free
hit counter

10 Cara Bekesan Untuk Melupakan Seseorang Yang Kita Cinta Dengan Cepat

Sebaik sahaja seseorang yang anda cintai menyakitkan hati anda, apa yang paling baik untuk anda lakukan adalah berhenti untuk fikirkannya. Anda mahu kesakitan yang ada pada anda pergi dalam waktu singkat.

Ia banyak menyakiti anda dan anda tidak tahu apa yang boleh anda lakukan. Anda benar-benar mencintai dia tetapi dia tidak merasakan cinta dari mu. Anda cuba untuk berhenti memikirkannya tetapi anda tidak dapat kawal diri dan anda tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

putus cinta

Di sini, terdapat 10 cara melupakan seseorang yang pernah singgah dalam kehidupan anda yang dikongsikan kepada anda yang akan membantu anda untuk lupakan crush yang pernah anda alami dan hapuskannya dari hidup kita.

1. Terima Keadaan Yang Sudah Jadi Nyata

Kepisahan adalah sangat sakit hati tetapi anda memang perlu move on. Anda tidak mempunyai kawalan atas seseorang yang telah memutuskan untuk menjauhi anda. Anda tidak patut untuk membuang masa, tenaga dan kebahagiaan anda pada seseorang yang tidak cinta pada anda lagi. Anda boleh menangis jika mahu, akhirnya kesakitan anda akan lepas dan anda akan sembuh dari kesakitan anda.

2. Buangkan Semua Barang Yang Boleh Jadikan Anda Mengingatkannya

Sebahagian daripada dzikir untuk melupakan seseorang adalah untuk menghapuskan semua barang yang mengingatkan anda tentang dia. Untuk memastikan bahawa anda tidak akan mengosongkan rumah sepenuhnya, anda perlu meletakkan diri anda dalam kedudukan yang selesa di tengah-tengah bilik yang anda bercadang untuk membersihkan.

Kumpulkan semua yang anda beli bersamanya atau hadiah yang diberikan olehnya. Apa-apa perkara yang mengingatkan anda tentang sifat-sifat buruknya harus dihapuskan. Ini adalah cara yang cepat dan mudah untuk membuangkan semua kenangan yang anda ada padanya.

3. Senaraikan Semua Perkara Yang Anda Benci Tentang Dia

Bahagian ini sepatutnya memberi anda banyak keseronokan. Anda dapat menyenaraikan semua perkara yang anda benci tentang bekas anda. Dengan cara ini anda akan berasa lebih baik tentang perpisahan itu.

Siapa mahu bersama dengan seorang yang mempunyai tabiat yang paling teruk yang membuat anda marah selalu? Lihatlah semua yang anda kumpulkan untuk buang dari rumah anda dan buat satu senarai tentangnya.

Selepas anda cukup ketawa, menjerit dan menangis, anda boleh meletakkan senarai itu untuk keseronokan masa depan. Tetapi saya tidak fikir anda akan memerlukannya selepas seminggu. Dan mungkin lepas tu, anda juga akan menginsaf bahawa anda dapat move on tanpa harus membencinya.

4. Berkenal Dengan Kawan Baru

Anda sekarang bebas untuk keluar untuk berkawan dengan kawan baru tanpa perlu risaukan apa-apa. Anda tidak perlu jatuh cinta dengan orang lain dengan cepat dan anda tidak perlu tergesa-gesa dalam hubungan lain. Anda hanya perlu membenarkan diri anda pergi berkenal dengan kawan baru.

Ini adalah cara yang baik untuk anda move on selepas anda melupakan bekas kasih anda. Dan walaupun anda masih memikirkannya dan mungkin anda masih mencintai bekas anda, tapi anda tidak mungkin untuk keluar bersama dengan bekas anda lagi, kan? Jadi berkenal dengan orang lain akan membantu anda melupakan bekas kasih anda dan membolehkan anda move on.

5. Pindah ke Tempat Lain

Jika anda tidak dapat melupakan seseorang yang tiap hari ketemu sebab duduk di kawasan yang sama. Tetapi dia sudah jadi seorang yang macam tidak kenal anda walaupun sering bertemu. Jadi bagaimana untuk kita elakkan situasi yang amat memalukan dan menyakitkan hati?

Cara berkesan adalah untuk anda pindah dari kawasan dan pergi ke tempat lain. Segala-galanya di sekeliling anda juga akan mengingatkan anda tentang bekas kasih anda dan dengan sering temu anda akan rasa lebih sakit hati lagi. Jadi jika anda pindah dari tempat ini, ia akan memberi anda peluang untuk lupakannya dan mulakan kehidupan baru anda.

6. Bercakap Dengan Kawan Baik Anda

Kawan anda adalah amat penting untuk membantu anda melalui tempoh ini. Mintalah mereka datang dan kongsi perasaan anda dan bersandar pada mereka apabila anda berasa seperti anda sudah mahu runtuh dan tidak dapat meneruskan hidup anda.

Baca juga: Senarai Lagu Perpisahan Untuk Situasi Yang Berlainan

7. Ampun dan Maafkan

Salah satu perkara paling sukar dilakukan pada akhir hubungan ialah memaafkan orang lain. Walau bagaimanapun, jika anda mahu move on, maka ia mesti dilakukan dari hati. Apabila anda dapat memaafkan bekas kasih anda atas apa yang telah dia lakukan, anda akan merasa seperti berat beban telah diangkat dari bahu anda dan ia akan membolehkan anda untuk move on.

8. Bantuan hipnoterapi untuk hipnotis diri sendiri

Hipnoterapi yang kita cakapkan di sini bukan seperti hipnotis yang anda tonton di televisyen. Walaupun dikatakan hipnotis, tapi anda tetap sedar dalam terapi ini. Hipnoterapi juga bukan satu alat yang boleh anda gunakan untuk mengetahui kejujuran seseorang. Sebab ia tidak dapat dilakukan dengan hipnoterapi, sebab dalam situasi relaks sebenarnya anda akan menjadi sangat fokus dan menolak jika anda tidak setuju dengan hipnoterapi ini.

Anda boleh pakai hipnoterapi untuk menyedari bahawa sebenarnya bukan orang lain yang menjadi sumber masalah, tapi cara anda pandang diri sendirilah yang baru adalah sumber masalahnya.

Contohnya, dengan memberikan makna baru terhadap kejadian yang telah dialami oleh anda, terapi memaafkan dapat membantu anda menukar fikiran untuk menjadi seorang yang lebih bertimbang rasa. Dan bukan sebab bekas kasih anda yang meninggalkan anda, anda akan menyelesaikan permasalahan itu dengan membalas perbuatan buruk terhadap bekas kasih yang menyakitkan hati anda.

9. Hentikan Ketakutan

Anda mungkin akan mempunyai ketakutan bahawa anda akan bersendirian buat selama-lamanya dan tiada siapa yang akan mengasihi anda. Anda perlu mengubah ketakutan itu dan menjadikannya keyakinan dan keselamatan yang anda perlukan.

Jangan berfikir bahawa anda akan bersendirian selama-lamanya. Anda yang menurutkan agama Islam boleh fikirkan tentang agama Islam di mana Allah mungkin telah merancang untuk masa depan anda.

Berkat tentang kebaikan yang akan datang dan seseorang yang sabar menunggu di seberang untuk anda. Anda perlu mempunyai keyakinan dan mengetahui nilai anda supaya anda tidak rendahkan diri lagi di mata orang lain.

10. Jangan Paksa Diri Anda Untuk Membenci Bekas Kasih Anda

Jika anda sebenarnya membenci orang yang anda mahu lupakan, anda memang boleh teruskan kebencian anda. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan situasi, itu tidak berlaku kerana dia adalah orang yang anda cintai!

Membenci seseorang yang pernah anda cintai bukan sesuatu yang mudah, jadi jangan paksa diri anda. Untuk mengetahui bagaimana untuk melupakan seseorang yang anda cinta bukan untuk membenci mereka, tetapi hanya untuk menerima hakikat bahawa mereka bukan sebahagian daripada kehidupan anda dan anda perlu melupakan seseorang yang bukan milik kita.

Baca juga: Tips Berbaik Semula Dengan Bekas Kekasih

Leave a Comment