free
hit counter

Hafal Tentang Besar Periuk Besarlah Kerak

Terhasilnya peribahasa bukan saja-saja nak orang-orang dahulu nak reka-reka untuk menyeronokkan diri sahaja. Sebaliknya ia adalah berdasarkan pada pengamatan yg mereka alami sendiri. Peribahasa besar periuk besarlah keraknya memang ada betulnya!

periuk besar

Saya tulis dan hasilkan post ini dengan tujuan untuk menyamakan pengalaman peribadi sendiri setelah saya pernah menggunakan periuk nasi yang bersaiz kecil dan kini pakai periuk nasi bersaiz sederhana.

Saya masih ingat pada masa zaman ayah saya, periuk nasi yang digunakan di rumah kami untuk masak nasi adalah bersaiz dengan kecil saja. Jadi, biar makanlah ikan goreng dan sambal belacan pun sudah cukup selera makan.

Apa yang berbaloi untuk cerita adalah menu lauk pauk di rumah saya itu kadang-kadang boleh berulang dengan 3 kali dalam seminggu.

Ikan Lebih Murah Dari Ayam

Pada masa itu jarang kami dapat peluang untuk makan daging ayam. Sebab bila saya masih kecil dan berada di kampung saya ni yang berdekatan dengan laut, harga ikan yang dijual di sini adalah lagi murah dari ayam.

Jadi lauk yang biasa ada di ruang makan di rumah saya ialah ikan. Kami sekeluarga cuma dapat merasa makan ayam atau daging pada masa raya sahaja.

Sama juga dengan nak merasa minum milo, macam hanya dapat minum sekali setahun saja! Bagi McDonald atau KFC? Tunggu sampai saya masuk belajar di sekolah menengah di tingkatan 1 baru saya dapat makan seketul ayam KFC yang mempunyai saiz penuh. Itulah cara periuk nasi kecil yang saya maksudkan.

Hidup Bergantung Pada Duit Biasiswa

Bila lepas pelajaran di sekolah menengah dan masuk ke dalam universiti, bajet yang saya ada pun tak banyak sebab pelajaran saya di universiti itu adalah langsung bergantung kepada duit dari biasiswa.

Duit yang saya dapat dari biasiswa perlu saya belanja atas makanan, photostat nota, bayar sewa rumah, dan itulah duit untuk saya balik kampung.

Memang duit biasiswa itu cuma cukup untuk perbelanjaan bulanan saja. Setiap bulan, bajet memang tegang atas perbelanjaan untuk makanan.

Saya masih ingat setiap kali saya masak nasi, saya akan letak perencah nasi goreng, letak ikan bilis, letak telur dan ubi kentang. Jadi bila nasi masak, ikan bilis, telur dan kentang turut masak sama sekali. Di samping nasi itu juga ada rasa masin garam dan sedap perencah nasi goreng. Ini merupakan resepi masakan yang memang murah bagi saya pada masa di universiti itu.

Itu adalah cerita tentang periuk kecil yang saya pakai zaman dulu. Pada masa kini, periuk yang ada di rumah saya boleh dikatakan mempunyai saiz yang sederhana.

Ini ada lain pula skripnya, takkan nak masak nasi asyura macam yang saya sebut sebelum ni. Makanan sekarang pun sudah jadi banyak memilih. Saya rasa sudah bosan dengan makanan ayam KFC dan asyik meneroka ke restoran Arab untuk makan makanan Arab saja (sebenarnya semalam pun saya cuba makan di restoran Barada), dah tak pandang pengangkutan awam. Semua ini adalah sebab saiz periuk kita yang memampukan kita berbuat demikian.

Boleh kita fikirkan tentang satu hari pada masa depan di mana kalau anak saya mula masuk belajar di universiti. Saya ingat saya akan keluarkan sikit duit kepada anak saya untuk sediakan membeli satu kereta kepadanya.

Sebab pandu kereta adalah lebih selamat baginya berbanding dengan menunggang basikal atau motorsikal. Pada masa saya berada di universiti dulu, manalah mampu saya untuk beli sebuah kereta. Elok saja jalan dengan kaki pergi kuliah (kadang-kadang tumpang kawan naik dia punya motorsikal). Tu bila kita mampu.

Point Untuk Dikongsikan

Di sini ada 2 point yang saya ingin nak highlight kepada anda semua:

1. Kalau kita boleh berbelanja seolah-olah periuk kita kecil walaupun periuk kita sudah besar. Dengan mengamalkan kehidupan macam ini, maka memang banyaklah duit yang dapat kita jimat. Kita boleh ambil duit yang kita jimat tu untuk membuat pelaburan dan kita akan dapat keuntungan dari tahun ke tahun.

2. Bagi mereka yang mampu dan mempunyai periuk yang besar, mereka perlu berhati-hati dengan perbelanjaan periuk besar. Takut perbelanjaan periuk besar anda tu tak sepadan dengan saiz periuk yang sebenar. Dengan kata lain anda berbelanja dengan melebihi pendapatan anda setiap bulan. Itu akan mengundang kesusahan di kemudian hari!

Kalau boleh bila ada kenaikan gaji atau pendapatan yang lebih, jangan naikkan belanja sebanyak yang kita dapat. Lebih baik bagi kita simpan sikit dan jangan ubah hidup ke taraf yang terlalu tinggi, naikkan sikit-sikit masih ok.

Zaman Dah Banyak Berubah

Zaman sekarang memang banyak barang yang sudah berubah. Masa kita dulu main lastik, guli, konda-kondi, gasing, layang-layang. Budak zaman sekarang pula main tablet, game boy, iPad, games handphone dan macam-macam lagi. Semuanya yang berscreen.

Dulu saya tak percaya dengan pepatah ni. Tapi sekarang bila sudah kerja, barulah faham.

Zaman masih belajar dulu, bersantai saja dengan bantai benjo atau pun roti bun dengan air kotak untuk makan malam. Tengah hari makan nasi campur dalam RM 3-4 saja di food court. Yang paling mewah ialah pergi makan di McD.

Sekarang bila sudah kerja, sudah tak kenal pada benjo dan tak pandang juga dengan makanan di food court. Rasa macam sendiri sudah naik taraf. Tetapi sekarang rasa nak balik ke hidup asal pula.

Leave a Comment