free
hit counter

Berkunjung ke Padang Besar di Sempadan Perlis

Padang Besar terletak di sempadan Perlis dan Thailand. Pekan ini terletak 35 km dari Kangar dan 70 km dari Hat Yai. Bandar di seluruh sempadan juga dikenali dengan nama yang sama, walaupun ejaan itu ditunjukkan dengan pelbagai nama seperti “Padangbasar” dan “Padangbesar”. Di kalangan rakyat Malaysia, ia dikenali sebagai Pekan Siam.

Padang Besar telah menjadi destinasi membeli-belah yang popular di kalangan rakyat Malaysia yang berkumpul di sana untuk membeli barangan bebas cukai, terutamanya barangan isi rumah dari Thailand.

Selepas persimpangan di Bukit Kayu Hitam dibuka pada tahun 1980-an, Padang Besar merupakan persimpangan utama dari pantai barat Semenanjung Malaysia ke Thailand.

Syurga Membeli-belah

Pekan ini adalah syurga membeli-belah dan ia merupakan satu destinasi yang popular untuk rakyat Malaysia kerana kompleks membeli-belah yang terletak di antara pusat pemeriksaan sempadan kedua-dua negara itu adalah bebas cukai.

Padang Besar dapat menarik ramai pelawat dari Semenanjung Malaysia dan selatan Thailand setiap hujung minggu dan cuti umum dan ia sudah lama menjadi satu tempat pelancongan yang popular di rantau ini.

pemborong padang besar
pemborong padang besar

Kalau pergi berkunjung ke Padang Besar, bolehlah anda pergi borong barang-barang buatan Thailand. Contohnya seperti pakaian, periuk, broach, beg tangan tiruan dan barang mainan.

Mungkin ada barang jualan yang lain tapi saya tak perasan. Apa yang paling menarik perhatian saya adalah minifigure lego. Harganya murah sangat, satu cuma perlu RM4.00 saja.

Tanpa berfikir langsung saya terus beli 6 buah untuk memberi kepada anak sedara. Kalau ikutkan hati sebenarnya saya ingin nak beli dengan lebih banyak lagi sebab saya sendiri pun suka main lego.

Tapi saya rasa segan pulak sebab berjalan bersama dengan kawan-kawan yang lain. Saya takut mereka akan cakap saya masih budak lagi.

Setesen Padang Besar

Stesen keretapi Padang Besar adalah menarik kerana tahap atas stesennya terletak di simpang Malaysia. Di tingkat bawah pula, hujung selatan stesen adalah untuk tujuan imigrasi Malaysia dan hujung utara terletak di Thailand.

Terdapat hanya beberapa stesen sendi seperti ini di dunia: Woodlands di sempadan Singapura / Malaysia merupakan stesen seperti ini juga.

stesen keretapi padang besar
stesen keretapi padang besar

Saya percaya pada musim puncak, pihak berkuasa dari Thailand akan menambah lebih banyak keretapi untuk menampung peningkatan trafik pelancong dan membenarkan waktu yang mencukupi bagi penumpang yang beli tiket kereta api.

Jika anda terlepas kereta api, jangan rasa panik dan anda boleh pergi beratur di pusat pemeriksaan Imigresen Malaysia dan selepas berjalan kaki ke tingkat 1 dan mengambil jambatan langit (di sana terdapat ramai penduduk tempatan dan warga Thailand).

Apabila anda sampai ke penghujung jambatan langit, anda akan melihat pusat pemeriksaan Imigresen Thailand. Dari sini, cabaran anda bermula.

Anda perlu mencari van mini atau teksi peribadi untuk membawa anda ke bandar Padang Besar di mana terdapat stesen van mini untuk membawa anda ke bandar Hatyai. Anda akan dikenakan biaya pengangkutan tambahan jika ambil pengangkutan sedemikian.

Saya berkunjung ke Padang Besar bersama-sama dengan peserta Bengkel Kerja Pengurusan Kebajikan Pelajar di Kolej Matrikulasi Kedah. Penat-penat buat modul, rehat sambil shopping di sana.

Pelbagai Barangan Dijual Dengan Harga Yang Murah

Apa yang menarik penduduk tempatan dan orang asing untuk berkunjung ke Padang Besar adalah kebanyakan barangan yang dijual di sini boleh anda beli dengan harga yang sangat murah.

Bukan itu sahaja, terdapat banyak barang yang dapat anda beli di sini dari pakaian sampai ke alat elektrik pun ada dijual.

Bagi orang asing, Padang Besar adalah satu tempat yang baik untuk mereka membeli cenderahati sebab tempat ini ada menawarkan pelbagai barangan tradisional dan artifak yang akan disukai oleh orang yang mereka berikan cenderahati bila mereka kembali ke negara mereka.

Selain itu, terdapat banyak kedai pakaian di Padang Besar yang menawarkan pelbagai reka bentuk pakaian untuk pilihan pelawat.

Bagi wanita, apa yang mereka paling minat untuk membeli adalah barangan seperti perak, aksesori, pakaian, teddy bear dan lain-lain. Harga yang ditawar di sini adalah harga yang sungguh berpatutan dan lebih murah berbanding dengan tempat lain.

Makan-makan Di Sini

Sup, Tom Yam dan Pulut Ayam adalah hidangan yang paling popular di Padang Besar. Anda boleh dapatkan semua makanan ini di kebanyakan kedai makanan di Padang Besar. Rasa untuk makanan ini semua lazat dan mengagumkan. Apa yang lagi best adalah semua makanan yang dijual di sini juga adalah Halal.

Maka sekiranya anda ada pergi ke Padang Besar, jangan lupa anda untuk merasai semua makan yang disyorkan supaya anda boleh menikmati kesedapan makanan semua ini anda sendiri.

Baca juga: Ada Apa di Telaga Air, Kuching Sarawak

Leave a Comment