free
hit counter

Latar Belakang Dan Contoh Rempah Ratus Di Malaysia

Apa Maksud Rempah Ratus?

Rempah ratus adalah rempah yang terdiri daripada beberapa jenis sayur dan herbal yang berlainan. Bahagian-bahagian tumbuhan rempah yang boleh digunakan untuk masakan, kosmetik, atau penggunaan ubat. Kegunaan rempah ratus dalam masakan adalah secara meluas di Malaysia.

rempah ratus

Rempah ratus biasa dirujuk sebagai sayur-sayuran yang dihasilkan dari bahagian lain tumbuhan yang biasanya dikeringkan untuk digunakan dalam masakan. Bahagian yang digunakan termasuk beri, akar, kulit, benih, dan buah-buahan.

Sejarah

Sejarah rempah hampir sama dengan tamadun manusia. Ia adalah sejarah di mana tanah ditemui, empayar dibina dan diturunkan, peperangan menang dan kalah, perjanjian yang ditandatangani dan dihapuskan, rasa dicari dan ditawarkan, dan bangkit dan jatuh amalan agama dan kepercayaan yang berlainan. Rempah-rempah adalah antara barangan perdagangan yang paling berharga di zaman kuno dan zaman pertengahan.

Pada masa 3500 SM, orang Mesir kuno menggunakan pelbagai rempah sebagai makanan perasa, dalam kosmetik, dan untuk menyembelih orang yang mati. Penggunaan rempah kemudian merebak melalui Timur Tengah ke timur Mediterranean dan Eropah.

Rempah-rempah dari China, India, Indonesia, dan Ceylon (Sri Lanka sekarang) pada asalnya diangkut ke darat oleh karavan atau karavan unta. Selama hampir 5000 tahun, perantara Arab menguasai perdagangan rempah, sehingga penjelajah Eropah menemui laluan laut ke India dan negara penghasil rempah lain di Timur.

Adakah Rempah Ratus Mempunyai Tarikh Luput?

Walaupun rempah tidak akan jadi rosak atau reput, tetapi mereka akan kehilangan rasa dari semasa ke semasa. Kerana rempah biasanya ditambahkan dalam makanan untuk menambah rasa, maka adalah lebih baik untuk anda menggunakannya dalam jangka masa tertentu.

Jika anda tidak dapat mengisar rempah sendiri, anda boleh cuba mendapatkan rempah-rempah segar untuk masakan anda. Secara umum, rempah tanah yang sudah simpan lebih daripada enam bulan tidak dinasihat digunakan lagi. Untuk rempah kering pula, mereka boleh bertahan sehingga dua tahun jika disimpan dengan betul.

Nilai Pemakanan

Rempah digunakan dalam kuantiti kecil untuk hidangan rasa yang bermakna mereka menambah beberapa kalori untuk makanan. Ini tidak bermakna rempah-rempah tidak memberi impak besar kepada diet anda; mereka boleh menjadi cara yang baik untuk menambah vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan kita.

Perubatan

Dari zaman dahulu, rempah-rempah telah memainkan peranan penting dalam gaya hidup orang dari bahagian-bahagian tertentu di dunia. Herba dan rempah telah digunakan untuk banyak generasi oleh manusia sebagai makanan dan ubatan untuk merawat penyakit.

Molekul bio dalam tumbuh-tumbuhan memainkan peranan penting dalam penyelenggaraan dan mpertingkatkan kesihatan. Mereka telah digunakan untuk pelbagai penggunaan dalam sejarah, termasuk sebagai agen pewarna, agen perisa, pengawet, bahan tambahan makanan dan ubat.

Fotokimik aktif yang diperoleh daripada rempah ini telah menyediakan asas molekul untuk tindakan ini. Terdapat beberapa penggunaan rempah-rempah dalam kehidupan harian kita, banyak rempah digunakan di dapur dan mempunyai aktiviti perubatan tertentu seperti purgatif, julap, carminative, expectorant, diuretic, dan lain-lain.

Sejak zaman kuno sampai sekarang, rempah ratus digunakan untuk pelbagai tujuan perubatan. Rempah-rempah seperti kunyit, fenugreek, mustard, halia, bawang dan bawang putih mempunyai pelbagai fungsi bio dan tindakan aditif atau sinergi mereka mungkin melindungi tubuh manusia dari serangan penyakit. Rempah tradisional yang dijadikan sebagai sebahagian daripada diet makanan mempunyai kesan holistik terhadap kesihatan manusia.

1. Kulit Kayu Manis (Cinnamon)

Kayu manis adalah rempah yang hebat yang telah digunakan secara perubatan di seluruh dunia selama beribu-ribu tahun. Ia masih digunakan setiap hari di banyak budaya kerana manfaat kayu manis adalah amat meluas. Rempah ini mempunyai rasa manis, pemanasan dan kemudahan digunakan dalam resipi.

Manfaat kayu manis:

 • Tinggi dalam antioksidan
 • Menghilangkan keradangan
 • Melindungi kesihatan jantung
 • Mengekalkan fungsi otak
 • Boleh membantu untuk menurunkan risiko menjangkiti kanser

2. Halba (Fenugreek Seed)

Halba adalah herba lama yang digunakan sebagai ubat alternatif. Ia adalah bahan biasa dalam hidangan India dan sering diambil sebagai suplemen.

Rempah ini mungkin mempunyai banyak manfaat kesihatan seperti:

 • Meningkatkan pengeluaran susu bagi ibu-ibu baru bersalin
 • Mengekalkan tahap gula darah
 • Kawalan glukosa darah

3. Bunga Lawang (Star Anise Seed)

Bunga lawang adalah rempah yang diperolehi daripada buah pokok malar hijau Illicium verum.

Ia tepat dinamakan untuk buah berbentuk bintang dari mana biji rempah dituai dan mempunyai rasa yang mengingatkan likuoris.

 • Kaya dengan nutrisi
 • Boleh bantu untuk kurangkan gejala kemurungan
 • Boleh merawat ulang perut

4. Lada Hitam (Black Pepper)

Lada hitam sebenarnya merupakan bunga asli yang berasal dari India yang ditanam untuk buahnya. Apabila ia sudah masak, buah tumbuhan kering dan lada dibiarkan. Anda boleh membeli lada secara keseluruhan atau membeli produk sebagai perasa lada ramuan.

Lada hitam dalam gabungan dengan bahan-bahan seperti minyak kastor atau ghee digunakan sebagai perangsang nafsu makan. Ia boleh membantu dalam pernafasan, dan dijadikan sebagai terapi untuk batuk. Ia juga kadang-kadang digunakan untuk merawat:

 • Colic
 • Anemia
 • Diabetes
 • Masalah jantung

5. Lada Putih (White Pepper)

Lada putih adalah tanaman benih bagi pokok lada. Kulit berwarna hitam akan dikeluarkan dari lada. Biasanya ia diperoleh melalui proses yang dikenali sebagai retting. Beri merah yang penuh masak direndam selama seminggu di dalam air untuk melembutkan dan terurai isi lada.

Faedah kesihatan lada putih:
Lada putih mempunyai manfaat bagi mereka yang mengalami kehilangan selera makan kerana ia meningkatkan selera makan dan menggalakkan gout yang sihat. Rempah ini juga boleh membantu menghilangkan rembesan daripada saluran udara.

Selain daripada itu, ia juga digunakan untuk merawat sembelit kerana ia menyokong peristalsis usus besar dan mempercepat metabolisme. Ia mempunyai kesan anti-radang dan juga menyegarkan nafas. Ia dapat meningkatkan sistem imun dan nada keseluruhan badan.

6. Ketumbar (Coriander Seed)

Ketumbar bukanlah rempah atau herba luar biasa terutama di India. Ramai orang menggunakan daun ketumbar untuk hampir semua hidangan sebagai hiasan dan ketumbar juga dimasukkan dalam semua hidangan. Sebagai salah satu rempah yang biasa digunakan di semua kari India, ketumbar menyediakan rasa yang enak untuk semua masakan.

Manfaat yang boleh didapati dari ketumbar adalah ia boleh mengatasi masalah pencernaan termasuk perut yang mengganggu, kehilangan selera makan, hernia, mual, cirit-birit, kekejangan usus, dan gas usus. Ia juga digunakan untuk merawat campak, buasir, sakit gigi, cacing, dan sakit sendi, serta jangkitan yang disebabkan oleh bakteria dan kulat.

7. Buah Pala (Koreka Nutmeg)

Buah pala adalah rempah yang popular di mana ia diperolehi dari benih fragrans Myristica. Ia merupakan satu pokok malar hijau tropika yang berasal dari Indonesia.

Ia boleh didapati dalam bentuk benih tetapi ia sering dijual sebagai rempah tanah.

Manfaat yang boleh anda dapat dari rempah ini adalah:

 • Membantu dalam pencernaan
 • Mengelakkan nafas berbau
 • Membantu untuk masuk tidur

8. Cengkih (Clove)

Cengkih atau Cengkeh adalah tunas bunga pokok cengkih, ia juga dikenali sebagai Syzygium aromaticum.

Rempah ini boleh didapati dalam bentuk asal dan rempah ini serba boleh digunakan untuk panggang periuk musim. Ia dapat menambah rasa untuk minuman panas dan membawa kehangatan pedas untuk cookies dan kek.

Manfaat rempah ini termasuk:

 • Boleh meningkatkan kesihatan hati
 • Boleh membantu untuk mengawal tahap gula dalam darah
 • Boleh menjaga kesihatan tulang

9. Jintan Hitam atau Habbatussauda (Black Seed)

Jintan hitam adalah sejenis tumbuhan. Manusia telah menggunakan benihnya untuk membuat ubat selama lebih dari 2000 tahun. Ia juga ditemui di makam Raja Tut.

Secara sejarah, jintan hitam telah digunakan untuk merawat sakit kepala, sakit gigi, kesesakan hidung, dan cacing usus. Ia juga telah digunakan untuk merawat “mata merah jambu” (konjunktivitis) dan parasit.

10. Jintan Putih (White Fennel Seeds)

Hubungan kesukaan orang India dengan jinta putih tidak memerlukan pengenalan. Rempah ratus ini menguasai pelbagai hidangan makanan India. Adakah anda tahu bahawa India adalah pengeksport terbesar untuk jintan puith yang biasa dikenali sebagai saunf.

Manfaat:

 • Melegakan perut
 • Menggalakkan kencing
 • Meningkatkan metabolisme
 • Merawat hipertensi
 • Meningkatkan penglihatan

11. Buah Pelaga (Cardamom)

Buah pelaga adalah rempah dengan rasa yang manis. Ia adalah sedikit lebih manis jika membandingkan dengan pudina.

Ia berasal dari India tetapi boleh didapati di seluruh dunia hari ini dan ia digunakan dalam kebanyakan resipi masakan.

Manfaat buah pelaga:

 • Boleh melindungi daripada jangkitan penyakit kronik
 • Boleh mengubati nafas buruk dan mencegah kobaran
 • Boleh meningkatkan pernafasan dan oksigen

12. Jintan Manis (Fennel Seeds)

Jintan manis berwarna hijau dan putih, dengan daun berbulu dan bunga kuning.

Kedua-dua mentol renyah dan biji tumbuhan mempunyai rasa ringan seperti licorice. Namun, biji benih lebih kuat dan ia biasa boleh digunakan untuk menghasilkan minyak pati yang kuat.

Manfaat jintan manis:

 • Kurangkan pengekalan air dalam badan
 • Mengurangkan gejala asma
 • Boleh bantu dalam rawatan jerawat

1 thought on “Latar Belakang Dan Contoh Rempah Ratus Di Malaysia”

Leave a Comment