free
hit counter

Rahsia Ciuman Yang Rindu Berbunyi dan Cinta Sejati

Semua orang mengasyikkan dengan adegan romantis dalam filem terutamanya jika terdapat ciuman yang terlibat. Seperti dalam filem, kami menyampaikan emosi dan cinta kami melalui pelbagai cara. Satu cara untuk ekspres cinta adalah melalui ciuman.

Ciuman adalah suatu ungkapan kasih sayang seseorang untuk orang yang dikasihinya. Semua orang pasti pernah melakukannya. Tapi tahukah kamu bahwa terdapat banyak manfaat yang terkandung dari sebuah ciuman?

rahsia ciuman

Antara manfaat ciuman yang boleh anda dapat adalah seperti berikut:

1. Membakar kalori dalam tubuh

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh para peneliti, melakukan suatu kegiatan ciuman dapat membakar 2-3 kalori dalam tubuh badan kita.

Sementara itu, kajian untuk mendapatkan bahawa ciuman dengan cara French Kiss akan membuang 5 kalori dan berciuman dengan penuh perasaan selama 1 minit dapat membakar kurang lebih 26 kalori dalam tubuh anda.

Logiknya, dalam 1 jam melakukan ciuman akan membakar 1,560 kalori dalam tubuh badan kita. Jadi, tidak perlulah anda buat apa-apa pemakanan diet lagi jika ciuman itu sudah membakar kalori yang banyak?

2. Menjaga kesihatan jantung, membuat badan sihat, dan bugar

Berciuman dapat meningkatkan adrenalin dalam tubuh, sehingga dapat meningkatkan kerja jantung. Darah pada jantung di pam dengan cepat ini menyebabkan darah yang mengalir dalam nadi semakin banyak.

Ini akan dapat menstabilkan kerja jantung, menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Dengan itu, badan anda akan berada dalam keadaan yang sihat selalu.

3. Membuat awet muda

Aktiviti ciuman menyebabkan lebih kurang 29 daripada otot wajah seseorang bergerak, padahal umumnya otot-otot ini sangat pasif dan biasa sudah untuk dapat senaman oleh seseorang.

Dengan bergeraknya oto-otot tersebut akan secara automatik melakukan senaman untuk wajah kita. Hal ini dapat membantu otot-otot menjadi lebih kencang sehingga membuat kulit tampak tegang dan awet muda. Ini juga merupa satu yang baik untuk melambatkan proses penuaan.

4. Membantu menjaga kesihatan gigi dan mulut

Pada masa berciuman, terdapat antibodi yang disekresi oleh tubuh di dalam air liur sehingga mampu membantu mencuci gigi dari bakteria dan mencegah timbulnya plak.

Selain daripada itu, air ludah mengandung sejenis anestesi yang boleh menghasilkan penghilang rasa sakit. Jadi, ia dapat melindungi gig kita daripada berlakunya kesakitan juga.

5. Menghasilkan Hormon Endorfin

Hormon Endorfin adalah satu bahan kimia dalam otak yang berfungsi untuk membantu kita menjadi lebih rileks. Hormon ini mempunyai kuasa yang lebih kuat sampai 100 kali ganda dari morfin.

6. Meningkatkan sistem ketahanan tubuh

Menurut penelitian saat kita berciuman akan terjadi pertukaran basil dan kuman dalam tubuh. Berciuman juga tidak akan menimbulkan penyakit berjangkit influenza.

Kerana mulut kita mengandung zat pertahanan alamiah, seperti antibodi dan enzim-enzim. Hal ini yang menyebabkan virus influenza sukar untuk bertahan di rongga mulut.

Jadi kecuali pada masa anda berciuman anda ada  sambil menggosok hidung dengan tangan. Jika tidak, ia tidak akan mungkin untuk menularkan virus influenza.

7. Dapat menurunkan ketegangan tekanan

Ciuman yang bergairah adalah salah satu teknik relaks yang sangat senang untuk dilakukan. Pada masa kita berciuman secara tidak sadar kita melakukan suatu gerakan relaks, iaitu menarik nafas dengan dalam-dalam dan memejamkan mata.

8. Dapat meringankan stress dan mengurangkan kecemasan

Berciuman dengan penuh hasrat dapat meringankan ketegangan, mengurangkan energi yang bersifat negatif dan menciptakan rasa damai. Ini adalah sebab pada masa kita berciuman, secara automatik ia akan menurunkan hormon kortisol dalam darah kita.

9. Membangkitkan rasa penghargaan terhadap diri sendiri

Pada masa kita melakukan ciuman bersama orang yang kita kasihi, ia akan menimbulkan sensasi yang sangat menyenangkan. Sensasi yang menyenangkan itu akan membuat otak kita hanya merasakan dan memikirkan sesuatu yang baik dan positif tentang diri kita sendiri.

10. Menghasilkan Hormon Oktitosin

Oksitosin adalah semacam campuran kimia yang dihasilkan oleh tubuh yang memberi sensasi rasa tenang dalam tubuh. Hormon ini juga mampu menciptakan suatu ikatan emosional yang sangat kuat.

Maka dari itu jika kita melakukan ciuman dengan pasangan kita akan menimbulkan saling mempercayai yang kuat.

11. Menambah panjang umur

Seorang suami yang setiap pagi selalu mencium isterinya sebelum berangkat kerja maka akan memiliki usia 5 tahun lebih lama dari pada yang tidak.

Berciuman dengan bergairah selama kurang lebih 90 detik akan meningkatkan detak jantung sehingga dapat meningkatkan level hormon dalam darah. Hal ini yang menyebabkan orang menambah usianya hingga 1 minit.

12. Ia boleh menyembuhkan sakit kepala

Sakit kepala adalah masalah penyakit yang dialami oleh orang ramai. Penyakit ini sering membuat kita kehilangan tumpuan atas pekerjaan dan kadang-kadang boleh sakit sampai kita perlu telan ubat panadol untuk meringankan kesakitan

Untuk mengatasi masalah sakit kepala anda, lain kali jika anda merasakan migrain anda akan berlaku, mengambil masa untuk menjalani ciuman dengan pasangan anda.

Beciuman bukan hanya berfungsi dengan cara yang sama seperti urut seluruh badan, ia juga dapat mengurangkan tekanan dan membersihkan minda anda. Sakit kepala anda akan hilang lepas ciuman buat beberapa minit.

Baca juga: 5 Cara Elak Suami Dirampas Orang

Leave a Comment