free
hit counter

Dapatkan BMI Ideal Dengan Tips Bakar Lemak Pantas

Tentu ramai di kalangan pembaca yang mencari maklumat dan ingin tahu tentang bagaimana cara untuk kuruskan badan. Terdapat juga ramai yang memerlukan cara bagaimana untuk menghilangkan lemak dengan cara yang cepat.

Oleh itu, apa yang saya ingin kongsi bersama pembaca buat kali ini adalah dengan tujuan untuk memudahkan anda bagaimana untuk mendapatkan tips untuk kuruskan badan dengan cara yang paling pantas.

Saya tidak pasti mengenai perkara ini di tempat lain. Tetapi, di tempat yang saya bekerja, pihak pengurusan memantau tahap BMI bagi setiap anggotanya.

Tambahan pula saya bekerja di hospital. Jadi, adalah agak mudah untuk pihak pengurusan memantau perkara ini kerana terdapat semua kemudahan dan kakitangan yang terlatih untuk melaksanakannya.

Kakulator BMI

Boleh anda pakai kalkulator BMI di bawah untuk kira BMI anda.

Your Weight(kg):
Your Height(cm):

Your BMI:
This Means:
Badan BMI
Badan BMI

Bagi mereka yang dikategorikan sebagai obes atau gemuk, nama mereka akan termasuk di dalam senarai kakitangan yang perlu diberi perhatian khas. Mereka akan dipilih untuk menjalani senamrobik pada hari-hari tertentu selepas waktu kerja dengan mengikut jadual yang ditentukan oleh pihak pengurusan.

Menetapkan tahap BMI yang ideal adalah penting di kalangan kakitangan kerajaan. Ia merupakan salah satu penanda aras yang menunjukkan seseorang itu sihat dan sebagai salah satu usaha kerajaan bagi memastikan setiap kakitangannya berada di dalam keadaan prestasi kesihatan yang bagus dan seterusnya akan dapat memberikan perkhidmatan yang berkualiti kepada masyarakat.

Tentu ramai di kalangan anda di luar sana yang berasa rimas dan tertekan dengan tahap BMI yang dikategorikan sebagai obes atau dengan kata lain, gemuk. Perkara ini pula selalunya menghantui kaum wanita kerana kebiasaannya mereka mahu kelihatan cantik, ramping dan menarik.

Bagi mengatasi masalah yang dihadapi oleh mereka yang berstatus obes dan berlemak sana sini, ingin saya kongsikan tips yang boleh membantu mereka mengatasi masalah ini.

1. Amalkan cara hidup sihat

Makan dengan tetapkan masa yang tertentu dan selalu makan iku masa yang ditentukan. Selain daripada itu, pastikan anda mendapat masa rehat yang mencukupi setiap hari.

Jangan tidur terlalu lewat pada masa malam supaya kita dapat jaga sistem imun badan kita untuk bekerja dengan baik tanpa kumpulkan terlalu banyak lemak pada perut kita.

2. Makan makanan yang sihat dan berkhasiat

Kita kena jaga makanan yang dimakan setiap hari. Makanan yang kurang baik atau tidak berkhasiat boleh mengancamkan kesihatan kita dan juga jadikan badan senang gemuk.

Jadi adalah dinasihatkan bagi semua orang mengamalkan makan dengan seimbang dan kurangkan makanan berlemak.

3. Bersenam setiap hari

Apabila anda bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari untuk menurunkan berat badan, anda mahu rutin yang menawarkan hasil maksimum dalam masa minimum.

Pakar-pakar sains senam telah berusaha dengan kuat dalam isu ini, dan antaranya senaman push up yang akan disyorkan oleh pakar pelatih untuk mengurankan lemak pada badan dan menurunkan obesiti seseorang.

Latihan push up adalah pergerakan klasik demi kebaikan badan kita. Ia menghidupkan dada, bahu, dan lengan anda, dan juga mendapatkan abs anda bekerja apabila dilakukan dengan posisi yang betul.

4. Kurangkan makan produk tenusu dan kacang

Diet yang mempunyai karbohidrat yang rendah pada umumnya adalah mudah untuk dimakan. Jika anda mendapati diri anda mengalami kesukaran untuk mengurangkan berat badan pada diet karbohidrat yang rendah, maka anda perlu kurangkan makan produk tenusu seperti yoghurt, krim, keju dan kacang.

Makanan ini mengandungi kaktosa (gula susu) yang banyak di mana ia boleh melambatkan penurunan berat badan.

5. Elakkan minuman ringan dan kopi

Kopi dan minuman ringan mesti dihapuskan daripada diet anda untuk anda menurunkan berat badan dengan cepat. Anda boleh hadkan anda cuma minum minuman ringan sebagai ganjaran untuk kerja keras anda seperti 1 minggu cuma minum sebotol.

Bagi saya, saya akan minum minuman ringan apabila saya pergi makan pizza, dan itu saja yang merupakan masa saya minum minuman ringan.

Kehilangan berat badan yang sihat dan penurunan berat badan yang cepat bergantung kepada pengambilan kafein yang minimum, dan peningkatan pengambilan air yang berganti minuman kafein.

Kafein adalah diuretik dan ia akan menarik air keluar dari badan anda. Ini adalah sangat buruk apabila badan anda beroperasi pada kecekapan tertinggi semasa anda bersenam.

6. Minum teh hijau

Teh hijau adalah minuman berkafein yang terbaik yang boleh anda perolehi untuk penurunan berat badan dengan sihat. Dan juga terdapat banyak teh hijau yang boleh anda dapat dengan tanpa kafein.

Saya akan mengesyorkan bahawa anda minum 3 atau 4 cawan teh hijau panas setiap hari. Kajian telah menunjukkan peningkatan tahap tenaga dan metabolisme dengan pengambilan jumlah teh hijau yang tertentu setiap hari, yang juga dapat bantu untuk mengurangkan kandungan lemak badan.

Kajian menunjukkan bahawa untuk keputusan yang positif, 3 cawan sehari diperlukan untuk seseorang yang mempunyai berat badan 70kg.

Walau bagaimanapun, apa yang mempunyai hubungan yang rapat dengan penurunan berat badan yang sihat, anda telah dapat mencari pengganti untuk kopi anda.

Baca juga: Tips Minum 8 Gelas Air Sehari dan Diet Di Bulan Ramadan

Leave a Comment