free
hit counter

Kepentingan dan Kebaikan Untuk Menderma Darah

Derma darah digalakkan, tetapi cabaran terbesar adalah mengatasi ketakutan yang meluas bahawa menderma darah berbahaya bagi kesihatan seseorang terutamanya bagi penderma buat kali pertama.

Jumlah darah dalam badan seorang dewasa adalah kira-kira 4000-5000 ml. Piawai berat untuk penderma lelaki ialah 50 kg, sementara untuk wanita adalah 45 kg. Jumlah darah yang diambil adalah 450 ml yang hanya 5% -10% dari jumlah darah dalam badan kita.

derma darah

Oleh kerana darah yang disumbangkan adalah darah di Kapal Periferal, tubuh akan secara automatik melepaskan darah yang tersimpan dalam viscera, seperti hati dan limpa ke pembuluh darah untuk menjaga jumlah darah yang tetap. Pakar mengatakan bahawa air dan bahan anorganik yang hilang yang disebabkan oleh pendermaan darah akan disalurkan semula dalam masa 1-2 jam saja.

Protein plasma, platelet, sel merah dan putih juga akan dibekalkan ke tahap asal. Oleh itu, pendermaan darah tidak akan membahayakan kesihatan. Dengan bekalan nutrien yang betul selama setengah bulan, seperti protein, zat besi, vitamin B12 dan elemen penting lain untuk penghasilan darah, tisu hemopoietik manusia akan mempercepat penghasilan darah untuk mengisi semula jumlah darah dalam badan.

Anda perlu tahu bahawa makan dengan terlalu banyak dan kurang bersenam adalah tidak baik untuk sistem pencernaan dan penyerapan yang akan menyebabkan kegemukan.

Objektif Untuk Derma Darah

Mungkin anda mahu tanaya: “Apa tujuan untuk saya derma darah kepada orang lain?” Jawapannya mudah saja. Ia boleh diguna unutk menyelamatkan nyawa orang lain.

Pendermaan darah adalah penting untuk pesakit trauma dan orang yang berada dalam pelbagai situasi, termasuk pembedahan, pemindahan, penyakit kronik, gangguan darah dan barah. Stok darah selalu berada dalam keadaan yang tidak mencukupi yang disebabkan oleh lebih dari 90% orang yang layak menderma tidak mampu membuat demikian.

Boleh anda bayangkan kesannya jika masyarakat enggan menderma darah? Mungkin ramai pesakit yang perlukan darah untuk selamatkan jiwa mereka akan mati akibat kurang gantian darah.

Kriteria Yang Melayakkan Seseorang Menderma Darah

Apabila anda ingin menderma darah, anda akan ditanya beberapa soalan mengenai kesihatan umum, berat badan dan usia anda. Bagi kelayakan untuk derma darah, anda mesti berumur sekurang-kurangnya 17 tahun, mempunyai keberatan minimum 45kg, berada dalam keadaan sihat dan bebas dari sebarang penyakit seperti HIV / AIDS atau hepatitis.

Langkah-langkah

Proses pengambilan darah boleh ambil masa 30 minit, dari saat anda tiba hingga waktu yang anda tinggalkan. Langkah-langkah merangkumi ujian dan proses kertas terlebih dahulu, di mana anda akan menerima ujian fizikal dan ujian darah, apheresis dengan tusukan jari dan perlu mengisi dokumen. Selepas itu, anda perlu duduk berehat selama 15 minit. Namun, proses pengambilan darah itu sendiri hanya memakan masa kira-kira 10 minit sahaja.

Cara menderma darah di hospital swasta atau klinik kesihatan agak sama saja. Dan selalunya juga ada kempen derma darah yang diadakan di tempat awam di mana semua orang pun boleh pergi untuk buat pendermaan juga.

Kebaikan

Memang terdapat banyak faedah untuk seseorang pergi menderma darah. antaranya termasuk:

1. Mengurangkan Risiko Mengihidap Kanser

Bukan ramai orang yang tahu bahawa menderma darah boleh turunkan risiko untuk menghidapi penyakit barah, termasuk kanser hati, paru-paru, usus besar, perut dan tekak. Tahap risiko turun berkorelasi dengan keteraturan pendermaan darah. Ini bermakna semakin banyak anda menderma, semakin rendah risiko anda terkena barah.

2. Mengurangkan Risiko Sakit Jantung

Tahap zat besi yang tinggi dalam darah telah lama dikenali sebagai faktor risiko serangan jantung. Penderma darah secara berkala dapat mengurangkan risiko tersebut. Penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki yang menderma secara berkala selama bertahun-tahun mempunyai risiko serangan jantung 88% lebih rendah dan 33% lebih rendah untuk sebarang kejadian kardiovaskular yang teruk seperti strok.

3. Promosi Kesejahteraan Minda

Menderma darah dapat meningkatkan kesihatan emosi.Berbuat baik untuk orang lain juga adalah baik untuk jiwa diri. Rasa kegembiraan menyelamatkan nyawa seseorang ketika anda menderma darah dapat meningkatkan mood mental dan membuat anda merasa anda seoorang yang bertanggung jawab.

4. Mencegah Hemokromatosis

Manfaat kesihatan dari pendermaan darah merangkumi pengurangan risiko hemokromatosis. Hemokromatosis adalah keadaan kesihatan yang timbul kerana penyerapan zat besi yang berlebihan oleh tubuh. Ini mungkin diwarisi atau mungkin disebabkan oleh alkoholisme, anemia atau gangguan lain. Derma darah secara berkala membantu mengurangkan kelebihan zat besi dalam badan kita.

5. Boleh Turunkan Berat Badan

Derma darah secara berkala dapat mengurangkan berat badan penderma. Ini sangat bermanfaat bagi mereka yang gemuk dan berisiko lebih tinggi terkena penyakit kardiovaskular dan gangguan kesihatan yang lain. Walau bagaimanapun, pendermaan darah tidak boleh dilakukan sangat kerap dan anda boleh berjumpa doktor sebelum menderma darah untuk mengelakkan masalah kesihatan.

6. Merangsangkan Pengeluaran Sel Darah Merah

Setelah menderma darah, tubuh berfungsi untuk mengatasi kehilangan darah. Ia akan merangsang pengeluaran sel darah baru dan seterusnya membantu menjaga kesihatan.

7. Mengurangkan Tahap Kolesterol Dalam Darah

Menderma darah boleh bantu untuk membakar kalori. Semasa menderma darah, anda mengeluarkan 225 hingga 250 mg zat besi dari badan anda, maka ia dapat mengurangkan risiko kesihatan anda.

Keburukan

Kebanyakan orang tidak merasakan apa-apa kesan setelah menderma darah, tetapi ada yang mengalami sedikit efek sampingan seperti pening. Rehat dan pengisian cecair biasanya adalah yang diperlukan sekiranya ini berlaku.

Jika jarum dimasukkan dengan tidak tepat, mungkin lepas pendermaan tangan anda akan jadi lebam.

Misteri dan Fakta

Terdapat ramai orang yang takut dengan isu berkaitan dengan menderma darah yang mereka tidak tahu dan jadikan mereka tidak mahu derma. jadi di sini saya ingin catatkan sikit misteri dan fakta sebenarnya untuk pemahaman anda.

Darah tinggi Tidak boleh derma?

Ada orang yang mempunyai keraguan sama ada orang yang menghidapi darah tinggi boleh derma darah atau tidak. Jawapan adalah boleh. Mereka boleh diterima selagi tekanan darah mereka berada di bawah 180 sistolik (nombor pertama) dan di bawah 100 diastolik (nombor kedua) pada masa buat pendermaan. Seseorang yang mengambil ubat untuk tekanan darah tinggi tidak menghalang mereka untuk menderma jika mereka sudi.

Derma darah boleh menaikkan berat badan?

Ada orang yang cakap derma darah boleh jadi gemuk. Ini memang tidak betul tetapi sebaliknya ia boleh bantu untuk turunkan berat badan seseorang.

Wanita tidak boleh menderma darah ketika haid atau waktu period?

Ini tidak benar. Wanita boleh menderma darah dengan selamat ketika haid dan waktu period tu tidak akan terjejas untuk mereka berbuat demikian. Ia dapat dikendalikan sekiranya anda tidak mengalami pendarahan yang banyak dan anda tidak merasa tidak selesa. Tetapi di Malaysia, memang wanita yang datang haid tidak dibenarkan untuk derma darah. Ibu menyusu juga tidak dibenarkan.

Rumusan dan Ringkasan Untuk Soalan Yang Biasa Ditanya

Umur berapa baru layak untuk derma?
Biasanya umur dari 18-65. Jika umur 17, kena dapat kebenaran dari ibu bapa atau penjaga.

Boleh derma berapa kali setahun?
Anda boleh menderma darah sekali setiap 3 bulan, kerana badan anda memerlukan banyak masa untuk menjana semula sel darah merah. Jadi dalam setahun boleh derma 4 kali.

Derma darah berapa ml setiap kali?
Setiap kali 450 ml darah akan diambil.

Boleh derma jika tidak cukup tidur?
Anda perlu mempunyai masa tidur sekurang-kurangnya 5 jam sebelum anda pergi buat perndermaan keesokan hari.

Sakit tak bila dicucuk jarum?
Menderma darah bukanlah pengalaman tanpa rasa sakit. Anda mungkin mengalami kesakitan ketika jarum dimasukkan ke dalam lengan anda. Anda tidak akan rasa sakit semasa darah diambil, tetapi anda mungkin merasakan sensasi yang tidak selesa di tempat di mana jarum dimasukkan ke dalam lengan anda.

Berkenaan dengan pendermaan darah dan organ, undang-undang Islam menganggap perlunya mengesampingkan larangan, yang bermaksud bahawa orang Islam boleh mengambil bahagian dalam pendermaan darah dan organ sekiranya diperlukan jika sumbangan itu dapat menyelamatkan nyawa orang lain.

Adakah menderma darah dilarang dalam islam?
Berkenaan dengan pendermaan darah dan organ, undang-undang Islam menganggap perlunya mengesampingkan larangan, yang bermaksud bahawa orang Islam boleh mengambil bahagian dalam pendermaan darah dan organ sekiranya diperlukan jika sumbangan itu dapat menyelamatkan nyawa orang lain

Adakah menderma darah membatalkan puasa?
Tidak. Hukum menderma darah ketika puasa adalah harus dan tidak membatalkan puasa.

Jika anda berminat, boleh anda muat turun borang di sini untuk isi.

Leave a Comment