabkan gelisah tak boleh tidur.

Posisi badan juga boleh disesuaikan dengan menggunakan cara posisi tidur yang selesa. Elakkan untuk pakai bantal tinggi kerana mereka boleh menyerang leher anda. Pakai baju tidur yang selesa seperti pajamas kapas yang longgar.

3. Kuruang kebisingan di sekitar

Adalah lebih baik untuk anda menggunakan penyumbat telinga jika tempat tinggal anda adalah bising anda kacau anda untuk masuk tidur. Cuba menggantikan bunyi sekejap-sekejap dengan “diam” yang berterusan seperti kipas yang asik berpusing tidak berhenti-henti.

Dapatkan senarai main muzik yang rendah dan dengarnya sebagai bunyi bisu senyap. Juga boleh anda mendengar bunyi bising semulajadi yang mempunyai frekuensi rendah seperti hujan, air, air terjun, dan angin.

4. Sedar akan apa yang anda makan sebelum tidur

Karbohidrat atau pencuci mulut akan bekalkan banyak gula ke dalam sistem anda dan ia akan mula kebakaran dalam badan dan jana tenaga yang menjadikan anda tidak dapat tidur.

Sebaliknya, pada waktu makan malam, adalah lebih baik untuk anda makan makanan yang kebanyakannya protein dan sayuran. Jika anda seorang yang suka minum madu, boleh anda buat segelas madu dan minum.

Teh Chamomile juga merupakan penenang yang ringan, semulajadi, dan minuman untuk tidur lena. Tetapi anda kena ingat bahawa anda perlu elakkan gula sebab gula boleh menyebabkan anda tidak dapat masuk tidur.

5. Membuat Bilik Tidur Benar-Benar Untuk Tidur

Salah satu cara untuk mendapatkan tidur yang cukup ialah memastikan bilik tidur anda adalah tempat untuk letak katil dan tempat untuk tidur anda.

Sering kali ada orang yang suka meletakkan televisyen dan laptop di bilik tidur mereka. Ini boleh mewujudkan gangguan, hiburan dan sebab-sebab untuk anda terus terjaga dan ia merupakan salah satu punca masalah sukar tidur.

Menjadikan bilik tidur anda terasa penuh, sibuk, bertenaga, dan semua ni menjadi gangguan bagi anda untuk mencapai keamanan dan ketenangan.

Jika bilik tidur anda adalah macam ni, maka perlulah anda kosongkan bilik anda! Keluarkan semua barang yang tidak patut ada di bilik tidur dan letak di tempat lain. Bilik tidur yang bersih dan kosong akan menjadikan satu cara mempercepatkan tidur.

6. Baca Buku

Ramai orang mempunyai tabiat untuk membaca beberapa halaman buku sebelum tidur kerana mereka mengatakan ini dapat membuatkan mereka mengantuk. Jika anda rasa anda ada insomnia untuk masa yang panjang, cuba membaca buku, ini mungkin menjadi ubat tidur terbaik untuk anda.

7. Urutan Untuk Mudah Tidur

Ramai orang mendapati bahawa tekanan dan kebimbangan merupakan sebab-sebab yang menyebabkan mereka tidak dapat melelapkan mata pada waktu malam. Urut adalah satu cara yang damai dan tenang untuk melupakan masalah dan tekanan yang dikumpulkan pada pekerjaan. Dapatkan urutan untuk menghilangkan tekanan dan anda akan mudah untuk tidur lelap.

Susah Tidur Malam Menurut Islam

Menurut Islam, orang yang mengalami kesukaran untuk tidur berpotensi untuk mendapat sakit mental. Jadi mereka mempunyai keperluan tidur yang cukup. Mereka tidak dapat tidur sebab:

  • kurang letih
  • kurang selesa
  • kurang makan
  • kurang tenang
  • kurang bersosial

Untuk mendapatkan tidur yang berkualiti dalam Islam, mereka perlu menyelesaikan masalah-masalah yang disenaraikan di atas. Cara-cara untuk mudah tidur dalam Islam pun agak sama dengan cara-cara yang diberikan di atas.

Rawatan Islam Tentang Insomnia

Dalam rawatan Islam untuk mereka yang mengalami masalah insomnia, ia biasanya akan dikaitkan dengan gejala gangguan jin. Sekiranya anda susah tidur malam tapi mudah tidur siang, maka ia mungkin adalah disebabkan oleh gangguan jin.

Anda boleh mendapatkan rawatan daripada pengamal perubatan Islam. Antara rawatan yang boleh anda dapat adalah minum dan mandi dengan air ruqyah, dengar CD ruqyah, dan sebagainya.

Doa Susah Tidur Malam

Sekiranya anda tidak dapat tidur pada waktu malam, boleh anda doa agar dapat mudah tidur. Doa yang boleh anda lakukan adalah seperti berikut:

doa agar mudah tidur

Jangkaan Waktu Tidur dan Bangun Untuk Anda

Sekiranya anda ingin tahu apa waktu tidur yang betul bagi anda, boleh anda pakai kalkulator tidur yang disediakan di bawah itu. Anda boleh masukkan jangkaan masa untuk anda bangun, dan ia ialah mengesyorkan masa yang patut anda tidur supaya anda akan dapat tidur yang mencukupi.

Sleep Calculator

Leave a Comment