free
hit counter

Cara Belajar Bahasa Inggris Dengan Cepat Dan Mudah

Adakah anda berasa malu apabila anda bercakap dalam bahasa inggris kerana anda merasakan sebutan anda tidak baik atau mungkin anda hanya takut membuat kesilapan tatabahasa apabila anda bercakap? Jangan risau, mari kita lihat bagaimana cara belajar bahasa inggris dengan cara yang cepat dan mudah untuk pemula.

belajar bahasa inggris

1. Daftar Untuk Dapat Tips

Daftar di laman-laman untuk mendapatkan petua bahasa inggris. Petua dan panduan yang anda terima dari laman-laman pengajaran bahasa inggris itu akan dapat mempercepat proses pembelajaran anda.

Anda boleh mendapatkan tips ini dalam talian di mana anda hanya perlu subscribe ke laman web ini dan mereka akan menghantar petua ke peti e-mel anda.

2. Tonton Filem Bahasa Inggris

Tonton filem dengan sari kata bahasa inggris dan juga dengarkan lagu-lagu bahasa inggris. Langkah ini adalah amat diperlukan untuk mereka yang suka belajar dari audio.

Apabila anda mendengar lagu inggris, cari lirik dalam talian dan bernyanyi bersama. Ini akan membantu anda dalam bangunan ayat juga.

Bagi filem inggris, anda dinasihatkan untuk membaca sarikata jika anda bukan penutur bahasa asli. Dengan berbuat demikian, ia bukan sahaja dapat membantu untuk memperluaskan perbendaharaan kata anda, tetapi anda juga belajar bagaimana bercakap bahasa inggris dengan baik.

Tidak lama lagi, anda akan merasakan keinginan untuk tidak membaca sari kata dan anda sudah dapat menghafalkan apa yang dicakapkan dalam filem itu. Ini adalah tanda bahawa anda sudah mempertingkatkan tahap bahasa inggris anda.

3. Tetapkan Jadual Pelajaran

Anda perlu tetapkan satu jadual untuk pembelajaran anda dan anda perlu serius ikut dengan jadual ini.

Setiap sesi pelajaran anda perlu memasukkan empat aspek bahasa, mendengar, bercakap, membaca dan menulis. Anda boleh menyusun empat aspek ini ikut jadual supaya anda tidak selalu melakukan perkara yang sama.

Contohnya, anda mengetepikan satu jam sehari untuk belajar bahasa inggris, anda boleh menetapkan 15 minit untuk setiap aspek. Jangan terlepas pandang permainan apabila belajar bahasa inggris kerana ini benar-benar dapat membantu anda meningkatkan perbendaharaan kata anda.

Mendengarkan lagu-lagu bahasa inggris adalah satu lagi cara untuk mempelajari bahasa, terutamanya jika anda bermula dengan muzik untuk kanak-kanak di mana semua perkataan diucapkan dengan jelas.

4. Cuba Bercakap Dalam Inggris Tanpa Perlu Takut

Kebanyakan masalah yang dihadapi oleh ramai orang apabila mereka cuba atau ingin mempelajari bahasa baru adalah mereka takut akan menghadapi kegagalan. Mereka berfikir bahawa jika mereka tidak berjaya belajar, mereka tidak akan mencapai apa-apa dalam pembelajaran mereka.

Mereka bimbang bahawa mereka tidak akan mengatakan perkataan dengan betul atau mereka akan kelihatan bodoh bila bercakap bahasa inggris dengan orang lain sehingga mereka tidak bercakap sama sekali.

Jangan biar ini mengancam pelajaran anda. Jika anda ingin bercakap dalam bahasa inggris, cakap dengan bila-bila saja tanpa perlu takut. Pembelajaran bahasa inggeris memerlukan lebih banyak latihan dan pembelajaran.

5. Rekod Suara Anda

Boleh anda ambil satu buku dalam bahasa inggris yang anda minat baca. Lepas tu pakai telefon pintar anda untuk rekod suara anda.

Anda boleh baca buku ini dengan tone yang perlahan asalkan boleh jelas didengar. Lepas tu, boleh anda dengar balik suara anda dan jika anda membuat demikian setiap hari dengan mengambil masa 15 – 30 minit, tidak lama lagi anda akan dapat membaca buku dengan lancar. Ini akan membantu anda dalam melatih anda bercakap dalam bahasa inggris juga.

Sekiranya anda dapat habis baca sebuah buku dan rekod semuanya dengan suara anda, maka anda boleh jadikan ia satu audio book.

Anda boleh dengarnya smasa anda pandu kereta atau berjalan-jalan. Dengan ini anda dapat dengar balik suara anda dan belajar bahasa inggris pada masa yang sama. Di samping itu, anda juga dapat habiskan satu buku yang anda minat dan ini juga dapat menambah pengetahuan anda.

Pelajaran Perbendaharaan Kata Bahasa Inggris Asas

Pelajaran perbendaharaan kata ini adalah cara terbaik untuk memulakan pembelajaran kata asas bahasa inggris supaya anda dapat mula menggunakan bahasa dalam kehidupan seharian dengan cepat.

Jika anda mahukan lebih banyak pelajaran perbendaharaan kata yang sesuai dengan tahap anda, boleh anda rujuk ke video yang disediakan ini.

Semasa anda menonton video ini, anda boleh klik pada sari kata untuk definisi segera mengenai perkataan yang anda tidak faham. Anda juga boleh mendapat flashcards, latihan, transkrip penuh dan alat lain untuk setiap video.

Ini bermakna anda akan membina perbendaharaan kata anda secara aktif semasa anda menyerap bahasa inggris sama dengan cara yang digunakan oleh mereka yang merupakan penutur bahasa asli.

Boleh anda rujuk ke laman Engoo.com yang ada menyediakan banyak materi belajar bahasa inggris untuk pemula yang mudah untuk seseorang untuk mula belajar bahasa inggris pada dasar.

5 Aplikasi Yang Boleh Membantu Meningkatkan Bahasa Inggris

1. Quizlet

Ini merupakan laman yang bagus untuk mengumpulkan semua perbendaharaan kata di satu tempat. Jika anda membaca sebuah buku dan anda ingin menjejaki perbendaharaan kata yang anda sedang belajar, anda tidak memerlukan buku nota untuk berbuat demikian, anda boleh menggunakan aplikasi ini untuk bantu anda.

Anda boleh meletakkan semua perkataan di dalamnya dan anda sebenarnya boleh mencari perkataan dalam kamus dan ia akan membantu anda mencari atau anda boleh menyalin dan menampalnya dari kamus.

Laman web: quizlet.com

2. Duolingo

Aplikasi yang hebat untuk anda gunakan jika anda baru mula belajar bahasa inggris pada pemulaan. Jika anda perlu belajar perbendaharaan kata tatabahasa anda, ini adalah aplikasi yang benar-benar menyeronokkan yang memberi anda maklum balas serta-merta dan membolehkan anda mengambil kuiz untuk meningkatkan bahasa inggris anda.

Laman web: duolingo.com

3. Periscope

Ini adalah applikasi di mana anda boleh kunjung online untuk menonton video sebenar berlaku dalam masa nyata. Anda boleh mendengar mereka bercakap mengenai pelbagai jenis subjek.

Pautan untuk muat turun aplikasi ini: Periscope Google Play

4. Google Docs

Anda boleh menggunakan untuk menyimpan beberapa artikel dalam talian yang berguna untuk membantu anda mempelajari bahasa inggeris.

5. Google Translate

Applikasi ini boleh membantu untuk menterjemahkan sebarang perkataan yang anda mahu. Anda juga boleh meletakkan telefon anda atas perkataan dan anda boleh melihatnya dalam bahasa yang lain.

Grammarly

Sekiranya anda belajar dengan menulis dalam bahasa inggris, dan anda tidak pasti sama ada grammar yang anda pakai dalam artikel yang anda tulis itu betul atau tidak, boleh anda pakai Grammarly yang merupakan satu software yang paling bagus untuk membantu anda menyemak semua grammar pada artikel anda. Jika ada salah ejaan ia juga akan tunjuk kepada anda untuk membuat pembetulan.

Pada asasnya, ia bukan satu perkara yang sukar untuk belajar bahasa inggris. Anda perlu mempunyai disiplin apabila anda membuat penilaian tatabahasa bahasa inggeris. Ingatlah bahawa anda tidak mungkin belajar dan fahami inggris dalam satu hari, jadi perlulah anda bersabar dengan pelajaran.

Jika anda tidak merasakan bahawa anda mampu belajar dengan sendiri, maka anda perlu mendaftar masuk ke dalam kelas bahasa inggris atau mendaftar untuk pelajaran bahasa inggris online seperti belajar online dengan British Council.

Baca juga: Tips Untuk Bahasa Inggeris Dalam Peperiksaan SPM

Leave a Comment