free
hit counter

Tips dan Cara Bagaimana untuk Fokus Belajar

Adakah ia satu perkara yang amat sukar bagi anda untuk fokus belajar? Tetapi ia sangat seronok untuk anda menonton video YouTube, atau untuk menatal melalui suapan media sosial anda tanpa rasa letih?

Tetapi peperiksaan anda semakin dekat dan perasaan panik anda semakin meningkat, tetapi anda tidak tahu macam mana untuk mula belajar. Semakin anda panik, semakin sukar untuk anda fokus belajar.

cara fokus belajar
cara fokus belajar

Ini adalah masalah untuk keramaian pelajar berjuang dengan tetap fokus semasa belajar.

Sebab pada masa moden dunia ini, persekitaran pelajar dipenuhi dengan smartphone, laptop, TV, konsol permainan, majalah, dan bahan lain-lain yang boleh menjadi gangguan! Tetapi, gangguan utama adalah anda diri sendiri. Anda yang tidak dapat kawal diri untuk menghalang segala-galanya dan memberi tumpuan kepada pembelajaran.

Jika anda juga mempunyai masalah untuk tumpuan belajar, di sini saya ingin berkongsi bersama para pelajar sedikit tentang cara fokus belajar tanpa memikirkan pacaraan.

1. Tetapkan matlamat untuk belajar

Perkara pertama terlebih dahulu, bermula dengan asas-asas dan tetapkan matlamat pembelajaran anda. Tanya anda sendiri mengapa anda perlu belajar. Adakan anda berhasrat untuk masuk ke universiti? Adakah anda ingin dapat kerja yang anda ingin buat masa depan? Mengetahui matlamat dan objektif anda akan tetapkan kepercayaan anda untuk belajar.

2. Sediakan satu jadual pelajaran

Sebaik sahaja anda tahu apa yang anda mahu, langkah seterusnya adalah menyediakan jadual waktu pelajaran mingguan. Tetapkan rutin untuk segala-galanya. Jadual waktu anda boleh termasuk waktu yang anda perlu tidur, masa yang anda perlu makan, dan – yang paling penting – masa yang anda perlu untuk belajar.

Tidak ada peraturan yang keras yang mesti anda patuhi dan anda dibenarkan untuk mendapat beberapa fleksibiliti bergantung pada keadaan pembelajaran. Tetapi penyediaan rutin belajar adalah penting, dan cuba ikut jadual pembelajaran anda sebaik mungkin.

3. Hubungkan gangguan tertentu seperti yang anda perhatikan

Katakan anda sedang cuba belajar di perpustakaan dan anda terus terganggu oleh seseorang yang tekan dengan telefon bimbit dia. Ambil perhatian tentang gangguan khusus ini kemudian beritahu diri anda akan mengatasinya.

Kali berikutnya anda melihatnya berlaku, anda sendiri tidak akan melihatnya. Terus melakukan ini setiap kali gangguan itu timbul, dan akhirnya anda tidak akan lagi menyedarinya.

4. Prioritikan pembelajaran anda dengan menetapkan matlamat utama

Apabila anda belajar untuk peperiksaan yang akan datang, mudah untuk berfikir anda perlu mempelajari segala-galanya. Memecahkan perkara dan mewujudkan hanya satu matlamat utama menjadikan perkara lebih mudah diurus dan anda tidak akan mudah dapat gangguan.

Contohnya, jika anda mempunyai peperiksaan biologi yang merangkumi tiga bab, anda tidak perlu menjejaskan semuanya ke dalam satu sesi pengajian. Cuba fokus terlebih dahulu pada bahagian-bahagian yang memberi anda masalah, seperti subseksyen tersebut pada kitaran Krebs. Juga cuba membuat nota dan flashcards kerana ia membantu.

5. Menguruskan masa anda

Membuat jadual pembelajaran adalah satu bentuk komitmen, jadi ini akan membantu anda bermotivasi untuk belajar.

Berikut adalah beberapa cara buat jadual belajar:

  • Untuk setiap subjek, buat senarai tugasan yang perlu anda selesaikan agar siap untuk peperiksaan.
  • Muat turun templat jadual pembelajaran dan hapuskan masa yang anda ada setiap hari untuk belajar.
  • Seboleh-bolehnya, pilih sesi waktu yang sama setiap hari (contohnya jam 3:30 petang hingga 5:30 petang) supaya jadual – belajar anda mudah diingat.
  • Buat pelan harian yang menyenaraikan tugas yang paling penting untuk disiapkan untuk hari itu.
  • Semak jadual pembelajaran anda pada akhir setiap minggu.

Menilai sama ada anda berada di landasan yang betul untuk mencapai matlamat belajar anda dengan masa peperiksaan. Jika tidak, selaraskan jadual anda dengan mencari masa tambahan untuk belajar.

6. Jadikan subjek yang membosankan menarik

Apabila anda merasa sukar untuk belajar kerana subjek itu amat membosankan, tanya diri anda:
“Adakah subjek ini bosan, atau adakah ia kelihatan seperti itu sebaba saya telah menutup fikiran saya?”

Sebagai G.K. Chesterton pernah berkata: “Tidak ada subjek yang membosankan, hanya minda yang tidak berminat.”

Jika anda fikir subjek membosankan, cuba melibatkan diri dengan subjek dan bertanya soalan kepada diri sendiri.

  • Bilakah teknik atau teori ini dibangunkan?
  • Siapa yang membangunnya?
  • Masalah apa yang diselesaikannya?
  • Bagaimanakah dunia akan berbeza hari ini jika bukan untuk teknik atau teori ini?

Jika anda bertanya soalan yang betul, anda boleh menjadikan semua subjek menarik.

7. Pilih Alam Sekitar untuk belajar dengan bijak

Asalkan kawan-kawan anda adalah rakan belajar yang baik, maka boleh belajar bersama. Jika tidak, lebih baik anda belajar perseorangan. Letak satu tanda di pintu anda memberitahu rakan sebilik atau ahli keluarga untuk menjauhkan diri.

Sekiranya anda mempunyai anak-anak, dapatkan satu atau dua jam penjagaan kanak-kanak jika boleh. Sekiranya persekitaran rumah anda terganggu, kumpulkan bekalan pelajaran anda dan pergi ke tempat belajar yang selesa.

Jika anda belajar di rumah, pilih bilik yang tenang dengan kekacauan yang terhad. Sekiranya gangguan bunyi bising mengganggu anda, ambil beberapa fon kepala yang membatalkan buny. Anda perlu sediakan alam sekitar yang terbaik untuk belajar sebelum anda membuka buku anda, supaya anda tidak perlu berhenti seketika sesi untuk membuat perubahan.

8. Cara untuk belajar jika ada kerja pembinaan atau jiran yang bising di rumah anda

Bunyi bising yang pendek boleh memecahkan aliran pembelajaran anda. Memandangkan betapa bisingnya dunia kita telah menjadi, sering kali mustahil untuk tetap tertumpu lebih lama daripada beberapa minit sebelum penggera anda menetas, alat bina mula berdebar di jalanraya, atau jiran anda pakai vacuum dengan keluarkan bunyi yang kuat.

Jika tiada lain tempat untuk anda belajar, cara yang baik untuk menangani gangguan seperti ini adalah membeli penyumbat telinga, atau lebih baik lagi, memakai fon kepala dengan mainkan beberapa muzik ambien untuk menutupi bunyi yang tidak dapat diramalkan.

Terdapat juga banyak penyelidikan positif tentang bagaiman muzik berkaitan dengan mood, produktiviti dan pembelajaran. Paling baru-baru ini, satu kajian pada tahun 2015 mendapati kebisingan ambien, sama ada sengaja dibuat, seperti bunyi putih, atau secara semulajadi, seperti gelombang di pantai, boleh jadikan gangguan untuk belajar.

Cara lain yang boleh anda buat adalah menghidupkan kipas, atau berpindah ke McDonald yang terdekat untuk teruskan belajar.

9. Jadualkan masa untuk bimbang

Biarkan diri anda berasa bimbang tetapi membuat keputusan terlebih dahulu bila dan berapa lama anda untuk bimbang.

Kemudian, apabila sesuatu mengalih perhatian anda ketika anda sedang belajar, atau jika anda mula merasa cemas tentang sesuatu pada siang hari, tuliskan pendapat anda dan letakkan pendapat ini di tepi dulu. Beritahu diri anda akan berurusan dengan mereka semasa waktu bimbang anda.

10. Cari tempat belajar yang baik

Ia adalah penting bahawa tempat di mana anda belajar adalah teratur dan kemas, kerana ia boleh memberi pengaruh keupayaan anda untuk fokus atas pembelajaran.

Untuk menumpukan perhatian atas belajar, anda mesti mencari tempat yang tenang di mana tidak ada bunyi yang boleh melambatkan proses pembelajaran anda. Sebaik sahaja anda berada di tempat yang betul, anda boleh mula belajar.

11. Ambil masa untuk rehat setiap dua jam

Ia bukan satu perkara yang baik untuk memaksa anda menghabiskan masa belajar yang berlebihan, kerana ia boleh menjejaskan produktiviti anda secara negatif.

Kita semua mempunyai had, jadi adalah baik untuk anda berehat setiap dua jam belajar dan melakukan pelbagai aktiviti untuk membolehkan anda menyegarkan minda anda. Aktiviti yang boleh anda buat adalah seperti pergi berlari, menonton televisyen atau mendengar muzik.

12. Dapatkan rakan belajar

Pilih seseorang yang bijak dan fokus sebagai rakan belajar bersama. Jangan selalu memilih sahabat baik anda, kerana anda boleh merosakkan fokus pembelajaran anda dengan menggelitik. Mempunyai rakan belajar adalah idea yang baik, kerana anda boleh belajar cara rakan anda untuk belajar dan bermanfaat bersama-sama.

13. Jangan dengar muzik kecuali jika ia membantu anda belajar

Sesetengah orang memerlukan muzik untuk membantu mereka belajar, tetapi cuba untuk tidak memberi otak anda apa-apa lagi untuk memberi tumpuan semasa anda belajar. Biarpun muzik yang menenangkan juga perlu anda elakkan sebab ia tambahkan beban atas otak anda yang perlu membuat proses tambahan atas dengar muzik dan belajar pada masa yang sama.

14. Tabiat Amat Membantu

Semakin banyak proces pembelajaran yang dapat anda amalkan dengan berulangi, ia akan menjadi satu tabiat. Ia meninggalkan lebih banyak sumber mental anda untuk memberi tumpuan kepada tugas belajar. Dan belajar akan perlahan-lahan jadi rutin yang akan anda lakukan setiap hari.

Prinsip-prinsip yang sama boleh digunakan untuk memberi tumpuan yang lebih baik di tempat kerja, cara berfokus pada sekolah, dan bagaimana untuk tetap fokus dalam kehidupan.

Oleh itu, walaupun belajar adalah semangat kewujudan anda, cuma berfikir sebagai latihan untuk kejayaan selepas tamat pelajaran.

Anda boleh “menaikkan tahap” keupayaan anda untuk menumpukan perhatian dengan mempelajari cara berfokus pada belajar, dan kemudian mengambil kemahiran tersebut ke pekerjaan ketika mereka benar-benar menghitung sesuatu di dunia nyata.

Baca juga:

Leave a Comment