free
hit counter

5 Perkara Pelajar Harap daripada Seorang Cikgu

Students and Teachers

Selalunya apabila saya masuk ke kelas, saya harap semua pelajar dalam bilik itu sudah bersedia untuk belajar. Saya harap mereka sudah bawa alat tulis, buku tutorial dan bahan rujukan yang diperlukan untuk pelajaran mereka. Mesti, dan pastinya, pelajar telah menyiapkan tutorial dan tugasan yang diberikan. Mereka juga sudah buat ulangkaji untuk kuliah terdahulu. Tapi saya … Read more

Teknik Belajar Yang Berkesan dan Sesuai untuk Pelajar

teknik belajar

Masa sebelum peperiksaan adalah masa di mana anda sepatutnya perlu menjadikannya yang paling fokus pada apa yang perlu anda lakukan dan apa yang anda tidak patut lakukan. Dengan membuat demikian anda akan menggunakan masa anda dengan baik sebelum peperiksaan. Ini dapat membantu anda mendapat gred yang baik selepas peperiksaan anda. Itulah sebabnya anda perlu tahu … Read more

SAPS Ibu Bapa dan SAPS NKRA

Laman SAPS Ibu Bapa

Kepentingan perhatian ibu bapa terhadap pendidikan anak-anak kini menjadi lebih mudah dengan SAPS Ibu Bapa. Sekarang, ibu bapa yang tidak dapat menghadiri mesyuarat yang dirancangkan oleh dan tidak mengetahui tentang pelajaran anak-anak mereka boleh menyemak SAPS dan mendapatkan maklumat bagaimana anak-anak mereka lakukan dalam peperiksaan. Kementerian Pelajaran Malaysia(juga dikenali sebagai The Minry of Education atau … Read more

Peperiksaan Pegawai Penerangan S41 – 3 Panduan Lulus

peperiksaan pegawai

Cuma tinggal beberapa hari saja lagi masa untuk persediaan buat calon-calon yang bakal untuk menduduki Peperiksaan Pegawai Penerangan S41. Biasa dalam masa yang semakin suntuk tu baru ramai orang mula rasa tertekan dan ingin untuk luahkan sikit masa untuk belajar. Perlu Gunakan Masa Dengan Bijak Sekarang Jadi adalah baik untuk calon-calon gunakan masa yang masih … Read more

Ke mana selepas SPM? Belajar atau bekerja?

Duduk Peperiksaan SPM

Memandangkan sekarang musim peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), maka aku terpanggil menulis sesuatu berkaitan ini. Aku yakin, calon-calon SPM tahun ni semuanya bagus-bagus. Kepada adik-adik yang sedang dalam mood menghadapi ‘peperangan’ dengan SPM, aku sarankan supaya terus belajar dan usaha. Ditambah pula dengan solat hajat dan doa. Aku yakin, korang boleh berjaya. Doa mak dan … Read more

Nasihat Kepada Pelajar Yang Bakal Ambil SPM

SPM result

Apa khabar anda semua sekalian? Ehh. Kenalah saya bagi salam buat terlebih dahulu. Lupa pulak. Ye lah. Sudah seminggu blog ni tidak berpenghuni, jadi bila mood nak menulis tengah mencanak ni, terlebih excited pulak. Sebelum mulakan, saya ucapkan assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada mereka yang bukan beragama islam. Jam kat bucu kanan screen laptop … Read more

Buku Rantaian Kenangan

buku teks

Disebalik sebuah buku, tersimpan seribu satu kenangan. Suka duka mempelajari ilmu dalam buku itu menjadikan Si Dungu seorang Cerdik Pandai, Si Sesat seorang Pengembara Termahsyur dan Si Sumbang seorang Pemuzik Terhebat. Buku bukan sekadar naskah pakai buang tetapi nilainya melebihi keluasan lautan terbentang. Buku buku semasa zaman persekolah saya, masih lagi elok dan kelihatan baru … Read more

Perkara Penting Menjelang Tahun 2014

cromebook

Semalam diadakan Mesyuarat Guru Pertama Tahun 2014. Mesyuarat guru kali ini adalah mesyuarat guru paling gembira untuk saya. Gembira tak terkata-kata. Kenapa??? Mesyuarat Guru Pertama Tahun 2014 cuma dijalankan selama sehari sahaja. Sebelum-sebelum ini, sekolah saya menjalankan mesyuarat guru selama dua tiga hari. Jadi, bila tahun ni cuma sehari, saya seronok sangat. Mesyuarat bermula jam … Read more

Asasi Sains UiTM 2011/2012 dari Pendapat Pelajar

apa yang perlu dibawa

First of all, tahniah kepada adik-adik yang mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang seterusnya samada STPM, Matrikulasi, Politeknik/ kemahiran, Pasum dan ataupun asasi, khususnya kepada adik-adik yang mendapat tawaran ke asasi sains, UiTM Puncak Alam. Kepada junior akak yang berada Sabah, tahniah. Ramai juga junior yang bertanya kepada akak mengenai Asasi Sains UiTM … Read more