free
hit counter

Cara Untuk Keluar Dari Zon Selesa Anda

Adakah anda tahu apa itu zon selesa? Adakah anda seorang yang tidak ingin sebarang cabaran dan cuma hidup dalam keadaan yang senang sahaja?

Setiap orang mempunyai zon selesa tersendiri. Zon ini adalah suatu kawasan atau keadaan di mana kita berasa senang berada dalam keadaan tersebut sehingga menyebabkan kita sudah tidak bersemangat untuk menolak lebih jauh potensi diri.

Contoh ayat zon selesa yang dikatakan oleh T. Harv Eker:

Nobody ever died of discomfort, yet living in the name of comfort has killed more ideas, more opportunities, more actions, and more growth than everything else combined. Comfort kills!

T. Harv Eker merupakan seorang pengarang, ahli perniagaan dan penceramah motivasi yang terkenal dengan teorinya mengenai kekayaan dan motivasi. Dia adalah pengarang buku Secrets of the Millionaire Mind.

Salah satu faktor yang mempengaruhi tuah seseorang itu adalah kesanggupan dirinya untuk keluar daripada zon selesa itu. Sebahagian daripada golongan ini tidak mendapat tuah yang diharapkan disebabkan ketakutan untuk keluar daripada zon tersebut.

Zon selesa ini lazimnya dikaitkan dengan keperluan asas dan kemahuan sederhana seseorang. Manusia kebiasaannya memerlukan tempat tinggal, makanan dan pakaian untuk hidup. Tambahan lagi dengan kehidupan yang lebih baik sedikit berbanding orang lain.

keluar dari zon selesa

Apabila kesemua ini telah dicapai, ia memberi keselesaan diri bagi individu itu. Dirinya kemudian takut untuk keluar daripada zon tersebut. Halangan minda menambahkan keyakinan untuk terus berada dalam kawasan tersebut. Akhirnya tanpa kita sedar kita terperangkap dalam zon tersebut.

1. Mengatasi Ketakutan Anda

Saya mendapati bahawa perkara-perkara yang saya takut untuk lakukan adalah perkara-perkara yang berpotensi besar untuk meluaskan kehidupan saya. Sekarang apabila saya merasa takut, biasanya ia merupakan petunjuk bahawa saya perlu melakukan perkara yang saya takuti. Berkomitmen untuk memperhatikan pada perkara itu setiap hari jadikan saya rasa sangat tidak selesa, tetapi ia juga memberikan saya kepuasan peribadi yang mendalam apabila saya dapat mengatasi ketakutan ini.

2. Dapatkan Maklumat Yang Mencukupi

Kebimbangan biasanya timbul daripada rasa takut pada perkara yang tidak diketahui. Biasanya kita membayangkan senario terburuk dari apa yang boleh berlaku ketika kita melewati batas-batas apa yang membuat kita merasa aman.

Untuk menerobos zon selesa anda, anda perlu mendidik diri anda terlebih dahulu. Matlamat anda adalah untuk mengetahui tentang apa sahaja kemahiran atau aktiviti yang anda jalankan. Anda boleh berbincang dengan orang yang telah melakukan perkara yang sama. Anda akan membaca buku mengenai perkara ini. Dan anda akan melihat artikel di Internet mengenai perkara ini.

Dengan memperolehi maklumat yang mencukupi, anda akan dapat selesaikan perkara ini dengan lebih yakin.

3. Katakan “Ya” Dengan Lebih Kerap

Katakan “Ya” walaupun anda mungkin boleh penuh siap sedia lagi. Jika anda bekerja, katakan ya untuk projek baru, tugasan baru, peranan baru yang diberikan.

Walaupun anda belum melakukannya sebelumnya. Ia boleh membuka peluang besar di kerjaya anda. Siapa tahu, anda mungkin dapat menikmati sesuatu yang tidak pernah anda terokai sebelum ini.

4. Kenali Pemikiran Reaktif Anda Dan Ikuti Pemikiran Positif Baru

Boleh anda tanam corak pemikiran baru terhadap tindak balas yang anda biasa lakukan. Contohnya, jika anda biasanya tersinggung dengan maklum balas negatif di tempat kerja, kaitkan maklum balas itu sebagai nasihat membina dari seseorang yang membantu anda meningkatkan.

Apabila anda merasakan tindak balas awal anda adalah selalu menolak atau salahkan orang lain, boleh anda berhenti kelakuan buat sebentar dan bayangkan orang itu sebenarnya memberikan anda peluang untuk mencapai potensi sepenuhnya.

Dengan penukaran minda dan tindakan yang positif, anda akan jadi seorang yang penuh dengan tenaga.

5. Cari Sebab Yang Menarik

Melangkah keluar dari zon selesa kita boleh menjadi sukar sekiranya kita tidak membina alasan yang kuat untuk melakukannya. Luangkan masa untuk memikirkan bagaimana rasanya mengambil langkah itu. Gambarkan dalam minda anda. Jadikan ia satu idea atau pemikiran yang cukup lama untuk membina momentum yang kuat yang mendorong anda ke dalam tindakan terinspirasi.

6. Bayangkan Kegagalan sebagai Guru

Ramai di antara kita sangat takut akan kegagalan sehingga kita lebih suka melakukan apa-apa selain mengambil berat tentang impian kita. Untuk tukar keadaan ini, kita perlu mula memperlakukan kegagalan sebagai seorang guru.

Boleh anda fikirkan apa yang anda pelajari dari pengalaman itu? Bagaimana anda dapat membawa pelajaran itu ke pengembaraan anda seterusnya untuk meningkatkan peluang anda untuk berjaya?

Banyak orang yang sangat berjaya bukan berjaya untuk percubaan kali pertama. Tetapi mereka memang gagal banyak kali sebelum mengalami kejayaan.

7. Ketahui Apa Yang Berada di Luar Zon Selesa Anda

Mudah-mudahan dari apa yang telah anda baca di sini mungkin tidak susah. Tetapi secara praktikal, anda perlu cuba buat perkara yang anda takut lakukan kerana anda tidak inign menghadapi kemungkinan kegagalan.

Boleh anda pakai satu pen dan sehelai kertas, lukis satu bulatan dan letakkan perkara-perkara yang anda takutkan di bahagian luar bulatan anda dan perkara-perkara yang anda rasa selesa dilakukan di bahagian dalam bulatan. Ini membolehkan anda mempunyai gambaran visual zon selesa anda.

8. Ambil Langkah Kecil Lebih Baik Dari Tidak Buat Sebarang Tindakan

Ia merupakan sesuatu yang bagus untuk mula mencuba perkara-perkara yang membuat anda merasa tidak selesa. Anda boleh cuba dengan mengambil langkah kecil untuk maju sehingga anda tidak menjadi terbeban. Lakukan perkara yang anda takuti tetapi pada tahap yang lebih kecil.

9. Mengambil Risiko Membantu Anda Bertindak Terhadap Tekanan

Apabila anda sanggup mengambil risiko, anda telah mempertimbangkan kebaikan dan keburukan, dan anda telah menilai kemungkinan hasilnya. Perkara baik boleh berlaku, atau perkara buruk boleh berlaku, dan anda tetap melakukannya.

Anda mampu mengimpikan banyak kesuraman dan kehancuran di kepala anda, dan banyak masa, anda mengharapkan yang terburuk. Kebanyakan masa, mengambil risiko yang sudah dikirakan dapat menghasilkan sesuatu yang baik. Apabila sesuatu tidak berubah seperti yang anda harapkan, kemungkinannya, semuanya akan masih dalam keadaan yang baik.

10. Selalu Senyum Dengan Orang

Daripada hanya mengikuti hari anda dengan cara sosial biasa anda, cuba untuk senyum dengan lebih banyak.

Selalu pakai senyum pada muka anda terhadap rakan sekerja, pekerja di pasar raya, orang yang paling dekat dengan anda dan senyum kepada diri sendiri ketika di depan cermin. Lihat apa yang akan berlaku.

Baca juga: Menjadi Lebih Bertuah – Sebuah Buku Yang Memanfaatkan

Leave a Comment