free
hit counter

Makanan Yang Tinggi Dengan Potassium

Mineral potassium adalah penting untuk penguncupan otot, pengaliran saraf serta menyediakan keseimbangan asidalkaline dalam badan.

Potassium terlibat dalam tekanan darah dan denyutan jantung kerana ia telah menunjukkan bahawa pengambilan potassium yang rendah melalui diet memainkan peranan dalam membangunkan tekanan darah tinggi dan pengambilan makanan potasium yang mencukupi boleh menghalang dan memperbaiki tekanan darah tinggi.

Keperluan Potassium Pada Badan Kita

Kita tidak boleh langsung tidak makan makanan yang mempunyai potassium, kerana ia adalah nutrien penting yang membantu menguruskan banyak fungsi badan.

Potassium mempunyai banyak peranan penting dalam badan, termasuk:

  • membantu kontrak otot
  • mengekalkan keseimbangan elektrolit
  • mengawal tekanan darah
  • menjaga jantung berfungsi dengan betul
  • membantu dalam penyingkiran buangan
  • mempromosikan pertumbuhan sel dan kesihatan
  • menyampaikan oksigen ke otak
  • menstabilkan proses metabolik

potasium

Walau bagaimanapun, potassium pada tahap yang tinggi boleh juga mengancam nyawa kita. Atas banyak sebab-sebab, kadar potassium dalam darah anda boleh menjadi terlalu tinggi. Ini dipanggil hyperkalemia, atau potassium tinggi.

Potassium yang tinggi berbahaya dan boleh menyebabkan masalah jantung seperti aritmia, atau irama jantung yang tidak normal, dan arteri jantung. Anda perlu berhati-hati.

Jadi, untuk mengelakkan mendapat ancaman kesihatan anda, anda perlu elakkan untuk makan makanan yang mempunyai potassium yang tinggi.

Makanan Yang Perlu Dielakkan

Antara makanan yang perlu dielakkan adalah:

1. Ubi (1 biji ubi mengndungi 694 mg potassium)

Ubi ini tidak sama dengan ubi jalar. Walaupun anda mungkin mendapati mereka dilabel dengan nama yang sama di kedai runcit.

Ubi jalar biasanya berasal dari Caribbean dan berwarna terang, sedangkan ubi sangat terasa dan beragam dari oren hingga ungu gelap. Ciri-ciri ini yang mencerminkan kandungan antioksidan mereka. Mereka juga mempunyai sumber potassium yang tinggi.

2. Sos tomato (1/2 mangkuk sos tomato mengandungi 664mg potassium)

Walaupun satu tomato mempunyai kira-kira separuh kandungan potassium dari keseluruhan pisang, jus tomato, sos tomato dan sos marinara sayuran yang dibuat dengan tomato.

Satu cawan daripada makanan ini mempunyai jumlah potassium sebanyak 556 miligram dalam jus tomato, 790 miligram dalam saus marinara yang disediakan dan 811 miligram dalam sos tomato.

Serat yang rendah lemak dan sederhana, vitamin B dan besi mengiringi potassium dalam tomato. Satu cawan tomato cincang mempunyai 427 miligram potassium, atau kira-kira kandungan mineral yang sama dengan sebatang pisang.

3. Kacang panjang (1/2mangkuk kacang panjang megandungi 600mg potassium)

Kacang panjang mengandungi kepekatan lentin yang tinggi juga dan ia boleh jadi berbahaya apabila diambil dalam bentuk mentah iaitu tanpa memasak dan bentuk yang tidak dimasak secara betul.

4. Yogurt (227 gram yogurt mengandungi 579 mg potassium)

Makan terlalu banyak yogurt boleh jadikan anda senang rasa dahaga dan kena minum dengan banyak air. Selain daripada, makan yogurt juga boleh membolehkan anda senang dapat cirit-birit, berpeluh berlebihan (hyperhidrosis) dan penyalahgunaan laxative.

5. Kerang (85 gram kerang memgandungi 534 potassium)

Makan banyak kerang boleh menyebabkan penyelewengan jantung dan masalah dengan keseimbangan bendalir dan menjadi sangat berbahaya untuk kanak-kanak. Jadi, adalah dinasihat untuk makan kerang secara sederhana.

6. Prune (1/4 mngkuk prune mengandungi 530 mg potassium)

Sekiranya anda pernah tertanya-tanya kenapa prun mempunyai kuasa yang hampir ajaib untuk melegakan sembelit, itu kerana ia tinggi dalam pencahar semula jadi yang dikenali sebagai dihydrophenylistatin. Tapi keterlaluan akan akibatkan cirit-birit.

7. Jus lobak (3/4 mngkuk jus lobak mengandungi 500mg potassium)

Jus lobak mempunyai potassium yang tinggi yang mudah mengakibatkan seseorang kehilangan selera makan. Juga seseorang akan mudah menjangkiti selsema dan batuk.

8. Ikan tuna (85 gram ikan tuna mengndungi 500mg potassium)

Anda mungkin menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian, melihat objek kabur atau perjuangan untuk mendengar seseorang yang bercakap dengan anda dari jarak dekat.

9. Kacang soya (1 mangkuk kacang soya mengandungi 500mg potassium)

Sekiranya anda baru tukar diet kepada sesuatu alternatif daging berasaskan tumbuhan, anda mungkin akan tambah kacang soya ke atas diet anda. Tetapi kena berhati-hati sebab kacang soya bukan saja tinggi dalam potassium, ia juga sarat dengan serat dan oligosakarida.

Walaupun sebatian prebiotik membantu memberi nutrisi kepada bakteria usus yang sihat, tetapi ia juga senang menyebabkan kembung dan kentut.

10. Labu air (1/2 mngkuk labu air mengandungi 448 mg potassium)

Biji labu air boleh menyebabkan sakit perut jika anda makan dalam kuantiti yang banyak. Ia adalah sumber yang kaya dengan minyak lemak dan potassium, yang mengingatkan di luar tahap yang boleh diterima. Ia boleh menyebabkan sakit perut diikuti oleh kekejangan dan kesakitan.

11. Pisang (1 biji pisang bersaiz SEDERHANA menhandungi 400mg potassium)

Kita telah mengetahui bahawa pisang membantu pergerakan usus, tetapi sihir terletak pada berapa masak pisang tu. Pisang yang belum masak atau masih berwarna hijau kaya dengan pati tahan, yang boleh meningkatkan risiko kena sembelit.

Baca juga:

Leave a Comment