free
hit counter

24 Ciri Individu Mudah Stress

Disebabkan oleh tuntutan harian dari keluarga, kerja, dan amalan umum dari kehidupan seharian, terdapat ramai orang yang dipengaruhi oleh stress atau tekanan setiap tahun.

Individu yang tertekan sering merasakan keresahan dan ketegangan dalam minda dan badan mereka. Ramai orang menjadi begitu terbiasa dengan tertekan bahawa badan mereka menjerit untuk mendapatkan bantuan. Tetapi ramai daripada mereka yang mengabaikan perasaan stress and biarkan sahaja tanpa disedari.

Sebenarnya, dengan belajar menyesuaikan diri dengan tekanan dan mengenal pasti apa yang menegaskan anda dalam hidup anda, anda boleh menjalani gaya hidup yang lebih memuaskan dan positif.

Berikut adalah senarai ciri-ciri individu yang mudah tertekan.

tekanan stress
tekanan stress

1. Mudah berasa marah apabila seseorang melakukan perkara yang tidak anda gemari
2. Sering berasa cemas dan tertekan apabila hampir musim peperiksaan
3. Selalu mempunyai keinginan untuk melakukan yang terbaik dalam setiap perkara
4. Suka melengah-lengahkan sesuatu tugas atau kerja
5. Mempunyai keinginan yang kuat untuk disayangi dan dikasihi
6. Sekiranya diminta untuk melakukan sesuatu, anda akan cuba sedaya upaya untuk melakukannya
7. Bimbang tentang masa depan
8. Mempunyai keinginan yang kuat untuk disanjungi dan dihargai
9. Situasi tidak adil membuatkan anda berasa sangat marah
10. Berasa tidak dihargai dalam setiap perkara yang anda lakukan
11. Persetujuaan rakan amat penting sebelum anda melakukan sesuatu
12. Berasa sukar untuk melaksanakan tanggungjawab
13. Selalu berasa hidup ini tidak bermakna
14. Berasa rendah diri berbanding orang lain
15. Suka sekiranya mendapat perhatian orang
16. Mudah berasa kecewa
17. Mempunyai keinginan yang kuat untuk menonjolkan diri
18. Mempunyai masalah untuk membuat keputusan
19. Sentiasa menuntut yang terbaik bagi diri sendiri
20. Sentiasa menyalahkan diri sekiranya gagal dlm sesuatu perkara
21. Sentiasa berasa cemas dengan pengalaman atau perkara baru
22. Bimbang akan pelajaran atau pekerjaan
23. Sentiasa cuba untuk menjadi terbaik
24. Suka mengkritik perlakuan atau tindakan orang lain

Petua Untuk Mengatasi Stress

1. Libat dalam aktiviti fizikal

Keadaan yang mempunyai tekanan meningkatkan tahap hormon tekanan seperti adrenalin dan kortisol dalam badan anda.

Ini adalah perjuangan hormon yang evolusi telah beralih ke otak kita dan yang direka untuk melindungi kita dari bahaya tubuh dengan segera apabila kita berada di bawah ancaman.

Walau bagaimanapun, tekanan di zaman moden jarang perlu untuk perjuangan, dan senaman fizikal boleh digunakan sebagai pengganti untuk memetabolisme hormon tekanan yang berlebihan. Ia juga boleh memulihkan tubuh dan minda anda kepada keadaan yang lebih tenang.

2. Pastikan di mana tekanan anda datang

Adakah kerja itu sendiri? Adakah anda keliru atau merasa sesuatu yang anda selalu risaukan? Jika ada, beritahu bos anda. Bos yang baik lebih suka anda memberi penjelasan daripada melakukan perkara-perkara yang salah.

Tanya jika latihan tambahan disediakan, atau ambil kelas untuk meningkatkan pemahaman anda. Semakin banyak yang anda ketahui, semakin kurang risau anda.

3. Dapat tidur yang cukup

Tidak cukup tidur adalah penyebab utama tekanan. Malangnya, tekanan juga mengganggu tidur kerana pemikiran berputar-putar melalui kepala kita, menghalang kita daripada cukup santai untuk tidur.

Anda perlu relaks badan dan minda anda sebelum pergi tidur. Jangan terlalu bergantung kepada ubat tidur. Pastikan bilik tidur anda adalah sebuah oasis yang tenang tanpa sebarang peringatan tentang perkara-perkara yang menyebabkan anda tertekan.

Elakkan minum kafein yang berlebihan jika anda tahu bahawa ini menyebabkan tidur terganggu. Berhenti melakukan apa-apa kerja yang memerlukan otak untuk fikir buat beberapa jam sebelum tidur sehingga anda memberi masa otak anda jadi tenang.

Cuba mandi hangat atau membaca buku yang menenangkan selama beberapa minit untuk melegakan badan anda. Biarkan mata anda rasa letih dan ini akan membantu anda melupakan perkara-perkara yang membimbangkan.

4. Anda tidak bertanggungjawab untuk masalah orang lain

Adakah anda merupakan seorang yang rakan sekerja dan orang bawahan suka cari untuk mendapatkan sokongan? Ia rasa sangat bagus sebab anda diperlukan oleh kebanyakan orang, tetapi anda mungkin boleh jadi terlalu stress untuk menyelesaikan masalah peribadi mereka.

Seorang bos hebat mengingatkan saya bahawa seorang kaunselor bukan pekerja yang dia akan upah. Ini adalah pelajaran yang berharga yang membantu saya hilangkan banyak tekanan di tempat kerja, dan mungkin ini dapat membantu orang lain belajar untuk mengatasi masalah mereka sendiri tanpa bergantung kepada anda.

5. Membuat Perbualan dengan Seseorang

Adalah baik untuk anda cari seseorang untuk berbual-bual mengenai perasaan anda dan ini boleh membantu untuk mengurangkan tekanan anda.

Berbual-bual boleh mengalihkan perhatian anda dari pemikiran yang menimbulkan tekanan atau membebaskan beberapa ketegangan yang terbina dengan membincangkannya.

Tekanan boleh blok pertimbangan anda dan menghalang anda melihat perkara dengan jelas. Berbual-bual dengan kawan, rakan sekerja, atau profesional terlatih, boleh membantu anda mencari penyelesaian kepada tekanan anda dan menukar masalah anda menjadi perspektif.

Baca juga: Gejala dan Cara Mengatasi Period Pain (PMS)

Leave a Comment