free
hit counter

Cara Kuruskan Badan Dengan Cepat Tanpa Produk

Ramai orang mahu kuruskan badan dengan cara yang paling cepat dan sering tertarik apabila mereka menggunakan produk atau perkhidmatan kurus badan yang menghasilkan kekurusan badan yang cepat dalam beberapa hari atau minggu pertama.

Walaupun ia mungkin menarik untuk berfikir bahawa anda akhirnya dapat mengurangkan berat badan anda, namun ini tetap bukan sesuatu yang nyata di sisi dengan cara yang cepat ini.

kuruskan badan

Apa yang menjadikannya sedemikian adalah sebab semua pengurangan berat badan yang dialami semasa fasa awal program diet sebenarnya berasal dari air dan bukan lemak badan.

Air Yang Hilang Dan Bukan Lemak

Jadi, kebenaran adalah kehilangan berat badan adalah mudah, tetapi apa yang susah adalah kehilangan lemak badan. Kebanyakan promoter diet juga menyedari dengan hakikat ini tetapi entah atau enggan memberi penjelasan kepada para pemakanan mengenai fenomena penurunan berat badan ini.

Apa yang sebenarnya berlaku adalah sebilangan besar berat badan yang hilang semasa fasa awal bagi mana-mana program penurunan berat badan adalah disebabkan oleh kehilangan air dari tisu badan.

Lemak Bukan Senang Dibakar

Sebab air membentuk sebahagian daripada setiap sel tunggal dalam tubuh manusia. Malah, jisim bebas lemak adalah 70-75% dari air, dan lemak badan hanya kira-kira 10-40% dari air.

Oleh itu, apabila pelan diet atau program pengurangan lemak lain menyakinkan anda bahawa mereka mempunyai keupayaan untuk membantu anda menghilangkan sebanyak 5kg atau 10kg berat badan dalam masa yang singkat, katakan 1 minggu, anda perlu tahu bahawa kekurangan berat badan yang anda perolehi adalah dari kehilangan air dan bukan lemak. Lemak secara am tidak dapat dibakar dengan mudah.

Program kuruskan badan yang berwibawa dan mempunyai jangka masa panjang harus dipelankan untuk kehilangan lemak badan daripada menumpukan perhatian hanya pada penurunan berat badan.

Untuk berjaya kuruskan badan dalam jangka masa panjang, ada keperluan bagi seseorang untuk membuat beberapa perubahan positif dan kekal dalam gaya hidupnya seperti penggabungan kawalan diet berkalori dengan selalu membuat senaman fizikal.

Makanan Dan Diet Untuk Kuruskan Badan

Makan sarapan pagi setiap hari adalah bertentangan dengan corak tipikal bagi orang yang mempunyai keberatan badan yang terlebih dan sedang berusaha untuk diet. Kemudian mereka lapar dan mengambil kebanyakan kalori mereka pada waktu siang.

Makan dengan betul dengan menggunakan resipi dirancangkan yang menggabungkan makanan yang boleh memberi tenaga dan mengamalkan sistem badan anda.

Diet yang berjaya adalah mengenai penyediaan makanan yang sihat dalam semua keadaan. Makan makanan biasa 5 kali sehari tetapi dengan kuantiti yang tidak banyak.

Makan makanan seimbang dan sihat sambil tetap mengawal pengambilan kalori anda. Dengan cara ini, anda akan lebih cenderung untuk mengekalkan berat badan anda daripada mendapatkan lebih keberatan.

Jangan pilih produk yang mengandungi lemak tinggi, tetapi pilihan makanan yang mengandungi lemak rendah. Makanan ini biasanya termasuk makanan gandum, air, protein rendah lemak dan banyak lagi.

Satu tip yang boleh anda amalkan supaya dapat mengurangkan pengambilan kalori dengan segera adalah mengurangkan bahagian makanan yang biasa anda makan kepada separuh.

Dalam kebanyakan kes, saiz hidangan yang anda dapatkan di restoran dan gerai adalah lebih daripada apa yang anda perlukan. Dengan mengurangkan saiz bahagian makanan anda, anda masih dapat menikmati makanan normal anda dan mengurangkan pengambilan kalori anda dengan serta-merta.

Tabiat makan adalah penting:

Mengubah tabiat makan anda sememangnya wajib dalam diet penurunan berat badan semula jadi. Terdapat banyak sumber yang boleh anda rujuk untuk mengetahui apa yang anda boleh makan dan makanan apa yang harus anda hindari.

Anda boleh cari pakar nutrisi dan meminta nasihat, anda boleh membeli buku mengenai pemakanan atau anda boleh mencari maklumat di Internet. Terdapat beribu-ribu sumber menarik yang boleh anda periksa.

Nasihat-nasihat berikut umumnya dianggap bermanfaat untuk mengurangkan berat badan secara semulajadi.

  • Elakkan makanan goreng kerana terdapat banyak minyak dalam makanan goreng yang tinggi dalam kalori.
  • Elakkan makanan segera seperti McDonald, KFC, Pizza Hut, dan sebagainya. Jika anda mendapati diri anda dalam keadaan di mana anda perlu berada di restoran makanan segera, boleh anda pesan salad untuk makan bersama dengan makanan segera yang anda order tu.
  • Daging lebih sihat dimakan jika dimasak dan anda harus memilih daging yang paling lega.
  • Gantikan kentang goreng atau sayur goreng lain dengan sayur-sayuran yang segar. Elakkan sayur-sayuran dalam tin sebab sayur-sayuran dalam tin mengandungi kuantiti natrium yang tinggi yang boleh menyebabkan takungan air yang banyak di badan kita. Dengan diet kuruskan badan semulajadi, boleh anda cuba makan sayur mentah sebab sayur yang sudah dimasak akan memusnahkan vitamin, mineral, enzim, dan nutrien lain yang penting.
  • Satu cara untuk anda makan makanan manis adalah dengan makan buah-buahan yang segar. Gula semulajadi yang ada dalam buah-buahan akan dapat memuaskan keinginan kemanisan anda. Seperti sayur-sayuran dalam tin, buah-buahan dalam tin juga harus dielakkan kerana jumlah gula yang tinggi yang ditambah pada sirap dalam tin itu.
  • Mengehadkan pengambilan karbohidrat anda juga akan membantu mengurangkan lemak badan. Badan kita hanya memerlukan kira-kira 60 hingga 100 gram karbohidrat sehari; Apa-apa karbohidrat tambahan yang diperolehi oleh badan hanya akan berubah menjadi lemak.

Baca juga: Halangan Untuk Kurus Dan Cara Untuk Mengatasinya

Emosi Ada Berkesan Atas Keberatan Badan

Emosi ketakutan, kemarahan, kecemasan dan kemurungan memberi kesan kepada berat badan kita. Kita sering cenderung untuk mengimbangi perasaan kita atau kebaskan emosi/tekanan dengan makan makanan yang banyak.

Kebanyakan orang berfikir bahawa melalui makan akan dapat mengurangkan ketidakselesaan fizikal yang disebabkan oleh emosi kita. Contohnya kesakitan fizikal, kurang tidur, dan kurang tenaga yang disebabkan oleh kemurungan yang sederhana.

Untuk meningkatkan kesihatan secara keseluruhan dan menyokong kita melalui proses kuruskan badan dengan semulajadi dan dinamik emosi di sekelilingnya, kita dapat memanfaatkan bantuan dengan tidur yang cukup dan selalu rasa gembira dan berada dalam keadaan yang positif setiap hari.

Senaman Fizikal

Badan kita direka untuk bergerak dan aktif. Pergerakan memerlukan aktiviti otot. Kegiatan otot menggunakan bekalan glikogen yang terdapat pada otot kita. Apabila bekalan glikogen yang disimpan dalam otot kita digunakan, tubuh kita terpaksa menggunakan lemak yang disimpan sebagai sumber tenaga.

Menggunakan lemak yang disimpan melalui pergerakan dan senaman akan menghasilkan penurunan berat badan semula jadi. Tidak ada sebab untuk kita menjadi atlet untuk mencapai penurunan berat badan secara semula jadi.

Senaman yang mempunyai impak rendah seperti berenang, berjalan, naik tangga dan lain-lain, boleh dilakukan dengan perlahan dan tanpa ketegangan.

Senaman dilakukan dengan tujuan untuk hilangkan berat badan dan bukannya “berat air”, adalah penting untuk minum lebih banyak air ketika bersenam. Minum lebih banyak air juga akan membantu sistem pencernaan dan metabolisme kita untuk menggunakan dan menghilangkan berat badan tambahan.

Senaman Tabata

Jika anda mahu kuruskan badan, meningkatkan kekuatan, meningkatkan fleksibiliti dan membina otot. Anda boleh pertimbangkan untuk melakukan senaman Tabata. Latihan Tabata adalah latihan berlatih intensiti tinggi latihan (HIIT), yang menampilkan latihan yang berlangsung selama empat minit.

Apa sahaja matlamat anda, kebanyakan program senaman Tabata yang boleh anda dapat dalam Youtube dapat membantu anda mencapai selagi anda berpegang pada displin anda untuk bersenam setiap hari.

Banyak Tips Lagi

Tips 1 – Buat Diari Pemakanan

Punyailah diari pemakanan anda. Tips ini datangnya daripada kajian yang telah dibuat oleh pusat kesihatan Kaiser Permanente. Katanya, membuat catatan tentang makanan yang telah diambil oleh anda dapat membantu anda menjadi kurus atau kehilangan berat badan.

Semasa kajian dibuat, peserta yang mengikuti tips ini didapati telah kehilangan berat badan dua kali ganda lebih banyak berbanding peserta yang tidak melakukannya. Anda mungkin tidak perlu mempunyai buku nota yang besar.

Pendapat saya nota kecil buku ’555′ atau atau tampalan ‘Post it’ sudah pun memandai sebagai alatan membantu anda mengurangkan berat badan.

Tips 2 – Meletakkan Cermin Di Dapur

Tips ini agak pelik bunyinya, tetapi itulah realitinya. Kajian yang dilakukan di Iowa State University menyatakan bahwa tips ini mampu memberi hasil yang baik dalam menguruskan badan. Hal ini kerana menurut mereka, melihat diri sendiri di cermin akan membuat seorang itu lebih sedar mengenai keadaan dirinya.

Baca juga:

Leave a Comment