free
hit counter

SAPS Ibu Bapa dan SAPS NKRA

Kepentingan perhatian ibu bapa terhadap pendidikan anak-anak kini menjadi lebih mudah dengan SAPS Ibu Bapa. Sekarang, ibu bapa yang tidak dapat menghadiri mesyuarat yang dirancangkan oleh dan tidak mengetahui tentang pelajaran anak-anak mereka boleh menyemak SAPS dan mendapatkan maklumat bagaimana anak-anak mereka lakukan dalam peperiksaan.

Kementerian Pelajaran Malaysia(juga dikenali sebagai The Minry of Education atau MOE) telah mengambil inisiatif ini untuk menubuhkan sistem menilai yang sangat inovatif dan khusus ini di mana ibu bapa dapat menyemak kemajuan anak-anak mereka dari mana saja dan pada bila-bila masa.

Kementerian Pendidikan Malaysia menyediakan SAPS (Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah) / NKRA(National Key Results Areas). Dengan akses ke portal ini, ibu bapa boleh menyemak markah dan keputusan peperiksaan anak mereka. Dengan itu, ibubapa boleh memantau prestasi anak mereka di sekolah dan mengambil tindakan yang diperlukan.

Para guru dapat memasukkan maklumat pelajar itu, sama ada keputusan ujian, keputusan peperiksaan atau kehadiran sekolah dengan mudah. Ini memberikan gambaran keseluruhan prestasi pelajar di sekolah, di mana pelajar, ibu bapa dan guru semuanya berada di halaman yang sama. Selain itu, portal ini yang menunjukkan butiran dan maklumat tentang prestasi setiap kanak-kanak juga boleh diakses oleh pihak lain seperti kementerian pendidikan.

Sistem SAPS Ibu Bapa ini menyenangkan banyak pihak untuk membuat semakan keputusan peperiksaan termasuk ujian penilaian, peperiksaan pertengahan, peperiksaan akhir tahun, percubaan peperiksaan awam dan lain-lain. Apa yang tidak dapat disemak adalah peperiksaan awam termasuk UPSR, SPM dan PT3.

Cara Untuk Membuat Semakan Keputusan Peperiksaan

Jika anda tidak pernah kunjungi laman itu, berikut adalah cara untuk mengakses ke laman SAPS atau Sistem Pemarkahan untuk anak-anak anda.

SAPS NKRA dan SAPS Ibu Bapa

Sistem ini boleh difahami dari dua bahagian. SAPS Ibu Bapa adalah sebahagian daripada ibu bapa di mana mereka boleh mendapat akses kepada pencapaian pendidikan atau akademik anak-anak mereka. Mereka juga dapat melihat keputusan anak-anak mereka sebelum ini, untuk membandingkan sama ada anak mereka dapat kemajuan lebih baik atau lebih teruk. Di samping itu, ibubapa juga boleh tahu subjek mana lebih baik dan di mana mereka perlu memberi perhatian yang lebih. Bagi SAPS NKRA, ia merupakan bahagian yang disediakan untuk pendidik atau guru-guru. Mereka boleh menggunakannya untuk memasukkan data pelajar, markah dari ujian atau peperiksaan mereka.

SAPS NKRA boleh membantu guru bagi mereka memberi tumpuan kepada bidang yang paling penting iaitu pengajaran. Sistem ini dapat mengurangkan beban yang mereka ambil untuk membuat kerja-kerja di pejabat dan menggunakan tenaga dan sumber mereka semata-mata untuk mengajar sahaja.

Sistem ini membantu para guru untuk memasukkan gred para pelajar secara langsung ke dalam sistem. Mereka tidak perlu lagi mencatatnya secara manual. Dengan cara ini prestasi semua pelajar boleh dinilai secara serentak dan ini juga membantu kementerian pendidikan dan jabatan pendidikan negeri lain juga.

Sistem yang bagus untuk pelajar meningkatkan markah peperiksaan mereka

Apabila pelajar berada di halaman yang sama dengan ibu bapa mereka, ini akan membantu mereka meningkatkan pelajaran yang lebih baik di sekolah. Mereka mungkin telah menyembunyikan markah sebenar di rumah dari ibu bapa mereka dan sekarang dengan sistem SAPS Ibu Bapa ini, ibu bapa mengetahui dengan tepat bagaimana anak-anak mereka tampil di sekolah, mereka dapat mengatur bantuan tambahan di rumah untuk anak-anak di bidang subjek yang tidak begitu baik.

Cara Untuk Akses ke Laman SAPS

Langkah 1:

Buka browser (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, dll). Browser yang disyorkan adalah Chrome di mana ia dapat diakses dengan cepat.

Langkah 2:
Lepas browser sudah buka, taip link ini: https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php

type the link

Langkah 3:
Kemudian tekan “Enter” atas keyboard dan anda akan dibawa ke laman SAPS.

Laman SAPS Ibu Bapa

Langkah 4:

Isi ruang pertama dengan nombor kad pengenalan atau sijil lahir pelajar berkenaan.
* pastikan anda tidak masukkan dash (-) atau “space” di antaranya.

Lepas tu tekan butang “Cari”. Jika nombor IC dapat dicari, anda boleh melanjut ke “CARIAN SEKOLAH”.

Pilih negeri di mana anak anda belajar. Lepas tu klik butang “Cari Di Sini”. Senarai nama-nama sekolah bagi negeri yang anda pilih akan ditunjukkan.

Pilih sekolah yang betul dan klik butang “Semak”.

saps ibu bapa 2

Langkah 5:
Sekarang anda boleh pilih “Tahun” dan “KEPUTUSAN PEPERIKSAAN” untuk membuat semakan markah dan keputusan peperiksaan. Lepas membuat pilihan, boleh anda klik atas butang “Papar Slip Keputusan” atau “Papar Markah Peperiksaan” untuk mendapatkan keputusan.

saps ibu bapa 3

Anda perlu memastikan bahawa komputer anda telah dipasang dengan Adobe Reader. Jika tidak, anda tidak akan dapat membuka dan melihat dokumen yang muat dalam format PDF. Jika PC anda tidak ada Adobe Reader lagi, boleh anda pasang di sini.

Contoh Keputusan dan Markah Peperiksaan Yang Ditunjukkan

markah rumah tinggi

saps upsr

Sistem SAPS Ibu Bapa ini cuma boleh anda buat semakan bagi pelajaran dari Darjah 1 sampai ke Darjah 6 untuk sekolah rendah. Bagi sekolah menengah, anda boleh buat semakan keputusan peperiksaan dari Tingkatan 1 sampai ke Tingkatan 5.

Para pelajar dapat memantau diri mereka bagaimana kemajuan pelajaran di sekolah. Melalui melihat data dulu, seperti markah ujian dan peperiksaan yang lalu, mereka akan dapat idea macam mana untuk meningkatkannya.

Apa-apa yang boleh membantu mereka termasuk:

  • Untuk mendapatkan motivasi melihat mata peperiksaan mereka bertambah baik dan belajar dengan lebih bersungguh-sungguh.
  • Mereka boleh berusaha meningkatkan diri dalam subjek di mana mata gred tidak memuaskan.

Dengan cara ini mereka tidak perlu bercakap dengan sesiapapun untuk mengetahui bidang di mana mereka memerlukan peningkatan. Kadang-kadang kanak-kanak menjadi takut apabila seseorang memberitahu mereka bahawa mereka perlu mempertingkatkan gred mereka, pada masa kini para pelajar agak matang untuk mengendalikannya sendiri, bersama dengan pengawasan.

Kesimpulan

Sistem SAPS Semakan Ibu Bapa telah lama ditunggukan dan pada umumnya ia mendapat sambutan yang baik oleh kedua ibu bapa dan guru. Sudah pasti ada kemunduran tertentu dan ia akan mengambil masa untuk dilaksanakan dengan teliti tetapi pada masa ini ia berfungsi mengikuti jadual yang dirancangkan.

Oleh itu, MOE, Kementerian Pendidikan sedang berusaha keras untuk menyelaraskan sistem ini di seluruh negara dan di semua sekolah supaya semua pelajar, guru dan ibu bapa dapat mendapat manfaat daripada kaedah peperiksaan terkini ini.

Baca juga: Perlukah Menghantar Surat Berhenti Kerja?

Leave a Comment