free
hit counter

Tips Menanggalkan Kotoran Di Dapur Dengan Mudah

Selalunya suri rumah atau kaum hawa akan resah gelisah apabila selepas masuk dapur mereka akan meninggalkan kesan kekotoran terutamanya percikan minyak, tumpahan makanan serta peralatan di dapur.

baking soda
sumber foto: baking soda

Jika dapur anda mempunyai keadaan macam ini, bagaimana hendak anda menanggalkan kesan kekotoran tersebut dengan mudah tetapi tidak menggunakan modal yang besar? Kalau boleh menggunakan bahan yang sedia ada di rumah sahaja.

Pernah dengar baking soda? Contoh baking soda seperti di bawah.

Baking soda selalunya digunakan bahan dalam adunan untuk membuat kuah atau pun kek. Tetapi kali ini, baking soda boleh digunakan untuk menghilangkan kekotoran di dapur.

Cara-cara untuk menggunakan baking soda ialah:

  1. Basahkan span.
  2. Bersihkan dapur atau peralatan di dapur terlebih dahulu.
  3. Taburkan baking soda tersebut di span.
  4. Gosok pada kesan kekotoran sehingga bersih.
  5. Siap. Mudahkan. Selamat mencuba.

Cara Menjaga Kebersihan Dapur Anda

Jika anda rasa geram apabila anda jalan masuk ke dalam dapur dan mendapati semua pinggang mangkuk yang belum cuci terkumpul di sinki, dan terdapat noda gris di atas dapur, maka ini adalah tiba masanya untuk anda belajar bagaimana untuk membersihkan dapur anda.

Selain daripada bilik mandi di rumah anda, dapur adalah satu lagi tempat yang paling penting untuk anda selalu menjaga kebersihannya. Dapur yang kotor adalah tempat untuk pembiakan bakteria dan boleh menyebabkan rumah anda mempunyai bau yang busuk.

Ia juga boleh menjemput serangga dan menjadi sangat menyedihkan. Untuk permulaan, anda perlu mengembangkan rutin dan biarkan ia menjadi kebiasaan. Jangan biarkan benda-benda menumpahkan dan tidak pernah tidur sebelum membersihkan sekurang-kurangnya hidangan.

Jika anda tidak pernah masuk dapur di rumah ibu anda untuk bersihkan apa-apa benda, maka anda akan mengambil sedikit masa untuk belajar dan membiasakan diri untuk membersihkan dapur anda sendiri.

Anda perlu membuatnya sebagai satu tugas yang perlu anda lakukan selalu. Ini merupakan satu kerja yang anda boleh membiasakan diri kerana dapur memerlukan penyelenggaraan yang berterusan.

Kurangkan Penggunaan Perkakas Dapur

Pada mula-mulanya anda boleh mulakan dengan mencuba untuk mengurangkan penggunaan perkakas dapur apabila anda masak dan menyiapkan makanan. Anda boleh mengurangkan kerja anda di dapur jika anda dapat susunkan dapur anda untuk menjadikannya lebih kemas.

Satu contohnya ialah apabila anda retak telur, anda perlu buangkan cengkerang telur itu dengan segera dan bukan meninggalkannya untuk menetes dan kering di atas meja dapur. Sekiranya anda menumpahkan beberapa titisan susu atau jus di atasnya, perlu anda lap dengan segera juga.

Bersih Perkakas Dengan Segera

Membuatkan diri satu kebiasaan untuk membersihkan semua peralatan dan perkakas dapur sebaik sahaja anda sudah gunakan. Apabila saya menggunakan blender saya untuk kacau tomato, lepas sudah siap kacau saya akan terus membuangnya dengan segera. Dan ia akan dapat dibersihkan dengan mudah dalam masa kurang dari satu minit.

Jika saya meninggalkannya sehingga lewat atau bahkan hingga esok, ia akan menjadi lebih sukar untuk dibersihkan. Ia akan mengambil sedikit tenaga untuk menggosok dan juga mengambil masa yang terlalu lama. Perkara seperti ini akan menarik lalat kecil singgah di dapur dan menyebabkan bau busuk di dapur.

Bersihkan Dapur Setiap Kali Lepas Makan

Menjaga kebersihan dapur boleh menjadikan satu perkara yang mempunyai banyak kerja untuk dibuat. Tetapi terdapat banyak proses yang boleh dipermudahkan jika anda mempunyai sikit sistem yang teratur untuk anda lakukan di dalam dapur.

Ia boleh menjadi satu kerja rumah yang mengejutkan jika anda menunggu sehingga malam baru anda nak membersihkan semua pinggang mangkuk dan perkakas yang digunakan untuk hari itu. Ia adalah yang terbaik untuk anda membersihkan dengan teliti selepas setiap kali makan.

Apa yang anda perlukan untuk membersihkan dapur ialah sabun pinggan mangkuk, peluntur, span, dan beberapa kain cuci yang baik. Pembasmi kuman seperti pemutih Clorox boleh menjadi kawan baik anda di dapur. Ia akan menghilangkan bau yang menyebabkan bakteria dengan segera.

Ia bukan sesuatu yang lambat untuk anda belajar bagaimana untuk membersihkan dapur dan tidak pernah terlambat untuk anda membiasakan diri untuk menjaga kebersihan dapur di rumah anda sepanjang masa.

Saya sendiri tidak suka menghabiskan banyak masa untuk membersihkan semua barang di dapur. Saya suka keluar secepat mungkin dari dapur, jadi saya akan membersihkan dapur setiap kali sebaik saja habis makan.

Saya tidak boleh tidur pada waktu malam jika saya tahu terdapat pinggang mangkuk atau perkakas yang berada di dalam sinki yang belum lagi saya cucikan. Saya suka memulakan hari baru dengan dapur yang segar tanpa perlu cuci sebarang utensil pada awal-awal pagi.

Baca juga: Hari Kekasih dan Valentine’s Day Adalah Berbeza

Leave a Comment