free
hit counter

Gejala dan Cara Mengatasi Period Pain (PMS)

Boleh anda cuba tanya mana-mana wanita apa yang paling teruk tentang PMS, dan biasanya mereka tidak akan mengatakan kekejangan, muntah, atau sakit kepala. Lagipun, ini hanyalah penyakit fizikal dan terdapat banyak ubat farmaseutikal untuk menangani masalah ini.

Jadi apa yang lebih teruk daripada ini? Ia adalah tiada rawatan PMS untuk kerengsaan dan perubahan mood.

Kebanyakan wanita percaya bahawa tidak ada rawatan ajaib untuk kerengsaan, kemurungan dan perubahan mood yang mengiringi gejala PMS yang lain.

Mereka percaya bahawa apa yang boleh mereka lakukan hanya boleh bersabar dengannya. Dengan itu, ia mempunyai risiko di mana ia akan mengasingkan rakan dan ahli keluarga mereka dengan perubahan mood yang tidak tentu semasa PMS.

Beberapa hari sebelum kitaran menstruasi bermula, seorang wanita akan mengalami kembung perut, sakit kepala, perubahan mood dan beberapa lagi perubahan fizikal dan emosi.

Gejala yang berlaku pada setiap bulan ini dikenali sebagai premenstrual syndrome (PMS). Satu lagi gejala yang lebih teruk, menyebabkan kesakitan serta menjejaskan kerja harian adalah Premenstrual Dysphoric Dysorder (PMDD).

Sakit PMS
Sakit PMS

Gejala Premenstrual Syndrome (PMS)

1. Mengidam/ cravings
Terutamanya makanan yang masam ataupun manis seperti kek coklat. Sebaliknya, terdapat juga mereka yang akan menghadapi gejala hilang selera makanan, kembung perut dan sembelit.

2. Timbulnya jerawat
Hal ini disebabkan kerana perubahan hormon dalam badan yang menyebabkan penghasilan sebum ke kulit secara berlebihan.

3. Sakit
Terutamanya sakit bahagian belakang badan, payudara sensitif dan sakit kepala.

4. Perubahan mood yang tidak dijangka
Termasuklah, geram, marah, rasa nak nangis, stress. Ada juga yang tiba-tiba bersemangat dan menjadi hyper.

Umur Wanita bermasalah PMS

Remaja 20-an sehingga lah meningkat ke usia pertengahan 40-an. Semakin meningkat dewasa, sakit PMS akan menjadi lebih teruk dan akan berkurangan kembali pada usia sekitar 40-an.

Untuk meningkatkan sensasi bulanan yang tidak diingini tanpa ubat-ubatan dan bahan-bahan sintetik yang berbahaya, anda perlu memasukkan sekurang-kurangnya 100 mg vitamin B-6 ke dalam diet serta asid lemak yang penting misalnya minyak ikan atau flaxseed.

Di samping itu, anda juga perlukan vitamin A pada tahap tinggi bentuk beta karotena selama 14 hari pada akhir kitaran.

Cara mengatasi PMS

1. Kerap melakukan senaman
Exercise yang berterusan, bukan cuma pada masa sakit akan membantu memperbaiki mood kita dan meningkatkan stamina kita. Oleh itu, akan membantu diri kita melawan rasa sakit pada jangka masa PMS.

2. Pengambilan diet kaya vitamin B dan serat
Contohnya pisang, sayur-sayuran hijau, lemak tenusu, telur dan kentang.

Makan makanan yang kaya dengan serat boleh membantu tubuh menyingkirkan estrogen yang berlebihan yang mengurangkan gejala PMS. Pengambilan serat juga boleh membantu untuk mengeluarkan toksin dan mengawal keinginan untuk makan makanan yang tidak sihat semasa kitaran haid.

3. Makan secara teratur
Jangan skip masa untuk makan. (untuk mengelakkan kadar gula dalam darah menjadi tak seimbang.)

Mengidam makanan semasa PMS terjadi kerana kadar gula dalam darah menjadi tidak seimbang. Hal ini akan menyebabkan perubahan pada mood seseorang. Oleh itu, jangan skip pengambilan makanan dan makan makanan berkarbohidrat

4. Hindari/kurangkan garam, kafein, alkohol
Garam boleh meningkatkan kembung perut. Kafein menyebabkan mood cepat marah. Alkohol menyebabkan mood cepat berubah.

5. Hilangkan stress
Hal ini memberi kesan yang berbeza kepada wanita yang berbeza. Walaubagaimanapun, adalah penting untuk seseorang mencari cara yang paling sesuai untuk meghilangkan stress ketika PMS.

Anda mungkin perlukan aktiviti yoga, meditasi, tafakur, urutan atau paling kurang pun bercakap dengan rakan anda. Ini secara tidak langsung akan membantu anda untuk mendapatkan tidur yang lebih lena dan menstabilkan hormon dalam badan anda.

Bila PMS memicu kecaman fisiologi yang membawa masalah emosi yang tidak dapat diselesaikan, ia mungkin boleh menjadi seseorang dapat kemurungan.

Perkara yang perlu dilakukan dalam masa ini adalah untuk menangani dan menyelesaikan isu-isu yang menyingkirkan anda secara emosi. Satu cara untuk mengendalikan PMS adalah selalu berada dalam keadaan positif. Pengurusan tekanan juga boleh membantu untuk memperbaiki keadaan PMS.

6. Ubat
Contohnya ubat OTC, terapi hormon, antidepressant dan supplement.

Untuk gejala-gejala yang lebih teruk yang tidak boleh diuruskan oleh perubahan gaya hidup dan ubat-ubatan yang berlebihan, seorang doktor boleh mengesyorkan ubat-ubatan preskripsi tertentu.

Wanita dengan gejala emosi seperti kemurungan boleh mendapat manfaat daripada ubat antidepresan, seperti Zoloft atau Paxil. Ubat-ubat ini boleh digunakan untuk mengurangkan kebimbangan dan kemurungan.

Cara Mengurangkan Sakit Senggugut semasa PMS

  1. Minum air yang mencukupi.
  2. Sapu perut (bahagian yang sakit) dengan minyak panas.
  3. Tuam perut dengan benda yang panas suam.
  4. Tidur secara menonggeng (kalau selesa).
  5. Rehatkan diri dan tidur (jauhkan diri daripada cahaya).
  6. Pakai bantal elektrik panas dan letak atas kawasan perut.

Baca juga: 10 Kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil

Leave a Comment