free
hit counter

Kepandaian Emosi dan Cara Mudah Tarik Perasaan Gembira

rasa gembira

Baru-baru ini saya ada menerima satu email dari seorang pakar motivasi tentang cara nak dapatkan kegembiraan. Saya pasti perkara ini bukanlah perkara baru. Malah ada yang tahu dan mungkin juga dah lupa teknik yang berkesan tersebut. Teknik ini bukan susah sangat untuk amalkan. Semua orang pun boleh buat. Maksudnya semua orang boleh menikmati rasa gembira … Read more

Wang Tidak Dituntut – Adakah Ia Punya Anda?

wang tidak dituntut

Wang yang tidak dituntut di Malaysia macam semakin meningkat dari tahun ke tahun. Sekarang WTD di Malaysia sudah mencapai RM 10.862 billion! Untuk membantu semua orang membuat semakan dengan cepat, cekap dan tepat, Jabatan Akauntan Negara sedang dalam proses membangunkan perisian sistem dalam talian. JANM sedang dalam proses untuk menyediakan satu sistem untuk memudahkan semua … Read more

Reload dan Semak Baki Dengan Touch ‘n Go Online

eWallet Touch n Go

Adakah anda tahu bahawa sekarang anda sudah boleh reload atau semak baki kad Touch ‘n Go anda dalam talian? Dengan servis yang diperbaharui dalam aplikasi TNG eWallet itu, sekarang anda juga boleh tambah nilai kad Touch ‘n Go anda secara online. Servis ini adalah dibekal dan diurus oleh TNG Digital. Ia merupakan sebuah anak syarikat … Read more

5 Cara Elak Suami Dirampas Orang

suami isteri

Kehidupan berumahtangga merupakan sesuatu yang sungguh mencabar. Pintu untuk membuat onar selalu terbuka luas baik kepada si suami dan juga isteri. Bagi sepasang suami isteri, perlindungan dan pertahanan yang terakhir ialah tanggungjawab, kepercayaan, cinta dan iman yang tulus suci di antara mereka. Saya amat terkesima mendengar berita keruntuhan rumahtangga. Tambahan pula ada cerita kehidupan peribadi … Read more

7 Kelayakan Untuk Menjadi Seorang Blogger Yang Berjaya

blogger berjaya

Blogger dikenali sebagai penulis blog. Mereka tidak diberi gaji tetap seperti seorang pekerja yang bekerja dengan majikan. Bahkan mereka tidak seperti seorang peniaga yang memperolehi keuntungan setiap hari. Blogger ada cara tersendiri untuk menjana pendapatan. Namun rata-rata blogger di Malaysia masih menjadikan kerjaya ini separuh masa sahaja. Malah ramai lagi menjadikan kerjaya blogger sebagai hobi … Read more

7 Tip Hebat Sewaktu Bangun Tidur

bangun pagi

Bayangkan kita tak dapat bangun dari tidur. Kita sudah kembali ke tempat asal tanpa bersedia. Kita pergi tak akan kembali. Pergi buat selama-lamanya. Baiklah. Saya berhenti nak mencarut perkara yang bukan-bukan. Saya nak berkongsi beberapa tip yang hebat sewaktu bangun tidur. Kita tidur pada waktu malam dan bangun keesokan harinya. Dalam pada itu ada juga … Read more

Tidak Mahu Hipokrit Bukan Alasan Nak Langgar Perintah Allah

agama islam

Letak belakang sekejap tentang kisah pengajaran. Hari ini saya ingin nak sembang sikit pasal pandangan terhadap kehidupan bagi kita orang melayu. Memang blog ini berbincangkan banyak perkara yang termasuk juga dengan kehidupan harian kita juga? Maka apa yang saya nak bincangkan untuk sekarang adalah pernah tak anda dengar statement seperti yang dinyatakan di bawah ini? … Read more

Dendam Orang Berjaya

dendam orang berjaya

Jom sembang pasal dendam. Semua orang yang sudah dewasa tahu apa itu dendam. Kalau orang buat aniaya sama kita, kita akan berdendam. Dengan kata lain nak balas balik penganiayaan yang telah kita alami. Contoh-Contoh Dendam Memang biasanya kalau berdendam mesti nak balas dengan balasan yang setimpal ataupun lebih. Ini saya nak bagi beberapa contoh: Gaduh … Read more

Cara Untuk Jimat Wang Semasa Bercinta

jimat bercinta

Siapa tak pernah bercinta sila angkat tangan? Kalau yang pernah bercinta, memang mereka tahulah yang bercinta ini bukan sahaja memerlukan pengorbanan perasaan sayang, masa, malahan wang ringgit juga. Jadi kali ni saya ingin nak berkongsi tentang beberapa tips untuk berjimat wang semasa bercinta. 1. Bermula lewat Cinta ini kadang-kadang hadir tanpa di cari, kadang kadang … Read more

Derhakakah Hantar Ibu Bapa Ke Rumah Orang Tua?

orang tua

Persoalan adalah seperti tajuk di atas, Derhaka kah jika kita hantar ibu bapa kita ke rumah orang tua? Apa jawapan anda, derhaka atau tidak? Jawapannya ialah ya atau tidak. Ya memang derhaka bila anak nak lelas tangan bagi orang lain jaga. Lepas tu biar saja mak bapa mereka mereput, tak bagi duit langsung dan tak … Read more