free hit counter

Tips Minum 8 Gelas Air Sehari dan Diet Di Bulan Ramadan

air kosong

Air adalah sangat penting demi kesihatan pada tubuh badan untuk semua orang. Kita disarankan supaya mengambil sekurang-kurangnya 2 liter atau 8 gelas air sehari. Untuk melancarkan sistem tubuh badan kita dengan sempurna, jadi bila tiba bulan puasa memang susah bagi keramaian orang untuk mengamalkan untuk minum 8 gelas air setiap hari. Ada orang yang mengadu … Read more

Gejala dan Cara Mengatasi Period Pain (PMS)

Sakit PMS

Boleh anda cuba tanya mana-mana wanita apa yang paling teruk tentang PMS, dan biasanya mereka tidak akan mengatakan kekejangan, muntah, atau sakit kepala. Lagipun, ini hanyalah penyakit fizikal dan terdapat banyak ubat farmaseutikal untuk menangani masalah ini. Jadi apa yang lebih teruk daripada ini? Ia adalah tiada rawatan PMS untuk kerengsaan dan perubahan mood. Kebanyakan … Read more

Keistimewaan dan Manfaat Buah Kantor(Buah Kabung)

buah kantor

Buah kontor(Arenga pinnata) adalah salah satu dessert berbuka puasa yang amat popular di Kuala Kangsar. Di bulan Ramadan, boleh anda dapati buah ini dijual di banyak tempat. Tetapi setelah berakhirnya Ramadan, buah ini macam akan hilang sendiri dan sukar dijumpai lagi. Rasa buah ini adalah manis kerana ia direbus dengan air gula dan mempunyai tekstur … Read more

Makanan Yang Tinggi Dengan Potassium

potasium

Mineral potassium adalah penting untuk penguncupan otot, pengaliran saraf serta menyediakan keseimbangan asidalkaline dalam badan. Potassium terlibat dalam tekanan darah dan denyutan jantung kerana ia telah menunjukkan bahawa pengambilan potassium yang rendah melalui diet memainkan peranan dalam membangunkan tekanan darah tinggi dan pengambilan makanan potasium yang mencukupi boleh menghalang dan memperbaiki tekanan darah tinggi. Keperluan … Read more

24 Ciri Individu Mudah Stress

tekanan stress

Disebabkan oleh tuntutan harian dari keluarga, kerja, dan amalan umum dari kehidupan seharian, terdapat ramai orang yang dipengaruhi oleh stress atau tekanan setiap tahun. Individu yang tertekan sering merasakan keresahan dan ketegangan dalam minda dan badan mereka. Ramai orang menjadi begitu terbiasa dengan tertekan bahawa badan mereka menjerit untuk mendapatkan bantuan. Tetapi ramai daripada mereka … Read more

10 Kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil

ketuat chia oil omega 3

Anda pengamal tegar Chia Seed? Anda ingin mencuba Chia Oil? Jadi mengapa anda terkandas SETAKAT ITU sahaja?? Tahukah anda terdapat pelbagai keajaiban daripada superfood biji chia dan minyaknya. Aryza Chia Seed kini memperkenalkan Aryza Chia Miracle Oil, revolusi terkini untuk kulit anda mengunakan khasiat semulajadi dan organik. Berikut adalah 10 Keajaiban/kebaikan Ayrza Chia Miracle Oil: … Read more

Darah O: Pengalaman Derma Darah Kali Pertama

menderma darah

Pengalaman kali pertama saya derma darah ni istimewa sedikit. Tapi jangan disebabkan pengalaman saya ni, korong yang teringin nak derma darah takut pulak. Kes ni, istimewa untuk saya je kot. Kalau orang lain, paling teruk pun, lepas derma darah, sakit kepala je sebab badan kekurangan darah selepas proses menderma. Sakit kepala tu pun kejap je. … Read more